• Sonuç bulunamadı

Meslek gruplarına yönelik sorulan sorular detaylı olarak incelendiğinde, Turizm ile İlgili Kurum ve Kuruluşların vermiş oldukları cevaplardan, sualtı kültür mirasının Kültür Turizmi kapsamında ele alınması gerektiğini düşündükleri anlaşılmıştır. Sualtı Kültürel Miras alanlarının kullanımı, “Amaçlı Yapılan” turizm türüne olan ilgiden olumlu yönde etkileneceği ve farklılığın ya da farklılıkların bu turizm türüne katılımda, çekicilik kazandıracağı sonucuna varılmıştır. Mevcut sualtı dalış turizmi ürünlerini geliştirmek için sualtı kültür mirası kullanılması gerektiğini ve uluslararası turizm ve turist hareketlerine etkisi konusunda tanıtımın önemli bir role sahip olacağına ve tanıtımın etkili bir şekilde yapılması ile ilginin artacağına inanılmaktadır. Aynı zamanda sualtı kültürel miras alanlarının potansiyel veya tesadüfî dalış turisti için çekicilik sağlayacağı ve mevcut yıllık dalış turisti sayısını olumlu yönde etkileyeceği ve tanıtım aracılığı ile çekiciliğin de eş zamanlı olarak artması ile olabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.

Mirasın korunması kapsamında sualtı kültürel miras alanlarının turizm ürünü olarak kullanımının, farkındalığı arttırarak, mirasın salt korunması ile değil doğanın da korunarak sağlanabileceği ancak bunu yapmaya çalışırken sualtına zarar veren balıkçılık gibi faaliyetlerin engellenmesi ve bu konuda halkın bilinçlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Replika veya yeniden yapım sualtı kültür mirasının yeni bir turizm ürünü olarak kullanılmasının ürün farklılaştırmasında farklılık yaratacağı, etkili olabileceği ve hatta tanıtım amaçlı kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde Replika gemi batığı Side dalış potansiyelinin içerik ve sunuşların etkinliği ile paralel olarak olumlu bir etkide bulunacağı öngörülmektedir. Sualtı kültürel miras alanlarının kullanılmasının turizm açısından önemli bir potansiyelinin olduğu görüldüğünden, uluslararası platformda, fuarlarda, yazılı ve görsel medya etkin kullanılarak tanıtımının yapılması gerektiği düşünülmektedir. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Tur operatörlerinin ve seyahat acentelerinin kataloglarında yer alması ve tur programlarına alınması da gerekmektedir. Bu şekilde, son kullanıcıya hem doğrudan hem de seyahat aracıları ile ulaşmak mümkün olacak ve daha etkin bir tanıtım ve pazarlama faaliyeti gerçekleşmiş olacaktır.

Acente yetkililerinin sorulara vermiş oldukları cevaplar incelendiğinde, sualtı kültür mirası incelenmesi hususunda kültür ve sporun iç içe olduğu bir turizm türü ile sunulmasının daha iyi olacağı düşüncesinin ortaya çıktığı söylenebilir. Sualtı kültürel miras alanlarının kullanımı “Amaçlı Yapılan” turizm türüne olan ilginin tanıtım eksiklikleri giderildikten sonra turizm sektörüne olumlu bir etkisi olabileceğine inandıkları söylenebilir. Yeni bir ürün olarak sunmak ya da mevcut sualtı dalış turizmi ürünlerini geliştirmek için sualtı kültür mirasının bir ürün olarak kullanabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Sualtı kültürel mirası ile ilgili turizm ürünü ya da ürünlerinin, uluslararası turizm hareketlerini arz ve talebin artmasıyla birlikte geliştireceği düşünülmektedir. Sualtı kültürel miras alanı potansiyel veya tesadüfî dalış turisti için nasıl çekicilik sağlayabileceği konusunda ise bir yetkiliden “tesadüfî turisti etkilemeyebileceği” yorumu gelse de genel olarak tanıtım faaliyetlerine önem verildiği takdirde çekicilik sağlayacağı sonucu ortaya çıkmaktadır. Böyle bir miras alanının günübirlik tur satışlarını olumlu yönde etkileyeceğini ve bunun ekonomik anlamda önemli bir gelir getirisi olacağı düşüncesinde birleşmektedirler.

Gemi batığı gibi kültürel miras olarak değerlendirilebilecek ürünler, mevcut yıllık dalış turisti sayısını olumlu yönde etkileyeceği ve sunumuna bağlı olarak dalış turisti sayısının artacağı söylenebilir. Replika veya yeniden yapım geminin yeni bir turizm ürünü olarak

kullanılması konusunda orijinaline yakın bir haz vermeyeceği belirtilse de oluşturulacak yeni ürünün ticari değer katacak olan sunumunun geliştirilmesi ile ilginin olumlu yönde artacağı, yeni ve farklı bir ürün olarak kullanılabileceği sonucu çıkarılmıştır. Replika gemi batığı, mevcut kitle turizm ürünlerine kıyasla Side turizmi için olumlu etki yaratacağı ve Side dalış potansiyelini arttıracağı düşünülmektedir. Sualtı kültürel miras alanlarının kullanılmasının turizm açısından önemli bir etkisi ve yüksek bir potansiyelinin olduğu varsayılırsa uluslararası platforma, tur operatörü kataloglarında yer almasını sağlamak ve Kültür ve Turizm Bakanlığının tanıtım programlarına alınıp yurtdışındaki üniversitelerin hidrobiyoloji bölümleri ile irtibata geçilmesi gibi farklı turizm ürünlerinin tanıtımı için yenilikçi uygulamalar tavsiye edilmiştir. Akademisyenlerin Side’ye keşif ve eğitim amaçlı geziler düzenlemesiyle üniversitelerin bilimsel bakış açısı ile desteklenen tanıtım faaliyetlerinin de gerektiği düşüncesi sonucuna ulaşılabilir.

Ticari anlamda dalış okullarının görüşlerine başvurulup alınan sonuçlar incelendiğinde ise, sualtı kültür mirasının spor turizmi kapsamında sualtı dalış turizmi olarak incelenmesi görüşü destek bulmaktadır. Yeni bir ürün olarak sunmak ya da mevcut sualtı dalış turizmi ürünlerini geliştirmek için sualtı kültür mirasının kullanılabileceği, sualtı arkeolojik parklar gibi yeniliklerin ve farklılıkların turistlerin ilgisini çekeceğine ancak bazı bürokratik engellerin var olduğu fikri yer almaktadır. Potansiyel açıdan düşünüldüğünde, sualtı kültürel mirasına olan ilginin artacağı ve turistler için görselliğin önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle sualtı faunasının olmadığı durumlarda kültürel değerlerin görsel açıdan çekici olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.

Resifler gibi zengin sualtı doğal güzelliklere sahip olmayan ülkemizde sualtı kültürel miras alanlarının kullanımının, sualtı turizmi açısından çekiciliği artacağı ve ayrıcalık sağlayacağı görüşü ortaya çıkmaktadır. Gemi batığı gibi kültürel miras alanının, turist sayısında gözle görülür bir artış yaratacağına inanılmaktadırlar. Öte yandan, mevcut durumda modern batıkların yer almasından dolayı ilginin arttığını gözlemlemişlerdir. Sualtı kültürel miras alanı potansiyel veya tesadüfî dalış turisti için özellikle miras alanlarının kullanımı ile birlikte mevcut dalış sayısında ciddi artışların olacağı öngörüsüne katılmaktadırlar. Replika veya yeniden yapım bir batığın yeni bir turizm ürünü olarak farklılık açısından kullanılabileceği ve ulaşım kolaylığı ile tanıtım sayesinde büyük bir ilginin olacağı sonucuna ulaşılmaktadır. Replika gemi batığının Side dalış potansiyelini artıracağı da belirtilmiştir. Sualtı kültürel miras alanlarının tanıtımı ise kitle turizminin hâkim olduğu ülkemizde diğer

paydaşların vermiş oldukları yanıtlar gibi uluslararası düzeye taşınması ile olabileceği ve öncelikle korumaya yönelik tanıtım faaliyetlerin yürütülmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Örneğin, çeşitli seminerler düzenleyerek toplumun farklı kesimlerinin bilgilendirilebileceği, sualtında kullanılabilecek yazılı ve görsel tanıtım materyallerin geliştirilebileceği ve bakanlığın da desteğini alarak uluslararası turizm fuarlarında tanıtım faaliyetlerinin yürütülebileceği konuları ön plana çıkmaktadır.

Benzer Belgeler