• Sonuç bulunamadı

BAKANLIK ORGANİZASYON ŞEMASI

E- DEVLET UYGULAMALARI

Mevcut Bilişim Sistemi:

Bakanlığımız Vekaletler Caddesinde bulunan Merkez Binası, Söğütözü ek yerleşkesi, Balgat ek yerleşkesi, Çiftlik ek yerleşkesi, Necatibey ek yerleşkesi, Gölbaşı Referans Laboratuarı yerleşkesi ve İl Müdürlüklerimizin bilişim alt yapısı yıldız topoloji kullanılarak kurulmuştur.

Bu sistem dâhilinde omurgalar, kenar anahtarlar ve ayrıca kablosuz ağ erişim yapısı vardır.

Sistem dahilinde mevcutta toplam 150 adet sunucu bulunmakta olup; ayrıca sisteme entegre güvenlik, depolama ve yedekleme üniteleri bulunmaktadır. Sistemden halen 7306 adete yakın masaüstü/dizüstü bilgisayar faydalanmaktadır.

Sistemin yönetimi Söğütözü yerleşkesinden yapılmaktadır. Yerleşkeler Merkez, Balgat, Necatibey 100 Mbit/s’lik Söğütözü hattı üzerinden, 81 İl Müdürlüğümüz ve diğer yerleşkeler kendi metro Ethernet internet hattı üzerinden 5-10 Mbit/s’lik hızla internete çıkmaktadır.

Sistemin Faaliyetlere Katkısı:

Bilişim sistemimiz yerleşkelerin, tüm noktalarına erişmek suretiyle, ayrıca Taşra Teşkilatı Alt Yapısı Güçlendirme projesi ile taşra teşkilatında görev yapan bütün personelin bilgisayar kullanımına olanak sağlamaktadır.

Son kullanıcılar, sistem dâhilinde iş süreçlerinde kendilerine zaman ve etkinlik kazandıran gerekli yazılımları kullanabilmekte, dosya paylaşabilmekte, internet üzerinden ilgili kurumların uygulamalarına ulaşabilmekte, uygulamalar veya e-posta yolu ile bilgi gönderebilmekte ve internet kullanarak her türlü ilgili bilgiye ulaşabilmektedir.

Sürekli olarak sisteme dâhil edilen yeni bileşenler ile daha güvenli ve hızlı bir altyapı üzerinde yeni uygulamalar devreye sokulmaktadır. Böylelikle Bakanlık ve Taşra Teşkilatı faaliyet alanındaki otomasyona dâhil edilen iş süreci sayısı artırılmaktadır.

Program Döneminde Sistemde Planlanan Değişiklikler:

Program döneminde, Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı ile Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı birimlerince kullanılan doküman ve evrak yönetim sistemleri incelenip, bununla birlikte diğer alternatif sistemlerde değerlendirilerek tüm birimlerin merkezi yapıda tek bir Doküman ve Evrak Yönetim Sistemi kullanması sağlanacaktır.

Hızlı ve kaliteli hizmet sunumu için kurumsal kapasite gelişimini sağlamak üzere; Bakanlık bilişim altyapısının merkez ve taşra teşkilatlarında istenilen düzeye ulaştırılmasını destekleyecek her türlü iletişim, bilişim ve mekânsal veri alışverişine ilişkin tüm işlemlerin güvenli ve güvenilir şekilde sunulmasını temin etmek amacıyla kurumsal kapasitenin geliştirilmesi sağlanacaktır.

Bilgi sistemleri organizasyonun birleştirilebilmesi, yönetilebilmesi ve toplam projenin hayata geçirilebilmesini takiben özellikle süreç iyileştirilmesine, süreç yönetimine, bilgi güvenliğine dayalı bilgi ve sistem yönetimi çalışmaları 2013 yılında da öncelikle ele alınacak hususlar olacaktır. Tüm bunları destekleyecek şekilde işin vatandaşa, kuruma faydasının ne olduğu irdelenecek, uygulanabilir olup olmadığı, diğer e-devlet projeleri ile uyumu ve tamamlama özelliğinin olup olmadığına bakılacaktır.

ve merkez teşkilatında birleşmeye konu olan bilgi sistemleri altyapısı, uygulamaları/yazılımları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veri merkezine taşınacağından, kullanıcıların aynı etki alanında toplanması, mesajlaşma ile birlikte ağ/güvenlik bileşenlerinin tek merkezden hizmet vermesi amacı ile "Bilişim Sistemlerinin Entegrasyonu" Projesi başlatılmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kurumsal Altyapı Mimarisinin projelendirilmesi çerçevesinde uygulama bileşenlerinin ve altyapının yeniden oluşturulmasına yönelik analiz, tasarım ve kurulum faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Bu yapılandırmada amaçlanan; bileşenlerin tespiti, yönetimi, işletimi, geliştirilmesi, iyileştirilmesi ile birlikte çözüme konu olan altyapı kuruluş ve hizmetlerinin verilmesidir.

Yapının kurumsal olarak tasarlanması ve kaynakların verimli kullanılması için Kurum bünyesinde yapının süreklilik ve genişletile bilirlik hedeflerinin yakalanması sağlanacaktır.

Bununla birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bilişim süreçlerinin planlanması ve yönetilmesini sağlayacak "Bakanlık Bilişim Stratejisinin Oluşturulması ve Fizibilite Etüdü" Projesi başlatılmıştır. Proje, Bakanlık bilişim stratejisinin oluşturulması, iş süreçlerinin elektronik ortamda kolayca yönetilmesinin sağlanması, elektronik ortamda olmayan iş süreçlerinin analiz edilerek elektronik ortama aktarılması için projelendirilmesi, Bakanlık vizyonuna paralel olarak bilişim stratejisinin ortaya konulması ve fizibilite etüdü raporunun oluşturulmasını amaçlamaktadır.

Geliştirilecek Portal projesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vatandaşlara verdiği hizmetlerin ve bizzat Kurum çalışanlarının kullandığı uygulamaların tek bir çatı ve ara yüz altında kesintisiz bir şekilde sunulması sağlanacak buna paralel olarak Bakanlığın tüm birimlerini kapsayacak bir Dijital Arşiv Projesi hayata geçirilecektir. Bu proje ile vatandaşlardan, dış paydaşlardan ve diğer kurumlardan gelen taleplere daha hızlı cevap verilecek bir yapının kurulması, arşivlenmiş olan kağıt ortamındaki belgelere ulaşılması, arşivden çıkarılarak çoğaltılması ve tekrar arşivlenmesi gibi iş akışından doğan zaman ve iş gücü kaybının önlenmesi, kağıt ortamındaki belgelerin kurumsal fonksiyonlara ve asli düzene uygun olarak sayısal ortamda indekslenmesi, belgelerin fiziki kullanımından kaynaklanan yıpranmanın ve yok olmanın önüne geçilmesi, böylece belgelerin yok olmasından doğacak kurumsal sorumlulukların ve hak mahrumiyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Bakanlık Veri merkezindeki uygulamalara 2013 yılında kurulması planlanan Bakanlık portal yapısı ile birlikte 1.000.000 den fazla Kurum dışı kullanıcının erişeceği tahmin edilmektedir.

Mevcut Bilgi İşlem Programları:

Bakanlık düzeyinde mevcut e-devlet uygulamaları arasında, 1. Yapı Denetim Sistemi,

2. E-Kooperatif Sistemi,

3. Binalarda Enerji Verimliliği uygulaması 4. Yapı Malzemeleri Sistemi

5. İskân Konutları Bilgi Sistemi

6. Elektronik doküman yönetim sistemi (Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı’nca kullanılan)

7. Birim fiyat ve analiz uygulaması

8. Uzaktan eğitim sistemi,

9. Sosyal Tesis Muhasebe ve Takip sistemi 10. Yatırım Takip Sistemi

11. İnsan Kaynakları Programı 12. Mekânsal veri bilgi sistemi

13. Bakanlık bilişim yardım masası uygulaması

14. SEFOP için müteahhitlik veri paylaşım ve tahsis uygulaması

15. İl müdürlüklerince veri girişi yapılan yapı malzemeleri piyasa fiyatları uygulaması 16. MÜBİS (Müteahhitlik Bilgi Sistemi)

17. İcra takip Sistemi, 18. KENTGES takip sistemi, 19. Atık Ambalaj Bilgi Sistemi, 20. Laboratuar Bilgi Sistemi, 21. Çevre Bilgi Sistemi, 22. Mavikart Sistemi,

23. Karbon Sicil Kayıt Sistemi, 24. Egzos Emisyon Bilgi Sistemi, 25. Eğlence Yerleri Bilgi Sistemi, 26. Seveso Bilgi Sistemi,

27. Instrument for Pre-accession Assistance (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) (MIS, WEB) 28. Firma Bilgi Sistemi

29. E-Çevre İzinleri

30. Ömrünü Tamamlamış Araç Bilgi Sistemi, 31. Terasis,

32. Kimyasallar Envanter Bilgi Sistemi,

33. Pollutant Release and Transfer Register (Avrupa Kirletici Salınım ve Taşınım Kaydı) 34. OTİM (Ozon Gazlarını İncelten gazların kontrolü),

35. Türkiye Çevre Bilgi Değişim Ağı (TEİEN), 36. Katı Yakıt Bilgi Sistemi,

37. PCB Envanter Sistemi,

38. Tehlikeli ve Özel Atık Sistemi, 39. Atık Madeni Yağ Bilgi Sistemi, 40. Tehlikeli, Atık Beyan Sistemi, 41. Finansman Bilgi Sistemi, 42. Güvenlik Bilgi Formu Sistemi, 43. Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi

44. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı sayılabilir

46. GEO Portal ve GEO Data, 47. Plan Tadilat Bilişim Sistemi, 48. Deniz Kıyı Bilgi Sistemi,

49. Kurumsal Risk Yönetimi Sistemi

Gerçekleştirilmesi planlanan bilgi işlem programları:

1. Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi Veri tabanı, 2. Belediye Atıkları Bilgi Sistemi Programı, 3. Denetim Bilgi Sistemi,

4. Atık Su Tarifeleri ve Hesapları Sistemi,

5. E-ÇED Sistemi, gerçekleştirilmesi planlanan e-devlet uygulamalarıdır.