• Sonuç bulunamadı

1.4 ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ

2.2.4 Dilbilgisi Öğretiminde Yöntem Seçimi

Günümüzde eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinde yapılandırmacı yaklaşım esas alınmaktadır. Bu yaklaşımda bireyin bilgi ve becerileri kendisinin yapılandırması söz konusudur. Bu doğrultuda birey öğrenme davranışını gerçekleştirirken uygulamada birçok strateji, yöntem ve tekniğe başvurma durumundadır. Çünkü her bilgi tek bir strateji, yöntem veya teknikle edinilemez. Dil bilgisi öğretimi sırasında da öğrencilerin bilgiyi yapılandırmalarında çeşitli strateji, yöntem ve tekniklerin kullanılması bir zorunluluk hâlini almaktadır.

Türkçe dersi çok yönlü bir derstir. Bu bakımdan, bu dersle ilgili çalışmalar sırasında birden çok değişik yöntem ve tekniğe başvurulması hem doğal, hem de zorunludur (Kavcar ve diğerleri, 1998: 16).

Ancak günümüzde okullarda genellikle dil bilgisi öğretimi geleneksel kural yazdırma, ezberletme gibi çalışmalarla gerçekleştirilmektedir.

Sağır (2002: 31) günümüzde genel olarak, klâsik ders işleme yöntemlerinin dışındaki daha birçok yönteme ve tekniğe; buldurma, tartışma, gösterip yaptırma yöntemleriyle, gösteri, soru cevap, rol yapma tekniklerine çok az yer verildiğini dile getirmektedir.

Dil bilgisi konuları öğrenciler için soyut bir nitelik taşımaktadır. Önemli olan bu konuların soyutluktan kurtarılarak öğrencilerin daha kolay ve kalıcı öğrenmelerini sağlamak amacıyla somutlaştırılmasıdır.

Dilbilgisi konuları, tanımdan kurallara, oradan da özelliklere ve örneklere doğru bir çizgi izlediği zaman soyutluktan kurtarılamaz ve soyutluktan arındırılmadığı sürece de kavratılması ve öğretilmesi, sonuç olarak kazanılması mümkün olmaz. O nedenle, örnekler üzerinde, öğrencinin bildiklerinden yola çıkan ve bilinenle bağlantılı bilinmeyeni buldurarak, kademe kademe bütünlüğe doğru ilerleyen bir metotla yeni bilgilere ulaşmak yani onları adeta yeniden keşfettirmek gerekecektir (Cemiloğlu 1998: 144).

“Ulaşılan bu yeni bilgiler, planlı ve düzenli bir ilerleyişle çeşitlendirilip gruplandırılacak ve sonuçta kurala ve tanıma ulaşılacaktır” (Cemiloğlu 1998: 145). Diğer taraftan dil bilgisi öğretiminde yöntem ve teknik çeşitliliği kadar öğretmenlerin bu yöntem ve teknikleri kullanma becerileri de dil bilgisi öğretimini etkilemektedir. Her kuralın bir yöntemle öğretilmesi elbette mümkün olamayacaktır. Bu noktada öğretmenin kuralların öğretilmesinde yöntem ve teknikleri seçebilme becerisi devreye girecektir.

Öğretmen sınıfta bir tiyatrocu gibi her türlü drama etkinliğini de kullanarak kelime türleri, cümle anlamı gibi dil bilgisi konularını kavrayamayan öğrencilere bunları kavratmak durumundadır. Ancak öğretmen tüm teknik, yöntem ve stratejileri bir bütünlük içinde kullanmalıdır. Tek başına bir yöntem kullanmak fayda getirmeyecektir. Mevcut yöntem ve tekniklerin dışında kendi geliştirdiği bir yöntemle de dil bilgisi öğretimini gerçekleştirecektir (Yıldız 2008: 288-289).

Dil bilgisi öğretiminde öğretmenlerin konuları öğrencilere aktarırken yaşadığı sıkıntılardan biri de konuların soyut birtakım kavramlardan oluşmasıdır. Öğrencilerin bu soyut kavramları öğrenmede güçlük yaşadığından söz edilmektedir. Oysa birtakım yöntem ve tekniklerle konular somutlaştırılabilir.

“Görerek, yazarak, anlayarak, bularak öğrenme kalıcı öğrenmedir. Düşünceler örneklerle, genelde yazarak somutlaştırılır” (Sağır 2002: 77).

Dil bilgisi öğretimi yapılırken öğrencilerin bilgi ve kurallara kendilerinin ulaşması yaparak yaşarak öğrenmeyi etkili hâle getirecektir.

Öğrenci bilgiyi hazır bulmamalıdır. Bilgiye, kurala öğrenci kendi çabalarıyla ulaşmalı, dolayısıyla da davranış kazanmalıdır. Öğretmen sunan kişi, sunuş yöntemini uygulayan kişi olmamalıdır. Biçim'i öne çıkaran bir yöntem değil, biçimi işlevle birleştirip, karşılaştırmalar yaptırarak, somut örneklerle kavratılan bir dil bilgisi öğretimi gerçekleştirilmelidir. Soyut tasarım ve kavramlardan çok, öğrencilerin duyu organlarıyla algıladığı varlıklardan, kavramlardan yararlanılarak konular; sıfatlar, zarflar, yapım ve çekim ekleri vb. anlatılmalıdır (Sağır 2002: 77-78).

Okullarda Türkçe dersi kapsamında ele alınan dil bilgisi öğretimine ilişkin yöntem ve tekniklere bakıldığında geleneksel birtakım yöntem ve tekniklerin kullanılmaya devam edildiği görülmektedir.

Günümüz dil bilgisi öğretiminde en büyük eksiklik yöntem eksikliğidir. Sorun da öğretmenin sorunudur. Öğretmen isterse, terimlere, kurallara takılmadan; söze, söz dizimine yer vererek ideal bir dil bilgisi öğretimi gerçekleştirilebilir (Sağır 2002: 78).

Bugün okullarda doğru yöntem ve tekniklerin kullanılamaması, öğretmenlerde görülen dil bilgisi öğretimine ısrarla ağırlık verme düşüncesi, kavramların somutlaştırılamaması öğrencileri dil bilgisinden dolayısıyla Türkçe dersinden soğutabilmektedir. Bu noktada dil bilgisi öğretiminde sabırlı davranarak uygun yöntem ve tekniklerin belirlenerek konuların somutlaştırılması ve eğlenceli hâle getirilmesi gerekmektedir.

Kısa sürede ve çok kolay gerçekleşemeyen dil bilgisi öğretiminde sonuca da çabuk ulaşılamayacağı açıktır. Öğrenci içinde olduğu, kullandığı dilden 'korkmamalıdır. Bunun için de öğrenciyi dilden soğutmayacak yöntemler olmalı ve o yöntemler izlenmelidir. Bu yöntemler yardımıyla öğrenci kullandığı dili sevecek, daha bir özenle ondan yararlanmaya yönelecektir. Bu da yine öğretmenin iyileştirebileceği bir sorundur (Sağır 2002: 78).

Türkçe dersinin çalışma alanları olan konuşma, okuma, anlama ve anlatma yardımcı olmayan dil bilgisi öğretimi yanlıştır. "Faydalı dil bilgisi" anlayışı ile hareket edilmeli; her bilginin faydalı hâle getirilmesi amaçlanmalı, bunun için belli ilkeler çerçevesinde öğrenciye beceri kazandırmaya uygun yöntemler kullanılmalıdır (Sağır 2002: 82).

Dil bilgisi öğretiminde kullanılan yöntem, teknik ve stratejileri belirtmeden önce yöntem, teknik ve strateji seçimiyle ilgili bazı ilkeleri dile getirmek daha doğru olacaktır.

Yıldız’ın (Bilen 1993: 40-41; Cemiloğlu 2003:112-113; Demirel 1999: 76-78) aktardığına (2008: 291-292) göre dil bilgisi öğretim yöntemi seçiminde göz önünde tutulması gereken ilkeler şöyledir:

1. Öğretme yöntemi, belirli hedef ve hedefleri gerçekleştirecek biçimde seçilmeli ve örgütlenmelidir.

2. Yöntem ve teknikler, öğretme etkinliklerini monotonluktan kurtarıcı nitelikle olmalı, değişik etkinlikler için değişik yöntem ve teknikler işe koşulmalıdır.

3. Öğretim yöntem ve teknikleri, öğretimin ferdîleştirilmesini sağlayıcı, ferdî ihtiyaçları karşılayıcı nitelikte olmalıdır.

4. Öğretme yöntemi, öğrenme yaşantılarının tutarlılığını, kaynaşıklığını sağlayıcı nitelikte olmalıdır.

5. Öğretme yöntemi, ortak çalışma ve sosyal bilinci teşvik edici nitelikte olmalı, sosyalleşmeyi sağlamalıdır.

6. Yöntem, öğrencilerde kendi eğitim yaşantılarını planlama gücü geliştirecek biçimde seçilmelidir.

7. Yöntem, öğrencinin faaliyetlere etkin biçimde katılmasını sağlayıcı olmalıdır.

8. Gözleme varan bir tümevarım yöntemi uygulanmalı. Öğrenci dil bilgisi sisteminin kurallarını örnekler üzerinde uygulayarak görmeli ve çıkarmalı.

9. Bu kurallar öğrencide beceri ve alışkanlık hâline gelmeli, bunun için de alıştırmalar yapıp bu kurallara uyulması istenmeli.

10. Öğretimde çıkış noktası öğrencinin karşılaştığı dil sorunları olmalı, Okuma ya da yazma metinlerinden alınan örneklerde incelenecek olan sorunları, sınırları öğrencilerin düzeyleri ve ilgileri belirler, Konuların sırasına bakılmaksızın öğrencinin ihtiyacına göre davranmalı. Dil bilgisi sorunlarına görevsel yaklaşım, öğretilecek konuları azaltacak, anlatımı yararlı hâle getirecek, başarıyı arttırıcı sonuçlar verecektir.

11. Kuralların Öğretilmesinde öğrenciyi doyuracak, kuralı doğru kullanmaya yetecek derinlikte bilgi verilmeli; sorunu açıklayacak, tanıtacak zengin örnekler, değişik durumlar üzerinde çalışılmalıdır. Kural dışı kaymalar, aykırılıklar da işlenmelidir.

12. Dil bilgisi sorunları yalın değil cümle içinde ele alınmalı.

13. Dil bilgisi gözlemleri, araştırmaları yapay örnekler üzerinde yaptırılmalı, seçkin yazarların eserlerinden alınan parçalar, konuşmalarda geçen sözler incelenecek örnekleri oluşturmalı. Kendi yazdıkları yazı üzerindeki inceleme daha kalıcı olabilir.

14. Dil bilgisi dersi okuma, dinleme, konuşma ve yazma alanlarıyla birlikte ama ayrı ders saatlerinde okutulmalı. Zamanı ve kapsamı iyi planlanmalı.

15. Öğrencilerin ellerinde bir dil bilgisi kitabının ya da notlarının olması öğrencilerin kural, örnek ve alıştırma için bu kitaba başvurmalarını sağlayacaktır.

16. Ortaya çıkan bilgiler, öğrenciyi dilde de bir İşleyiş düzeninin bulunduğu sonucuna götürmeli ve bu yolla bilim alışkanlığı kazandırmalıdır,

17. Yeni bilgiyi önceden var olanla birleştirip yeniden inşa ederek yapılandırıcı bir yol izlemek ve edinilen yeni bilginin başka alanlara transferini sağlamak esas olmalıdır.

18. Yapılacak sınavlar, öğrenciye belidi bir çalışma stratejisi empoze edeceğinden sorulacak sorular tanımı ve bilgiyi ölçecek tarzda düzenlenmesinden ziyade, onların uygulanmasına yönelik olmalıdır.