• Sonuç bulunamadı

7.1. Kaynaklar 7.1.1. Genel

Üst yönetim Kalite yönetim sistemini uygulamak, sürdürmek, etkinliğini iyileştirmek, iç kaynakların yetenekleri ve kısıtlamalarını, dış tedarikçilerden neyin tedarik edileceği gibi konuları yerine getirmek için gerekli olan kaynakları belirler ve sağlar.

7.1.2. Kişiler

Liman Tesisleri’nde çalışan veya çalışacak personelin, limanda gerçekleşecek olan proseslerin işletilmesi ve kontrolü için gerekli olan eğitim ve personel ihtiyacı insan kaynakları departmanı tarafından sağlanır.

7.1.3. Altyapı

Liman işletmesi proseslerin işletilmesi ürün ve hizmetlerin uygunluğunu elde etmek için gerekli olan altyapıyı belirler, tedarik eder ve sürekliliğini sağlar.

Altyapı aşağıdakileri kapsar:

• Binalar, çalışma alanları ve bununla ilgili tesisler

• Proses teçhizatı (yazılım ve donanım)

• Destek hizmetleri (taşıma, iletişim vb.)

• Bilgi ve İletişim teknolojisi

Operasyonel gereksinimleri karşılamak amacıyla altyapının sürdürülmesini sağlamak için, yapılan işin sürekliliğini ve kalitesini etkileyen ekipmanlara önleyici bakım yaklaşımı geliştirilir ve bu amaçla oluşturulan prosedür izlenir.

25

7.1.4. Proseslerin İşletimi için Çevre

Üst yönetimi, sağladığı hizmetin uygunluğunu sağlamak için gerekli olan çalışma ortamını tayin eder, sağlar ve sürdürür. Çalışma ortamı sıcaklık, gürültü, aydınlatma, sağlık koşulları, nem, temizlik, iş güvenliği vb. konuları kapsar.

Çalışma ortamının belirlenmesi ve tayin edilmesinde yapılacak proses ve operasyonlar ile bunlara ait gereksinimler göz önünde bulundurulur. Çalışma ortamlarının ve sahaların temizliği sorumlular tarafından belli periyotlarla yerine getirilir.

7.1.5. Kaynakların İzlenmesi ve Ölçümü 7.1.5.1. Genel

Hizmet için belirlenmiş şartlara uygunluğu göstermek amacıyla yapılan kontrol ve testlerde kullanılan izleme ve ölçme cihazlarının kalibrasyonu gerçekleştirilir. Kaliteyi etkileyen konularda kullanılan tüm izleme ve ölçme cihazları yıllık kalibrasyon planına kaydedilerek izlenir ve kalibrasyonları yaptırılır.

Kalibrasyon hizmeti dışarıdan tedarik ettiğimiz firmalar tarafınca sağlanır. Liman bünyesindeki tüm kalibrasyona tabi cihazlar ve ekipman listelerine eklenir. Tüm yapılacak kalibrasyon işlemleri kalibrasyon prosedürüne göre yapılır.

7.1.5.2. Ölçüm İzlenebilirliği

Uluslararası izlenebilirliği olan firmalara yaptırılan kalibrasyonlarda her ölçme ve test cihazının sertifikası, o cihazın sicilini oluşturur ve saklanır.

7.1.6. Kurumsal Bilgi

Süreç analizi yapılmaktadır. Yapılan iş esnasında kullanılan araç gereç ve makinelerin kullanımında insan kaynağının eğitimine uygun veya eğitimi yok ise gerekli eğitiminin aldırılarak kullandırılması sağlanmaktadır. Firmamızda yürütülen tüm faaliyetleri yürüten kişiler Kalite yönetim standartlarında uygunluğunun yeterli olduğu tespit edilip, görevini icra etmeleri sağlanmaktadır. Çalışan göreve başladıktan sonra gerekli eğitimler firmamız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca insan kaynağının kendini geliştirmek istemesi halinde de gerekli destek verilmektedir.

26 Liman Tesisleri’nde yapılan/yapılacak eğitimlerde Eğitim Prosedürü izlenir.

Sistemin gerekleri doğrultusunda yönetim teknikleri, kalite sistemi, ekipman kullanımı ve diğer kalifikasyon gerektiren konularda eğitimler düzenlenir. Söz konusu eğitimlerin kayıtları muhafaza edilir.

7.2. Yeterlilik

Liman’da çalışacak olan personelin yeterlilikleri, yetki ve sorumlulukları İnsan kaynakları prosedürlerine göre belirlenip uygulanır.

7.3. Farkındalık

Üst yönetim, çalışan personelin kalite yönetimi hakkında bilgisini arttırmalı ve limanın kalite politikası, şirketin ilgili kalite amaçları, kişinin kalite sistemine katkıları ve şirket ve şahıs performansına katkılarını bildirmekle ve sisteme aykırı durumlarda müdahale etmekle yükümlü olduğu yapılan eğitimlerde anlatmalıdır.

7.4. İletişim

Üstlenilen görevlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesi için kalite yönetim sistemi ve müşteri gereksinimleri ile ilgili haber, duyum ve bilgileri ilgili kademe ve personel ile paylaşmak ve kullanıma sunmak için gerekli iletişim kaynakları sağlanmıştır. Bu amaçla ilgili kişiler için bilgisayar temin edilip şebeke bağlantıları yapılmış ve gerekli yerlerde mesaj panoları oluşturulmuştur. Bu kapsamda ayrıca toplantılar düzenlenerek ilgili personelin bilgilenmesi sağlanmaktadır.

27

7.5. Dokümante Edilmiş Bilgi

Doküman No:

Yayım tarihi:

Rev.tarihi:

Rev.No :

Sayfa no: 00

TÜM PERSONEL BİRİM MÜDÜRÜ ACENTE SORUMLUSU SA MÜDÜRÜ* GK SORUMLUSU

60

TEDARİKÇİ ARAŞTIRMASI SIRASINDA EN AZ 3 TEDARİKÇİDEN TEKLİF ALINMALIDIR.

SİPARİŞ FAXLA GEÇİLMELİ VE TEDARİKÇİ TEYİDİ MUTLAKA ALINMALIDIR.

SİPARİŞİN BİR KOPYASINI GK SORUMLUSUNA GÖNDERİNİZ. KONTROL SÜRECİ" NE GÖRE İŞLEM YAPINIZ.

KAYITLAR OLUŞTURULURKEN "3.KAY IT KONTROL SÜRECİ" NE GÖRE İŞLEM YAPINIZ.

SA FORMUNU OLUŞTURURKEN F045 NOLU FORMUN GÜNCEL REVİZYONUNU KULLANINIZ.

SA ŞARTNAMESİNİ "ŞARTNAMELER DOSYASI" NA KOY UNUZ.

AÇIKLAMALAR

SÜREÇ GİRDİLERİNİN KULLANILMADAN ÖNCE KONTROL EDİLMESİ VE UYGUN OLDUĞUNUN DOĞRULANMASI GEREKLİDİR. UYGUNSUZLUK VARSA SÜRECE BAŞLAMADAN DÜZELTİLMESİNİ SAĞLAYINIZ.

Şekil 6 Limanda Kullanılan Örnek İş Akış Süreci Şeması

Liman Tesisi kalite yönetim sistemi dokümantasyonu aşağıdakileri içerir:

- Kalite politikası - Kalite hedefleri

- El kitapları, Prosedürler, Organizasyon Şeması, Görev Tanımları - Talimatlar –İş akış süreçleri

Kalite El Kitabında ve kalite sistemini oluşturan çeşitli prosedürlerde, kalite sistemi detaylı olarak tanımlanmış ve dokümante edilmiştir. Kalite el kitabı ve prosedürler düzenli olarak gözden geçirilmek suretiyle güncellikleri korunur; bu konu ile ilgili kontrol ve koordinasyon sorumluluğu sistem sorumlusuna aittir.

28 ISO 9001:2015,Liman Tesisinin kalite yönetim sistemini ve kalite politikasını ortaya koyan ve ISO 9001:2015 ilkelerini kapsayan bir kalite el kitabı hazırlanmalıdır. Kalite el kitabı sistem prosedürlerine refere eder.

Kalite sistemi ile ilgili dokümanlar kontrollü dokümanlardır. Dokümanların hazırlanması ve kontrolü doküman kontrol prosedürüne göre yapılır. Yürürlüğe girmeleri veya yapılan değişikliklerin yansıtılarak yayınlanmaları KYS sorumlusunun kontrol sorumluluğu altında yapılır. Sistemle ilgili tüm dokümanlar, doküman listesinde mevcuttur. Onay mercii her prosedürde tanımlandığı şekildedir ve değişikliklerde de aynı merciin onayı gereklidir. Dağıtım, kapakta belirtilen dağıtım listesine göre yapılır. Bu suretle değişikliklerden etkilenecek tüm birimler zamanında ve tam olarak haberdar edilir. Bu şekilde sistemden eski ve geçersiz dokümanların çıkarılması ve kullanılmalarının önlenmesi sağlanır. Prosedürler ve talimatlardan ayrı olarak ilgili tüm çizimler, spesifikasyonlar, şartnameler, standartlar, müşteri prosedürleri, talimatları ve benzeri dış kaynaklı dokümanlar bu kapsam dahilindedir.

Kalite sistemi kapsamında oluşan kalite kayıtları, kalite kayıtları kontrol prosedürüne göre yapılır ve sisteminin tanımlanan şartlara uygunluğunu, etkin olarak işleyişini göstermek amacıyla tutulur. Kayıtların bir kısmı basılı kopya, el yazısı ve bir kısmı da bilgisayar dosyası şeklinde elektronik ortamdadır. Bilgisayardaki kayıtlar ilgili talimata göre düzenli olarak yedeklenir.

29

Benzer Belgeler