• Sonuç bulunamadı

Devletin Sürdürülebilir Turizm Politikaları

BÖLÜM 2: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TURİZM

2.2. Turizmde Sürdürülebilirlik Politikala rı

2.2.1. Devletin Sürdürülebilir Turizm Politikaları

Devlet Sürdürülebilir turizm politikasının gereği olarak, turizm alanındaki tüm uygulamalarda doğal-kültürel ve sosyal çevrenin talep ve gereklerini göz önünde bulunduran bir anlayış benimsemektedir. 12-14 Nisan 2002 yılında, Ankara Hilton Oteli’nde yapılan 2. turizm şurasında alınan kararlardan ülkemizde sürdürülebilir turizme yönelik olarak alınan kararlar şu şekildedir:

1- Türkiye’nin 2020 yılı hedefi olan 60 milyon turist, 50 milyar dolar gelir elde edilebilmesi için turizm sektörüne her yıl 450 milyon dolar kaynak aktarılması gerekmektedir. Bu kaynağın ;

• 100 milyon dolar alt yapı yatırımlarına, • 100 milyon dolar dış tanıtım çalışmalarına,

• 250 milyon doların ise teşvik ve desteklemeye, ayrılması gerekmektedir.

2- Turizm bölge, alan ve merkez ilanları ile planlama çalışmalarından sonra, bölge planlamasına yönelik olarak değişik kurumların farklı uygulamalardan kaçınması gerekmektedir.

3- Üst ölçekli planı olmayan yerlerde mevzii plan uygulamasından kaçınılmalıdır. 4- Düzensiz şehirleşmenin, bedelli bir af modeli çerçevesinde yapılabilirliği etüt edilmelidir.

5- Yeni yatırımlar için turizm master planına uygun arazi tahsisi yapılmalıdır.

6- Turistik yörelerdeki altyapıların tamamlanmasına öncelik verilmeli ve bu yörelerde belediyelerin iller bankasından aldıkları pay turizm sezonu nüfusu esas alınarak belirlenmelidir.

7- Turizm yörelerinde çöp depolama ve imha tesisleri ile atık su arıtma tesisleri yapılmalıdır.

8- Çöplerin sokağa bırakılmasından toplanması ve imhasına kadar temizlik ve çevre açısından gerekli yeni yöntemler uygulanmalı ve temizlik kampanyaları düzenlenmelidir.

1- Çevre turizm etkileşimine paralel olarak yörelerde kağıt, cam, plastik atıkların ayrı ayrı toplanarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

2- Turistlerin; her türlü şikayet, tavsiye ve eleştirilerini iletebilmeleri amacıyla Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek ücretsiz “Alo-Turizm” hattı kurulmalıdır.

3- Turizm Bakanlığı’nın öncülük ederek almış olduğu TS EN ASO 9001:2000 Kalite Sistem Belgesinin turizm sektöründe yaygınlaştırılmasını özendirecek tedbirler alınmalı ve müşteri memnuniyetinin artırılması sağlanmalıdır.

4- Turizm tesislerinin modernizasyon ve yenileme yatırımları için yeterli finansman kaynağı sağlanmalı ve gerekli teşvikler uygulamaya konulmalıdır.

5- Kruvaziyer turizm geliştirilmeli ve gemi yapımında sübvansiyonlu kredi sağlanmalıdır.

6- Deniz turizmi yatırım ve işletmecileri ile kruvaziyer gemi taşımacılığı alt yapısını oluşturacak, gerekil kruvaziyer gemi yanaşma yeri yatırım ve işletmeciliğini de kapsamına alacak gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.

7- Kruvaziyer turizmin geliştirilmesi, ülkemizin bu alandaki avantajlarını en üst düzeyde kullanabilmesi için limanlarda verilmeyen hizmetlerden ücret alınmamalıdır. Sağlık-liman-fener ücretleri uluslar arası ölçülere uygun şekle getirilmelidir.

8- Yat turizmine yönelik yatırımlar desteklenmeli

9- Hava, deniz, kara ve demiryollarının entegrasyonu suretiyle turizm destinasyonlarının ulaşım altyapıları tamamlanmalıdır.

10- Off-Shore Balıkçılığı özendirilmelidir.

11- Dış tanıtım çalışmalarına daha fazla bütçe ayrılmalıdır.

12- Tanıtma yönelik film ve görsel malzemenin güncelleştirilmesi böylece Türkiye’ye yeni bir tanıtım arşivi kazandırılması amacına yönelik olarak Türkiye’yi her yönüyle tanıtıcı yepyeni bir film ve dia arşivi oluşturulmalıdır.

13- Türkiye imajının geliştirilmesi ile turizm tanıtımı stratejileri arasında uygulama bütünlüğü sağlanmalıdır.

14- Türkiye’nin tanıtımında sanat, kültür, bilim ve spor alanlarında uluslar arası başarı kazanmış kişi ve grupların katkılarından yararlanılmalıdır.

15- Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlik ile çekicilik öğelerine ve doğu ile batını bileşimi gibi temalara dayalı konumlandırma ve marka stratejileri uygulanmalıdır.

16- Uluslar arası turizm fuarlarının tanıtma ve pazarlama faaliyetlerinin çok önemli bir boyutu olduğu göz önüne alınarak Bakanlığımızın destinasyon tanıtımı stratejisi doğrultusunda her yıl uluslar arası “Turizm İhtisas Fuarları’na özel sektörle birlikte katılım sağlanmalıdır.

17- Yeni tanıtım ve pazarlama politikalarının oluşturulması amacıyla başlatılan “İstanbul Forum Hareketi” ve TÜRSAB öncülüğünde yürütülen “İstanbul Alışveriş Festivali” gibi etkinlikler yaygınlaştırılmalıdır.

18- Türk mutfak ve sofra kültürünün öğretilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda çaba gösterilmelidir.

19- Tescilli tarihi yapıların turizme kazandırılması amacı ile restore edilerek hizmete sunulması sağlanmalıdır.

20- Turistlere yönelik olarak düzenlenen Türk Geceleri, eğlenceler, Türk kültürüne uygun ve kendi değerlerimizi ifade eden tarzda düzenlenmeli, bu konuda toplum ve sektör bilinçlendirilmelidir.

21- Turizm amaçlı sportif faaliyetlerin geliştirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı, sportif faaliyetleri gerçekleştiren işletmeler desteklenmelidir. Özellikle Formila-1 yarışları gibi uluslar arası çaplı ve geniş katılımlı etkinliklerin Türkiye’de yapılmasının sağlanması, Türkiye’nin dış tanıtım çabalarına da büyük katkı sağlayacaktır.

22- Karadeniz Ekonomik İşbirliği Turizm Çalışma Grubunda Türkiye’nin lider konumu güçlendirilerek, KKEİ üyesi ülkelere yönelik düzenlenen eğitim programları sürdürülmeli, Karadeniz’de deniz turizminin geliştirilmesine ve Karadeniz’in kirli atıklardan korunmasına yönelik işbirliği güçlendirilmelidir.

23- Rehberlik eğitiminin üniversitelerin lisans programları kapsamına alınması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, rehberlikte uzmanlaşmaya geçilmeli ve rehberlik eğitimi programları güncelleştirilerek eko turizm ile ilgili dersler de verilmelidir.

24- Bilişim teknolojilerinin sunduğu imkanlardan yararlanabilmek için, gerekli teknik altyapıyı kurarak, bilişim teknolojilerinin beraberinde getirdiği tehdit unsurlarının ortadan kaldıracak gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

26- 4 mevsim-12 ay turizm yapılabilmesi ve alternatif turizm türlerinin geliştirilebilmesi için; • Kongre Turizmi, • Termal Turizm, • Yat/Kruvaziyer Turizmi, • İnanç Turizmi, • Yayla Turizmi, • Kış Turizmi, • Golf, • Rafting • Trekking, • Hobi Turizmi, • Kamp/Karavan Turizmi, • Tatil köyleri, • Eğlence merkezleri, • Safari/Botanik Parkları,

Gibi alternatif turizm potansiyelleri hareket geçirilmelidir.

27- Turizmin yurt geneline yaygınlaştırılması için her ilde en az 4 yıldızlı bir otelin yapılması için turizm sektörü yönlendirilmeli ve desteklenmeli.

28- Gençlerin ve üçüncü yaş grubunun turizme katılımını sağlamak için gerekli kolaylıklar ve teşvikler sağlanarak özendirilmeli, sosyal turizmi geliştirmek için uluslararası işbirliği imkanları aranmalıdır.

29- Turizm Şurası kararları Bakanlık Müsteşarı’nın Başkanlığındı: Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürler, Bağımsız Daire Başkanları, II. Şura Başkanlık Divanı üyeleri ve sektör gruplarından oluşacak bir komite tarafından 6 ayda bir Ankara’da toplanarak izlenecek ve Şura üyeleri bilgilendirilecek.