• Sonuç bulunamadı

2.3 ADNKS’nin Kuruluş Aşamaları

3.1.4 Denizli İl Emniyet Müdürlüğü

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Teşkilatı, vermiş olduğu kamu hizmeti nedeni ile ADNKS ve ondan elde edilen verileri kullanan bir kamu kuruluşudur. Türk Polis Teşkilatı Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan günümüze kadar sürekli olarak hizmetlerini yerine getirmek için aralıksız olarak çalışmaktadır. Kurumun görevleri 2259 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Yasası’nda ayrıntılı bir biçimde belirtilmiştir. Teşkilatın görevleri şu şekilde özetlenebilir:

Adli Görevler: Suç soruşturmaları, Emniyet Teşkilat Kanununda yer alan temel prensiplere uygun olarak, yetkili adli makamların talimatları doğrultusunda yapılır. Kamu düzenini bozucu bir suç işlendiğinde adli polis delilleri toplamak, suçu işleyen şahısları yakalamak, Cumhuriyet Savcısı adına soruşturmayı yürütmek ve suçluları adalete teslim etmekle yükümlüdür. 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu' nun 2. maddesi 6. bendinde de polisin adli görevi belirtilerek "İşlenmiş olan bir suç hakkında Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile diğer kanunlarda yazılı görevleri yapmak" diye belirtilmiştir.

İdari Görevler: Teşkilatın idari görevleri: önleyici, koruyucu ve yardım edici görevleri yapmak için suç oluşturan unsurları göz önüne alarak o mahalde merkez, karakol, nokta, devriye ve motorlu ekipler kurulmasını kapsar. Yurt içine zararlı kişi ve maddelerin girmemesi için giriş kapılarında gerekli kontrolleri yapar, umuma açık yerlerde suçların oluşmaması için tedbirler alır. Ruhsatsız silahları yakalamak için aramalar yapar, genel ahlaka uygun olmayan hareketleri önler. Açılması izne bağlı yerlerden izinsiz açılanları kapatır. Halkı rahatsız edici hareketlerin olmamasını sağlar. Toplu hareketlerin, gösteri yürüyüşlerinin, grevlerin kanun içerisinde devamını sağlar, sarhoş, alil ve acizlerin yardımına koşar, terk edilmiş çocukların ilgili müesseselere yerleştirilmesine dair

hizmetleri yapar. Sinema, tiyatro gibi yerlerdeki toplu çıkışlarda suçların oluşmasını önler ve bunun dışındaki diğer önleyici zabıta hizmetlerini görür.

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yetkili kişiler ile yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir.

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü’nde bilgiler İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Pasaport Şube Müdürü, Asayiş Şube Müdürü, çeşitli karakol amirleri ile yapılan görüşmeler neticesinde elde edilmiştir. Elde edilen bilgiler ışığında ADNKS verilerinin Denizli İl Emniyet Müdürlüğü’ nde kullanımı şu şekildedir:

Emniyet Müdürlüğünde Kullanılan Veri Tabanlarında Yardımcı Veri Olarak Kullanımı: Denizli İl Emniyet Müdürlüğü’nde kullanılan POL-MER ve SAM Projesi veri tabanlarında vatandaşlarımıza ait bazı bilgiler bulunmakta olup, veri tabanlarındaki bilgiler ADNKS kurulduktan sonra, buradan elde edilen bilgiler ile desteklenmektedir. İlgili veri tabanları Asayiş Şube Müdürlüğü, Çocuk Polisi ve Polis merkezleri tarafından kullanılmaktadır.

Trafik Tescil İşlemlerinde ADNKS’nin Kullanımı: Trafik tescil işlemleri yani plaka ya da araç ruhsatı alma işlemleri İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Herhangi bir vatandaşımız plaka almak yada ruhsat almak amacı ile Şube Müdürlüğüne başvurduğunda kendisinden adres bilgileri istenmektedir. ADNKS’ den sonra bu işlemler için şube müdürlüğünde vatandaşın ADNKS adresleri esas alınarak hizmet verilmeye başlanmıştır. Vatandaşlarımızın ADNKS adresleri başka bir il yada ilçede kayıtlı ise hizmeti almaları için bağlı bulundukları trafik tescil şube müdürlüklerine yönlendirilmekte ve işlemleri yapılmamaktadır.

Trafik Cezalarının Gönderilmesinde ADNKS’nin Kullanımı: Herhangi bir trafik suçu işleyen vatandaşlarımıza yasaların öngördüğü şekilde maddi veya daha farklı şekillerde trafik cezaları uygulanmaktadır. Uygulamanın bir türü de trafik suçu işleyen vatandaşlarımızın tespit edildikten sonra adreslerine ceza makbuzunun gönderilmesidir. Bu durumlarda İl Emniyet Müdürlüğü ADNKS verilerini kendi veri tabanlarında yardımcı veri olarak kullanmaya başlamıştır. Verilerin tam olarak ADNKS tabanlı kullanılması için tescil adreslerinin güncellenme işlemleri devam etmektedir.

Şüpheli Adres Beyan Formlarının Kontrolü: İlçe nüfus müdürlükleri tarafından alınan adres beyan formlarının bazı durumlarda alanda kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu durumlara örnek olarak beyan edilen hane adresinde kayıtlı farklı fertlerin yaşaması durumudur. Bu gibi durumların kontrolü için nüfus müdürlüklerinde yeterli personel ve imkan bulunmamaktadır. Durumları kontrolü emniyet teşkilatı sayesinde sağlanmaktadır. Her ay sonunda Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla alanda kontrolü gereken adres bilgileri sorumluluk alanlarına göre karakollara gönderilmektedir. Karakollarda görevli personel tarafından ilgili haneler tek tek kontrol edilmekte ve durumları ilçe nüfus müdürlüklerine bildirilmektedir. Bahsedilen bu durumdan İl Emniyet Müdürlüğü’ nün yalnızca ADNKS’ den kullanıcı olarak faydalanmadığı aynı zamanda sistemin güncelliğinin sağlanması için de görev aldığı anlaşılmaktadır.

Diğer Birimlerde ADNKS’nin Kullanımı: İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan İstihbarat, Kaçakçılık, Organize İşler, Narkotik, Terörle Mücadele Şube Müdürlükleri de ADNKS verilerinden faydalanmaktadır. Ancak ilgili birim görevlileri ile yapılan yüz yüze görüşmeler neticesinde kullanım çeşitleri ve amaçları gibi sorulara gizlilik nedeni ile cevap alınamamıştır.

Sistemin İstenilen Düzeyde İşlememe Sebepleri İle İlgili Görüşler: İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde, ADNKS’ nin istenilen düzeyde işlememe sebepleri şu şekilde özetlenmiştir:

Sistemin Kamuoyuna Yeterince Tanıtılmaması: Denizli İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde sistemin istenilen düzeyde işlemediği görüşü beyan edilmiştir. Bu durumun sebeplerinden ilki ADNKS’ nin kamuoyuna yeterli ve etkin bir şekilde tanıtılamaması olarak ifade edilmiştir.

Zaman Faktörü: Denizli İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerince ortaya koyulan bir diğer görüş ise sistemin istenilen düzeyde işlememe sebeplerinden birinin de zaman faktörü olduğudur. Yetkililere göre ADNKS henüz genç bir sistemdir ve istenilen düzeyde işlemesi için önünde uzun zaman vardır. Sistemin kullanımı ve güncelliği, üzerinden geçen zamanla kazanılan tecrübeler sayesinde daha da iyi olacaktır görüşü ifade edilmiştir.

Benzer Belgeler