• Sonuç bulunamadı

Uygulama döneminde paydaşlardan kaynaklanacak istek ve değişikliklere uygun olarak planın gözden geçirilmesi ve bazı değişikliklerin yapılması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle hazırlanan stratejik planda yer alan faaliyetler, belli dönemlerde yeniden değerlendirilecektir. Bu durumda kurumun değerlerinin ve dengelerinin korunması göz ardı edilmeyecektir.

V- ÖNERİ VE TEDBİRLER

BİRİM FAALİYET RAPORU | ÖNERİ VE TEDBİRLER

51

Çukurova Üniversitesi, Dış İlişikler Birimi yukarıda da belirtildiği gibi Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkeler arasında akademik ve bilimsel değişimleri sağlamayı hedef edinmiş bir birimdir. Bu kapsamda birim stratejik planı iki kapsamda değerlendirilmiştir.

Erasmus+

Birimimizde yürütülen en önemli faaliyetlerden birisi olan Erasmus (yeni adı ile Erasmus+) hareketliliği yukarıda belirtilen üstün yönlerinin yanı sıra bazı güçlükler ile karşılaşmaktadır. Üniversitemiz 2014-2020 yılları arasını kapsayacak Erasmus CHARTER’ını alarak programa katılımını yenilemiştir. Ayrıca, 2014-15 Akademik Yılı itibariyle Çukurova Üniversitesi ÇukurovaMed Staj Konsorisyumu yürütücü olmuştur. Ancak son iki akademik yılda öğrenim ve staj hareketliliklerinde vazgeçen öğrencilerin olması, ikili anlaşmalardaki kontenjan sorunları, anlaşma yapılan üniversitelerin bazı bölümleri ile derslerin uyuşmaması, geçen yıldan itibaren ülkemiz ve komşu ülkelerde yaşanan güvenlik sorunları ve öğrencilerimizin dil yetersizlikleri gibi sebeplerden dolayı bu program ile ilgili bazı problemler tespit edilmiştir.

Giden öğrencilerimiz ile ilgili özetle aşağıdaki sıkıntılar belirlenmiştir:

Vazgeçen öğrencilerin ekonomik sebeplerden dolayı (Avro kurunda beklenmeyen yükseliş) hareketlilikten vazgeçmesi,

Ders eşleştirme sıkıntılarının yaşanması

Karşı okulda verilen derslerin o ülkede konuşulan dilde verilmesi Vize sürecinin tahmin edilenden uzun sürmesi,

Karşı kurumların güvenlik sorunları nedeniyle üniversitemize göndermeyi planladıkları öğrencileri geri çekmek istemesi ve kontenjan arttırma ya da anlaşma yenileme gibi taleplerimizin bazı durumlarda ret edilebilmesi,

Öğrencilerin eğitim alacağı dönem itibariyle 30 ECTS’e ulaşacak ders bulmada sıkıntı yaşanması,

Öğrencinin sahip olduğu dil becerisinin karşı kurum tarafından yeterli görülmemesi, Öğrencilerin yerleştirildiği karşı kurumların İngilizce ders vereceklerini vaat ettikleri halde söz konusu dersleri açmaması

BİRİM FAALİYET RAPORU | ÖNERİ VE TEDBİRLER

52

Yukarıda sayılan bu problemlerden dolayı öğrencinin vazgeçmesi, hedeflenen öğrenci sayısına ulaşılmasını etkilemiştir. Bunun ile ilgili öneri ve tedbirler aşağıdaki gibidir.

Diğer taraftan gelen Erasmus öğrencileri içinde aşağıdaki sıkıntılar tespit edilmiş olup gerekli öneri ve tedbirler aşağıda sıralanmıştır.

Birimimiz her geçen gün Erasmus programı ile giden ve gelen öğrenci sayısını arttırmaya devam etmektedir. Buna ek olarak, giden ve gelen akademik ve idari personel sayısı da günbegün artmaktadır. Hali hazırda, gelen Erasmus öğrencilerine ve akademik personeline üniversite olarak konaklama imkânı sağlamamıza rağmen, ön görülen rakamlar doğrultusunda daha fazla konaklama imkanına ihtiyaç duyulacağı analiz edilmiştir. Bu kapsamda, önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni konaklama ihtiyacı doğacaktır.

İngilizce programı olmayan bölümlerde derslerin çok uluslu bir sınıf ortamında işlenememesi sonucu bazı öğrenciler yerel öğrencilerle bir araya gelemeden programlarını tamamlayıp ülkelerine dönmektedirler.

Vazgeçen öğrencilerin sayısının azaltılması için Erasmus + programını daha iyi tanıtıcı faaliyetler içerisine girilmesi ve daha etkin bir tanıtımın yapılması stratejik planımız içerisine alınmıştır. Bu kapsamda, “Erasmus Günleri”nin sayıları artırılarak öğrencilerimize bu programın detayları verilmesi düşünülmektedir. Örnek olarak 2014/2015 akademik yılı içerisinde üniversitemize yeni başlayan öğrenciler için düzenlenen “Tanıtım Günleri” kapsamında Fakülte/Yüksek Okul/Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine Erasmus programı tanıtılmış ve program hakkındaki son gelişmelerle yeni akademik yıldaki beklentiler paylaşılmıştır. 2014/2015 akademik yılı içerisinde Bölüm/Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Erasmus koordinatörleri de öğrencilerine Erasmus programını tanıtıcı çalışmalar yapmışlardır.

Erasmus Günleri ile gelen öğrenciler ve Erasmus programı ile yurt dışına gidecek olan yerel öğrenciler arasında iş birliği ve eşgüdüm sağlanması amaçlanmış, programın Kurumumuz öğrencilerine ve yerel basına tanıtımı sağlanmıştır. Bu organizasyonda Kurumumuza program kapsamında gelen öğrenciler kendi ülke ve kurumlarının tanıtımlarını yaparak yurt dışına gidecek olan Kurumumuz öğrencileri ile birebir bilgi paylaşımında bulunmuşlardır.

BİRİM FAALİYET RAPORU | ÖNERİ VE TEDBİRLER

53

Yüksek Okul ve Meslek Yüksek Okullarında Erasmus Staj Hareketliliğini yaygınlaştırmak üzere talep eden yüksek okul ve meslek yüksek okulları ziyaret edilerek staj hareketliliği tanıtılmıştır.

Hibenin etkin kullanımı için açılan ek çağrılarla ilgili fakülte koordinatörleriyle toplantılar yapılarak bilgi paylaşımına gidilmiştir. Koordinatörler ile ayrıca öğrencilerin yönlendirilmesi, kontenjan ve anlaşma sayılarının artırılması, personelin teşvik edilmesi gibi konularda tedbirler alınması için görüş alış verişinde bulunulmuştur.

Kontenjan sorununa yönelik olarak 2014/2015 akademik tarihinden itibaren başlanılacak olan Erasmus+ kapsamında Avrupa’daki her kurum kontenjanlarını yeniden gözden geçirmekte ve anlaşmalarını yenilemektedir. Bu kapsamda değerlendirildiğinde hali hazırda 24 ülke ile 280’den fazla ikili anlaşmamız mevcut olup yeni anlaşmalar ile kontenjan sorunlarımızın çözüleceğini düşünmekteyiz. Kontenjan sayılarının ve yeni anlaşmalarının belirlenmesi bölüm koordinatörlerimizin üstün çalışmaları ile gerçekleşmektedir. Bu sebeple, birimimiz her yıl bazı koordinatörlerimizi Avrupa’daki partnerleri ile görüşmeye teşvik etmekte ve bazen “staff week”ler ile bu teşvikleri artırmaktadır.

Üniversitemiz 2014 yılında ECTS etiketini aldıktan sonra, özellikle ders uyumsuzluğu sorunlarına yönelik önemli bir tedbir almıştır. Buna göre Erasmus programı kapsamında yurt dışında eğitim alan öğrencilerimizin alan dışı seçmeli ders havuzundan dersler alarak mağdur olmaları önlenebilecektir. Ancak, ders uyumsuzluğu öncelikli olarak koordinatörlerin hareketlilik öncesi dikkat etmesi gereken bir konu olduğu için deneyimli koordinatör hocalarımız ile bu sorun da günbegün azalmaktadır.

Yabancı dil yeterlilik sorunu sadece Erasmus programına katılan öğrencilerin değil üniversitemizde yabancı dilde eğitim almayan tüm öğrencilerin genel bir sorunudur.

Ancak bu program kapsamında birimimiz tüm imkânlarını kullanarak Erasmus dil sınavını geçmiş öğrencilere dillerini geliştirmek adına üniversitemizde dil kursları verilmesini üniversitemiz yönetimine sunmuştur. En kısa zamanda bu konudaki gelişmeler ile öğrencilerimizde (en azından Erasmus dil sınavına giren ve kazanan öğrencilerimizde) bu önemli problemin çözülebileceğini düşünmekteyiz.

Ayrıca yabancı dil olarak Fransızca, İspanyolca, Rusça, İtalyanca, Almanca gibi dil seçeneklerinin olmaması gelen öğrenciler için sıkıntı yaratmaktadır.

BİRİM FAALİYET RAPORU | ÖNERİ VE TEDBİRLER

54

Farabi Değişim Programı

Öğrenim Protokolü doldurma döneminde (Mayıs ayında) öğrenciler seçecekleri dersler konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Her bölüm kendi internet sayfasında ders programlarını daha erken bir tarihte ve güncel olarak yayınlarsa öğrencilerin ders programlarına erişimi daha kolay olacaktır.

Her Fakültenin Web sayfasında Farabi Linki açarak bölümleri hakkında bilgi vermeleri, bölüm derslerini anlaşılır şekilde içerikleriyle birlikte yayınlaması öğrencilerin başvuru aşamasında kendilerine daha sağlıklı bir rehber olacaktır.

BİRİM FAALİYET RAPORU | EKLER 55

EKLER

EK-1 HARCAMA YETKİLİSİ İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI

İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI*

Harcama yetkilisi olarak yetkim dahilinde;

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim.

Bu raporda açıklanan faaliyetler için idare bütçesinden harcama birimimize tahsis edilmiş kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanıldığını, görev ve yetki alanım çerçevesinde iç kontrol sisteminin idari ve mali kararlar ile bunlara ilişkin işlemlerin yasallık ve düzenliliği hususunda yeterli güvenceyi sağladığını ve harcama birimimizde süreç kontrolünün etkin olarak uygulandığını bildiririm.

Bu güvence, harcama yetkilisi olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç kontroller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dahilindeki hususlara dayanmaktadır.

Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim. (Adana-19/01/2016)

Prof.Dr. Harun ARIKAN

Dış İlişkiler Birim Başkanı

İmza

* Harcama yetkilileri tarafından imzalanan iç kontrol güvence beyanı birim faaliyet raporlarına eklenir.

** Yıl içinde harcama yetkilisi değişmişse “benden önceki harcama yetkilisi/yetkililerinden almış olduğum bilgiler” ibaresi de eklenir.

*** Harcama yetkilisinin herhangi bir çekincesi varsa bunlar liste olarak bu beyana eklenir ve beyanın bu çekincelerle birlikte dikkate alınması gerektiği belirtilir.

Benzer Belgeler