• Sonuç bulunamadı

2. İŞLETİM SİSTEMİNDE DONANIM SORUNLARINI GİDERME

2.1. Disk Problemleri

2.1.1. Disk Bölümleri

Bir sabit disk çeşitli bölümlere (partition) ayrılabilir. Bu şekilde her bölüm ayrı bir sabit disk gibi faaliyet gösterebilir. Bir sabit disk üzerinde iki adet işletim sistemine sahip olmak istediğinizde, onu ikiye bölmeniz gerekecektir. Her işletim sistemi kendi bölümünü kullanır ve diğerininkine dokunmaz. Böylece iki ayrı işletim sistemi aynı disk üzerinde bulunabilir. Bölümleme olmasaydı kurmak istediğimiz her işletim sistemi için ayrı bir sabit disk almamız gerekecekti.

Disketlerin bölümlenmesine teknik bir engel olmamasına rağmen, zaten çok küçük olmalarından dolayı böyle bir şeye pek ihtiyaç olmamaktadır. Aynı şekilde CDROM'larda da bölümleme gerekmemekte ve bir CDROM'u büyük bir bölümmüş gibi kullanabilmekteyiz.

Zaten bir CDROM üzerinde birden fazla işletim sistemi bulunmasını gerektirecek pek fazla durumla karşılaşılmamaktadır.

2.1.1.1. MBR, Önyükleme Sektörleri ve Bölümleme Tablosu

Bir sabit diskin nasıl bölümlendiğine ait bilgi, birinci plakanın birinci izinin içindeki birinci sektörde yer alır. Makine ilk açıldığı anda BIOS'un okuyup çalıştırdığı 512 MB’lık bu ilk sektöre Ana Önyükleme Kaydı (MBR - Master Boot Record) adı verilir. MBR içerisinde bölümleme tabloları yer alır ve hangi bölümün etkin olduğunu belirten küçük bir

ÖĞRENME FAALİYETİ–2

AMAÇ

ARAŞTIRMA

kaydını okuyarak buradaki kodu çalıştırır. Bu kayıt da veri alanında belirtilmiş olan disk bölümlerinden hangisi "boot" olarak işaretlenmiş ise o bölümün belirtilen adresindeki açılış kaydını okuyarak çalıştırır. Ayrıca bu etkin bölümün açılış sektörü de burada belirtilir.

MBR aynı zamanda bir önyükleme sektörü olmasına rağmen özel durumundan dolayı ayrı bir adla anılır.

Önyükleme sektörü içinde işletim sisteminin başlamasını sağlayan küçük bir program vardır. Bu program işletim sisteminin ilk bölümünü okur ve sistemi başlatır.

Birçok işletim sistemi disk bölümlenmesine olanak verir. Bazıları ise disk bölümlemesine izin vermez. Bazı işletim sistemleri bölümlemeyi destekler, fakat sabit disk üzerindeki bir bölümü işgal edip orada bulunan bölümleme yöntemi ile diski böler. Diğerleri ise, Linux dâhil, başka bir işletim sistemi ile aynı disk üzerinde hiçbir problem çıkarmadan yaşayabilirler. Ama disk bölümlemeyi desteklemeyen bir işletim sistemi ile aynı disk üzerinde başka bir işletim sistemi kuramazsınız.

Bir güvenlik önlemi olarak bölümleme tablosunu bir kâğıda yazmak akıllıca olacaktır. Şayet bir arıza olursa bu yolla düzeltme imkânınız olur. Bozulmuş bir bölümleme tablosu fdisk ile düzeltilebilir. sfdisk -l komutu ile sisteminizdeki tüm sabit disklerin bölümleme tablolarını görebilirsiniz.

Örnek 2.1

2.1.1.2. Uzatılmış ve Mantıksal Bölümler

Adresi MBR'de kayıtlı olan bölümlere birincil bölüm (primary partition), yine adresi MBR'de kayıtlı ancak içinde başka bölümler olan bölümlere uzatılmış bölüm (extended partition) ve adresi MBR'de bulunmayan ve uzatılmış bölüm içindeki bölümlere mantıksal bölüm (logical partition) adı verilir.

Bilgisayar sabit disklerinin orijinal bölümleme planı sadece dört bölüme izin verir.

Gerçek hayatta bu sınırlama bazı insanlar için hiç de hoş olmamaktadır. Çünkü onlar bilgisayarlarında dört taneden fazla işletim sistemi (Linux, MS DOS, OS/2, FreeBSD, NetBSD, Windows NT, vb.) kurmak istemektedir. Bu sorunu aşmak için uzatılmış bölümler

pardus ~ # sfdisk –l

Disk /dev/sda: 9729 cylinders, 255 heads, 63 sectors/track

Units = cylinders of 8225280 bytes, blocks of 1024 bytes, counting from 0

Device Boot Start End #cyls #blocks Id System /dev/sda1 * 0+ 5098 5099- 40957686 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 5099 9728 4630 37190475 f W95 Ext'd (LBA)

/dev/sda3 0 - 0 0 0 Empty

/dev/sda4 0 - 0 0 0 Empty

/dev/sda5 5099+ 7648 2550- 20482843+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 7649+ 9728 2080- 16707568+ 83 Linux

(extended partitions) kullanılmaktadır. Bu şekilde birincil bölüm alt bölümlere ayırılabilir.

Birincil bölüm uzatılmış bölüm adıyla alt bölümlere ayrılır. Bu alt bölümler mantıksal (logical) bölümlerdir. Bu bölümler birincil bölüm gibi davranır fakat oluşturulma biçimleri farklıdır. Bu bölümler ile birincil bölümler arasında bir hız farkı yoktur.

Şekil 2.1: Bir sabit diskin bölümleme örneği

Bir sabit diskin bölümlemesi Şekil 2.1’e benzetilebilir. Disk üç adet birincil bölüme, bunlardan ikincisi ise uzatılmış bölüm şeklinde iki adet mantıksal bölüme ayrılmıştır. Disk

2.1.1.3. Aygıt Dosyaları ve Disk Bölümleri

Her birincil ve mantıksal bölüm kendi aygıt dosyasına sahiptir. Geleneksel isimlendirme yöntemine göre aygıt isminden sonra bir numara gelmektedir. Yine geleneksel olarak 1-4 arası numaralar kaç adet olduğuna bakılmaksızın birincil bölümlere ayrılır. 5 ve daha sonrakiler ise mantıksal bölümlere aittir. Buradaki önemli nokta sistemde kaç adet birincil veya mantıksal bölüm olduğunun dikkate alınmamasıdır. Örneğin /dev/hda1 birinci IDE sabit diskteki ilk birincil bölümdür. /dev/sdb7 ikinci SCSI sabit diskteki üçüncü mantıksal bölümdür.

Linux işletim sistemi sürücülere Tablo 2.1’de gösterilen adlandırmalar ile ulaşır.

Tablo 2.1 Linux İşletim Sisteminde Sürücülerin Adlandırılması

Tür Adlandırma Açıklama

/dev/hda Birincil ana (primary master) sabit disk /dev/hdb Birincil uydu (primary slave) sabit disk /dev/hdc İkincil ana (secondary master) sabit disk IDE

/dev/hdd İkincil uydu (secondary slave) sabit disk /dev/fd0 Birinci disket sürücü

Disket

/dev/fd1 İkinci disket sürücü /dev/sda Birinci SCSI sürücü /dev/sdb İkinci SCSI sürücü /dev/sdc Üçüncü SCSI sürücü SCSI

Disk Bölümleri

/dev/hda1 Birincil ana disk, birinci birincil (primary) bölüm /dev/hda2 Birincil ana disk, ikinci birincil (primary) bölüm /dev/hda3 Birincil ana disk, üçüncü birincil (primary) bölüm Birincil

Bölümler

/dev/hda4 Birincil ana disk, dördüncü birincil (primary) bölüm /dev/hda5 Birincil ana disk, birinci mantıksal (logical) bölüm /dev/hda6 Birincil ana disk, ikinci mantıksal (logical) bölüm /dev/hda7 Birincil ana disk, üçüncü mantıksal (logical) bölüm Mantıksal

Bölümler

Linux fdisk’i ile 4’e kadar birincil bölüm tanımlanabilirken, DOS/Windows işletim sistemlerindefdiskile yalnızca bir adet birincil bölüm oluşturulabilir.