• Sonuç bulunamadı

Dünya Sayıştayları ve Bunların Organizasyonlarıyla Bilgi ve Deneyim Paylaşımı

Belgede 2006 Yılı Faaliyet Raporu (sayfa 53-59)

B- Performans Bilgileri

1- Faaliyet ve Proje Bilgileri

1.4 Dünya Sayıştayları ve Bunların Organizasyonlarıyla Bilgi ve Deneyim Paylaşımı

Ülkemizde Sayıştayın denetim alanında öncü rol oynayabilmesi, başka bir deyişle, Türk denetim sistemini etkileyebilecek ve yönlendirebilecek konuma gelmesi, dünyaya açılmasına, ikili ve çok taraflı ilişkiler kurmasına bağlıdır.

Sayıştay, diğer ülke Sayıştayları ve uluslararası organizasyonlarla kurmuş olduğu ilişkileri; denetim dünyasının zenginliklerini paylaşmanın bir aracı ve çağdaş gelişmeleri yakalamanın bir imkanı olarak değerlendirmektedir.

2006 yılı içerisinde bu çerçevede gerçekleştirilen faaliyetler aşağıda özetle sıralanmıştır.

1.4.1 Uluslararası Sayıştaylar Birliği (INTOSAI)

• 8-9 Haziran 2006 tarihlerinde Moskova’da düzenlenen INTOSAI Uluslararası Kara Paranın Aklanmasıyla Mücadele Görev Gücü tarafından düzenlenen “Uluslararası Kara Paranın Aklanmasıyla Mücadelede Sayıştayların Rolü” konulu sempozyuma Kurumumuzu temsilen Sayıştay Başkanı başkanlığındaki üç kişilik bir heyet katılmıştır.

• 11-12 Eylül 2006 tarihleri arasında Stockholm-İsveç’te düzenlenen INTOSAI Mali Denetim Uzmanları Toplantısına kurumumuzdan bir denetçi iştirak etmiştir.

• 26 – 29 Eylül 2006 tarihlerinde Londra’da düzenlenen INTOSAI Özelleştirme Çalışma Grubunun 13. Yıllık Toplantısına Kurumumuzu temsilen iki denetçi katılmıştır.

1.4.2 Avrupa Sayıştayları Birliği (EUROSAI)

• 15-16 Mayıs 2006 tarihlerinde İsviçre’nin Bern kentinde EUROSAI Eğitim Komitesi ve Bilişim Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Elektronik Kayıt Yönetimi Projelerinin İdaresi ve Denetimi” konulu seminere Kurumumuzu temsilen bir denetçi katılmıştır.

• 26-27 Ekim 2006 tarihlerinde Almanya’nın Berlin kentinde EUROSAI üyesi ülke Sayıştayları için düzenlenen “Bütçe Reform Yaklaşımları-21.

Yüzyılda Kamu Denetimdeki Zorluklar” konulu çalışmaya, Kurumumuzu temsilen iki denetçi katılmıştır.

• 06-08 Kasım 2006 tarihlerinde, EUROSAI Eğitim Komitesi tarafından Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentinde düzenlenen “Devlet Yardımları ve Sübvansiyonların Denetimi” konulu seminere, Kurumumuzu temsilen bir denetçi katılmıştır.

• 01-02 Aralık 2006 tarihlerinde Tunus’ta gerçekleştirilen ve Arap Ülkeleri Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı (ARABOSAI) ve EUROSAI tarafından ortaklaşa düzenlenen “Özelleştirme ve Kamu Hizmetleri Yönetimine Etkileri” konulu konferansa, Kurumumuzu temsilen Sayıştay Başkanı başkanlığındaki üç kişilik bir heyet katılmıştır.

1.4.3 Asya Sayıştayları Birliği (ASOSAI)

• Kurumumuzun, 2003-2005 yıllarını kapsayan dönemde Endonezya Sayıştayı ile birlikte Teşkilat Denetçiliği görevini üstlendiği ASOSAI’nin, belirtilen döneme ait hesaplarının denetimi için, Teşkilat Sekretaryası’nın bulunduğu Hindistan'ın Delhi kentinde 29-31 Mayıs 2006 tarihlerinde gerçekleştirilen denetim çalışmalarında, Kurumumuz adına bir denetçi görev almıştır.

• 07-18 Ağustos 2006 tarihlerinde, Endonezya'nın Cakarta kentinde ASOSAI sponsorluğunda gerçekleştirilen "İhale Süreci Denetimi" konulu atölye çalışmasına Kurumumuzdan bir denetçi katılmıştır.

• ASOSAI 10. Genel Kurul Toplantısı 11-15 Eylül 2006 tarihlerinde Çin'in

Şanghay kentinde yapılmıştır. Başkanlığımızın Yönetim Kurulu üyeliğine seçildiği bu toplantılarda Kurumumuzu Sayıştay Başkanı başkanlığında dört kişilik bir heyet temsil etmiştir.

1.4.4 Ekonomik İşbirliği Organizasyonu Ülkeleri Sayıştayları Birliği (ECOSAI)

• 13-24 Mart 2006 tarihlerinde Pakistan'ın Lahor kentinde ECOSAI bünyesinde düzenlenen "Özelleştirme Denetimi" konulu atölye çalışmasına Kurumumuzdan iki denetçi katılmıştır.

• Ekonomik İşbirliği Teşkilat Ülkeleri Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatının (ECOSAI) 11. Yönetim Kurulu Toplantısı, 26-28 Nisan 2006 tarihlerinde Kurumumuzun ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir. Toplantıya ECOSAI Yönetim Kurulunun diğer üyeleri olan Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Pakistan Sayıştaylarından 18 temsilci katılmıştır. Toplantıda Kurumumuz, Sayıştay Başkanı başkanlığında geniş bir heyet ile temsil edilmiştir.

1.4.5 Avrupa Birliği Sayıştayı, Avrupa Birliğine Üye Ülkeler Sayıştayı Avrupa Birliğine Aday Ülkeler Sayıştayları ile İlişkiler Kapsamındaki Faaliyetler

• 15-17 Mart 2006 tarihlerinde Avrupa Birliği Sayıştayı ve SIGMA koordinatörlüğünde Litvanya’nın Vilnius kentinde düzenlenen Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri ile Kıbrıs, Malta ve Türkiye Sayıştayları Denetim El Kitapları ve Yöntemleri Çalışma Grubunun “Denetimde Kalite Uygulamaları” konulu atölye çalışmasına, Kurumumuzdan bir denetçi katılmıştır.

• 04-05 Mayıs 2006 tarihlerinde SIGMA’nın sponsorluğunda ve Avrupa Birliği Denetim Faaliyetleri Ortak Çalışma Grubu’nun katkılarıyla yürütülecek olan ortak denetim faaliyetleri için“Hazırlık Toplantısı”, Romanya’nın Bükreş kentinde gerçekleştirilmiş olup, belirtilen etkinliğe Kurumumuzu temsilen iki denetçi katılmıştır.

• Avrupa Birliği’ne Aday Ülkeler Yüksek Denetim Kurumları İrtibat Memurları Toplantısı, 15 Mayıs 2006 tarihinde Macaristan’ın Budapeşte kentinde gerçekleştirilmiş olup, söz konusu toplantıya Kurumumuzu temsilen iki denetçi katılmıştır.

• Avrupa Birliği’ne Aday Ülkeler Yüksek Denetim Kurumları İrtibat Memurları Toplantısı, 11 Ekim 2006 tarihlerinde Lüksemburg’da gerçekleştirilmiş olup, söz konusu toplantıya Kurumumuzu temsilen iki denetçi katılmıştır.

• Avrupa Birliği Yüksek Denetim Kurumları İrtibat Memurları Toplantısı, 12-13 Ekim 2006 tarihlerinde Lüksemburg’da yapılmış olup, söz konusu toplantıya Kurumumuzu temsilen iki denetçi katılmıştır.

• Avrupa Birliği Yüksek Denetim Kurumları Başkanlar Toplantısı, 11-12 Aralık 2006 tarihleri arasında Polonya’nın Varşova kentinde gerçekleştirilmiş olup, bu toplantıya Kurumumuzu temsilen Sayıştay Başkanı başkanlığındaki iki kişilik bir heyet katılmıştır.

1.4.6 Sayıştaylar ile İkili İlişkiler Kapsamındaki Faaliyetler

İngiltere Sayıştayı: Kurumumuz ve İngiltere Ulusal Denetim Ofisi (NAO) tarafından birlikte yürütülen Eşleştirme Projesi kapsamında temaslarda bulunmak üzere; Sayıştay Başkanının başkanlığında üç kişilik bir heyet 31 Mayıs – 2 Haziran 2006 tarihlerinde İngiltere Sayıştayını ziyaret etmiştir.

Danimarka Sayıştayı: 27-29 Mart 2006 tarihlerinde, Danimarka Sayıştay Başkanı başkanlığında üç kişilik bir heyet Kurumumuzu ziyaret etmişlerdir.

Fransa Sayıştayı: Sayıştay Başkanı başkanlığında üç kişiden oluşan heyet, 22-23 Haziran 2006 tarihleri arasında Sayıştayların yargı yetkisi, yargı yetkisinin belirgin özellikleri ile sağladığı ayrıcalıklar üzerine bilgi ve tecrübelerin paylaşılması ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak maksadıyla gelen daveti kabul ederek Fransa Sayıştayını ziyaret etmiştir.

Kazakistan Sayıştayı: 20-21 Nisan 2006 tarihleri arasında 10. Kuruluş Yılı Kutlamaları çerçevesinde, Sayıştay Başkanı başkanlığında iki kişilik bir heyet Kazakistan Sayıştayını ziyaret etmişlerdir.

Bulgaristan Sayıştayı: 5-7 Temmuz 2006 tarihleri arasında mesleki temaslarda ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Sayıştay Başkanı başkanlığında iki kişilik bir heyet Bulgaristan Sayıştayını ziyaret etmiştir.

Kore Sayıştayı: 26-27 Ekim 2006 tarihlerinde, Kore Sayıştayı Başkan Yardımcısı başkanlığında üç kişilik bir heyet Kurumumuzu ziyaret etmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri Sayıştayı: 28 Ekim-18 Kasım tarihlerinde, Dünya Sayıştayları Birliği (INTOSAI) tarafından kabul edilen çağdaş denetim standartları ile birlikte gündeme gelen yeni denetim teknikleri ve bunların uygulamalarını yerinde görmek ve meslekleriyle ilgili diğer inceleme ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak üzere daire başkanları ve üyelerden oluşan 19 kişilik bir heyet Amerika Birleşik Devletleri Sayıştayı (GAO) ile diğer ilgili kurumları kapsayan bir ziyarette bulunmuşlardır.

Bangladeş Sayıştayı: 22-24 Kasım 2007 tarihlerinde Bangladeş Sayıştay Başkanı başkanlığında iki kişilik bir heyet Kurumumuzu ziyaret etmiştir.

1.4.7 Avrupa Birliği ile İlişkiler Kapsamındaki Faaliyetler

• Ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım süreci kapsamında, 18 Mayıs 2006 tarihinde Belçika'nın Brüksel kentinde yapılan “Mali Kontrol Faslındaki Tanıtıcı Tarama Toplantısı”nda Kurumumuzu 6 kişilik bir heyet temsil etmiştir. 30 Haziran 2006 tarihinde yapılan “Mali Kontrol Faslındaki Ayrıntılı Tarama Toplantısı”na ise üç kişilik bir heyet katılmıştır.

• Ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım süreci kapsamında, 07-08 Eylül 2006 tarihinde Belçika'nın Brüksel kentinde yapılan “Yargı ve Temel Haklar Faslındaki Tanıtıcı Tarama Toplantısı”na, Kurumumuzdan iki meslek mensubumuz katılmıştır.

• Ülkemizin Avrupa Birliği'ne katılım süreci kapsamında, 11-12 Eylül 2006 tarihinde Belçika'nın Brüksel kentinde yapılan “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Faslındaki Tanıtıcı Tarama Toplantısı”na, Kurumumuzdan iki meslek mensubumuz iştirak etmiştir.

• Ülkemizin Avrupa Birliği’ne katılım süreci kapsamında, 09-10 Ekim 2006 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde yapılmış olan “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Faslındaki Ayrıntılı Tarama Toplantısı”na, Kurumumuzdan iki meslek mensubumuz iştirak etmiştir.

• Ülkemizin Avrupa Birliği’ne katılım süreci kapsamında, 12-13 Ekim 2006 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde yapılmış olan “Yargı ve Temel Haklar Faslındaki Ayrıntılı Tarama Toplantısı”na, Kurumumuzdan iki meslek mensubumuz iştirak etmiştir.

1.4.8 Uluslararası Diğer İlişkiler Kapsamındaki Faaliyetler

• Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi (SECİ) Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Merkezinin 2005 yılı hesaplarının denetimi için Romanya'nın Bükreş kentinde 20-24 Şubat 2006 tarihlerinde toplanan Denetim Komisyonunda, Kurumumuzu bir denetçi temsil etmiştir.

• 06-09 Mart 2006 tarihleri arasında Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Yolsuzluğu Karşı Devletler Grubu (GRECO) Genel Kurulu toplantılarında Kurumumuzu bir denetçi temsil etmiştir.

• Her yıl yapılan ve bir önceki yıl faaliyetlerinin değerlendirildiği NATO Uluslararası Denetçiler Kurulu'nun 2006 yılındaki toplantısı, 11 Mayıs 2006'da Belçika'nın Brüksel kentinde gerçekleştirilmiş ve bu toplantıya Kurumumuzu temsilen iki denetçi katılmıştır.

• 12-15 Temmuz 2006 tarihlerinde Kolombiya'nın Cartagena de Indias kentinde Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı'nın (OLACEFS) katkılarıyla gerçekleştirilen "Rüşvet ve Yolsuzluğa Karşı Şeffaflık" konulu uluslararası konferansta Kurumumuz Sayıştay Başkanı başkanlığında üç kişiden oluşan bir heyet ile temsil edilmiştir.

• 21-22 Eylül 2006 tarihlerinde Hollanda'nın Lahey kentinde Ülkemizin de ortağı olduğu Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Projesine ortak ülke Sayıştayları tarafından düzenlenen "Müşterek Taarruz Uçağı Sayıştaylar Projesi" ikinci toplantısına Kurumumuzu temsilen iki meslek mensubu katılmıştır.

Belgede 2006 Yılı Faaliyet Raporu (sayfa 53-59)