• Sonuç bulunamadı

Newcastle Üniversitesi’nde Dünya Politikası ve Popüler Kültür, St.

Andrews Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler, Aberdeen Üniversitesi’nde Film, Görsel Kültür ve Uluslararası İlişkiler20 Yüksek Lisans Programları’nın açılması popüler kültür ve uluslararası ilişkiler çalışma alanı olarak akademik ilgiyi ve ilerlemeyi gösterdiğini söyleyebiliriz.

Fakat yine de, üzerine akademik kitapların, makalelerin yazıldığı, yüksek lisans programlarının açıldığı görece yeni sayılan bu çalışma alanı yeterince gelişmemiştir. Bu anlamda en temel eksiklik, kuramsal ve bütüncül yaklaşımların göz ardı edilmesidir. Mevcut literatür daha çok popüler kültürün belli ürünleri ile uluslararası ilişkilerin belli konularını uzlaştırmıştır. Alt-ürünler ile alt-konuların uzlaştırılması kayda değer ölçekte olmasına rağmen çerçevelendirme ve genelleştirilebilir yaklaşımların eksikliği bütünün değil alt-konuların anlaşılmasını kolaylaştırmıştır. Nitekim böyle bir eksiklik alanda belirsiz ve yeteri kadar gelişmeyen bir yazın ortamı yaratmaktadır. Sınırsız gibi görünen popüler kültür fenomeni ile ondan farksız olmayan uluslararası ilişkiler fenomeni sayısız kez alt-fenomenlerde uzlaştırılabilirler. Yine de ontoloji, epistemoloji ve metodolojiyi oluşturan bütüncül yaklaşımı yakalayamazlar. Diğer bir eksiklik ise kavramsallaştırmadır. Akademik bir alanı diğer alanlardan ayıran temel noktalardan birisi kendisine özgü kavramlar oluşturup oluşturamadığıyla belirlenebilir. Dolayısıyla çok az kavramın yer aldığı alanda yeni kavramsallaştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Uluslararası ilişkilerde popüler kültür incelemeleri gündelik olana odaklanarak basitleştirmeyi herkese doğru yaymaktadır. Basite indirgeme, konunun uzmanı olmasa bile herhangi bir kişinin popüler kültür aracılığıyla uluslararası ilişkileri kavrayabilmesini sağlayacak potansiyeli yaratmaktadır.

20 Yüksek lisans programlarının içeriğini incelemek için websiteleri;

(Newcastle Üniversitesi, https://www.ncl.ac.uk/postgraduate/courses/degrees/world-politics-popular-culture-ma/#profile, Erişim Tarihi:20.12.2018)

(St.Andrews Üniversitesi,

https://www.st-andrews.ac.uk/progspecs/programme/UUAHFFLSJIRL/year/2013-4, Erişim Tarihi:20.12.2018) (Aberdeen Üniversitesi,

https://www.abdn.ac.uk/study/undergraduate/degree-programmes/613/WL62/film-visual-culture-and-international-relations/, Erişim Tarihi:20.12.2018)

Gündelik yaşam ile uluslararası ilişkileri birbirine basitlik üzerinden bağlamak konunun uzmanı veya araştırmacılar için halkı anlamanın başka bir yoludur.

Aslında araştırmacılar günlük yaşantının basitliğini inceleyerek kendilerini de incelemiş olurlar. Zira araştırmacılar da popüler kültürü günlük yaşamlarında deneyimlerler. Bu deneyim araştırmaya yol açtığında ilginç soruları meydana getirip, var olandan ziyade eğlenceli araştırmaya neden olur. Bahse konu olan araştırmacı bu alanda çalıştığında büyük ihtimalle “gündelik uluslararasıdır”

iddiasını çıkarımları arasına not eder.

Popüler kültür ve uluslararası ilişkiler alanı halen önemli eksiklikler taşısa da 20 yıl önceki durumunda değildir. Gün geçtikçe gelişimini sürdürmektedir.

Uluslararası ilişkiler araştırma başlıkları William Clapton ve Laura J.

Shepherd’ın güç merkezli cinsiyet araştırmasını konu edinen ve Lessons from Westeros: Gender and Power in Game of Thrones (2017) başlıklı makalesindeki gibi ilginçleşmeye devam edeceği söylenebilir. Yakın gelecekte yeni araştırma sahalarına, kuramsal girişimlere, kavramsal zenginliğe, öğretim metotlarına, ders içeriklerine, uluslararası ilişkilerin alt alanlarına daha fazla konu olacağı tahmin edilmektedir. Araştırma sahası olma bağlamında kaçısın olanaksızlığı, uluslararası ilişkilerde popüler kültür ve popüler kültürde uluslararası ilişkiler disiplinler arası yaklaşımlar için olağan hale gelecektir.

Çalışmanın bu bölümü popüler kültürü, uluslararası ilişkilerle ilişkisi düşünülen başlıklar altında derlemeye ve hizalamaya, salt ürünler ve alt-konulardan ziyade daha tutarlı ve kapsamlı bir analizi yakalamaya çalışarak mevcut literatürde böyle bir eksikliği gidermeye çalışmıştır. Literatürün kimi zaman eksik bıraktığı, üstünde durmadığı ya da dar bir anlayışla ele aldığı konular daha fazla işlenmeye ve açıklanmaya çalışılmıştır. “Popüler kültür ve uluslararası ilişkiler arasındaki ilişki nedir ve niçin uluslararası ilişkilerde çalışılmalıdır?” sorusuyla konuya giriş yaparak sonraki bölümlerde geliştirilecek olan güvenlik ve popüler kültür ilişkisi için bir zemin hazırlamayı planlamıştır

BÖLÜM III

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GÜVENLİK ÇALIŞMALARI VE

ELEŞTİREL GÜVENLİK ÇALIŞMALARI

Güvenlik tıpkı popüler kültür gibi günlük yaşantıyı işgal eder ama daha hayati bir önem içerir. Zira insanların kendilerini güvende hissetmeden hayatlarını normal düzeyde, günlük yaşantının gerektirdiği işleyişte sürdürmeleri mümkün değildir. İnsanlar başta can güvenlikleri olmak üzere mal güvenliklerini sağlamanın uğraşı içerisinde olurlar ve güvenlik durumuna göre hayatlarını şekillendirirler. Eğer güvenlik yoksa insan hayatındaki diğer faktörler önemsizleşir. Bundan dolayı güvenlik insan hayatında merkezi ve birincil bir rol oynar. İnsan hayatındaki diğer faaliyet ve davranışlar güvenliğe bağımlı bir nitelik kazanır diyebiliriz.

Tarih boyunca insanlar hep güvenlik arayışçısı olmuştur. Belli tarihsel dönemlerde insanların güvenlik elde etmek için kullandıkları yöntemler farklılık kazanmasına rağmen güvenlik arayışları zaman ve mekân ayrımı olmaksızın aynı kalmıştır. Bu arayış durmadan ve belki de daha da artarak günümüzde de devam etmektedir.

Günümüzde, güvenlik veya güvensizlik durumları daha fazla karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni odağını güvenliğin oluşturduğu durumların artış göstermesi ve güvensizliği oluşturan durumlardan haberdar olma imkânlarının artmasıdır. Öyle ki, her gün herhangi bir haber alma aracından güvenlik adına;

özgürlüklerin feda edildiğini, insan haklarının askıya alındığını, sınırlara kilometrelerce duvarların inşa edildiğini, insanların öldüğünü ve öldürüldüğünü, savunma harcamalarının giderek arttığını, silah teknolojisinin sürekli geliştirildiğini, savaş, çatışma ve askeri operasyon eylemlerinden geri durulmadığını, kimlik siyasetinin güdüldüğünü, insan nüfusunun yer değiştirdiğini, biyokontrol (disiplinci beden siyaseti) tekniklerinin ve gözetim unsurlarının yaygınlaştırıldığını görmek sıradanlaşmıştır.

Savaş ve çatışma hali, terör saldırıları, ekonomik krizler, siber tehditler, doğal afetler, salgın hastalıklar, hak ihlalleri, düşünce yasakları, suç eylemleri, açlık ve yoksulluk gibi güvensizlik durumları ve bu durumların yaşanabileceği

ihtimali hemen herkesi güvenliğin kaçınılmaz olarak sağlanması, elde edilmesi gereken bir gerçeklik olduğuna inandırmaktadır.

Bu durum akademik çalışmalara da yansımış ve güvenliğin araştırılması özellikle Uİ disiplini içerisinde ele alınmıştır. Güvenliğin önemi güvenlik çalışmalarının Uİ içinde bir alt-disiplin oluşturmasına neden olmuştur.

Bu bölümde ilk olarak güvenlik kavramının ne olduğuna, nasıl tanımlandığına ve güvenlik kavramının tanımlamasına ilişkin tartışmalara yer verilecektir. Sonrasında Soğuk Savaş’la birlikte Uİ disiplininin alt-alanı olarak gelişen güvenlik çalışmalarının gelişimi, geçirdiği evreler ve etkisinde kaldığı kuramsal yaklaşımlara değinilecektir. Soğuk Savaş sonrası dönemle birlikte, güvenlik çalışmalarının büyük ölçüde değişimler geçirdiğine, eleştirel yaklaşımların, güvenlikle ilgili okulların/ekollerin ortaya çıktığına yer verilecektir.

Güvenlik çalışmalarının akademik gelişimi incelendikten sonra, güvenlikten hem etkilenen hem de güvenliği etkileyen popüler kültürün uluslararası ilişkilerde güvenlikle/güvensizlikle ilgili olay ve durumları temsil edip öngörebildiğine, devletlerin güvenlik araçlarının bir parçası olduğuna, güvenlikleştirme süreçlerine katılım gösterdiğine, kimi zaman bir tehdit kaynağı olduğuna ve güvenlik çalışmalarının anlaşılmasında kolaylık sağlayan anlatılar sunduğuna değinilecektir. Son olarak ise bu bölümün genel bir değerlendirilmesi yapılacaktır.