• Sonuç bulunamadı

Derslik ve Çalışma Ortamlarında Alınacak Tedbirler

Öğrenciler sıra ve masalarda sosyal mesafe kuralları gözetilerek oturma düzeni oluşturulacaktır.

Okula gelen öğrenciler sınıfa girdiğinde eşyalarını bırakarak lavaboya gidip ellerini yıkayacak ve dezenfekte ederek yerine geçecektir.

Öğrenciler arasında kişisel eşya (kalem, silgi, kalem tıraş vb.) alışverişi yapılmayacaktır.

Gün içinde sınıfların kapı kolları, masa ve sandalyeler, el teması olan bütün yüzeyler sıklıkla dezenfekte edilecektir.

El dezenfeksiyon üniteleri ortak koridorlarda bulundurulacaktır.

Her ders bitiminde, dersi biten öğretmen sınıf pencerelerini açarak sınıfın havalandırılmasını sağlayacaktır.

Hava şartları uygun olduğu sürece öğrenciler teneffüslerde mutlaka bahçeye çıkartılarak temiz hava almaları sağlanacaktır.

Öğrenciler okuldan ayrıldıktan sonra sınıflar temizlenerek yeni güne hazır hale getirilecektir.

Pano, ekran vb. görünür alanlara hijyen ve sanitasyon bilinci ve farkındalığı artırmaya yönelik afiş, poster vb. görseller asılacaktır.

Her sınıfta elle temas etmeden açılabilir-kapanabilir atık kumbaraları bulundurulacaktır.

COVID-19 benzeri salgın hastalık dönemlerinde temaslı takibi için sınıflarda öğrencilerin aynı yerde oturması sağlanacaktır.

2.2. Kütüphane ve Spor Salonlarında Alınacak Tedbirler

a) Kütüphanelerde Alınacak Tedbirler

Kütüphane kullanıcıların hizmetine açılmadan önce düzenli olarak dezenfekte edilerek steril bir ortam oluşturulacaktır.

Gün içinde düzenli temizlik ve dezenfektasyon işlemi gerçekleştirilecektir.

Kütüphane girişinde dezenfektan bulundurularak öğrencilerin içeri girmeden önce ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacaktır.

Kullanıcılardan kütüphaneye gelen kitaplar temizlenerek havalandırılacak ve dezenfekte edilmiş halde raflara yerleştirilecektir.

b) Spor Salonlarında Alınacak Tedbirler

Spor salonları kullanım öncesi ve sonrasında düzenli olarak temizlenecektir. Spor salonu girişinde el antiseptiği bulundurulacak, egzersiz araçlarının yanlarına da dezenfektan özelliği olan mendiller konulacaktır.

Soyunma odalarında dezenfektanlar bulundurulacak, öğrencilerimiz ellerini dezenfekte ederek soyunma odalarını küçük gruplar halinde kullanacaktır.

Ders başlangıcında her öğrenci için fiziksel mesafe çemberleri oluşturulacaktır. Isınma-soğuma gibi çalışmalar öğrenciye ait çember içinde gerçekleştirilecektir.

Spor salonunun merkezi havalandırma sistemi temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenerek ortamın sık sık havalandırılması sağlanacaktır.

2.3. Öğretmenler Odası ve Çalışma Ortamlarında Alınacak Tedbirler

a) Öğretmenler Odasında Alınacak Tedbirler

Öğretmen odalarında 1,5 metre mesafeye uyulacak şekilde düzenleme yapılacak, gerek görülmesi halinde başka bir odada, diğer bir bölümde, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi uygulamalar ile önlemler alınacaktır.

Öğretmen odalarında masalar üzerinde klasör, dosya, evrak vb. eşyalar dolaplarda, çekmecelerde muhafaza edilecektir. Kalem, kâğıt, makas, zımba, delgeç gibi eşyalar ortak kullanılmayacak, zorunlu hallerde dezenfekte edilerek kullanılacaktır.

Salgın hastalık durumlarında öğretmenler odasına misafir ve ziyaretçi kabul edilmeyecektir.

Öğretmenler odasında alkol bazlı el antiseptiği bulundurulması, dışarıdan hava alacak şekilde pencereler açılarak havalandırma yapılması temizlik ve hijyen açısından önem arz etmektedir.

b) Çalışma Ofislerinde Alınacak Tedbirler

Çalışma ofislerinde 1,5 metre mesafeye uyulacak şekilde düzenleme yapılacak, gerek görülmesi halinde başka bir odada, diğer bir bölümde, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi uygulamalar ile önlemler alınacaktır.

Çalışma ofislerinde masalar üzerinde klasör, dosya, evrak vb. eşyalar dolaplarda, çekmecelerde muhafaza edilecektir. Kalem, kâğıt, makas, zımba, delgeç gibi eşyalar ortak kullanılmayacak, zorunlu hallerde dezenfekte edilerek kullanılacaktır.

Ofisler her gün mesai bitiminde temizlenecek, pencereler açılarak havalandırma yapılacaktır.

Dezenfektan ve el antiseptikleri erişilebilir yerlerde bulundurulacak, işin yürütümüne engel olmayacak ve bulaşma riskini azaltacak kişisel koruyucu donanımlar kullanılacaktır.

Bulaşın engellenmesi amacıyla çalışma ofislerindeki ekranlı araçlar ve ilgili parçaları (klavye, mouse, ortak telefon, diyafon, mikrofon vb.) ile tüm ekipman, araç gereçlerin farklı kişiler tarafından kullanılmaması sağlanacaktır ve bunlar sık aralıklarla dezenfekte edilecektir.

2.4. Ortak Kullanım Alanlarında Alınacak Tedbirler

a) Yemekhanede Alınacak Tedbirler

Yemek saatleri için düzenleme yapılarak, yoğunluk olmasının önüne geçilecektir. Her birim/sınıf için belirlenecek saat dilimi ilan edilecektir.

Yemekhane girişinde herkesin el antiseptiği kullanması sağlanacaktır.

Masalarda yeni düzene uygun şekilde kişiler arasında 1 sandalye boş bırakılarak oturulması sağlanacaktır.

Masalar üzerleri silinebilir malzeme ile kaplanacak, her kullanımdan sonra masalar dezenfektanla silinecektir.

Yemekhane içerisindeki salata servisi ve ortadan self servis olarak alınabilecek tüm açık yiyecekler kaldırılmış, yerine kapalı kapta yiyecekler verilecektir.

Yemekhane içerisindeki tuzluk, baharat, sürahi vb. temas gerektiren eşyalar kaldırılacak, bunların yerine tek kullanımlık pet şişede su, tuz, baharat kullanılacaktır.

Tek kullanımlık çatal, bıçak, kaşık, peçete ve ıslak mendil kâğıt poşet içerisinde verilmeye devam edilecektir.

Yemekhaneye giren tüm sebze ve meyveler uygun sistemlerle yıkanır, tüm paketli gıdaların paketleri silinerek temizlenecektir.

Yemek servisinde görev alan çalışanlar mutlak suretle maske, bone, eldiven gibi kişisel koruyucu donanımları görev yaptıkları süre boyunca daimî olarak kullanacaktır.

b) Çay Ocaklarında Alınacak Tedbirler

Çay ocaklarına görevli haricinde giriş yapılmayacak ve görevli personel haricinde asla çay alınmayacaktır.

Kişilere ait kullanılan her bardak sadece bulaşık makinesinde yüksek ısıda yıkanacak, diğer servislerde karton bardak kullanılacaktır.

Çay ocaklarında çalışan personeller maske, bone, eldiven gibi kişisel koruyucu donanımları görev yaptıkları süre boyunca daimî olarak kullanacaktır.

c) Mescitlerde Alınacak Tedbirler

Okulumuz bünyesinde bulunan mescitlerde namazlar aksi bir karar alınmadığı takdirde T.C.

Cumhurbaşkanlığı Normalleşme Planında belirtildiği üzere fiziki mesafe korunacak şekilde, maske kullanmak şartıyla kılınabilecektir.

Seccadelerin, kişiye özel ya da tek kullanımlık olmaları sağlanacaktır.

Mescitler her vakit namazından sonra havalandırılacak ve dezenfekte edilecektir.

Abdest alınan mekanlar, gün içinde düzenli olarak deterjanlı su ile temizlenerek dezenfekte edilecektir.

d) Asansörler İçin Alınacak Tedbirler

Asansörlerin kullanımını mümkün olduğu kadar en aza indirilecektir.

Fiziki mesafe kurallarına uygun olarak asansör kapasiteleri kısıtlanacak ve bu sayılar asansör girişinde belirtilecektir.

Okulumuzda bulunan asansörler 2’den fazla kişinin aynı anda kullanmasına müsaade edilmeyecektir. Asansör zeminine her kişinin durması gereken yerler aralarında en az 1 m olacak şekilde belirlenecek ve işaretlenecektir.

Asansör girişlerinde alkol bazlı el antiseptiği bulundurulacaktır. Asansör temas edilen yüzeylerin sıklıkla dezenfekte edilecektir.

Asansör içinde öksürük/hapşırık adabına uyulması, asansöre maskesiz binilmemesi, mümkünse konuşulmaması konusunda yazılı ve görsel uyarıcı poster, afiş vb. argümanlar görünür şekilde asılacaktır.

e) Tuvaletlerde Alınacak Tedbirler

Tuvaletlerin kapıları ve kapı kolları dahil tüm yüzeyler uygun deterjan/dezenfektan ile sık aralıklarla temizlenecektir.

Banyo, klozet ve tuvaletler her vardiyada en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyu ile yıkanarak dezenfekte edilecektir.

Tuvalet/lavabo girişlerinde el antiseptik cihazları bulundurulacaktır.

Ziyaretçilere ve personele her seferinde en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamalarını hatırlatmak için afiş/poster/uyarı levhaları görünür şekilde asılacaktır.

Kâğıt havluları ve benzeri atıkları atmalarını kolaylaştırmak için çıkışa yakın noktalara el ile temas edilmeden açılabilen çöp kutuları yerleştirilecektir.

Tuvaletlerin havalandırma sistemi temiz, hava sirkülasyonu yeterli ve uygun olacak şekilde düzenlenecektir.

f) Bekleme Salonları ve Lobide Alınacak Tedbirler

Bekleme salonları/lobi alanları düzenli ve temiz tutulacak, tüm alanlar ve içindeki mobilya ve eşyalar sıklıkla dezenfekte edilerek temizlenecektir.

Oturma düzeni kişiler arasında en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenecek, ilgili fiziki mesafe uyarıları poster, afiş vb. ile yapılacaktır.

Kitaplar, broşürler ve dergiler dahil olmak üzere zaruri olmayan tüm eşyalar lobi/bekleme alanlarından ve diğer ortak kullanılan alanlardan kaldırılacaktır.

Lobide alkol bazlı el antiseptiği bulundurulur.

Danışma bölümünde iletişim planına göre belirlenmiş olan acil iletişim numaraları listesi bulundurulacaktır.

g) Okul Girişleri ve Bahçede Alınacak Tedbirler

Okulumuza gelen tüm çalışan, öğrenci ve ziyaretçilerimizin ateş ölçümü bahçe kapısında yapılacak, ölçülen vücut sıcaklığı kayıt altına alınacaktır. Ölçülen vücut sıcaklık değeri 38°C ve üzeri olan kişilere giriş izni verilmeyip, en az 15 dakika sonra tekrar ölçüm yapılacaktır. Bu değerin 38°C altına düşmemesi durumunda kişilerin “ALO 184” Korona Virüs Danışma Hattı ve Sağlık Bakanlığına bağlı en yakın hastane ile iletişime geçilmesi sağlanacaktır.

Tüm öğrencilerimizin vücut sıcaklığı okula gelmeden önce velileri tarafından ölçülecek, vücut sıcaklığı 38°C ve üzeri öğrenciler okula gönderilmeyerek Okul Yönetimine bilgi verilecektir.

Sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin korunması, yığılma ve kalabalıklaşmanın önlenmesi sağlanacaktır.

Tüm çalışanlarımıza ve maskesi olmayan öğrenci ve ziyaretçilerimize girişte maske verilecek, çalışanlar, öğrenci ve ziyaretçiler okulumuzun tamamında maske kullanacaktır.

Girişte el antiseptikleri bulundurulacak, ziyaretçilere verilen kartlar dezenfekte edilecektir.

Teneffüs veya diğer açık alan etkinliklerinde, tayin edilmiş çalışanlar (nöbetçi öğretmen, görevli vb.) tarafından salgın hastalık dönemlerine özgü sosyal mesafenin korunması, hijyen kurallarına riayet edilmesi gibi hususlarda uyarılarda bulunacaktır.

Bahçe ve açık alanlarında oynanacak oyunlar salgın dönemi kurallarına göre düzenlenecektir.

h) Ortamlarında Alınacak Diğer Tedbirler

Tüm ortak kullanım alanları gün içinde belli periyotlarda ve gün sonunda dezenfekte edilecektir. Bu alanlardaki su sebilleri ve çay makinalarının kullanılmayacak, sıvı tüketiminde tek kullanımlık karton bardaklar tercih edilerek çalışanlara kapalı şişelerde su verilecektir.

Tüm klima ve havalandırma sistemleri filtre bakımları, asansörlerde fan bakımları, servis araçlarının klima filtre bakımları düzenli olarak yapılacaktır.

Çalışma ortamlarında ve tüm ortak alanlarda öğretmen, öğrenci ve çalışanların ağız-burun bölgesini kaplayacak şekilde maske takarak sosyal mesafe kuralına uymaları sağlanacaktır.

Binalardaki dokunulan tüm kapı kolları, masa ve sandalyeler, merdiven tırabzanları ile el teması olan bütün yüzeyler sıklıkla dezenfekte edilecektir.

Biyolojik atıklar için ayrı çöp torbaları sağlanacak, temizlik personeline çöplere temas edilmeden boşaltılması için gerekli Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) temin edilecektir.

Okulda salgın hastalığa göre yetkili otoritelerce belirlenmiş ve hastalık belirtilerinin tespiti için kullanılacak kaynaklar (temassız ateş ölçer vb.), hijyen için gerekli kaynaklar (su, sabun, alkol içeren dezenfektan, el antiseptiği, kolonya vb.), izolasyon için gerekli kaynaklar (maske, eldiven, yüz koruyucu siperlik vb.) ile atık yönetimi için gerekli kaynaklar (kapaklı atık kumbaraları vb.) temin edilerek kullanılacaktır.

Benzer Belgeler