• Sonuç bulunamadı

Delillerin Değerlendirilmesi Kapsamında Kişisel Verilerin İşlenmesi

C. Ceza Muhakemesinde Kişisel Verilerin İşlenmesi

2. Delillerin Değerlendirilmesi Kapsamında Kişisel Verilerin İşlenmesi

Ceza muhakemesinde deliller, dolayısıyla da kişisel veriler maddi gerçeğe ulaştıran araç konumundadır. Bazı hallerde hâkim yalnız kendi beceri ve yetenekleriyle kişisel verileri değerlendirerek maddi gerçeğe ulaşabilir. Buna karşılık bazen kişisel verilerden maddi gerçeğe ulaşabilmek için kişisel verinin taşıdığı anlamın teknik bir uzman tarafından açıklanması gerekir. Bu durumda hâkim yardımcıları devreye girerek kişisel verinin maddi gerçekle ilişkisini izah etmeye çalışırlar.

Bilirkişilerin bu faaliyeti aynı zamanda kişisel verinin şekil değiştirmesini ve yeni kişisel verilerin elde edilmesini sağlar. Örneğin bir şüpheliden alınan kan örneği bir kişisel veridir. Ancak bu kan örneğinin saf haliyle maddi gerçeğin ortaya çıkmasına katkısı yoktur. Bu kan örneği üzerinde yapılan inceleme ile şüphelinin kan grubu gibi bir takım kişisel veriler elde edilirken olay yerinde elde edilen kan örnekleri ile benzerliği de tespit edilebilir. Bu çerçevede yapılan inceleme maddi gerçeğin aydınlatılmasına katkıda bulunur.

Benzer şekilde, hukuki olarak doğru şekilde hüküm kurabilmek için sanığa ilişkin bir takım kişisel verilere ihtiyaç duyulabilir. Örneğin sanığın suçu işlediği sırada akıl hastası olması veya yaş küçüklüğü cezai sorumluluğu üzerinde etkili olacaktır. Bu tarz kişisel verilerin tespit edilebilmesi için de bilirkişi incelemesi gerekecektir.

Şüphesiz delillerin değerlendirilmesi konusunda da kişisel verilerin niteliği CMK’da yer alan düzenlemelere etki edebilmektedir. CMK’nın özel olarak korumak istediği kişisel verilerle ilgili olarak taraf bilirkişisi olan uzman kişinin inceleme yapabilme olanağı yoktur. Bu kişisel veriler ancak kanunun gösterdiği şekilde ilgili bilirkişiler tarafından sınırlandırıcı hükümlere riayet edilerek incelenebilir.

b. Moleküler Genetik İncelemeler

CMK anlamında moleküler genetik inceleme temel olarak DNA analizlerini ifade etmektedir536. İnsanları birbirinden ayırt etmeye yarayan özelliklerin tümünü barındıran DNA molekülü ait olduğu kimsenin kimliğinin belirlenmesini sağladığından DNA analizi yöntemiyle elde edilen sonuçlar yüzde yüze yakın doğruluktadır ve bu nedenle maddi gerçeğe ulaşılmasında önemli rol oynamaktadır537.

Olay yerinden toplanan DNA örneği veya mağdurun giysileri veya vücudundaki kalıntılardan failin DNA’sına ulaşılarak kimliği tespit edilebilir538. Bu kişisel veriler

özel nitelikte olduklarından kanun koyucu moleküler genetik incelemeler açısından daha sınırlandırıcı hükümler öngörmektedir.

Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik’te moleküler genetik inceleme; gereken tür ve miktardaki biyolojik materyali kullanarak, kişiyi diğer kişilerden ayıran ve kalıtım kurallarına uygun olarak aktarılan hastalık dışındaki özelliklerinin moleküler düzeyde araştırılması şeklinde tanımlanmıştır. Buradaki tanımdan da moleküler genetik inceleme kavramından DNA analizinin kastedildiği anlaşılmaktadır539.

536 Ünver/Hakeri, s.618.

537 Yenisey/ Nuhoğlu, s.646; Atalay, Ayşe Özge, “Ceza Muhakemesi Hukukunda Moleküler Genetik

İncelemelerin Özel Nitelikli Kişisel Verilerin Korunması Açısından Değerlendirilmesi”, Ceza Hukuku ve Kriminoloji Dergisi, C.7, S.2, 2019, Sayfa:127-184, s.136.

538 Özbek/ Doğan/ Bacaksız, Ceza Muhakemesi Hukuku, s.464; Yenisey/Nuhoğlu, s.648. 539 Öztürk/ Eker Kazancı/ Soyer Güleç, s.245.

CMK’nın 78.maddesinde, 75 ve 76. maddelerde öngörülen işlemlerle elde edilen örnekler veya bulunan ve kime ait olduğu belli olmayan beden parçaları üzerinde, soy bağının veya elde edilen bulgunun şüpheli veya sanığa ya da mağdura ait olup olmadığının tespiti için zorunlu olması hâlinde moleküler genetik incelemelerin yapılabileceği, alınan örnekler üzerinde bu amaçlar dışında tespitler yapılmasına yönelik incelemelerin yasak olduğu belirtilmiştir. Burada ayrıca moleküler genetik incelemenin ancak zorunlu olduğu takdirde yapılabileceği de belirtilmiştir540. Aynı şekilde, Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik

İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik’in 14.maddesinin 4.fıkrası hükmü gereğince moleküler genetik incelemelerin özel kalıtsal karakterler hakkındaki açıklamayı içermediği bilinen kromozom bölgesi ile sınırlı kalmasına özen gösterilecektir.

CMK m.79/1’de moleküler genetik incelemelerin sadece hâkim kararı ile yapılabileceği belirtilmiştir. Moleküler genetik inceleme denilen işlem halihazırda elde bulunan örnekler üzerinde gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla örneklerin elde edilememesi ve dolayısıyla bunlar üzerinde işlem yapılmasında gecikme gibi bir durum söz konusu olmayacağından541 bu işlemin yapılmasında karar verme yetkisi

yalnız hâkime verilmiştir542. Böylelikle CMK m.75 ve 76 gereğince şüpheli veya sanık

ve diğer kişilerin beden muayenesi ve vücutlarından örnek alınması için ayrı, bu örnekler üzerinde moleküler genetik inceleme yapılabilmesi için ayrı bir hâkim kararı bulunması gerekmektedir543. Buradan moleküler genetik inceleme yapılabilmesi için

ilgilinin rızasının yeterli olmadığı sonucu da çıkmaktadır544. Ayrıca maddede hâkimin

verdiği kararda inceleme ile görevlendirilen bilirkişinin de gösterileceği belirtilmiştir. Zira moleküler genetik incelemeler uzmanlık gerektiren bir işlem olduğundan

540 Moleküler genetik incelemeye ancak zorunlu hallerde başvurulabileceğinin belirtilmesi

eleştirilmektedir. Bu görüşe göre bu halde başka suretle delil elde etme olanağı varsa moleküler genetik inceleme yapılamayacak, böylelikle maddi gerçeğe ulaşmak bakımından çok daha doğru ve hızlı sonuç veren bir tedbir olan moleküler genetik inceleme tedbirine başvurulamayacaktır. Öztürk/ Eker Kazancı/ Soyer Güleç, s.250; Ünver/Hakeri, s.625.

541 Elde edilen materyal iki yıla kadar moleküler genetik incelemeye tabi tutulabilir. Özbek/ Doğan/

Bacaksız, Ceza Muhakemesi Hukuku, s.467.

542 Özbek/ Doğan/ Bacaksız, Ceza Muhakemesi Hukuku, s.467; Atalay, s.147. 543 Yenisey/ Nuhoğlu, s.649; Atalay, s.147.

bilirkişiye başvurulması bir zorunluluktur. Bilirkişinin özellikleri maddenin devamında ve Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik’in 13.maddesinde belirtilmiştir545.

aa. Genetik inceleme sonuçlarının gizliliği

CMK m.80’de 75, 76 ve 78. madde hükümlerine göre alınan örnekler üzerinde yapılan inceleme sonuçlarının, kişisel veri niteliğinde olduğunu, başka bir amaçla kullanılamayacağını, dosya içeriğini öğrenme yetkisine sahip bulunan kişiler tarafından bir başkasına verilemeyeceğini, bu bilgilerin, kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz süresinin dolması, itirazın reddi, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilip kesinleşmesi hâllerinde Cumhuriyet savcısının huzurunda derhâl yok edileceğini ve bu hususun dosyasında muhafaza edilmek üzere tutanağa geçirileceğini hükme bağlamıştır. Bu hükümlerle işlenme amacıyla sınırlı olma, amacın gerektirdiğinden daha uzun süre tutulamama gibi ilkelere işlerlik kazandırılmaktadır.

Öğretide, CMK m.79’a göre incelenecek bulgu bilirkişiye ilgilinin adı ve soyadı, adresi, doğum tarihi bildirilmeksizin verileceğinden bu bulguların kime ait olduğunun belli olmadığı, dolayısıyla bunların henüz kişisel veri niteliğinde olmadığı kabul edilmektedir546. Kanaatimizce bu tespit yerinde değildir. Zira burada kişisel verinin yalnızca bilirkişiye aktarılması sırasında bir anonimleştirme söz konusudur. Soruşturma veya kovuşturma makamları açısından bir anonimleştirme söz konusu değildir. Dolayısıyla bu veriler bilirkişiye aktarılırken de kişisel veri olma özelliklerini korumaktadır.

CMK, şüpheli veya sanığın ve diğer kişilerin beden muayenesi ve vücudundan örnek alınması ile elde edilen materyaller üzerinde yapılan inceleme sonuçlarının kişisel veri niteliğinde olduğunu hükme bağlamıştır. Bu husus belirtilmeseydi bile kişisel verinin “belirli veya belirlenebilir nitelikteki bir kişiye ilişkin her türlü bilgi”547

şeklindeki tanımı dolayısıyla inceleme sonuçlarının kişisel veri niteliğinde olduğunu

545 Öztürk/ Eker Kazancı/ Soyer Güleç, s.252. 546 Atalay, s.151.

söyleyebilirdik548. İnceleme sonuçlarının kişisel veri olması dolayısıyla TCK’da

kişisel verinin korunmasına yönelik kişisel verilerin kaydedilmesi, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak verilmesi veya ele geçirilmesi ile kişisel verilerin yok edilmemesi suçlarına konu olması mümkündür. Belirtmek gerekir ki TCK m.138/2 düzenlemesi gereği suçun konusunun inceleme sonuçları olması halinde kişisel verilerin yok edilmemesi suçunun nitelikli hali oluşacaktır549.

CMK’nın 78 ve 80.maddelerinde “soybağının veya elde edilen bulgunun şüpheli veya sanığa ya da mağdura ait olup olmadığının tespiti için” moleküler genetik inceleme yapılabileceği ve bunun dışında kalan bir amaca yönelik inceleme yapılamayacağı belirtilmiştir. Soybağı ile ilgili moleküler genetik inceleme de yine söz konusu suça ilişkin maddi gerçeğe ulaşabilmek için yapılacaktır. Bunun dışında moleküler genetik inceleme sonucunda elde edilen bilgiler başkaca bir suça ilişkin olarak yapılan bir soruşturmada yine bir hâkim kararı alınmaksızın kullanılamayacak, gelecekte yapılması muhtemel bir soruşturma için de inceleme yapılamayacaktır (amaçla sınırlı işleme)550.

CMK’da yukarıda değindiğimiz üzere amaca ulaşmak için zorunlu olması hâlinde moleküler genetik incelemelerin yapılabileceği belirtilmiştir. Buradan, başka bir yöntemle delil elde etme imkânı bulunduğu takdirde moleküler genetik inceleme yapılamayacağı sonucunu çıkarıyoruz. Bu düzenlemenin, moleküler genetik incelemenin maddi gerçeğe ulaşmada çok daha hızlı ve doğru sonuçlar verdiği, dolayısıyla bu tedbirin zorunluluk değil ölçülülük tedbirine göre uygulanması gerektiği gerekçesiyle hatalı olduğunu savunanlar551 olduğu gibi bizce de doğru

olduğu üzere kişisel verilerin korunması açısından güvence sağladığı görüşünde olanlar da vardır552.

548 Öztürk/ Eker Kazancı/ Soyer Güleç, s.253. 549 Öztürk/ Eker Kazancı/ Soyer Güleç, s.255. 550 Yenisey/ Nuhoğlu, s.650; Atalay, s.143.

551 Öztürk/ Eker Kazancı/ Soyer Güleç, s.250; Ünver/Hakeri, s.625. 552 Atalay, s.144.

bb. Moleküler genetik inceleme sonuçlarının yok edilmesi

CMK m.80/2’de “Bu bilgiler, kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz süresinin dolması, itirazın reddi, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilip kesinleşmesi hâllerinde Cumhuriyet savcısının huzurunda derhâl yok edilir.” denilmektedir. “Bu bilgiler” den kasıt şüpheli veya sanık ve diğer kişilerin beden muayenesi ve vücutlarından örnek alınması sonucu elde edilen materyaller üzerinde yapılan inceleme sonuçlarıdır553. Bununla birlikte “bu bilgiler” ifadesinden şüpheli

veya sanık ve diğer kişilerin beden muayenesi yoluyla elde edilen bilgilerin de anlaşılması gerektiğini savunanlar vardır554.

Belirtilmelidir ki her ne kadar CMK m.80/2 ve Yönetmelik m.14/2 düzenlemesinden inceleme sonuçlarının yok edileceği anlaşılsa da yok edilmesi gereken yalnızca inceleme sonucunda elde edilen veriler değildir. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere vücut ve bedenden alınan örnekler de kişisel veri niteliğinde olup bunların da yok edilmesi gerekmektedir. Nitekim Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik’in 14.maddesinin 3.fıkrasında bilirkişinin moleküler genetik inceleme sonucunda raporunu hazırlamasından sonra DNA örneklerinin imha edileceği belirtilmiştir. Kanun ve Yönetmelikte şüpheli veya sanık ve diğer kişilerin beden muayenesi yoluyla elde edilen tüm bilgiler için bu hususun düzenlenmesi gerekmektedir.

Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik’in “Moleküler genetik inceleme sonuçlarının gizliliği” başlıklı 14.maddesinin 2.fıkrasında “Bu bilgiler… Cumhuriyet savcısının huzurunda ve uygun göreceği usullerle yok edilir.” denilmek suretiyle verilerin nasıl yok edileceği düzenlenmiştir. Bu hususta tıbbi atıkların imhası ile ilgili hükümler içeren Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin uygulanabileceği ifade edilmektedir555. Verilerin yok edilmemesi durumunda yukarıda değindiğimiz üzere TCK m.138/2’de düzenlenen suç oluşacaktır.

553 Ünver/Hakeri, s.631. 554 Atalay, s.153. 555 Atalay, s.154.

Madde metnine göre inceleme sonuçları mahkûmiyet, güvenlik tedbirine hükmolunması ve davanın düşmesi kararları verildiğinde yok edilmeyecektir. Bu durumlarda verilerin yok edileceğinin düzenlenmemesi haklı olarak eleştirilmektedir556.

III. Ceza Muhakemesinde Kişisel Veri Sahibinin Hakları