• Sonuç bulunamadı

6. SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Sosyoekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) çalışmasının temel amacı, bölgedeki sosyoekonomik gelişmişlik farklarının ve bu farklara neden olan unsurların analiz edilmesidir. Bu kapsamda SEGE çalışması öncelikle kavramsal olarak “Ekonomik Gelişme”, “Sosyal İçerme”

ve “Kamu Hizmetleri” ana endeksi olarak üç başlıkta ele alınmıştır. İlgili başlıklarda ilçelerin mevcut durumlarının analiz edilebilmesine yönelik olarak göstergeler tespit edilmiş ve ilçe bazında kamu kurumlarından bu göstergelere ilişkin veriler derlenmeye çalışılmıştır.

Aynı zamanda ikincil veriler dışında doğrudan TRC1 Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların, ilçedeki ekonomik, sosyal ve kamu hizmetlerine ilişkin durum değerlendirmelerini ifade eden anket uygulamaları yapılarak kantitatif verilere dönüştürülmüştür.

Hazırlanan veri seti OECD tarafından yayınlanan “Bileşik Gösterge Hazırlama El Kitabı’nda” belirtilen metotlar çerçevesinde analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ise alt endeks bazında ve ilçe bazında değerlendirilmiştir.

Bu bölümde daha önceki bölümlerde verilen sonuçların bölge açısından ifade ettiği sonuçlar ele alınmakta, bu sonuçlar çerçevesinde bölgede daha sonraki yıllarda izlenmesi gereken program, politika ve stratejilere ilişkin bir yol haritası sunulmaya çalışılmaktadır.

Çalışma sürecinde ortaya çıkan en önemli sonuçlardan biri, bölgedeki tüm kurum ve kuruluşların ilçeler düzeyinde güncel veri bulundurma ve derleme konusunda Türkiye’nin genelinde olduğu gibi zayıf kalmış olmasıdır. Bölgesel kalkınma ve bu sürece ilişkin uygulamaların sonuçlarının objektif bir şekilde izlenebilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak söz konusu gösterge ve verilerin eksikliği, bu tip değerlendirmelerin sürekliliğini engellemekte ve plan,

politika ve projelerin etki analizlerinin makro ölçekte yapılmasını zorlaştırmaktadır. Takip eden bölümlerde de görüleceği üzere SEGE çalışması sonuçları bölgedeki derin gelişmişlik farklarını bir kez daha teyit etmiştir.

İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından 2014-2023 yılları için hazırlanan Bölge Planı’nda bölgenin vizyonu

“yaşam kalitesi yüksek, beşeri sermayesi güçlü, rekabetçi ve yenilikçi, Ortadoğu’nun çekim merkezi İpekyolu” olarak tanımlanmıştır. Bu vizyonda bahsi geçen kavramlar açısından bölgedeki yerleşim merkezlerinin ekonomik açıdan nitelikli iş gücüne yönelik iş olanakları sunabilmesi ve yine bu nitelikli iş gücünün bölgede kalmasını sağlayabilecek bir sosyal ortam sunabilmesi büyük önem taşımaktadır. SEGE çalışması genel sonuçları incelendiğinde özellikle bu vizyona erişilebilmesi açısından Gaziantep merkez ilçeleri olan Şehitkamil, Şahinbey ve Oğuzeli ilçelerinin, Adıyaman Merkez ilçesinin ve Kilis Merkez ilçesinin bölgedeki diğer ilçelerden önemli bir biçimde ayrıştığı görülmektedir. SEGE sıralaması sonuçlarında ortaya çıkan gruplandırma ve puanlama, bu ilçeler ile bölgenin geri kalanı arasında derin bir uçurum olduğunu net bir şekilde göstermektedir. SEGE açısından bir diğer ilginç sonuç, bölgedeki yirmi iki ilçeden on beşinin ortalamanın altında performans gösteren ilçeler arasında yer almış olmasıdır.

Bölgede SEGE sıralamasında bu şekilde bir farkın oluşmasında belirleyici unsurlar bölgede ekonomik gelişme ve bunun da bir sonucu olarak kamu hizmetlerinin bu ilçelerde daha fazla olmasıdır. İlçelere sosyal açıdan bakıldığında ekonomik gelişme ve kamu hizmetleri alanlarındaki farkın bu alanda daha sınırlı olduğu görülmektedir. Bu noktada ortaya çıkan temel problem ise her ne kadar bölge içinde ilçeler arasında sosyal açıdan görece daha az farklılıklar olmasına rağmen, sosyal dokudaki gelişimin göstergeler açısından daha düşük performans gösteriyor olmasıdır.

Bir başka deyişle bölgede sosyal doku farklılıkları kısıtlı ancak sosyal yapıdaki gelişim ise zayıftır. Farklılığın az olması açısından önemli bir sonuç olsa da bölgede sosyal gelişim süreçlerinin de en azından daha iyi bir noktaya taşınması, başta eğitim, sağlık, sosyal olanaklar ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında bölgede hızla önlemler alınmalıdır.

Diğer yandan önümüzdeki dönemde bölge içinde ortalamanın üzerinde ve yüksek performans gösteren ilçelerin başka bölgelerle de karşılaştırılacağı çalışmalar bölgedeki gelişmenin Türkiye geneli ile karşılaştırılabilmesi açısından da önemli olacaktır.

Yapılan bu çalışmada bölge ortalaması baz alınarak hareket edilmiş ve puanlamalar ve gruplandırmalar bölgedeki performanslar baz alınarak hazırlanmıştır.

Bu çerçevede bölgenin kendi içerisinde yaşadığı farklılıkların tespiti kadar Türkiye ortalamaları ile karşılaştırılması da önemli sonuçlar sağlayacaktır.

Dikkat çekici bir diğer sonuç ise Kilis Merkez ilçenin dışında kalan üç ilçenin de bölgede SEGE performansı açısından düşük performans gösteren ilçelerin yer aldığı D grubunda bulunmasıdır. Sonradan il olan Kilis ilinin bu üç ilçesinde son yıllarda artan Suriyeli göçü de dikkate alındığında önemli sosyoekonomik risklerin takip eden yıllarda ortaya çıkması söz konusudur.

Nitekim saha araştırmaları kapsamında bu ilçelerde yaşayan vatandaşlara Suriyeli sığınmacılara ilişkin düşünceleri de sorulmuş ve bu üç ilçede görece olarak önemli kesimin bölgeye gelen hızlı göç sürecinden rahatsızlıklara sahip olduğu görülmüştür. Adıyaman ve Gaziantep ilçelerine göre sığınmacılara ilişkin söz konusu olumsuzlukların Kilis’te daha yüksek olduğu görülmektedir.

Öte yandan bölgede Gerger, Sincik, Yavuzeli, Elbeyli, Polateli ve Musabeyli ilçeleri SEGE genel analizi sonucunda D grubunda (düşük performans gösteren ilçeler) yer almıştır. Bu ilçelerde özellikle coğrafi konum ve nüfus yoğunluklarındaki düşüklük gelişme süreçlerini sınırlamaktadır. Ancak bu iki unsur bu ilçeler açısından bir başka fırsatı da beraberinde getirmektedir. Ekonomik açıdan bölgedeki tarımsal üretim potansiyeli dikkate alındığında bu ilçelerde tarımsal örgütlenme ve tarımda katma değer artışına ilişkin önlemler (organik tarım vs.) bu ilçelerde özellikle ekonomik açıdan gelişmenin önünü açabilecek adımlar

sosyal gelişim süreçlerinde daha aktif hale gelmesi için önlemler alınması ilçenin gelişimi için önemli olabilecektir.

6.1 Ekonomik Gelişme Genel Değerlendirme

İKA tarafından hazırlanan 2014-2023 planında yer alan 4 ana gelişme ekseninin 3 tanesi doğrudan bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlamaya yönelik olarak ele alınmıştır. Bu noktada özellikle sürdürülebilir kırsal kalkınma ve rekabet ve yenilikçilik ile ilgili hususlar kadar bölgede beşeri ve sosyal sermayenin gelişimini temel alan öncelikler tespit edilmiştir.

Bu bağlamda özellikle plan içerisinde de yer alan tarımsal örgütlenmenin arttırılması, tarım ve hayvancılığa ilişkin faaliyet alanlarının endüstri ile entegrasyonunun sağlanmasına yönelik tedbirlerin bölgenin ekonomik gelişimi açısından ciddi bir öneme sahip olduğu görülmektedir. Öte yandan özellikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu ve dolayısıyla tüketimin yoğunlaştığı ana merkezlere yakın ilçelerin tarımsal gelişme endeksinde aldığı skorlar, tüketimin üretimdeki gelişme açısından taşıdığı önemi göstermektedir.

Bu çerçevede bölgede üretici ile tüketici arasındaki ilişkinin az gelişmiş ilçelere doğru kaydırılmasına yönelik stratejiler öne çıkacaktır. Burada ise bir kez daha tarımsal örgütlenme ile birlikte ortak tanıtım, pazarlama ve satış faaliyetlerinin kırsal üretici adına yürütülmesinin teşvik edilmesi önemli bir çaba olacaktır. Kırsal alanın en önemli geçim kaynağı olan tarımsal üretimin bu bağlamda özellikle pazara ulaşma ihtiyacına yönelik adımlar atılması, bu İlçelerin gelişimi için önemli katkı sağlayabilecektir.

Ticaret ve Sanayi de endeks sonuçlarının da doğrulayacağı üzere Gaziantep merkez ilçeler ve Adıyaman Merkez ilçede gelişmiştir. Buralarda kurulan OSB’ler, insan kaynağı potansiyeli ve geçmiş yıllarda uygulanan teşviklerin ilçeler arasındaki farklılıklar açısından ana unsurlar olduğu göze çarpmaktadır.

Diğer yandan son yıllarda Gaziantep merkezdeki turizm faaliyetlerindeki artış ve merkez ilçelerin bölgenin ekonomik dinamosu oluşu, turizm yatırımlarını da hareketlendirmiştir. Ancak maalesef söz konusu hareketliliğin Gaziantep merkez ilçeler dışında çok fazla görüldüğü söylenemez. Yine son dönemde ortaya çıkan olumsuzluklarla birlikte turizm sektörünün bölge ekonomisine olan katkısı iyice sınırlı hale gelmiştir.

107

bölgedeki iş imkanlarının kısıtlı olmasının en önemli nedenlerden biri olduğu söylenebilir.

Son on yıllık süreçte hızlı bir ekonomik gelişme performansına sahip olan Kilis’te bu durumun yaşanmasında en kritik rolün Suriye’deki iç savaş ortamı olduğu görülmektedir. Savaş öncesinde yeni OSB yatırımlarının planlandığı, sınır ticareti başta olmak üzere Orta Doğu ihracatının kalbi durumuna gelmiş olan Kilis bu süreçten en olumsuz etkilenen şehirlerimizin başında gelmekte, SEGE çalışmasında da bu durum belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

6.2 Sosyal İçerme Genel Değerlendirme

Sosyal içerme başlığı altında bölgede eğitim, sağlık ve sosyal yaşama ilişkin imkanlar, bu imkanlara ilişkin ilçelerde yaşayan vatandaşların memnuniyet durumu ve cinsiyet eşitliği ve bu konuya yaklaşıma ilişkin göstergeler yer almıştır.

İKA tarafından hazırlanan 2014-2023 Bölge Planı’nda özellikle kültür, sanat, spor olanaklarının arttırılması, dezavantajlı nüfusun adaptasyon imkanlarının geliştirilmesi, eğitim altyapısının güçlendirilmesi gibi öncelikli gelişme hedefleri belirlenmiştir. Bu hedefler içerisinde belirlenen alt stratejiler bölgede daha fazla sosyal gelişme sağlanması adına önem taşımaktadır.

Bu noktada söz konusu olanakların görece daha fazla gelişmiş olduğu Gaziantep merkez ilçeleri, Adıyaman ve Kilis merkez ilçelerinin yanı sıra bu olanakların bölge geneline yayılabilmesine yönelik adımlar atılması önem taşımaktadır. SEGE analizi birçok açıdan bölgedeki ilçelerin birbirine yakın bir sosyal gelişmişlik düzeyine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu da gerekli altyapı oluşturulduğu takdirde, bölgede gelişmişlik farklarının etkin bir şekilde azaltılabileceği bir ortam sunmaktadır.

Sosyal İçerme analizi çerçevesinde bazı ilçeler çeşitli başlıklarda bölgede görülen genel eğilimlerin dışında verilere sahiptir. Besni ve Gölbaşı ilçeleri Sosyal İçerme Ana Endeksi’nde diğer endekslerdeki performansa göre çok daha iyi bir performans göstermeyi başarmışlardır.

Diğer endekslerde genellikle ortalama altı performans gösteren bu iki ilçe Sosyal İçerme Ana Endeksi içerisinde ve alt endekslerinde görece daha iyi performanslar göstermişlerdir. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alt

önemli yansımaları olduğunu göstermektedir.

Özellikle güvenlik kaygısının diğer illere göre Kilis Merkez’de çok daha net hissedildiği görülmekte, bölgenin sosyal yaşamı Suriye’deki gelişmelerden oldukça olumsuz etkilenmektedir.

Değinilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili yapılan çalışmadır.

Bu çalışma kapsamında yürütülen saha araştırmasında ilçelere kadınların iş gücüne katılımları, eğitime katılımlarına ilişkin düşünce ve beklentiler sorulmuştur.

Bölge genelinde kadınların daha fazla iş hayatı ve eğitim hayatına devam etmesi yönünde yanıtlar gelirken, özellikle ilçeler bazında bakıldığında kırsal-kentsel yaklaşım farklılığı görülmektedir.

6.3 Kamu Hizmetleri Genel Değerlendirme

Bölgede çevre, ulaştırma ve iletişim altyapısına ilişkin göstergelerden oluşturulan Kamu Hizmetleri Ana Endeksi sonuçları, bölgedeki ekonomik gelişme sonuçları ile paralel sonuçlar ortaya koymaktadır. Kamu hizmetlerinden halkın duyduğu memnuniyet açısından da sonuçlar bölgede kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin olanakları ile paralel hareket etmektedir.

Bu bağlamda Şehitkamil, Şahinbey, Adıyaman Merkez ilçe gibi görece daha gelişmiş olanaklara sahip ilçeler önemli sonuçlara sahiptir.

Bu bağlamda Büyükşehir Yasası ile birlikte Gaziantep’teki kırsal alanlara da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet sunulacak olması büyük bir fırsatı beraberinde getirmektedir. Ancak aynı durum Adıyaman ve Kilis için maalesef geçerli görülmemektedir. Kilis ve Adıyaman’ın kırsal alanda kalan ilçelerinde kamu hizmetleri ve altyapı faaliyetlerinin güçlendirilmesine, çevre kalitesinin arttırılmasına yönelik uygulamaların önümüzdeki dönemde ön planda tutulması önem taşımaktadır.

Özellikle Suriye krizi ile birlikte bölgedeki asimetrik nüfus artışı önümüzdeki dönemde kamu hizmetlerinin kalitesini de olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir.

Bu bağlamda kamu otoritelerinin ve AB gibi finansman sağlayan kurumların bölgedeki altyapı olanaklarına yapacakları yatırımlar, bölgedeki ekonomik ve sosyal gelişim açısından da önemli bir role sahip olabilecektir.

GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT

GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT EKONOMİK MEMNUNİYET SİNCİK KAMU HİZMETLERİ TUT SOSYAL İÇERME ÇELİKHAN EĞİTİM KİLİS SAĞLIK ELBEYLİ SOSYAL YAŞAM MUSABEYLİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLATELİ EĞİTİM GAZİANTEP EKONOMİK GELİŞME ARABAN TARIM İSLAHİYE TİCARET VE SANAYİ KARKAMIŞ İŞGÜCÜ NİZİP EKONOMİK MEMNUNİYET NURDAĞI KAMU HİZMETLERİ OĞUZELİ SOSYAL İÇERME ŞAHİNBEY EĞİTİM ŞEHİTKAMİL SAĞLIK YAVUZELİ SOSYAL YAŞAM BESNİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ GERGER EKONOMİK GELİŞME GÖLBAŞI TARIM KAHTA TİCARET VE SANAYİ ADIYAMAN İŞGÜCÜ SAMSAT

Benzer Belgeler