• Sonuç bulunamadı

Dernekler Statüsüne Tabi Futbol Kulüplerinde Tutulacak Defterler

FUTBOL KULÜPLERİNİN MUHASEBE SİSTEMİ VE UYGULAMALAR

3.2. FUTBOL KULÜPLERİNDE MEVCUT KAYIT ARAÇLARI VE KAYIT DÜZENİ

3.2.1. Futbol Kulüplerinde Tutulacak Defterler

3.2.1.1. Dernekler Statüsüne Tabi Futbol Kulüplerinde Tutulacak Defterler

Türkiye’de futbol kulüpleri Dernekler Kanunu’nun 62. maddesi uyarınca aşağıda yazılı defterleri tutmak zorundadırlar.120

 Üye kayıt defteri,  Karar defteri,

 Gelen ve giden evrak defteri,  Gelir ve gider defteri,

 Bütçe, kesin hesap ve bilanço defteri,  Demirbaş defteri.

Yukarıda sayılan defterlerin noter tasdikli olması zorunludur. Futbol kulüpleri, söz konusu defterlerin yanı sıra, kulüplerin organ ve kurullarınca tutulmasında fayda görülen diğer defterleri de, kulüp tüzüğü ve iç yönetmeliğinde göstermek şartıyla tutabilir. Futbol kulüplerince tutulması zorunlu defterler sırasıyla incelenebilir.

3.2.1.1.1.Üye Kayıt Defteri

Üye kayıt defteri, futbol kulüplerinin her kademedeki üyelerinin kaydedildiği defterdir. Üye kayıt defterinde kulübe üye olan şahısların kimlik bilgileri, kulübe giriş tarihleri, futbol kulübüne ödenecek olan aylık ve yıllık aidat tutarlarının belirtildiği genel bilgiler yer alır121.

Dernekler statüsüne tabi olarak kurulan futbol kulüplerine üye olmak isteyen bireyler kulübe giriş işlemlerini içeren “Üyelik Beyannamesini” doldurmak zorundadır.

120

Dernekler Kanunu, md. 62.

121 http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/51MaliCozum/16%20%2051%20G.%20AYAZ%20-

Futbol kulüplerine üyelik başvurusunda bireylerin bazı şartları taşımaması gerekmektedir. Bunlar genel olarak;122

 Fena şöhret sahibi olanlar,

 Yüz kızartıcı suçlardan biri ile mahkum olanlar,  Türkiye’de oturma hakkına sahip olmayan yabancılar,

 Nev’i, niteliği ve kapsamı itibariyle derneğin faaliyet alanı içinde bulunan başka bir spor kulübünün ve derneğinin üyeleri,

 Diğer kanunların derneklere üye olamayacağını belirttiği kişiler, derneğe üye olamazlar.

Üye kayıt defterine işlenen kişi üyeliğe kabul tarihinden itibaren “futbol kulübünün üyesi” sıfatını kazanır. Ayrıca, kulübe yardım ve hizmet edenlerden uygun görülenlere Yönetim Kurulunun oy birliği ile karar alması halinde giriş aidatı alınmaksızın derneğe üyelikleri sağlanır.

3.2.1.1.2. Karar Defteri

İlgili organ ve kurul kararlarının, tarih ve sıra numarasına göre yazıldığı defter “Karar Defteri”dir. Futbol kulüplerinde alınan kararlar toplantıya katılanlar tarafından imzalanır.

Futbol kulüplerinde genellikle kulübün ekonomik ve finansal yapısını etkileyecek önemli durumlar hakkında toplantılar yapılarak alınan kararlar ilgili kulübün karar defterlerine işlenerek ilgili kulüp üyelerince imzalanır.

3.2.1.1.3. Gelen Ve Giden Evrak Defteri

Futbol kulüplerinin faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen belgelerin tarih ve numara sırasına göre sıralandığı defterlere “Gelen ve Giden Evrak Defteri” denir.

122 Dernekler Kanunu, md. 11.

Futbol kulüplerinin faaliyetlerine ilişkin tüm gelen ve giden evraklar tarih ve numara sırası ile bu deftere kaydedilir.

Gelen ve giden evrak defterine kaydedilen belgelerden, gelen evrakların asılları, gönderilen evrakların ise örnekleri, sıra esası gözetilerek ayrı ayrı dosyalarda saklanmalıdır.123

3.2.1.1.4. Lisanslı Sporcu Kayıt Defteri

Futbol kulüplerine mensup lisanslı, amatör ve profesyonel sporcular için kulüplerce kullanılan defterlerdir. Bu defterlerde futbol kulüplerinin sahip olduğu sporcuların her türlü hareket, ödül, disiplin cezası, transfer, branş değiştirme, statü değiştirme, kiralama, satış ve sporculara ilişkin benzeri her türlü bilginin yer almaktadır.

Lisanslı sporcu kayıt defteri sayesinde futbol kulüpleri, kendi bünyesindeki tüm sporcular hakkında genel ve detaylı bilgi sahibi olmaktadırlar. Böylelikle futbolcuların genel olarak değerlendirilmesi hususunda kulüpler avantaj sağlamış bulunmaktadırlar.

3.2.1.1.5. Gelir ve Gider Defteri

Futbol kulüplerinin finansal işlemleri sonucu elde edilen gelirlerin hangi kalemlerden oluştuğunu ve bu gelirlerin hangi işler için kullanıldığını gösteren yine kulüpler tarafından yapılan gider ve harcamaları gösteren defter “Gelir ve Gider defteri”dir.124

Kulüp namına alınan bütün paralar, alındı belgesi ile alınır. Harcamalar gider belgesi ile yapılır. Bu belgelerde gösterilen paraların alındıkları ve verildikleri yerler

123 Hamdi Mehter, “Siyasi Partilerin Mali İşlemleri ve Denetimleri”, TÜRMOB Yayınları,

Ankara, 2008, s.15.

124http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/51MaliCozum/16%20%2051%20G.%20AYAZ%20-

açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir. Futbol kulüpleri namına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paraların da verildikleri yerler, açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir125.

Gelir ve gider defteri, işletme esasına göre defter tutan mükelleflerin kullandıkları defter ile benzer şekil ve özelliklere sahiptir.

3.2.1.1.6. Bütçe, Kesin Hesap ve Bilanço Defteri

Futbol kulüplerinin bütçe kesin hesap ve bilançoları bu deftere işlenir. Futbol kulüpleri bu defterlere, belli bir faaliyet dönemine ilişkin olarak öngörmüş oldukları bütçeleri, futbol kulüplerinin ilişin kesin hesaplarını ve bilançolarına ilişkin bilgileri kaydederler.

Futbol kulüplerinin geleceğe yönelik planlarını gerçekleştirmede, bu defterlere ait bilgi ve belgelerin doğru ve düzenli bir şekilde kaydedilmesi büyük önem taşımaktadır.

3.2.1.1.7. Demirbaş Defteri

“Demirbaş Defteri”, futbol kulübüne alınan veya bağışlanan demirbaş eşya, taşıt aracı veya taşınmaz malların, ilgili belgeleri de belirtilerek, tarih sırasına göre yazıldığı defterdir.

Demirbaş defterinin, futbol kulüplerinin mevcut bütün organlarınca tutulması gerekmektedir. Eğer kulüplerin yan kuruluşları ve yurt dışı temsilcilikleri varsa onlarında bu defteri tutmaları zorunludur.

125http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/51MaliCozum/16%20%2051%20G.%20AYAZ%20-

3.2.1.1.8. Futbol Kulüplerinde Tutulabilecek Diğer Defterler

Futbol kulüplerince genellikle, kulübün özel ve resmi sportif faaliyetlerine ait föylerin düzenlenip muhafaza edilmesi, özel müsabaka defterlerinde istatistiki bilgilerin tutulması, kulüp organlarının tutanakları, kararları, defterleri ve diğer belgelerinin sistemli bir düzenleme ile saklanması gerekir ve benzeri konularda kulüpler ihtiyaç duydukları diğer defterleri tutarlar.

Benzer Belgeler