• Sonuç bulunamadı

DİJİTAL-ANALOG ÇEVİRİCİLER

Belgede TEMEL KAPI DEVRELERİ (sayfa 43-48)

KONU : YDV Y'^rY::Y/>^ t t - N : '''- "mT -ASg U/U-KÜL^hDA.;:/'-’ Ai: ‘

' -DV: x ; ' V : ' - : ‘i A D A : ' : '■■■U s :iVE: >DSx>>;:;:\-Ny.j ü ü . / G ]Ş...İD:İ<::< [-M:-.*;:?: v » -;> : -.& v : • : V : * • ! i o. ü ktfKA¡ÂkA ;;:/.*.*;-:•• '•• DÂ?V :

D/A çeviricilerinin çalışmasının incelenmesi ve devresinin gerçekleştirilmesi.

Ö N B İL G İL E R G İR İŞ

Daha güvenilir, modern bir. kontrol ve otomasyon işlemi için dijital bir sistem kullanıldığında birtakım problemlerle karşılaşılır. Bilindiği gibi kontrol ve otomasyon işlemlerinde genel olarak işlem sırası Şekil l ’de görüldüğü gibidir.

INPUT KONTROL OUTPUT

Şekil 1. Genel bir kontrol mekanizması

Kontrol edilecek birimden sensör (hissedici) ve transducer (fiziksel büyüklüğü elektriksel büyüklüğe çevirir) yardımı ile fiziksel büyüklükler hakkında (sıcaklık, basınç, hız, ivme, pozisyon vs.) alınan bilgiler kontrol biriminde değerlendirilir. Değerlendirme sonucu kontrol birimi tarafından gönderilen direktifler doğrultusunda kontrol edilmek istenen sistem çalışmasını sürdürür ve sistem hakkındaki bilgiler display edilirler. Dikkat edilirse; fiziksel olay hakkında alınan bilgiler ve bu bilginin işlenip otomasyonunun sağlanması işlemleri tamamen analog sinyaller. V&‘analog devrelerle gerçekleştirilebilmektedir. Eğer dijital bir sistem ile kontrol ve değerlendirme işlemleri yapılacaksa, böyle bir kontrol ünitesi kesinlikle diji tei girişlere ihtiyaç duyacak ve yaptığı işlemlerin‘Sonuçlarını da dijital olarak çıkışa verecektir. O halde dijital kontrol biriminin analog dünya ile uygunlaştırılması (INTERFACE) gerekmektedir. Bu uygunlaştırma birimleri ise A/D ve D/A çeviriciler olarak adlandırılır.

Dijital bilgileri analog sinyallere dönüştüren çeviricilere DİJİTAL-ANALOG çeviriciler (D/A Konvertör, DAC), analog sinyalleri dijital bilgilere dönüştüren çeviricilere ise ANALOG-DİJİTAL çeviriciler (A/D Konvertör, ADC) denir. Bir A/D çevrim esnasında D/A çevrimede ihtiyaç duyulduğundan ilk olarak D/A çeviriciler işlenecektir.

Şekil 2. Analog dünyanın D/A ve A/D dijital sisteme uygunlaştırılması

Lojik Devre Laboratuvan 4 4

A. DİJİTAL-ANALOG ÇEVİRİCİ

Temel olarak; dijital kodlarla gösterilen bir bilginin her dijital koda karşılık olarak bir gerilim yada akım değeri ile gösterilmesi işlemine dijital-analog çevrim denir. Çevrim Sonunda elde edilen analog akım yada gerilim değeri o anda uygulanan dijital kod ile bir orantıya sahiptir. Bu çevrim işlemini yapan çeviricilere de dijital-analog çeviriciler denir.

Şekil 3'de 4 bitlik bir D/A çevirici ve yaptığı çevrimle ilgili değerler tablosu görülmektedir.

Dijital Girişler

Şekil 3. Dört bitlik D/A çevirici ve değerler tablosu

Çeviricinin A,B,C, ve D girişleri dijital sistemin çıkış registerlerinden temin edilebilir.

Çevirici dört girişe sahip olduğundan dolayı, 24=16 farklı binary değere karşılık 16 farklı değişken bir analog sinyal elde edilmiş olacaktır.

Şekil 4. Sayıcı girişli D/A çevirici ve çıkış dalga şekli.

Lojik Devre Lııboranıvarı

Şekil 4. bizlere D/A çevirici hakkında iki önemli büyüklüğü açıkça izah etmektedir. Bu büyüklüklerden birincisi ADIM BÜYÜKLÜĞÜ (STEP SİZE) 'diir. D/A çeviricinin girişine uygulanan dijital bilginin bir arttırılması halinde çeviricinin analog çıkışma yansıyan değişmeye adım büyüklüğü denir. Şekil 4.'deki devrede adım büyüklüğü 1 Volt'tur. Yani basamak halindeki analog bilginin her basamağı 1 'er volttur. Sonuç olarak adım büyüklüğünü şu şekilde formülüze edebiliriz.

Maksimum D /A çevirici çıkışı Adım büjoiklüğü = --- ——

---İkinci önemli büyüklük ise RESOLASYON (RESOLUTİON) 'dur. D/A çeviricinin hassasiyet ve güvenilirliği bakımından bilgi veren Resolasyon ; adım büyüklüğünün maksimum D/A çevirici çıkışına oranıdır ve yüzde olarak ifade edilir.

% Resolasyon = Adım büyüklüğü Ladder devreleridir. Ağırlıklı direnç devresi şekil 5'de görülmektedir.

R

Şekil 5. 4 bitlik ağırlıklı direnç tipi DAC

Şekil 5'de görülen A], A?, A3 ve A4 girişleri binary bilgilerin uygulandığı uçlardır. Her bir uçtan ya lojik 1 veya lojik 0 uygulanabilir. Bu devrede girişlere uygulanan Lojik 1 seviyesi referans gerilimi olarak da adlandırılabilir. Çeviricinin analog çıkışı aynı zamanda OP-AMP'm da çıkışıdır. O halde;

Lojik Devre Laboratuvan 4 6 İkinci metod olan R-2R ladder devresi ise Şekil 6'da görülmektedir.

R

Şekil 6. R-2R ladder tipi D/A çevirici Sistemin nasıl çalıştığını anlayabilmek için Şekil 7'ye dikkat ediniz.

ı f'V

X ? ı X ? ı X ? ı

L

i

}-Xc£l>Xczi>X

(a)

- O v a

- O Ve

X

V/2 R

c—T

X ? ,

I

- t > V .

Şekil 7. R-2R ladder devresi ve binary girişlere göre eşdeğer devreleri.

Şekil 7'den de görüldüğü gibi girişlere 1000 binary bijgisf uygulandığında elde edilen eşdeğer devre çıkışı Vre(/2 olacaktır.

Girişlere 0100 uygulandığında 7,b'de görüldüğü gibi Theven'in teoremi yardımıyla elde edilen eşdeğer devre, çıkışa Vre(/4 kadar katkıda bulunacaktır. Aynı şekilde 0010 değerinde Vrc[/8, 0001 değerinde'ise Vrcp/16 volt kadar çıkışa katkıda bulunacaktır.

Genellikle üretici firmalar R-2R ladder tipi D/A çeviriciler üretmektedirler.

DAC0806 bu üretilen çeviricilere bir örnektir. Şekil 8'de DAC0806’nın uygulama devresi verilmiştir.

DAC0806'nm anatog çıkışından alınabilecek akım değeri Şekil 8'deki devrenin çıkışı Vout ise şöyle ifade edilebilir.

~ V ul= ( - I 0) R f

Lojik Devre Laboratuvan t

Şekil 8. DAC0806 uygulama devresi

D E N E YD E K U L IA M L 4 C A K CİFİ A Z L A R VE D E V R E E L E M A N L A R ! 1. 1 adel Protoboard

2. 1 adet AVO Metre 3. +5V ve ±12V Kaynak 4. 1 adet DAC0806 5. 1 adet LM741 6. 5 adet 1K Direnç 7. 5 adet 2K Direnç

8. 1 adet 4K Direnç 9. 1 adet 8K Direnç 10. 1 adet 16K Direnç 11.4 adet 4K7 Direnç 12. 1 adet 47pF Kondansatör 13. Bağlantı Kabloları'

D E N E Y Ç 41JŞM A SJ

1. Şekil 5'deki, devreyi kurunuz. 0000 ile 1111 arasındaki binary değerlere karşılık Vout değerlerini bulunuz. Vrcr =Lojik 1-5V ise D/A çeviricinin adım büyüklüğü ve % Resolution değerlerini hesaplayınız.

2. Şekil 6'daki devreyi kurunuz. 0000 ile 1111 arasındaki binary değerlere karşılık Vout değerlerini bulunuz. Vrcf =Lojik 1=5V ise D/A çeviricinin adım büyüklüğü ve % Resolution değerlerini hesaplayınız.

3. Şekil 8 ’deki DAC0806 uygulama devresini kurunuz. 00000000 ile 1111 İ l i l arasındaki binary deerlere karşılık Vout değerlerini bulunuz.Yr:f =Lojık 1=5V ise D/A çeviricinin adım büyüklüğü ve % Resolution değerlerini hesaplayınız.

s o r v i a r 1 . .

1. D/A çeviricinin uygulama alanları hakkında bilgi veriniz.

2. Bir D/A çevirici kullanan uygulama devresi şeması tasarlayınız. Uygulama hakkında bilgi veriniz.

E 0. M ah. Fak. ELritrnmk Mü k Bölümü Lojik Devre Labnra/uvan

D EN EY »13

Belgede TEMEL KAPI DEVRELERİ (sayfa 43-48)

Benzer Belgeler