• Sonuç bulunamadı

3.1. Biçimsel Açıdan Karşılaştırma

3.1.2. Ders Kitaplarının Kapak Görünümleri

3.1.2.1. Blickfeld Deutsch Oberstufe (Görüş Alanı Almanca Lise Kısmı En Üst Seviye)

Bu kitabın kapağında, renkler mavi ve yeşil tonlarından meydana gelmiştir. Kapağın alt kısmında yer alan 1/3’lük kısımda kitabın ismi, yayınevi ve kitabın lisenin hangi seviyesi için öngörüldüğü yer almıştır. Kitap yazarlarının isimleri, sol tarafta ince bir sütun içerisinde yatık şekilde yazılmıştır. Kitabı yayınlayan ve hazırlayanların ismi ise kitabın iç kapağında yer almıştır. Kitap kapağı hazırlanırken estetik kaygı ile hareket edilmiştir. Kullanılan renkler bakımından klasik renkler yerine göz alıcı mavi ve yeşil renkler kullanılmıştır. Kapakta, INNOVA, Borchen, Wolfgang Freitang’in resmi kullanılmıştır. Kapağın 2/3’üne kullanılan resim hâkim olmuş, görsel algılamaya önem verilmiştir. Kapak resminin incelenmesi ile ilgili söylenebilecek şey, kitap konseptinin ana çizgilerinin resimde yer alan öğelerin açıklanması ile anlaşılabileceğidir. Kitabın kapsamı (resimdeki gökkuşağı ve saatle ifade edilen) gelenekten (ön cephedeki Goethe Silueti ile ifade bulan) yola çıkarak tasvir edilebilir. Resimde yer alan kitaplar ve eski-yeni yazı malzemeleri öğrencilerin geçmiş ve günümüze ilişkin biçimlendirme ve okuyup algılama usullerini sembolize eder. Bu durum, Alman Dili ve Edebiyatının görüş alanının kapsamına da işaret ederek kitabın başlık seçimine de neden oluşturmuştur.

3.1.2.2. Türk Edebiyatı 9. Sınıf Ders Kitabı- Dil ve Anlatım 9. Sınıf Ders Kitabı

Bu ders kitaplarının ön ve arka kapakları, farklı şekilde tasarlanmıştır. Türk Edebiyatı 9. Sınıf Ders Kitabının;

Ön Kapağında: Hangi öğretim kademesinin hangi sınıfı için hazırlandığı, dersin adı, Millî Eğitim Bakanlığı’nın amblemi yer almıştır. Ders kitabının kapağındaki renkler soluktur. Kapaktaki görüntüler net değildir. Türk Edebiyatçılarından biri olan Atilla İlhan’ın fotoğrafı, bu kitabın kapağında görebildiğimiz görüntülerden birisidir. Bu kitabın kapak görünümü, dersin amacını ve içeriğini yansıtmaktan çok öte gelişigüzel bir şekilde tasarlanmıştır. Ders kitabının yazarları, kitabın kaçıncı baskı olduğu, nerede ve hangi yıl basıldığı ise kitabın iç kapağında yer alan bilgilerdir.

Arka Kapağında: Sol üst köşede “Haydi Kızlar Okula” logosu ile sağ üst köşede “Okul Yap Adını Yaşat-Eğitime % 100 Destek” logosu yer almıştır. Kapağın ortasına trafik lambası çizilmiştir. Lamba kırmızı, sarı ve yeşil renklerinden oluşur. İlk renk kırmızı kalp ile gösterilmiştir ve altına “Kalplerimiz Kırılmasın!-Az risk taşıdığı sanılan kırmızı ışık ihlallerinde her yıl ortalama 10.000 kaza meydana gelmektedir.” yazısı yazılmıştır. Bütün bunlarla, öğrencilere anlamlı mesajlar verilmek istenmiştir. Kitabın kapağının altında, ortada kalan kısımda “Bu ders kitabı Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Para ile satılamaz.” yazısı ile kapağın sağ alt köşesinde ISBN numarası yazılmıştır.

Dil ve Anlatım 9. Sınıf Ders Kitabının;

Ön Kapağında: Kitabın hangi öğretim kademesinin hangi sınıfı için hazırlandığı, dersin adı yazılmıştır ve tüm bu yazılar, pembe zemin üzerine beyaz renkte iri puntolarla yazılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın amblemi, kapağın en altında ortadadır. Kapağın zemininde, net olarak görülmese de alfabedeki harflere yer verilmiştir. Kitabın kapağı, dersin amacını ve içeriğini yansıtacak şekilde

tasarlanmamıştır. Ders kitabının yazarları, kitabın kaçıncı baskı olduğu, nerede ve hangi yıl basıldığı kitabın iç kapağında yer alan bilgilerdir.

Arka Kapağında: Sol üst köşede “Haydi Kızlar Okula” logosu ile sağ üst köşede “Okul Yap Adını Yaşat- Eğitime % 100 Destek” logosu yer almıştır. Kapağın ortasında, daire içinde kurşun kaleme göz, ağız, eller ve bacaklar çizilerek, kurşun kalemin eline basketbol topu tutuşturulmuştur. Kurşun kalemin ağzından “Sporumu yapıyorum, hep sağlıklı kalıyorum” yazısıyla öğrencilere, sporun önemine dair mesaj verilmek istenmiştir. Kitap kapağının altında, ortada kalan kısımda “Bu ders kitabı Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Para ile satılamaz.” yazısı ile kapağın sağ alt köşesinde ISBN numarası yazılmıştır.

3.1.2.3. Ders Kitaplarının Kapak Görünümleri Açısından Karşılaştırılması

Almanca ders kitabı ve Türkçe ders kitapları, kapak görünümleri açısından benzer öğeler içermemektedir.

Almanca ders kitabının kapağında kullanılan sanat resmi, kitabın ismini ve içeriğini birebir yansıtacak şekilde bilinçli seçilmiştir. Kitapta kullanılan renklerin canlılığı, öğrencileri kendine çekmekte, onların göz zevkine hitap etmektedir. Bu ders kitabının kapak görünümü, titiz bir çalışmanın ürünü olarak başarılıdır.

Türkçe ders kitaplarının ön ve arka kapak görünümleri birlikte değerlendirildiğinde; kitapların ön kapak görünümleri, renk bakımından öğrencileri kendinden uzaklaştıracak şekilde; birinde soluk, diğerinde tek renktir. Canlı renklerin tercih edilmemesi, kitapların kapak görüntüsü açısından eksi puan olarak düşünülebilir. Ayrıca kitapların ön kapakları, Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım derslerinin amaçlarını ve içeriğini yansıtacak görsel bir tasarımdan uzaktır. Bu kitapların arka kapak görünümlerini değerlendirecek olursak; kitapların arka kapaklarında çeşitli logo ve çizimlere yer verilerek birtakım mesajlar verilmek istenmiştir. Bu logoların ve çizimlerin görüntüleri, arka kapaklarda net olarak

yansıtılmadığından, çok dikkatli bir şekilde bakılmadığı müddetçe, bu mesajların öğrenciler tarafından göz ardı edilebileceği âşikârdır. Sözün özü Türkçe ders kitaplarının kapak görünümleri, titiz bir çalışmanın ürünü değildir. Kitapların kapak tasarımı, özellikle ön kapak tasarımları, görsellikten, göz zevkinden uzaktır.

Benzer Belgeler