• Sonuç bulunamadı

EĢlik çalma derslerinin verimliliğinin artması açısından derslerin toplu olarak değil, en fazla bir kiĢiyle iĢlenmesi sağlanmalıdır.

Soru 16. EĢlik çalma dersinin dönem sonu değerlendirmesini nasıl yapıyorsunuz?

5.2. TartıĢmalar

5.3.5. EĢlik çalma derslerinin verimliliğinin artması açısından derslerin toplu olarak değil, en fazla bir kiĢiyle iĢlenmesi sağlanmalıdır.

5.3.6. Öğrenciler, okul Ģarkılarına daha etkin ve yeterli bir Ģekilde eĢlik

çalabilmek için konuyla ilgili eğitim seminerlerine katılmalı ve boĢ zamanlarında bu konuyla ilgili çalıĢmalar yapmalıdır.

KAYNAKÇA

AKÇALI, Osman G. (2007), Müzik Öğretmenlerinin Eğitim Müziğinde Çoksesli EĢliklemeye YaklaĢımları ve EĢlikte Hafr, ġifre Yöntemini Kullanma Durumları. Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon. AYDINOĞLU, Ortaç (2005), Müzik Öğretmenliği Lisans Programında Yer Alan “EĢlik (Korepetisyon)” Dersinin Öğrenci ve Öğretmen GörüĢleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ġstanbul.

BAĞCI, Hakan (2009), EĢlik Desteğinin Armoni ve Solfej Eğitimindeki BaĢarı Düzeyine Etkisi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ġstanbul. BĠLGĠN, Selçuk (1998) Ġlköğretim Okullarının 2.Kademesinde Müzik Eğitiminde Kullanılan ġarkıların Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü ÇıkıĢlı Müzik Öğretmenleri Taraflarından Piyano Ġle EĢliklenmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

BOBETSKY Victor V. (2004), Piano Proficiency The Perfect Accompaniment for SuccessfulMusic Educators.- Teaching Music: Feb2004, Vol. 11 Issue 4, p36- 39, 4p, 1 chart, 1 c

DAĞDEVĠREN, Mustafa (2006), Müzik Öğretmeni YetiĢtiren Kurumlarda Piyanoda EĢlik Öğretimi. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Anabilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dalı, Niğde.

ERTÜRK, Selahattin (1972), Eğitimde “Program” GeliĢtirme. Ankara Hacettepe Basımevi, Ankara.

GÖRSEV, Alper (2006), Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Son Sınıf Öğrencilerinin “Piyano Eğitimi”, “Müzik Teorisi ve ĠĢitme Eğitimi” ve “EĢlik (Korepetisyon)” Dersleri Ġle Okul ġarkılarına Doğaçlama EĢlik Becerileri Arasındaki ĠliĢkiler. Yüksek Lisans Tezi, Abant Ġzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

GÜLHAN, Necati. (1990), Orta Dereceli Okullardaki Müzik Eğitiminde Piyanonun Bir EĢlik Çalgısı Olarak Kullanılabilirliği. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

ĠġPĠROĞLU, Nazan. (1994). Duyu Algılarının Eğitimi. ÇağdaĢ Eğitimde Sanat. (Editör: Jale Baysal, Nazan ĠpĢiroğlu, Zehra ĠpĢiroğlu, ġeyda Ozil). Demet Yayıncılık - ÇağdaĢ YaĢamı Destekleme Derneği Yayınları, Ġstanbul.

KALKANOĞLU, Burcu (2007) Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dalı Okul ġarkılarının Müzik Öğretmenlerinin Bilgi ve Beceri Düzeyine Göre Piyano Ġle EĢliklenmesine Yönelik Bir Model Önerisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dalı, Ankara.

KÖZ, Emre. (2007). Ġlköğretim Ġkinci Kademede Görev Yapan, Bireysel Çalgı Eğitimi(gitar) Alanı Mezunu, Müzik Öğretmenlerinin Okul ġarkılarına EĢlik Etmede KarĢılaĢtıkları Problemler ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

KUTLUK, Özer (1996) Okul ġarkılarına Piyano Ġle EĢlik Yapabilme Becerisinin GeliĢtirilmesi Üzerine Bir ÇalıĢma, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Bölümü Son Sınıf Öğrencilerinin Piyanoyu Müzik Öğretmenliğinin Gerekleri Doğrultusunda Kullanma Becerileri. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

PĠJĠ, Duygu (2006). Dizgeli Öğretime Göre GeliĢtirilen EĢlik Dersi Programının Akademik BaĢarıya, Tutuma, Yeterlilik Algısına ve Kalıcılığa Etkisi. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

SÖNMEZÖZ, Feyza (2006), Müzik Öğretmeni YetiĢtiren Kurumlardaki EĢlik Öğretiminin Müzik Öğretmenlerinin GörüĢleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara.

SÜALP, Burçak G.(2002), Ġlköğretim Okulları Üçüncü Devre Müzik Programının Uygulanmasında KarĢılaĢılan Sorunlar. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

TÜRKMEN, Nezaket (2008), Müzik Öğretmeni Adaylarının Piyanoda DeĢifre Çalabilme Düzeyleri Üzerine Bir ÇalıĢma. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Ankara.

UÇAN, Ali (1997), Müzik Eğitimi Temel Kavramlar-Ġlkeler-YaklaĢımlar (2.baskı) Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara.

UÇAN, Ali (1988), Müzik Eğitiminde Program GeliĢtirme: Kuram ve Uygulama. Müzik Eğitim, 2. Basım, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara.

EKLER

Ek 1. Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarının ve Öğrencilerinin EĢlik Çalma Dersine ĠliĢkin GörüĢleri

AÇIKLAMA

Bu anket formu; Selçuk Üniversitesi Ahmet KeleĢoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin eĢlik çalma dersine iliĢkin görüĢlerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmıĢtır.

Bu anket ile elde edilecek sonuçlar, sadece bu araĢtırmanın amacı için kullanılacak olup, anketi cevaplayan kiĢilere iliĢkin her türlü bilgi gizli kalacaktır.

Ankette kimlik belirtmenize gerek olmamakla birlikte vereceğiniz cevaplar yalnızca araĢtırmacı tarafından değerlendirileceği için görüĢlerinizi içtenlikle belirtmeniz beklenmektedir.

Katkılarınız için teĢekkür ederim. AraĢtırmacı Dilara TAġ YÖNERGE

AraĢtırma için yapılan bu ankette çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Çoktan seçmeli soruları cevaplarken size en uygun seçeneğin önündeki parantez () içine (x) koyarak iĢaretleyiniz.

Bu araĢtırmada 5 bölmeli ölçek kullanılmaktadır. Bu ölçeğin içerisinde yer alan “kısmen” basamağı “büyük ölçüde” ile “çok az” arasında bir dereceyi ifade etmektedir.

Lütfen hiçbir soruyu cevapsız bırakmayınız. KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Cinsiyetiniz? () Kadın () Erkek

Müzik Eğitimi Bölümünde kaçıncı sınıfta okuyorsunuz? () 3 sınıf () 4 sınıf () 4 +sınıf

Mezun olduğunuz lisenin türü?

() agsl () düz lise () konservatuvar () diğer …………

Bireysel çalgınız nedir?

() Keman () Viyola () Viyolonsel () Flüt () Gitar () Bağlama () ġan () Kanun () Ud

Anket Soruları

1. Sizce müzik öğretmeninin, okul Ģarkılarını öğretme aĢamasında

Benzer Belgeler