• Sonuç bulunamadı

2. Çankırı Yatırım Destek Ofisi Faaliyetleri ve Performansı

2.1. Faaliyetler

2.1.4. Diğer Önemli Faaliyetler

- Islah OSB Bilgilendirme Toplantısı

Organize sanayi bölgeleri dışında faaliyet gösteren sanayi tesislerinin birleşerek OSB tüzel kişiliği kazanmasına yönelik çıkarılan mevzuatın değerlendirilmesi amacıyla ilki Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının ikincisinde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu Genel Sekreteri Ali YÜKSEL ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan iki uzman tarafından Islah OSB başvuru şartları ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirmenin ardından sanayicilerin soruları ve görüşleri alınarak toplantı sona erdi.

- Potansiyel Yatırım Yerleri Araştırması

Çankırı il merkezi ve ilçelerinde, atıl durumdaki kamu binalarının yatırımlarda değerlendirilebilmesi amacıyla geniş çaplı bir envanter çalışması gerçekleştirilmiştir.

- Çin Çalışma Ziyareti

İlimiz ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefiyle başlatılan girişim, özellikle iki ülke arasındaki ticaret hacminin sanayi, madencilik ve turizm alanlarındaki karşılıklı yatırımların artırılması üzerinde yoğunlaşmıştır. Hong-Kong, Guangzhou ve Pekin Oldukça verimli geçen toplantılarda kısa zamanda gerekli bağlantıların kurulması, ziyareti amacına ulaştırmıştır.

- Çankırı İli Maden Varlığı Raporu

Çankırı ilindeki maden zenginlikleri, sayısal özellikleri ile birlikte bir rapor haline getirilmiştir.

9 2.2. Katılım Sağlanan Toplantı, Konferans, Eğitim

2.2.1. Eğitim

- AB 53. Sertifika Programı

Ajansımız, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) ve Konrad Adenauer Vakfı ile işbirliği içinde 23-27 Ocak 2012 tarihleri arasında Avrupa Bütünleşmesinin Tarihsel Gelişimi, AB ve Yerel Yönetimler, Avrupa Birliği Fonları ve Proje Döngüsü Yönetimi konularını kapsayan 5 günlük Avrupa Birliği Sertifika Programı’na katılım sağlanmıştır.

2.2.2. Toplantı

- AB-Türkiye Oda Forumu II Projesi (ETCF II) Hibe Programı Bilgilendirme Günü 12 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin düzenlemiş olduğu AB-Türkiye Oda Forumu II Projesi (ETCF II) Hibe Programı Bilgilendirme Günü’ne katılım sağlanmıştır.

2.2.3. Konferans

- Çankırı Geleceğini Planlıyor Sempozyumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde gerçekleşen Çankırı Geleceğini Planlıyor Sempozyumu’na katılım sağlandı.

- Kobi İşbirliği ve Kümelenme Projesi, Değer Zinciri ve Tedarik Zinciri Analiz Semineri, Ulusal Kıyaslama Semineri

Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleşen seminerde Değer Zinciri ve Tedarik Zinciri Analizi konu edilmiştir. T.C. Ekonomi Bakanlığı liderliğinde ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ortaklığında sürmekte olan KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi çerçevesinde, Çorum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun, Trabzon’da seçilen öncelikli sektörlerde yer alan ekonomik aktörler arasında işbirliği ağları kurulması ve bu ağların diğer bölgelerde bulunan ilgili paydaşların katılımı ile uluslararası değer zincirlerine entegre edilmeleri amaçlanmıştır.

2.3. Yatırım Destek Ofisi Performansı ve Değerlendirme

Yatırım Destek Ofisi performansını belirleyecek ölçütlerin henüz belirlenememesinden dolayı performans ölçümü yapılamamıştır.

10

3. Yatırım Destek Ofisi Kabiliyet ve Kapasitesinin Değerlendirilmesi 3.1. Üstünlük

Çankırı YDO ’nun üstünlükleri şu şekildedir:

 Nitelikli personel

 Personelin çalışma isteği ve arzusu

 Yüksek motivasyon

 Ofisin görev ve sorumlulukları yerine getirme konusunda bilinçli olması

 Verilen görevleri zamanında ve istenilen şekilde yerine getirme

 Bölgeyi yakından tanıma, bölge paydaşlarıyla rahat iletişim kurabilme 3.2. Zayıflık

Çankırı YDO ’nun zayıflıkları şu şekildedir:

 Yeni teşvik sisteminin getirdiği ilave görevlerle birlikte personel sayısı yetersizliği

 Bölgede yatırım ortamının kalitesini olumsuz etkileyen unsurların yoğunluğu

 Bölgenin girişimcilik kültürünün zayıf olması

 Kurumlar arası koordinasyonun zayıf olması

 Ofis personelinin eğitim ihtiyacı

 Müstakil hizmet binasının henüz kullanımda olmaması 3.3. Değerlendirme

30.06.2012 itibariyle Çankırı Yatırım Destek Ofisi 2 uzman personel ile görev yapmaya devam etmektedir. 2012 yılının ilk altı ayı özellikle organizasyon ve eğitim faaliyetleri ile geçmişken, kurumsallaşmanın önemli bir ayağı olan müstakil hizmet binasına yakın zamanda geçilmesi hedeflenmektedir. 2012 yılı başından itibaren ildeki potansiyel faydalanıcılara yönelik faaliyetlere başlanmıştır. Örneğin, devlet yardımları seminerleri, girişimcilik eğitimi, e-ticaret eğitmi gibi organizasyonlar faaliyetler arasında yer almaya başlamıştır. Personel sayısının artmasıyla beraber teknik mahiyetteki işlere daha fazla zaman ayırılabilecektir.

11 4. Öneriler ve Tedbirler

2011 yılının ortasından beri Çankırı’da faaliyette bulunan Yatırım Destek Ofisi Çankırı İli’nin hem Proje Teklif Çağrısı sonucunda teslim ettiği proje sayısı hem de AB fonlarından almış olduğu kaynakların yetersizliği göz önünde bulundurulduğunda, gerek kamu kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının, gerekse işletmelerin proje yazma kapasitesinin düşüklüğü anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda Çankırı genelinde yukarıda sayılan kurum, kuruluş ya da işletmelerin proje yazma ve uygulama kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar öncelikli olarak değerlendirilmelidir.

Geçen bir yıllık süreçte, Çankırı yatırım ortamı ile ilgili tespit edilen önemli sorunlar ise işgücü ve girişimcilik ruhunun yetersiz oluşudur. Bu sorunlar da Çankırı’ya yapılan yatırımların az ya da sürekliliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu noktada, Çankırı Yatırım Destek Ofisi tarafından 2012 yılında gerçekleştirilmiş olan girişimcilik eğitimi ile Çankırı’da müteşebbis ruhunun canlandırılmasına katkıda bulunulması hedeflenmiştir. İşgücünün yetersizliği ile alakalı da 2012 yılı faaliyet projeksiyonunda yer alan e-ticaret ve iş arama platformlarının etkin kullanımına yönelik eğitimler ile niteliksiz işgücünün kendisini geliştirmesine imkân sağlanması amaçlanmıştır.

İl merkezi ile birlikte ilçelerde de gerçekleştirilen devlet yardımları seminerleri de Çankırı Yatırım Destek Ofisi’nin ve ildeki donör sayılabilecek diğer kurumların tanınma ve bilinirliklerinin sağlanması anlamında oldukça etkili olmuştur.

Benzer Belgeler