• Sonuç bulunamadı

A. İşlemenin Tanımı ve Tarihçesi

B. 20. yy İşlemelerinin Genel Özellikleri

IV. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Konya merkez ile Akşehir ve Ilgın ilçelerinde yapılan bu araştırmada; örneklerin türleri açısından yapılan değerlendirme sonucuna göre ; 29’u peşkir, 16’sı yaygı, 8’i örtü, 7’si karyola eteği, 7’si yastık kılıfı, 5’i bohça,4’ü seccade, 4’ü minder, 4’ü çevre, 3’ü uçkur, 2’si yelek, birer ceket, perde kaşıklık, peçete, kese, minder örtüsü, tutaç, sofra bezi olarak yapıldığı tespit edilmiştir.

Teknik açıdan incelendiğinde; 49’unda kanaviçe, 29’unda sarma , 24’ünde gözeme, 16’sında pesent, 12’sinde balıksırtı, 10’unda tel sarma, 6’sında çin iğnesi, 6’sında gözeme,5’inde Fransız düğümü,5’inde muşabak,5’inde hesap işi, 4’ünde kordon tutturma, 3’ünde suzeni, 3’ünde sap işi, 3’ünde puan, 2’sinde pul- boncuk, 2’sinde rişliyö, 2’sinde tel kırma,1’inde dival, 1’inde ajur, 1’inde aplike ,1 hasır iğne tekniklerinin uygulandığı görülmüştür.

Türler açısından teknik uygulamalar da şu sonuçlara ulaşılmıştır.

−Kanaviçe tekniği yaygılar, karyola etekleri, peçeteler, kaşıklıklar, yastık kılıflarının tamamında görülürken, bunun yanında peşkir ve perdelerde de karşımıza çıkmaktadır.

−Hesap işi tekniği peşkir, örtü gibi örneklerde karşımıza çıkmaktadır. −Suzeni tekniğini bohça ve örtülerde görülmektedir.

−Tel sarma tekniği bohça ve yaygı örneklerinde tek başına kullanıldığı gibi peşkir ve örtülerde; düz-verev pesent, balıksırtı teknikleri ile birlikte kullanılmıştır.

−Sarma tekniği genellikle balıksırtı, düz-verev pesent, hesap işi teknikleri ile birlikte kullanılmış, peşkir, uçkur, örtülerde karşımıza çıkmaktadır.

−Pesent tekniği peşkir, uçkur gibi çeşitli örtülerde görülmektedir.

−Gözeme tekniği işlemelerde yardımcı iğne olarak kullanılmıştır. Kanaviçe, pesent, hesap işi gibi tekniklerinin uygulandığı desenlerin dış hatlarını belirginleştirmek için uygulanmaktadır.

−Çin iğnesi incelediğimiz örneklerde kırlent ve peşkirlerde karşımıza çıkmaktadır. −Balıksırtı tekniği genellikle pesent, sarma teknikleri ile birlikte peşkir, uçkur, örtü gibi örneklerde karşılaşılmaktadır.

−Muşabak tekniği peşkir, uçkur gibi örneklerde pesent, sarma, balıksırtı tekniği ile birlikte kullanılmıştır.

−Tel kırma tekniği bir peşkir örneğinde tek başına, başka bir peşkirde düz-verev pesent, sarma, balıksırtı tekniği ile birlikte görülmektedir.

−Ajur tekniği incelediğimiz bazı peşkir örneklerinde yardımcı teknik olarak uygulanmıştır.

−Hasır iğne tekniği bir örneğin kenar bordüründe görülmektedir.

−Civankaşı tekniği peşkir ve örtülerde kenar suyu olarak uygulanmıştır.

−Puan tekniği işleme yapılan alanın boşluklarının doldurulması ve tohumların işlenmesinde kullanılmaktadır.

−Rişliyöyü iki peşkirin kenar temizliğinde kullanıldığı görülmektedir.

−Sap işi kırlent ve minder örtülerinde ince dallarının işlenmesinde görülmektedir. −Fransız düğümü kırlent ve minder örtülerinde karşımıza çıkmaktadır.

−Pul-boncuk işi kese örneğinde tek başına uygulanmış, minder örneklerinde başka teknikler ile birlikte uygulanmıştır.

−Dival işi tekniğini incelediğimiz bir minderde görmekteyiz.

Kumaş özellikleri bakımından yapılan değerlendirmede incelediğimiz örneklerin; 38’i patiskadan, 37’si keten dokumadan, 10’u etaminden, 4’ü satenden,3’ü kadifeden, 3’ü tülbentten yapılırken , birer örnek organze, şifon, ipek kumaştan yapıldığı tespit edilmiştir.

Kumaş özeliklerinin türlere göre dağılımında; Yaygı, karyola eteği, yorgan ağzı, bohça, yastık kılıfı, örtü ve çevreler patiska; peşkir, uçkur keten; kırlentler ve yelek saten; seccadeler, yastık kılıfları, peçete,kaşıklık etamin; ceket, çocuk yeleği, minder kadife; bir peşkir ve iki örtü tülbent; bir örtüde organze, bir bohçada şifon; kesede ise ipek kumaşların kullanılmış olduğu görülmektedir.

İplik özellikleri açısından yapılan değerlendirmede incelediğimiz örneklerin 54’ ünde koton iplik, 33’ünde sim, 13’ünde ipek iplik, 18’inde floş iplik, 13’ünde tel, 2’sinde ibrişim kullanıldığı tespit edilmiştir.

İplik özelliklerinin türlere göre dağılımında; yaygılarda, karyola eteklerinde, yastık kılıflarında, seccadelerde, bohçalarda, peşkirlerde, minder örtüsünde, kaşıklıkta, peçetede koton ( pamuklu ) iplik, peşkirlerde, çevrelerde, örtülerde, uçkurlarda floş, sim ve tel, ceket, yelekler kordon, minder sim, kesede pul ve boncuk kullanılarak işlenmişlerdir.

Örnekler kumaş renkleri bakımından incelendiğinde; 48’i beyaz, 38’i krem rengi, 4’ü siyah, 2’si yeşil, mavi, kırmızı, bordo renkli oldukları görülmektedir.

Bu araştırmada kullanılan renkler incelendiğinde ana renklerden sarı 44 örnekte, kırmızı 43 örnekte, mavi 32 örnekte yer almış bu renklerin tonları olan pembe 45, bordo 20, lacivert 7 turkuvaz mavi 5 örnekte görülmektedir. ( tablo 3)

Ara renklerden yeşil 72 örnekte, turuncu 24 örnekte, mor 21 örnekte, eflatun 27 örnekte bulunmaktadır.

Nört renklerden siyah, beyaz, bej, kahverenginin de kullanıldığı görülmektedir. Altın ve gümüş renkleri de işlemelerde sıkça görülmektedir.

72 örnek ile yeşil, 45 örnek ile pembe en çok kullanılan renkler olurken, 2 örnek ile beyaz renk en az kullanılan renktir.

İncelediğimiz örneklerinde işleme; genellikle işlenecek ürünün kenarlarına bir su yolu şeklinde yapıldığı görülmektedir. Bunun yanın sıra tüm yüzeyin bezendiği örneklere de rastlanmaktadır.

Peşkir, uçkur, yaygı örneklerinde desen kısa kenarlarda su yolu şeklinde, bohçaların bir köşesi ve kenarları su yolu şeklinde, örtülerin bazılarında tüm yüzeyde, bazılarında kenarlarında, minderlerin tüm yüzeyinde çevrelerin dört köşesinde bulunduğu görülmektedir.

İşlemelerde genellikle bitkisel bezemeye yer verilmiştir. Bitkisel bezemelerde yaprak, dal, çeşitli çiçekler( gül, mine, papatya, karanfil, lale, sümbül, leylak), meyveler(nar, kiraz, armut, elma), bahar dalı motiflerine , geometrik bezemelerde kare, üçgen, yıldız motiflerine, figürlü bezemelerde kuş ve kelebek motiflerinin yer aldığı görülmektedir.

Konya merkez ile Akşehir ve Ilgın ilçelerinde yapılan bu araştırmada en çok peşkir ve yaygı örnekleri ile karşılaşılmıştır. Yine yapılan bu araştırma sonuçlarına göre kanaviçe tekniğinin en çok uygulanılan teknik olduğu görülmektedir.

Bu güne kadar yapılan Konya ili işleme araştırmalarının merkez ilçeler dışında yapılmadığı görülmüştür. Bu araştırma ile Konya merkezi dışında Akşehir ve Ilgın yörelerinde incelemeler yapılmış ve sonuçlar değerlendirilerek eksikliğin giderilmesi ve bilimsel olarak bu bölgenin işlemelerinin tanıtılmasına önem verilmiştir.

Konya merkez ve Akşehir ve Ilgın yörelerinde yapılan bu araştırmanın genişletilerek Konya’nın tüm ilçe, kasaba ve köylerinde yapılacak bir araştırma ile Konya ilinin işleme haritası oluşturulmalıdır.

BİBLİYOGRAFYA

AKBİL, Fatma Pamir, Türk El Sanatlarından Örnekler,İstanbul, 1970

ALTUN, Gülizar, “Konya Meram İlçesi Karadiğin Kasabası’nda Kanaviçe İşlemeler, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 11, Konya, 2004, s. 56-66.

BARIŞTA, H.Örcün, Cumhuriyet Dönemi Türk İşlemeleri Desen ve Terminolojisinden Örnekler, Ankara, 2001.

BARIŞTA, H.Örcün, Türk İşleme Sanatı Tarihi, Ankara, 1995.

BARIŞTA, H.Örcün,Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemeleri,Ankara,1999. BARIŞTA, H.Örcün, Türk İşlemelerinden Teknikler, Ankara,1997.

BARIŞTA, H.Örcün, Türk El Sanatları, Ankara, 1998.

BARIŞTA, H.Örcün, “Osmanlı İmparatorluk Döneminde Genellikle Seçilen İşleme Türleri, II. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Cilt: V, Ankara, 1983, s. 53-59. BARIŞTA, H.Örcün, “ Topkapı Sarayı Müzesi XVI. Yüzyıl işlemelerinden Bitkisel Bezemeli Bohçalar” , Milli Kültür, Kültür Bakanlığı, Haziran 1981, s. 30-31.

BERKER, N., DURUL, Y., Türk İşlemelerinden Örnekler, İstanbul, 1970. BERKER, Nurhayat, İşlemeler, İstanbul, 1981.

CELAL,Melek, Türk İşlemeleri, İstanbul, 1989.

GÖNÜL, Macide, Türk El İşleri Sanatı, İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara.

İLKER, Celale, Konya evlerinde ve Müzelerinde Bulunan Kanaviçe işlemeler, Konya (S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), 1992.

KARPUZ, E., ÖZ, S., Konya’da Bulunan işlemelerin Desen ve Motif Özellikleri, KORKUSUZ, Süheyla, Nakış, Ankara.

SÜRÜR, Ayten, Türk İşleme Sanatı, İstanbul, 1976.

TUNCAY, E., İLKER, C., IŞIK, Ş., Hesap işi- Antep işi- Suzeni,Ders Notları, Konya, 1994. TUNCAY, E., İLKER, C., IŞIK, Ş.,Maraş İşi- Türk işi- Tel Kırma, Ders Notları, Konya, 1995.

Fotoğraflar Listesi

Fotoğraf No: 1 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan bohça örneği

Fotoğraf No: 2 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan bohça örneğinden detay Fotoğraf No: 3 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça

Fotoğraf No:4 Zeliha ÖN’ ün koleksiyonundan bir bohçadan detay Fotoğraf No:5 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça

Fotoğraf No: 6 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça Fotoğraf No:7 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça Fotoğraf No:8 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça Fotoğraf No:9 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bohçadan detay Fotoğraf No: 10 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 482 nolu ceket Fotoğraf No: 11 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 482 nolu ceket Fotoğraf No: 12 Ümmühan EVREN’ in koleksiyonundan bir çevre Fotoğraf No: 13 Aygün antik-shop koleksiyonundan çevre

Fotoğraf No: 14 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 777 nolu çevre Fotoğraf No: 15 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 78-27 nolu çevre Fotoğraf No: 16 Ahsen ÖN’ün koleksiyonundan bir çevre

Fotoğraf No: 17 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir karyola eteği Fotoğraf No: 18 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir karyola eteği Fotoğraf No: 19 Yasemin BAYKIN’ ın koleksiyonundan bir karyola eteği Fotoğraf No: 20 Hilal İŞLEK’ in koleksiyonundan karyola eteği

Fotoğraf No: 21 Hilal İŞLEK’ in koleksiyonundan karyola eteğinden detay Fotoğraf No: 22 Emine SARI’ nın koleksiyonundan bir karyola eteği Fotoğraf No: 23 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan karyola eteği Fotoğraf No: 24Aygün antik-shop koleksiyonundan kaşıklıktan detay Fotoğraf No:25 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir kese

Fotoğraf No: 26 Havva ÇINAR’ ın koleksiyonundan bir kırlent Fotoğraf No: 27 Havva ÇINAR’ ın koleksiyonundan bir kırlent Fotoğraf No: 28 Havva ÇINAR’ ın koleksiyonundan bir kırlent Fotoğraf No: 29 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 482 nolu minder Fotoğraf No:30 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir minder örtüsü Fotoğraf No: 31 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 500 nolu örtü Fotoğraf No: 32 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 776 nolu örtü Fotoğraf No: 33 Ahsen ÖN’ün koleksiyonundan bir masa örtüsü

Fotoğraf No: 34 Aygün antik-shop koleksiyonundan bir örtü Fotoğraf No: 35 Havva GÜNER’ in koleksiyonundan bir örtü

Fotoğraf No: 36 Ayşegül ERGÜN’ ün koleksiyonundan bir masa örtüsü Fotoğraf No: 37 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5127 nolu peşkir Fotoğraf No: 38 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5127 nolu peşkir Fotoğraf No: 39 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5594 nolu örtü Fotoğraf No: 40 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 83-14 nolu sandık örtüsü Fotoğraf No: 41 Zehra APAN’ ın koleksiyonundan bir peçete

Fotoğraf No: 42 Aygün antik-shop koleksiyonundan perde Fotoğraf No: 43 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No: 44 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No: 45 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No: 46 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No: 47 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No: 48 Saliha KOÇAŞ’ ın koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No: 49 Zeynep AKER’ in koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 50 Zeynep AKER’ in koleksiyonundan bir peşkirden detay Fotoğraf No: 51 Saliha KOÇAŞ’ ın koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 52 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 3847 nolu peşkir Fotoğraf No: 53 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4013 nolu peşkir Fotoğraf No: 54 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4048 nolu peşkir Fotoğraf No: 55 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4641 nolu peşkir Fotoğraf No: 56 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4911 nolu peşkir Fotoğraf No: 57 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4911 nolu peşkir Fotoğraf No: 58 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4966 nolu peşkir

Fotoğraf No: 59 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4966 nolu peşkirden detay Fotoğraf No: 60 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4972 nolu peşkir

Fotoğraf No: 61 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5005 nolu peşkir

Fotoğraf No: 62 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5005 nolu peşkirden detay Fotoğraf No: 63 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5093 nolu peşkir

Fotoğraf No: 64 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5376/2 nolu peşkir Fotoğraf No: 65 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5591 nolu peşkir Fotoğraf No: 66 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5654 nolu peşkir Fotoğraf No: 67 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 778 nolu peşkir

Fotoğraf No: 68 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 921 nolu peşkir Fotoğraf No:69 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No:70 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No:71 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No:72 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No:73 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No:74 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir Fotoğraf No: 75 Ayşe BOZALP’ in koleksiyonundan bir seccade

Fotoğraf No: 76 Ayşe BOZALP’ in koleksiyonundan bir seccade Fotoğraf No: 77 Yasemin BAYKIN ’ ın koleksiyonundan bir seccade Fotoğraf No:78 Ahsen ÖN’ün koleksiyonundan bir seccade

Fotoğraf No: 79 Aygün antik-shop koleksiyonundan sofra örtüsü Fotoğraf No: 80 Aygün antik-shop koleksiyonundan sofra örtüsü detayı Fotoğraf No:81 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir tutaç

Fotoğraf No: 82 Aygün antik-shop koleksiyonundan uçkur Fotoğraf No: 83 Koçan Köyü camiinden uçkur

Fotoğraf No: 84 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 886 nolu uçkur Fotoğraf No: 85 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 70-276 nolu uçkur Fotoğraf No: 86 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yastık kılıfı Fotoğraf No: 87 Gülbahar OKUYAN’ ın koleksiyonundan bir yastık kılıfı Fotoğraf No: 88 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yastık kılıfı Fotoğraf No: 89 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yastık kılıfı Fotoğraf No: 90 Emine SARI’ nın koleksiyonundan yastık kılıfı

Fotoğraf No: 91 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan yastık kılıfı Fotoğraf No: 92 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan yastık kılıfı

Fotoğraf No:93 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan yastık kılıfından detay Fotoğraf No:94 Mukadder KARANFİL’in koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No:95 Mukadder KARANFİL’in koleksiyonundan yaygıdan detay Fotoğraf No:96 Mukadder KARANFİL’in koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No:97 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No:98 Zeliha ÖN’ ün koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 99 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan yaygı Fotoğraf No: 100 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 101 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No: 102 Emine SARI’ nın koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 103 Ayşegül ERGÜN’ ün koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 104 Ayşegül ERGÜN’ ün koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 105 Ulviye BAYKIN’ ın koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 106 Ulviye BAYKIN’ ın koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 107 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No: 108 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yaygının detayı Fotoğraf No: 109 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No:110 Ulviye BAYKIN’ ın koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No:111 Ulviye BAYKIN’ ın koleksiyonundan bir yaygı Fotoğraf No: 112 Emine SARI’ nın koleksiyonundan bir yorgan ağzı Fotoğraf No: 113 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 481 nolu yelek

Fotoğraf No: 114 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 1040 nolu çocuk yeleği Fotoğraf No: 115 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 1040 nolu çocuk yeleği

Fotoğraf No: 1 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan bohça örneği

Fotoğraf No: 3 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça

Fotoğraf No:5 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça

Fotoğraf No:8 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir bohça

Fotoğraf No: 10 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 482 nolu ceket

Fotoğraf No: 12 Ümmühan EVREN’ in koleksiyonundan bir çevre

Fotoğraf No: 16 Ahsen ÖN’ün koleksiyonundan bir çevre

Fotoğraf No: 18 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir karyola eteği

Fotoğraf No: 20 Hilal İŞLEK’ in koleksiyonundan karyola eteği

Fotoğraf No: 22 Emine SARI’ nın koleksiyonundan bir karyola eteği

Fotoğraf No: 24Aygün antik-shop koleksiyonundan kaşıklıktan detay

Fotoğraf No: 26 Havva ÇINAR’ ın koleksiyonundan bir kırlent

Fotoğraf No: 28 Havva ÇINAR’ ın koleksiyonundan bir kırlent

Fotoğraf No:30 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir minder örtüsü

Fotoğraf No: 32 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 776 nolu örtü

Fotoğraf No: 34 Aygün antik-shop koleksiyonundan bir örtü

Fotoğraf No: 37 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5127 nolu peşkir

Fotoğraf No: 39 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5594 nolu örtü

Fotoğraf No: 41 Zehra APAN’ ın koleksiyonundan bir peçete

Fotoğraf No: 43 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 45 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 47 Emine ÖZKIL’ ın koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 49 Zeynep AKER’ in koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 51 Saliha KOÇAŞ’ ın koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 53 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4013 nolu peşkir

Fotoğraf No: 55 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4641 nolu peşkir

Fotoğraf No: 58 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 4966 nolu peşkir

Fotoğraf No: 61 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5005 nolu peşkir

Fotoğraf No: 63 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5093 nolu peşkir

Fotoğraf No: 65 Etnografya Müzesi koleksiyonundan 5591 nolu peşkir

Fotoğraf No:69 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No:71 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No:73 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir peşkir

Fotoğraf No: 75 Ayşe BOZALP’ in koleksiyonundan bir seccade

Fotoğraf No: 77 Yasemin BAYKIN ’ ın koleksiyonundan bir seccade

Fotoğraf No: 79 Aygün antik-shop koleksiyonundan sofra örtüsü

Fotoğraf No:81 Zeliha ÖN’ün koleksiyonundan bir tutaç

Fotoğraf No: 85 Akşehir Müzesi koleksiyonundan 70-276 nolu uçkur

Fotoğraf No: 87 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yastık kılıfı

Fotoğraf No: 89 Müşerref KOSTAK’ ın koleksiyonundan bir yastık kılıfı

Fotoğraf No: 91 Emine SARI’ nın koleksiyonundan yastık kılıfı

Fotoğraf No: 93 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan yastık kılıfı

Fotoğraf No:95 Mukadder KARANFİL’in koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No:97 Mukadder KARANFİL’in koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No:99 Zeliha ÖN’ ün koleksiyonundan bir yaygı

Fotoğraf No: 101 Hürriyet YILDIRIM’ ın koleksiyonundan bir yaygı

Benzer Belgeler