• Sonuç bulunamadı

1.2 TÜRKİYE’DE FUARCILIK

2.1.3 Teşvik Çeşitleri

2.1.3.1 Dış Ticaret Müsteşarlığı Fuar Teşvikleri

2.1.3.1.1 Yurt Dışı Fuarlara Yönelik Teşvikler

Dış Ticaret Müsteşarlığının fuar teşvikleri, “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi” ve “Uluslararası Nitelikteki Yurtiçi İhtisas Fuarlarının Desteklenmesi” olmak üzere iki farklı şekilde uygulanmaktadır.

      

33 Korhan YAZGAN,”Yurtdışı fuarcılıkta destek düştü, emek yoğun sektöre gizli teşvik verilebilir”, Referans Gazetesi,

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=87770&KTG_KOD=414,(09.01.2008) 34 Bülent ÜNAL, “Krizle Sarsılan Fuarcılık Sektöründe Taşlar Yerine Oturuyor”, Dünya

Son olarak; 30 Aralık 2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi” tebliği 27/12/1994 tarihli ve 94/6401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren "İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı"na dayanılarak hazırlanan Para Kredi ve Koordinasyon Kurulunun 23/12/2009 tarihli ve 2009/11 sayılı Kararına istinaden hazırlanmış ve işletmelerin yurt dışı fuarlara iştiraki ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılımlarının sağlanması ile Türk ihraç ürünlerinin tanıtılması ve pazarlanması suretiyle ihracatımızın desteklenmesi amaçlanmıştır.

Bu teşvik; yurt dışı fuar organizasyonu gerçekleştiren organizatörler ve söz konusu fuar organizasyonlarına iştirak eden firma ve kuruluşlar ile sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılım sağlayan firma ve kuruluşlar tarafından yapılan harcamaların, Tebliğin ilgili maddelerinde belirtilen miktar ve oranlar çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanmasını kapsamaktadır.

2.1.3.1.1.1 Yurt Dışı Fuarlarda Katılımcıların Desteklenmesi

Yurt dışı fuarlarına katılımların desteklenmesine yönelik olarak çok sayıda tebliğ yayımlanmış ve uzun seneler uygulanmıştır. Son tebliğ, 30.12.2009 tarihli 27448 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/5 sayılı tebliğdir. Söz konusu Tebliğ ile yurt dışında fuarlara iştirak edecek kişi ve kurumlara yol gösterilmektedir.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından yayınlanan son tebliğ ile ne gibi yenilikler getirildiği, kimlerin hangi oranda hangi fuarlar için Dış Ticaret Müsteşarlığı fuar teşviklerinden yararlanabileceği çalışmamızın bu bölümünde ayrıntılarıyla ele alınacaktır.

Tebliğe göre Yurt Dışı Fuar Organizasyonlarında, katılımcı tarafından organizatöre ödenen katılım bedelinin %50’si destek kapsamında katılımcıya ödenecektir.

Katılımcıya fuar bazında ödenecek teşvik tutarı; 35

• Yurt Dışı Fuarın genel nitelikli uluslararası fuara Milli Katılım veya Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde 10.000 ABD Dolarını;

• Sektörel nitelikli uluslararası fuara Milli Katılım, Yabancı Firma Katılımlı Sektörel Fuar veya Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde ise 15.000 ABD Dolarını geçemeyecektir.

Yurt dışı fuarlara iştirak eden komple tesis imalatı, makine, yat imalatı ve otomotiv ana sanayi sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10.000 ABD Dolarını geçmemek üzere %50’si, doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının ise 6.000 ABD Dolarını geçmemek üzere %50’si katılım bedeline ilaveten desteklenmektedir.

Destek kapsamında Katılımcının Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) olması durumunda, organizatöre ödenecek katılım bedelinin %75’i SDŞ’ye ödenmektedir.

Yine katılımcının gen mühendisliği/biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım (hardware), yazılım (software), bilişim ve elektronik konularında üretim yapması durumunda katılım bedelinin %75’i katılımcıya ödenmektedir.

Üretici/İmalatçı organizasyonlarının katılacağı yurtdışı fuarlarda stand büyüklüğü önem taşmakta olup fuar teşvik ödemesinin hesaplanmasında her fuar için azami 36 m2’lik alan esas alınmakta ve katılım bedelinin %75’i, belli sınırlamaya tabi olmak üzere ödenmektedir.

      

35 Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ, (Tebliğ No: 2009/5), Madde 5/3, Resmi Gazete Sayı 27448), (03.01.2009)

Ayrıca; Üretici/İmalatçı organizasyonların kiraladıkları stantda yalnızca; temsil ettikleri sektör ve/veya sektörlerin genel tanıtımını yapmalarına izin verilmekte olup söz konusu alanda münferiden firmalara ait ürünlerin sergilemelerine yasak getirildiği görülmektedir.

Ayrıca; Müsteşarlık, belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren ve organizatörden nakliye hizmeti almayan katılımcıların nakliye harcamaları ile katılım bedeli toplamı, nakliye hizmetini organizatörden alan diğer katılımcıların ödediği katılım bedelini aşmamak kaydıyla desteklemektedir.

2.1.3.1.1.2 Yurt Dışı Fuarlara İlişkin Organizatör Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi

Dış Ticaret Müsteşarlığı; görevlendirilen organizatörün, yurt dışı fuar organizasyonuna yönelik olarak Türk ihraç ürünlerinin tanıtımı amacıyla yurtdışında gerçekleştirmek üzere yaptığı bazı faaliyetlerin harcamalarını da desteklemektedir.

Müsteşarlık; Organizatörün yurtdışında Türk ürünlerinin tanıtımı amacıyla gerçekleştirdiği aşağıdaki faaliyetleri de desteklemektedir.36

• Defile, Fuar konusu sektör ile ilgili seminer, basın toplantısı ve duyuru, reklam panoları, afiş, katalog, broşür/kitapçık biçimindeki tanıtım etkinlikleri,

• Elektronik ortamda tanıtım/videowall, multivizyon gösterileri,

 

• Yazılı ve görsel kitle iletişim araçlarında yayınlanacak reklamlar,

 

      

36 Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ, (Tebliğ No: 2009/5), Madde 6/1-2-3 , Resmi Gazete Sayı 27448),(03.01.2009)

• Toplam alanı 25 m2’yi geçmemek üzere, fuar konusu

sektör/sektörlerin tanıtımı ve katılımcı firmalara iletişim hizmetleri (faks, telefon, internet vb.) vermeye yönelik info stand,

 

• Katılımcılara kiralanan toplam fuar alanının %15’ini geçmemek

üzere gösteri/etkinlik/ trend alanı, harcamaları destek kapsamına aldığı görülmektedir.

Yurt dışı fuar organizasyonlarında,

• Müsteşarlıkça görevlendirilen organizatör tarafından yapılan tanıtım faaliyetlerine yönelik harcamalar, tüm katılımcıların toplam katılım bedelinin %25’ini geçmemek üzere; yurt dışı fuarın genel nitelikli olması halinde 80.000 ABD Dolarına kadar,

• Sektörel nitelikli olması halinde ise 120.000 ABD Dolarına kadar %75 oranında destek sağlanmaktadır.

Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarları ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara Milli Katılımlarda, Müsteşarlığa sunulacak tanıtım projesine verilecek ön uygunluğa istinaden, fuar konusu sektörün tanıtımına yönelik gerçekleştirilecek gösteri/etkinlik/trend alanı harcamaları için yukarıda belirtilen destek miktarına ilaveten; proje kapsamında yapılacak harcamaların %75’ini geçmemek üzere 80.000 ABD Dolarına kadar ödeme yapılmaktadır.

Firmaların DTM tarafından verilmekte olan “Bireysel Teşvikler” den yararlanmak da mümkündür. Özellikle ihracatçı veya ihracat yapmak isteyen KOBİ’ler için ciddi fırsatlar sağlayan bu teşvikler firmaların önemli çıkış yolları arasında sayılmaktadır. Çünkü uluslar arası fuarlar ihracat ve döviz demektir. Kriz

yılı olan 2009 ve 2010 yılları KOBİ’lerin fuarlar aracılığı ile ihracata yönelerek hem kendi sıkıntılarını aşmalarına neden olacak, hem de ülkemize döviz sağlayacaklardır.

2.1.3.1.2 Sektörel Nitelikteki Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılımların