• Sonuç bulunamadı

ISLAK TEMAS DALIŞ MODU AKTİVASYON ÖZELLİĞİ

OCS, aralarındaki boşluk iletken bir madde ile (suya batan) dolduğunda 1.5 metre (5 FT) derinlikte Dalış Modunu otomatik olarak aktif hale getirecek olan su temas alıcıları ile donatılmıştır.

Temas alıcı noktaları PC aktarma kablosunun bağlandığı metal pimler ve düğmelerin sapları.

Islak Temas Dalış Modu Aktivasyon Özelliği OFF (kapalı) konuma getirildiğinde, zaten bir dalış gerçekleştirilmiş ve söz konusu dalış tekrarlanan bir dalış olmadıkça OCS Saat Modundayken Dalış Moduna geçmeyecektir

IŞIKAktif hale getirmek için L (Işık) tuşuna basınız .

• L’ye basış süresi artı Işık Süre ayarları (0, 5, 10, 30 veya 60 sn) için.

• Zamanlayıcıyı yeniden ayarlamak için On konumundayken L tuşuna basınız ve tam Işık Süresi için On konumunda tutunuz.

• L tuşuna 10 saniyeden fazla basılırsa Işık Off (kapalı) konuma gelir.

> Işığın fazla kullanılması Pil Ömrünü azaltır.

> Işık Düşük OCS Pil durumunda (< 2.75 v) veya Oceanlog PC Bağlantı Kablosu OCS’ye bağlı olduğunda çalışmaz.

ÇUBUK GRAFİKLER

OCS’nin her biri LCD ekranın bir tarafında olmak üzere 2 çubuk grafiği bulunmaktadır.

> Solda yer alan çubuk grafik iki işleve sahiptir. Bu grafik ya nitrojen yükünü ya da oksijen emilimini gösterir. NI ve O2 simgeleri bunlardan hangisinin görüntülendiğini ifade eder.

> Bu kılavuzda bu grafikler NIGB veya TLGB (Doku Yüklenişi Çubuk Grafiği) ve O2BG olarak anılmaktadır.

> Nitrojen ve oksijen hesaplamaları Çubuk Grafiğin o anda hangi parametreyi temsil ettiğine bakılmaksızın arka planda devam edecektir.

> Sağdaki Çubuk Grafik yükselme oranını gösterir. VARI (Değişken Hesaplamalı Çıkış Hızı Göstergesi) olarak anılmaktadır.

TLBGTLBG sizin karşılaştırmalı Dekosuz (Şk. 57a) veya Dekolu dalış durumunuzu (Şk. 58a) temsil eder. İlk 4 bölüm Dekosuz dalış durumunu temsil ederken, 5’inci bölüm Dekolu dalış durumunu gösterir. Derinliğiniz ve Geçen Dalış Süresi arttıkça bölümler ilave edilir. Yükseldik-çe, ilave dekosuz dalış süresinin kullanılabilir olduğunu gösterecek şekilde bölümler de geriler.

OCS, 12 farklı nitrojen bölümünü eş zamanlı olarak izler ve TLGB herhangi bir zamanda dalışınıza hakim olan nitrojen bölümünü gösterir.

O2BGNORM Nitroks Dalış Modunda çalışırken O2BG (Şekil 59a) Alternatif ekranda görüntülenecektir. Bu grafik, bir dalış sırasında veya 24 saatlik bir suredeki oksijen emiliminizi gösterir.

Oksijen emiliminiz arttıkça O2BG grafiğinde yer alan dilimler de artacaktır, emiliminiz azaldıkça bu dilimler de azalacaktır, ki bu da bu dalış için ve 24 saatlik sure için uygun olabilecek ilave emilimi gösterir.

OCS, 24 saatlik sure içerisinde gerçekleştirilen dalışlardaki O2 hesaplamalarını 10 dalışa kadar muhafaza edecektir. O2 limitine ulaşılmış ise (100% = 300 OTU) O2BG’nin 5 dilimi de TLBG yerine Ana dalış ekranında görüntülenecektir (Şekil 60a).

Satıha ulaşıldıktan sonra, O2BG normal bölgeye (4 dilim) inene kadar Plan Modu kullanılamayacaktır.

VARIVARI (Şk. 61a) çıkış hızına ilişkin görsel bir simge sağlar (örneğin bir çıkış hızölçeri).

Bölümler, 18 M’lik (60 FT) bir referans derinliğinde değişen 2 hız ayarını temsil eder. Çizelgeyi inceleyiniz.

Yükselme çok hızlı gerçekleştiğinde, çıkış yavaşlayana kadar tüm VARI bölümleri yanıp söner (Şk. 62).

UYARI: 18 MT’den (60 FT) daha derin bir noktadayken, çıkış oranları 18 MPM’yi (60 FPM) aşmamalıdır. 18 MT’lik (60 FT) derinliklerde ve daha sığ noktalarda, çıkış oranları 9 MPM’yi (30 FPM) aşmamalıdır.

Şk. 57 - DEKOSUZ

18 MT (60 ft) den daha derinde) Çıkış Hızı Oranı

ALGORITHM (Dual)

OCS, Plan ve DTR (Kalan Dalış Zamanı) ile ilgili görüntüler ve nitrojen/oksijen hesaplamaları için kullanılacak olan NDL (Dekosuz Dalış Limitleri) ayarını seçmenize olanak sağlayan 2 algoritma ile donatılmıştır.

DSAT veya Z+ modellerinden birini kullanmayı seçebilirsiniz. Yapılan seçim son dalıştan sonra 24 saat boyunca kilitlenir.

DSAT, şimdiye kadar Oceanic’in tüm dalış bilgisayarlarında kullandığı standart modeldir. Bu model, aynı zamanda PADI RDP için doğrulama sağlayan test verisi ve açıklamalara dayanan NDL’yi içerir. Daha riskli olduğu düşünülen tekrarlanan Deko dalışları için kısıtlamalar uygular.

Z+ (Pelagic Z+) performansı Buhlmann ZHL-16c’ye dayanmaktadır. Bu model özellikle daha sığ alanlarda nispeten daha tutucu olan NDL’yi içerir.

Dekompresyona ilişkin daha geniş emniyet sınırları oluşturmak amacıyla Dekosuz dalışlar içerisine bir Tutucu Hesaplama ile birlikte Dekosuz Dalış Derin Bekleme ve Emniyet Deko Durağı dahil edilebilir.

(CF) = TUTUCU HESAPLAMA / CONSERVATIVE FACTOR

CF, “On” (açık) olarak ayarlandığında, Plan ve DTR ile ilgili görüntüler ve nitrojen/oksijen hesaplamaları için seçilen ve kullanılan algoritmaya dayanan NDL, 915 metre (3000 feet) daha fazla olan yükseklik seviyesinde kullanılabilen değerlere düşecektir.

(DS) = DERIN BEKLEME / DEEP STOP

DS seçeneği ON yani açık olduğunda Normal Dalış Modunda (NORM) Dekosuz dalışta 24 metreye (80 FT) indiğinizde çalışmaya başlayacaktır, sonra Maksimum derinliğin 1/2’sine eşit olan Bekleme Derinliğini hesaplayacaktır (ve her zaman güncellenecektir).

Hesaplanan DS’den 3 metre (10 ft) daha derinse mevcut DS Bekleme Derinliğini/Zamanını (2 dk) gösterecek olan DS Önizleme ekranına ulaşabileceksiniz.

Hesaplanan Bekleme Derinliğinin altında 3 metrede (10 ft) ilk çıkış gerçekleştiğinde Maks. Derinliğin 1/2’sinde Bekleme Derinliğini gösteren bir DS ekranında, 2:00’dan (dk:sn) başlamış 0:00’a doğru geriye sayan Geri Sayım görünecektir.

> Geri sayım süresince 10 saniyede hesaplanmış Bekleme Derinliğinin 3 metre (10 ft) altına inerseniz ya da üstüne çıkarsanız Dekosuz Ana Ekran göstergesinin yerini DS Ana Ekranı alacaktır ve DS özelliği kalan dalış süresince devre dışı kalacaktır. DS’nin göz ardı edilmesi ceza gerektirmez.

> Dekoya girmeniz, 57 metreyi (190 ft) aşmanız ya da Yüksek Oksijen durumu (%80) olması halinde DS kalan dalış süresince devre dışı kalacaktır.

> DS, Yüksek Oksijen Kısmi Basıncı Alarmı süresince devre dışı kalır (Ayar Noktası ).

(SS) = EMNİYET DEKO DURAĞI / SAFETY STOP Ayar ON (açık) ise:

Geri sayım sırasında 9 metrenin (30 ft) altına düşmeniz durumunda veya geri sayımın 0:00 a (dk:sn)varması halinde Dekosuz Dalış Ana Ekranı, SS ayarlanmış derinlik noktasının 1.5 metre (5 ft) altına varıldığında tekrar görülecek olan SS Ana Ekranı ile yer değiştirecektir.

• Geri sayım süresince 10 saniyede Bekleme Derinliğinden 3 metre (10 ft) daha derine inmeniz halinde ya da geri sayım 0:00’a varması durumunda ayarlanan Emniyet Deko Durağı Derinliğinden 1.5 metre (5 ft) daha derine çıkıldığında tekrar belirecek olan SS Ana Ekranı, Dekosuz Ana Ekranın yerini alacaktır.

• Dekompresyona girmeniz, Dekompresyon görevini tamamlayıp 9 metrenin (30ft) altına inmeniz halinde ayarlanan Emniyet Deko Durağı Derinliğinden 1.5 metre (5 ft) daha yüzeye çıkılması üzerine SS Ana Ekranı yeniden görünecektir.

• SS tamamlanmadan önce satıha varılması ya da yok sayılması halinde herhangi bir ceza yoktur.

Sayaç AÇIK(ON) a ayarlanmış ise:

9 metreden daha derine yapılmış bir dekosuz dalışın ardından 6 m derinliğe gelindiğinde sesli bir uyarının ardından 0:00 göstergeli bir sayaç ekrana gelecektir.

• ISS Kapalı veya Açık konumda ise Sayaç göstergesi belirmeyecektir.

• 9 metreden derine 10 sn den fazla geri düşerseniz ekrandaki sayaç göstergesinin yerine dekosuz dalış ana ekranı gelecek ve 6 m ye çıkana kadar Sayaç ın yerini alacaktır.

• SS Sayaçı aktif durumda iken,3 M üzerine 10 sn yükselirseniz,dekoya girerseniz,veya Yüksek Oksijen alarm durumu meydana gelirse SS Sayacı dalışın kalan süresince devreden çıkacaktır.

• Takibinde satıha çıkıncaSS Sayaç iptal olur.

• SS yapmazsanız veya tamamlamazsanız herhangi bir yaptırımı yoktur.

FO2 AYARLARI VE VARSAYILAN OKSİJEN ORANI %50 ÖZELLİĞİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİ

F (FO2) Ayarları için sayfa 20’ya bakınız. Ayar ekranlarında görüntülenen her bir sayısal FO2 değeri için PO2 Alarm ayarı ile ulaşıla-bilecek Maksimum Çalışma Derinliği (MOD) görüntülenecektir.

%50 Varsayılan FO2 Ayarı (yalnızca NORM Nitroks Dalışlarda)

Varsayılan Oksijen Oranı %50 özelliği On (açık) olarak ayarlandığında ve FO2 Gaz 1 için sayısal bir değer seçildiğinde, dalıştan sonra satıhtaki 10 dakika boyunca FO2 Gaz 1 50 olarak görüntülenecek ve dalıştan önce FO2 Gaz 1 ayarlanmadığı sürece sonraki dalışlar oksijen hesaplamaları için %50 O2 ve nitrojen hesaplamaları (%79 nitrojen) için %21 O2 baz alınarak hesaplanacaktır.

Son dalıştan itibaren 24 saat geçmedikçe veya Varsayılan Oksijen Oranı %50 özelliği OFF (kapalı) konuma getirilmedikçe, bundan sonra gerçekleşen müteakip dalışların ardından FO2 Gas 1, Varsayılan Oksijen Oranı %50 olarak yeniden ayarlanmaya devam edecektir.

Varsayılan Oksijen Oranı %50 özelliği Off (kapalı) konuma getirildiğinde, OCS bu aktivasyon süresi boyunca en son ayarlanan FO2 Gaz 1 Ayar Noktasında kalacaktır.

Hava Dalışı için FO2 Ayarları

Her bir yeni dalış süresi için varsayılan FO2 Gaz 1 Hava Dalışı olacaktır. FO2 Gaz 1 Hava Dalışı için ayarlandığında, hesaplamalar FO2

%21’e ayarlandığında yapılan hesaplamalarla aynı şekilde gerçekleşecektir. FO2 Gaz 1 Hava Dalışı için ayarlandığında, sayısal bir FO2 değerine ayarlanana kadar (%21’den %50’ye kadar) bu şekilde kalacaktır.

FO2 Gaz 1 Hava Dalışı için ayarlandığında, O2BG dalış sırasında, satıhta veya PDPS sırasında hiçbir zaman görüntülenmeyecektir. PO2 dalış sırasında görüntülenmeyecektir.

Air simgesi görüntülendiğinde, FO2 ayar ekranında MOD görüntülenmeyecektir.

OCS, Gaz 1 için FO2’nin sonradan Nitroks olarak ayarlanabilmesi için dâhili olarak oksijen yükünü takip edecektir, önceki Hava dalışların-daki oksijen yükü sonraki Nitroks dalışı için hesaplanacaktır (söz konusu dalış süresi boyunca veya birbirini takip eden dalışlar sırasında).

Nitroks Dalışı İçin FO2 Ayarları

Herhangi bir gaz için FO2 sayısal bir değer olarak ayarlandığında, dalış Nitroks olarak değerlendirilir ve ekranda Nx simgesi görüntülenir.

FO2 Gaz 1 sayısal bir değer (%21’den %50’ye kadar) olarak ayarlandığında, son dalıştan itibaren 24 saat geçene kadar Hava Dalış özelliği devre dışı kalır.

• Tam 24 saatlik bir Satıh Fasılası geçene kadar Gaz 1 için FO2 Ayarlarında Hava Dalış seçeneği görüntülenmeyecektir.

• Varsayılan Oksijen Oranı %50 özelliği OFF (kapalı) olarak ayarlandığında, FO2 değiştirilene kadar ayarlandığı değerlerde kalır.

Varsayılan özelliği ON (açık) olarak ayarlandığında, tüm FO2 değerleri varsayılan, başka bir deyişle %50 olur.

(DTR) = KALAN DALIŞ ZAMAN / DIVE TIME REMAINING

OCS, devamlı Dekosuz durumu ve Oksijen Birikimini takip eder ve Dekosuz Dalış Ana Ekranında DTR olarak en az mevcut olan Süreyi gösterecektir (Şk.63). Ekrandaki Süre, Dekoya Kalan Süre (NDC) ya da Oksijen Birikimi Kalan Zamanı (OTR) işaretleriyle gösterilecektir.

(NDC) = DEKOYA KALAN SÜRE / NO DECO DTR

NDC, Dekompresyona girmeden önce mevcut Derinliğinizde kalabileceğiniz maksimum süre miktarıdır. NDC, varsayımsal doku bölme-leri tarafından emilen nitrojen miktarı baz alınarak hesaplanır. Bu bölmebölme-lerin her birinin emdiği ve saldığı nitrojen oranları matematiksel olarak oluşturulur ve kabul edilebilir ölçüdeki maksimum nitrojen seviyesi ile karşılaştırılır.

Maksimum seviyeye en yakın olanı, o Derinlik için kontrol edici bölmedir. Sonuç değeri NDC Time olarak gösterilecektir (Şekil 63a). Doku Yüklenişi Çubuk Grafiği (TLBG) olarak grafiksel biçimde de gösterilecektir (Şekil 63b).

Yüzeye çıkarken TLBG dilimleri, bölmeleri yavaşlatmak için kontrol kaymaları olarak geri plana geçecektir. Bu, Oceanic dalış bilgisayar-larının sunduğu en önemli avantajlardan biri çok katmanlı dalış özelliğinin temelini oluşturan dekompresyon modelinin bir özelliğidir.

(OTR) = OKSİJEN BİRİKİMİ KALAN ZAMANI / O2 DTR

FO2 kurulumu Nitroksa ayarlandığı takdirde, bir dalış süresince veya 24 saatlik periyoddaki Oksijen birikimi Alternatif (O2) ekrana geçilmesi durumunda ekranda O2BG (O2 Çubuk Grafiği) şeklinde görülür (Şekil 64a).

Kalan zaman olarak Oksijen Birikim Limitlerine yaklaştıkça O2BG (O2 Çubuk Grafiğine) yeni dilimler eklenir.

O2 limitine ulaşmadan önce kalan sure Dekoya Kalan Süreden (NDC) az olursa, Derinlik hesaplamaları O2’ye göre kontrol edilecektir ve Ana Ekranda Oksijen Birikimi Kalan Zamanı (OTR) Kalan Dalış Zamanı (DTR) olarak görüntülenecektir.

HATA (DALIŞ SIRASINDA YENİDEN AYARLAMA)

OCS herhangi bir dalış sırasında herhangi bir sebeple kapanır ve tekrar açılırsa, Yukarı Yönde Ok simgesi ve M (ya da F) simgesi ile göste-rilen mevcut Derinlik ile birlikte ERR (Hata) grafiği görüntülenecektir (Şekil 65A).

Bu durumda, dalışı sonlandırmanız ve güvenli bir şekilde satha yükselmeniz tavsiye edilir.

Satıha vardığınızda, ERR grafiği 5 saniye görüntülenecek (Şekil 66) ve Saat Moduna dönülecektir.

Bu noktadan sonra herhangi bir zamanda, Dalış Bilgisayarı Çalışma Moduna Saat Modundan giriş yapılmaya çalışılacaktır. Hiçbir Deko-suz Dalış Bilgisayar modu/ekranına giriş yapılamayacaktır.

Bu durumda OCS dalış faaliyetleri için tekrar kullanılmadan önce bakım/değerlendirme için fabrikaya geri gönderilmelidir.

b

Şk. 63 -DEKOSUZ ANA EKRANI

a

a

Şk. 64 -DEKOSUZ ALT 1

Şk. 65 -HATA / ERROR (dalışta)

Şk. 66 -HATA / ERROR (satıhta)

NORMAL

Benzer Belgeler