• Sonuç bulunamadı

I. GENEL BĠLGĠLER

1.5. ĠDAREYE ĠLĠġKĠN BĠLGĠLER

1.5.5. SUNULAN HĠZMETLER

1.5.5.3. Diğer Hizmetler

1.5.5.3.2. DanıĢmanlık Hizmetleri

Merkezin temel amacı, Gazi Üniversitesi öğrencilerine psikolojik, akademik, sosyal ve kültürel konularda yönlendirici ve destekleyici çalıĢmalarda bulunmaktır. Bu amaç çerçevesinden Merkezimize baĢvuran öğrencilerin sorunları ile bire bir görüĢmeler yapılmıĢtır. GörüĢmelerde sıcak ve samimi bir atmosferin yaratılmasına özen gösterilmiĢ, öğrencilerin rahat olmaları sağlanmıĢtır. Her yıl, ortalama on beĢ bin öğrenciye rehberlik hizmetleri sunulmuĢtur. KiĢisel sorunlarıyla ilgilenilen ve desteklenen öğrenci sayısı ise ortalama 850‟ye ulaĢmıĢtır.

Merkezin 4 yıl süreci sonunda öğrencilerin öncelikli sorunlarının sırasıyla Ģunlar olduğu belirlenmiĢtir;

- Maddi sorunlar,

-Ġdari ve akademik birimler ile yaĢanan sorunlar, (Öğrenci ĠĢleri Daire BaĢkanlığı, Fakülte Öğrenci ĠĢleri, öğretim elemanları ile yaĢanan sorunlar, danıĢmanlar ile yaĢanan sorunlar) (sorunlar kayıt dönemlerinde artmaktadır)

-Psikolojik sorunlar, (Karar verme becerisi, uyum sorunu, stres, iliĢki becerisi vb.

sorunlar)

-Merkez ve tesislerle ilgili sorunlar, (yemekhaneler, kantinler, kafetaryalar, spor tesisleri, kütüphaneler)

1.5.5.3.2.2. Gençlik DanıĢma Birimi

Üniversitemiz gençlerinin psiko-sosyal geliĢim, madde bağımlılığı, üreme sağlığı ve cinsel sağlık konularında bilgi ve hizmet gereksinimlerine cevap vermeye yönelik çalıĢmalar yapmak üzere kurulmuĢtur.

1.5.5.3.2.3. Engelli Öğrenci DanıĢma Birimi

Üniversitemiz Engelli DanıĢma Birimi, Yükseköğretim Kurumları Özürlüler DanıĢma ve Koordinasyon Yönetmeliği ( 20 Haziran 2006 tarih ve 26204 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir) bünyesinde, 2009 yılı içerisinde yeniden yapılanmaya gitmiĢtir.

Öncelikli olarak, Engelli DanıĢma Birimini tanıtıcı broĢür hazırlanmıĢtır. BroĢürde, Engelli DanıĢma Biriminin amacı, öğrencilerimizin yaĢamını nasıl kolaylaĢtıracağı, bu birimden nasıl yararlanılacağını açıklayan birimi tanıtıcı bilgilere yer verilmiĢtir.

Üniversitemizde engelli öğrenci sayısı tespit edilmiĢtir. 88 Engelli öğrencimizin olduğu belirlenmiĢtir. Bu öğrencilerimizden 42‟si Görme Engelli, 25‟ü Bedensel Engelli, 19‟i ĠĢitme Engelli ve 2‟si Öğrenme Güçlüğü yaĢamaktadır. Sınıf düzeylerine göre dağılımlarına bakıldığında; 27‟i birinci sınıf, 23 ‟i ikinci sınıf, 10‟u üçüncü sınıf, 19‟u dördüncü sınıf, 2‟si beĢinci sınıf, 2‟si altıncı sınıf, 4‟ü yedinci sınıf ve 1‟i yüksek lisans öğrencisidir. Her bir öğrencimizle bireysel görüĢmeler yapılmıĢ ve kiĢisel dosyalar oluĢturulmuĢtur.

Engelli öğrencilerimizin ve akademik danıĢmanlarının da görüĢleri alınarak engelli

öğrencimize ücretsiz yemek kartı temin edilmiĢtir. Fiziksel alt yapı ve akademik konularla ilgili talepler gerekli yerlere iletilmiĢtir. Görme engelli öğrencilerimizi öğretim üyelerine ait asansörleri kullanabilmeleri için gerekli giriĢimlerde bulunulmuĢtur. Sonuçları takip edilmektedir.

Engelli öğrencilerimize internet ortamında da hizmet verebilmek amacıyla web sayfası tasarlanmıĢtır. www.engelsiz.gazi.edu.tr adresinde hizmet verecek olan sayfa yapım aĢamasındadır.

Sınavlarda soruları okumakta ve yazmakta sorun yaĢayan engelli öğrencilerimiz mevcuttu. Engelli DanıĢma Birimi, Gönüllü Avrupa GiriĢim Topluluğu (GAGĠT) ve Toplum Gönüllüler Derneğinin ortak çalıĢmasıyla bu öğrencilerimize sınavlarında yardımcı olmak için gönüllü öğrenci hareketliliği baĢlatılmıĢtır. 13 görme engelli öğrencimiz bu çalıĢmadan yararlanmıĢtır.

1.5.5.2.3.4. DıĢ ĠliĢkiler Ofisi

Gazi Üniversitesi bünyesinde 3 ġubat 2003 tarihinde 878-1670 sayılı madde ile kurulan DıĢ ĠliĢkiler Ofisi, üniversitenin akademik ve idari birimleriyle iĢbirliği içerisinde uluslar arası platformda danıĢmanlık ve koordinasyon hizmeti vermektedir.

Gazi Üniversitesi DıĢ ĠliĢkiler Ofisi'nin görevleri Ģöyledir:

1. AB Hayat Boyu Öğrenme Programının üniversitede tanıtımını yapmak, bu

programlarla ilgili bilgilendirici konferanslar düzenlemek, bu programlara katılım sürecinde gerekli organizasyon hazırlıkları ve düzenlemeleri yapmak ve idari ve akademik birimleri ve öğrencileri bilgilendirmek,

2. Üniversitenin dıĢ iliĢkileriyle ilgili veri tabanı oluĢturmak, 3. Yabancı ülkelerden gelen heyetleri karĢılamak,

4. Üniversiteyi eğitimle ilgili ulusal ve ulusal arası toplantı, kongre ve sempozyumlarda temsil etmek,

5. Basın Halkla ĠliĢkiler Daire BaĢkanlığının yurt dıĢı faaliyetlerinde yer almak, 6. Rektörlük yönetiminin çeĢitli uluslar arası iliĢkileri ve üyesi olduğu Avrupa

Üniversiteler Birliği v.b. gibi bazı uluslar arası derneklerle iliĢkilerini takip etmek,

7. Üniversiteyi eğitimle ilgili ulusal ve uluslar arası konferans, toplantı ve sempozyumlarda temsil etmek,

8. Avrupa Birliği'nin bilimsel araĢtırmalara destek sağlamak amacıyla yürüttüğü 7.

Çerçeve Programı ile ilgili bilgilendirme ve koordinasyonu sağlamak,

9. Uluslar arası öğrenciler için Basın Halka ĠliĢkiler Daire BaĢkanlığı ile oryantasyon programı düzenlemek,

1.5.5.2.3.5. Teknoloji Transfer Ofisi Projesi

Gazi Üniversitesi, buluĢçuların karĢılaĢtığı bazı zorlukları bir miktar azaltarak patent alınmasından sonra buluĢçulara destek sağlamak amacıyla patent lisanslama ve ticarileĢtirilmesine olanak sağlayacak Teknoloji Transfer Ofisi kurulması çalıĢmalarına yönelmiĢtir.

Bu bağlamda, Birim kurulduktan kısa bir süre sonra Türk Patent Enstitüsü ile birlikte Avrupa Patent Ofisi pilot projesi kapsamında “Üniversitelerde Teknoloji Transfer Ofisi Kurulması ve ĠĢletilmesi” konusuna iliĢkin pilot uygulama için Haziran 2007‟de baĢvuru yapılmıĢtır.

Üniversitemiz bu pilot uygulamaya, Avrupa‟daki 33 ülkede bulunan 7 üniversite ile birlikte seçilmiĢtir. Avrupa Patent Ofisi bu konuda yaptığı çalıĢmada, özellikle AR-GE faaliyetlerinde daha fazla kamu kaynağını kullanan ülkeler üzerinde yoğunlaĢmıĢtır. 27 Kasım 2007 tarihinde, Türk Patent Enstitüsü uzmanlarından oluĢan heyet beraberinde Avrupa Patent Ofisi (EPO) yetkilileri üniversitemizi ziyaret etmiĢlerdir. EPO heyetine Gazi Üniversitesi‟nin yapısı, faaliyetleri, stratejik planı ve ülkemiz üniversitelerindeki patent mevzuatları ile uygulamalarını içeren bir sunum gerçekleĢtirilmiĢ olup, Avrupa Patent Ofisi yetkilisi tarafından teknoloji ve transfer ofisi projesinin gerekçelerini içeren bir sunum yapılmıĢtır. Ardından heyetler arasında proje içeriğine iliĢkin ayrıntılar üzerinde görüĢmeler yapılarak projeye son Ģekli verilmiĢtir. Türk Patent Enstitüsü ve Gazi Üniversitesi tarafından yürütülecek projenin 5 yıl sürmesi ve bu 5 yılın sonunda kurulan yeni yapının kendi kendini finanse eden bir hale gelmesi hedeflenmektedir.

1.5.5.2.3.6. Hukuk MüĢavirliği

MüĢavirliğimiz faaliyetlerini 1 Hukuk MüĢaviri, 5 avukat ve 9 idari personel ile Rektörlük Binası‟nın zemin katında sürdürmektedir. Rektörlük tüzel kiĢiliğine karĢı personel, öğrenciler, diğer kurum - kuruluĢ ve kiĢiler tarafından açılan her türlü davalar Üniversitemiz Hukuk MüĢavirliğince takip edilmektedir. Bunun yanı sıra Rektörlük tüzel kiĢiliği adına çeĢitli davalar açılmakta ve icra takipleri yapılmaktadır. Rektörlük birimlerinden ve Fakültelerden sorulan hukuki konular hakkındaki görüĢler sözlü ve yazılı olarak bildirilmektedir.

Bunlara ek olarak Rektörlüğümüze yapılan her türlü Ģikayetler değerlendirilmekte, üniversitemiz personeli hakkında Rektörlük tarafından yürütülen soruĢturmaların kayıtları ile Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yapılan baĢvurular Hukuk MüĢavirliği Bilgi Edinme Birimince karĢılanmaktadır.

1.5.5.2.3.7. Sivil Savunma Uzmanlığı

Sivil Savunma Uzmanlığı Biriminin baĢlıca görevleri:

Rektörlüğümüze bağlı tüm birimlere, Kurtarma ve Deprem Simülasyon konulu tatbiki ve teorik eğitim, Yangın Tatbikatı, Yangın Eğitimi, Doğal Afetler ve Deprem (Anaokulu ve Etüt Çocuklarına Yönelik), Sivil Savunmanın Önemi konulu eğitimlerin verilmesi

Rektörlüğümüze bağlı tüm birimlerin yangın söndürme cihazlarının tespiti ve kontrolleri

Tüm birimlerin Sivil Savunma Planlarının hazırlanması

Benzer Belgeler