• Sonuç bulunamadı

Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre (Birleşmiş Milletler ve Amerika Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından yapılan) Birleşmiş Milletlere üye olan ülkelerden % 11 nin hiçbir e-devlet uygulaması gerçekleştirmediği ve % 17 sinin ise e- devlet uygulamalarında başlangıç seviyesinde olduğu belirilmiştir.

Birleşmiş milletlere üye olan ülkelerin % 34 ü ileri seviyede olduğu, %29 unun interaktif olarak, % 9 unun da online işlem yapabilme olanağı sağlayan e-devlet uygulamaları düzeyinde oldukları açıklanmıştır. Yapılan bu araştırmaya göre e-devlet uygulamaları alanında Amerika Birleşik Devletleri’nin birinci sırada olduğu belirtilmiştir (Çağtürk, 2006: 130-131). Bundan dolayı dünya’da e-devlet uygulamalarında açıklanacak olan ilk ülke Amerika Birleşik Devletleridir.

Dünya’daki gelişmiş ülkelerde e-devlet sistemi ve hizmetleri açısından kendi üniversitelerinde çok ciddi araştırmalar yapılmaktadır (Arifoğlu vd. , 2002: 37).

Dünya genelinde Brown üniversitesince 198 ülkedeki ulus-altı birimler, yerel hükümet, bölgesel birimler, kentlere ait kamu web siteleri dışındaki 1935 web sitesinde belirlenen 28 online hizmete göre 2004 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada e-devlet performansı açısından Kuzey Amerika başta gelmekte, bu

Rusya ve Merkezi Asya, Güney Amerika, Merkezi Amerika ve son olarak Afrika izlemektedir (http://www.insidepolitics.org, 2009).

Gelişmiş ülkelerde teknoloji çok etkin kullanılması, finansal kaynak problemlerinin olmaması, teknik alt yapılarının sağlam olması ve en önemlisi de toplumun bilinçlilik düzeyinin yüksek olması gibi birçok nedenlerden dolayı e-devlet uygulamaları daha etkin kullanılabilmektedir. Böylelikle gelişmiş ülkeler e-devlet uygulamalarından daha çok verim almaktadır (Çarıkçı, 2009: 41).

Gelişmiş ülkelerde e-devlet uygulamalarının etkin ve verimli olmasının diğer nedenleri ise, ülkedeki bilişim ve iletişim teknolojileri kullanımının yaygınlığının yüksek olması, yurttaşların ve iş dünyasının örgütlü isteklerinin olması ve ülkedeki refah düzeyinin yüksek olmasıdır (Uçkan, 2003: 113).

3. 1. ABD

Teknoloji sektöründe bir numara olan Amerika Birleşik Devletleri hiç şüphesiz e-devlet konusunda da bir numaradır. E-devlet modeli federal ve eyalet düzeyinde farklı kamu yönetim birimlerinin adım atmalarıyla başlamıştır (Dönmez, 2007: 32).

A.B.D.’de e-devlet sistemi üç esasa dayanmaktadır (Kırçova, 2003: 127):

1. Bürokrasi temelli değil, vatandaş temelli devlet anlayışı, 2. Sonuç odaklı devlet anlayışı,

3. Yenilikleri destekleyen pazar odaklı devlet anlayışı.

İlk uygulama Internal Revenue Services, yani Federal Gelirler İdaresi’nden gelmektedir. Vergi tahsilâtı ve beyanname doldurma, online uygulamalarının konusu olan ilk kamu hizmetlerindendir. 1985 yılında, ABD Vergi İdareleri Federasyonu ve Federal Gelirler İdaresi “Elektronik Veri Değişimi” teknolojisi ile elektronik fon transferi yöntemi sayesinde tahsilât ve beyanname doldurma gibi işlemlerin ağ ortamında gerçekleşmesi sağlanmıştır. Elektronik veri değişimi sistemi ile internetten farklı olarak, maliyeti çok yüksek olan özel kiralık hatlar ile özel vergi yazılımları ve

verilen hizmetlerden oluşmaktadır. Hatta günümüzde bile bazı büyük kurumsal kullanıcılar güvenliğin yüksek olması nedeniyle kullanmaktadırlar. Bilgi teknolojilerinin muazzam derecede ilerlemesi ve gelişmesi, kullanımının yaygın bir hale gelmesi nedeniyle artık bütün hizmetler ağ ortamına taşınmış, federal ve ya eyalet alanlarında, beyanname verme, kayıt tutma, mükelleflerin kaydı gibi kamu hizmetleri online olarak verilmektedir (Dönmez, 2007: 32). Dahası internet tabanlı çağrı merkezleri kurularak “Mükellef Avukatlığı” modeli ile mükellef olan vatandaşlara hizmetler verilmektedir (Uçkan, 2003: 74-75).

E-devlet, vatandaş ile devlet arasındaki ilişkileri daha etkin hale getirerek, vatandaşlara daha kaliteli ve daha hızlı hizmet sunma imkânı sunmaktadır. Böylece, vergi mükellefleri işlemlerinde büyük oranlarda tasarruf sağlamaktadır. Bunun farkına varan Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti “e-devleti gerçekleştirmek”

amacı ile bir strateji ve program gerçekleştirmiştir. 3 Ekim 2001 tarihinde onaylanan e-devlet strateji raporunda, e-devlet uygulamalarını geliştirme adımlarının öncelikli hedefleri şunlardır (Demirel, 2006: 12):

- Vatandaşların hizmet alımlarını ve devletle olan iletişimlerini kolaylaştırmak,

- Devletin verimliliğini ve etkinliğini daha artırmak,

-Devletin vatandaşlara karşı olan sorumluluklarını ve yükümlülüklerini

geliştirmektir.

Amerika Birleşik Devletleri sadece uygulamakla değil, aynı zamanda internet kullanıcıları bakımından da dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer almaktadır.

1993 yılında başlatılan, tüm kamu hizmetlerinin ağ ortamında sunulmasını amaçlayan ’Access America’ e-devlet programı82 kapsamında, ilk olarak 2003 yılına kadar, bağımsız olarak verilen kamu hizmetlerinin tek bir portal üzerinden verilmesi hedeflenmiştir (Çağtürk, 2006: 131). Bu program kapsamında ‘firstgov’ adlı internet portalı tasarlanarak (Dönmez, 2007: 33) 2001 yılında hizmete girmiştir (Uçkan, 2003: 75). Tasarlanan bu portal ile kültür ve sanattan dinlenme ve seyahate, tarım ve

vergiden savunma ve sigortalara kadar birçok konu tek bir portal üzerinde hizmete sunulmuştur (Çağtürk, 2006: 132).

Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan e-devlet programları vatandaş ile devlet, devlet ile özel sektör, devlet kurumları ile diğer devlet kurumları arasında daha etkin ve daha kolay iletişimi arttırmaya dönük programlar olarak sınıflandırılabilmektedir (Çarıkçı, 2009: 42-44).

I. Devletten şirketlere uygulamalar

- Şirketler yönelik elektronik vergi uygulamaları - Kamu mallarının satışı

- Uluslararası ticaret sürecinin yeniden yapılandırılması - Tek duraklı onay bilgisi

- Birleştirilmiş sağlık bilgilerine ulaşma II. Devletten devlete uygulamalar

- Tek durakta coğrafik bilgi sistemine erişim - Yardım, burs, ödenek sitelerine erişim -Felaket yardımı ve kriz, afet yönetimi

-Kamu güvenliğini amaçlı ortak çalışan Kablosuz İletişim Projesi III. Devletten vatandaşa uygulamalar

-Online eğlence paketleri - Online yeterlilik desteği - Kredilere online erişim - Kamu hizmetleri - Kolay vergi beyanı

IV. Devletin içi etkinlik ve verimliliğini sağlamaya yönelik uygulamalar - E-eğitim

-Merkezi işe alma

-Kamu kurumsal insan kaynakları entegrasyonu -E-maaş, maaş ödeme süreçlerinin birleştirilmesi - E-seyahat

- E-kurumsal birleşmeler, satın almalar - Elektronik kayıt yönetimi

V. E-devletin başarısına engel olan konulara yönelik projeler - E-onay sistemi

- Merkezi yapı, mimari

Bu programların temelinde vatandaşlar sadece ilgilendikleri konulara ulaşabilecek, özellikle ilgilendikleri konunun hangi birimin görevi olduğunu bilmek zorunda değildir. Vatandaşlar ağ ortamında bağlandıklarında karşılarına seçenekler çıkmaktadır. Bu seçenekler üç tanedir. İlki arama-sorgulama alanını kullanarak kolaylık sağlanmaktadır. İstenilen kelime bu alana yazılarak karşısına çıkan bağlantılardan yoluna devam edecektir. İkincisi ise federal, eyalet ve yerel hükümetler alanı ile de kullanıcılara kolaylıklar sağlanmaktadır. Üçüncüsü değişik konu başlıkları alanını vatandaşlar kullanarak sistemde daha kolay hareket edebilmeyi sağlamaktadır (Dönmez, 2007: 33).

ABD sağlık alanında e-devlet uygulamalarında beş konu üzerinde durmaktadır. Ağın iletim düzeyi, mesaj iletiminde süre, ağın yirmi dört saat hizmet vermesi, ağda bulunan bilgilerin güvenirliliği ve gizliliği ve en önemlisi de istenilen yerden internet aracılığıyla ağa ulaşılabilmesi konuları sağlık için çok önemli konuların başında gelmektedir (http://books.google.com.tr, 2010). Aynı zamanda Amerika e-sağlık alanında 50 yıllık bir geçmişe sahip olması elektronik işlemlerin etkin olmasında önemli rol oynamaktadır (http://www.gaziantepsaglik.gov.tr, 2010).

Amerika’da tüm hekimlerin % 40 ı ilk derece sağlık hizmetlerinde görev yapmaktadır. Bu hekimlerin çoğunu aile hekimleri oluşturmaktadır. Aile Hekimliği

Amerika’da önemle üzerinde durulan bir konudur. Çünkü aile hekimliği sistemi yerli yerine oturduğunda bunun yararlarının muazzam derecede olduğu kabul edilmektedir. Aile hekimliği Amerika’da ikinci büyük uzmanlık dalıdır. Aile hekimliği uzmanlığını almak için hekimlerin üç yıl eğitim görmeleri gerekmektedir (http://aile-hekimligi.uludag.edu.tr, 2010).

3. 2. İngiltere

İngiltere e-devlet alanında çok köklü değişimler geçiren ülkelerin baş sıralarında gelmektedir. Hem toplumsal hem de yönetimsel olarak muhafazakâr bir yapıya sahip olan İngiltere’nin devlet kademeleri ve özellikle yerel yönetimler, e-devlet konusundaki değişimlere pek sıcak bakmamaktadır. Bundan dolayı e-e-devletin İngiltere devletinin her kademesine indirgenmesi için çok çabalar sarf edilmektedir (Dönmez, 2007: 41).

E-devlet alanında atılan ilk adımlardan biri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Rekabetçi Geleceğimiz ve Bilgi Yönelimli Ekonomiyi Kurmak‘ raporu olmuştur (Uçkan, 2003: 83). Bu raporda, İngiltere’nin 2002 yılında dünyadaki yenilikçi ve rekabetçi ekonomiye sahip olmanın tek yolunun bilişim teknolojilerinin devlet ve işletmeler tarafından etkin olarak kullanılmasından geçtiği belirtilmektedir (http://www.dti. gov. uk, 2009).

E-devlet alanında atılmış önemli adımlardan bir diğeri ise 1999 yılında çıkarılan “Devletin Modernizasyonu” adlı hükümet belgesidir. Bu belgede İngiltere’nin modernizasyonunun nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceği hususu üzerinde durulmuştur. Raporda, bu modernizasyonun çok uzun zaman alacağı belirtilerek, özellikle devlette modernizasyonun sadece bilişim teknolojilerinin etkin olarak kullanılmasından geçtiği tespiti yapılmıştır. ‘Daha iyi bir devlet, vatandaşlar için daha yaşanılır bir dünya yaratır’ idealinden bahseden belgede, 2008 yılına kadar devletin bütün kurumlarının vatandaşlara sunacağı hizmetlerinin online verilmesi amaçlanılmış ve bundan dolayı mevcut altyapının iyileştirilmesi, dijital imza kullanımının yaygınlaştırılarak güvenliğin sağlanması, web siteleri üzerinden kısa

zamanda daha fazla işlem yapılır hale gelinmesi konularına öncelik verileceği vurgulanmıştır. Dahası vatandaşların bilgi teknolojilerinin kullanılması için eğitilmesi, kamu kurumlarında, sağlık ve eğitim alanında da bilgi teknolojilerinin daha yaygın hale getirilmesi alanlarında farklı başlıklar altında değerlendirilmede bulunulmuş ve çeşitli projeler geliştirilmiştir. Raporda, tek duraklı devlet ana kapısından tüm kamu hizmetlerine online erişimin sağlanmasının yanında, bu sisteme özel sektör kuruluşlarının da dahil edilmesi amaçlanmıştır (Uçkan, 2003:

83).

İngiltere’de e-devlete geçiş süreci içerisinde hem yerel yönetimler düzeyinde hem de mevcut kamu yönetim düzeyinde daha köklü bir değişim yaşanmaktadır.

Yaşanan bu köklü değişim ve dönüşümlere karşı, muhafazakâr kesimden bir karşı duruş söz konusudur. Kamu yönetiminde e-dönüşümün gerekliliği hususunda vatandaşların desteğini almayı başaran Blair hükümeti, karşılaştığı bu karşı duruşlara engel olmak için hizmet içi eğitim ve yönlendirme programları ile değişimi ve dönüşümü hızlandıracak kurumların oluşmasını sağlamaktaydı. Ayrıca e-devlet uygulamalarının daha etkin olabilmesi için bilgiye ulaşım alanında bazı yasalar çıkartılmıştır (Uçkan, 2003: 86).

2005 yılında İngiltere’de bütün devlet hizmetlerinin ağ ortamında gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Sağlık başta olmak üzere diğer bütün konularda harf sırasına göre düzenlenerek elektronik ortamda danışma hizmeti vermektedir.

(http://www.turkpoint.com, 2010). İngiltere’de önemli ve güzel uygulamalardan olan eğer internet imkânın yoksa devletle olan bütün işlemlerini cep telefonu ile de yapabilme imkânına sahip olunması, İngiltere’nin e-devlet uygulamalarını daha da etkinleştirmek ve tabana yaymak istediğini göstermektedir. Cep telefonu ile hizmetlerden yararlanmak için çağrı merkezleri kurulmuştur (Özbek, 2007: 39).

İngiltere’de ‘e-sağlık’ başlığı altında oluşturulan bir proje vardır. Sağlık alanında daha hızlı ve etkin bir kamu hizmeti sunmayı hedefleyen bu proje, hasta ve hasta yakınlarını en yakın ilk yardım kuruluşlarına yönlendirilebilmektedir. Hasta yakınlarının kendi hastalarının sağlık durumu hakkındaki bilgilere daha hızlı bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamaktadır. Doktorların hastalarının durumlarını internet

üzerinden izleyebilmelerine de olanak sağlamaktadır (Uçkan, 2003: 84). Bu bağlamda İngiltere’de sağlık alanında e-devlet alanında atılan adımlardan en önemlisi Aile Hekimliği Sistemi’nin hayata geçirilmesidir. Aile Hekimliği Sistemi Sağlık Bakanlığı E-Devlet Projeleri kısmında derinlemesine işlenmektedir. Burada yalnızca aile hekimliğinin İngiltere’de etkin bir şekilde kullanılmasıdır. Aile hekimleri sadece 2500 kişiye bakmakla yükümlü kişilerdir. Hastalar kendi aile hekimlerinden sevk alarak ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvurabilmektedir. Aile hekimleri sevk etmeden ikinci ve üçüncü sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunulamamaktadır. Böylelikle e-devlet uygulamalarının etkinliği daha da artmaktadır (http://blog.milliyet.com.tr, 2009). İngiltere’de her bir aile hekimine üç bin civarında kişi düşmektedir. İngiltere’de kişiler ilk olarak aile hekimine başvurmak zorundadır. Hastalar doğrudan ikinci veya üçüncü derece sağlık kuruluşlarına başvuramazlar. Ancak aile hekimi sevk edebilir, bu oranda % 10 civarındadır (http://aile-hekimligi.uludag.edu.tr, 2010).

3. 3. Japonya

Japonya’nın e-devlet uygulamaları alanında dünyadaki başka ülkelere göre geç başlaması bu alanda geri kaldığını göstermemektedir. Çünkü Japonya, diğer bütün ülkelerden çok farklı bir konuma sahiptir. Japonya’nın geç adımlar atmasına rağmen gerçekçi amaçlar ve planlar belirleyerek, hükümetin kararlı tutumu ile ileri düzeyde gelişmiş bilgi teknolojilerinin kullanılması, bu amaçların ve planların hiçbir aksaklığa uğramadan hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir ve hükümetin açıkladığı master planı ile e-devletin temel yapı taşları etkin bir şekilde oluşturulmuştur.

Japonya’da e-devlet uygulamaları hız kesmeden devam etmektedir (Uçkan, 2003:

90).

1995 yılında birçok Avrupa, Kuzey Amerika ülkesi ile Asya ülkelerinden bazıları (özellikle Singapur), ağ sistemini sadece ulusal ya da yerel yönetimler açısından değil, sivil organizasyonlar açısından da önemli ölçüde kullanmaktadırlar.

E-devletin demokratik süreci kolaylaştırdığının fark edilmesi “sanal demokrasi” veya

“dijital demokrasi” olarak da isimlendirilmektedir. Japonya’da sanal demokrasi

politik çizgiden uzak olmasına rağmen bu problem, geleneksel teknolojilerini kullanarak ortadan kaldırıldı. Siyasi çevreler, 1990 yılında, sistematik düşüncenin ve ağ sisteminin halk yönetiminde ve hükümette kullanılmasındaki oranın çok düşük olduğu rapor edilmiştir. İnternete olan ilginin düşük düzeyde olduğu raporlardaki kayıtlar göstermektedir. 1994 yılının sonlarına doğru hükümet bu konuyu ciddiye alarak, Japonya’nın, bilgi toplumu olmasını sağlayacak bir merkez kurulmasına karar vermesi, e-devlete çok önem verdiğinin göstergesidir (Dönmez, 2007: 43-44).

Japonya’da kamu kurum ve kuruluşları istihdamın % 5’ini sağlamaktadır.

Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personeller işgücünün % 10’u civarında bir oranı oluşturmaktadır (http://www.kamuhaber.net, 2009). Japonya 0,71 dijital olan endeksi ile bilgi toplumu olma yolunda ilk sıralarda yer almaktadır.

Uluslar arası Telekomünikasyon Birliği’nin 2003 verilerine göre yaklaşık 128 milyon civarındaki nüfusa sahip Japonya’da her 100 kişiye düşen telefon aboneliği sayısı 115 olmaktadır (Delikurt, 2007: 54). Diğer önemli bir bilgi ise, 34 milyon internet abonesi, 62 milyon civarında da internet kullanıcısı vardır (http://www.unesco.org, 2009). Bu denli geniş bir kullanım alanı olan mobil teknolojilerinin, Japonya için kablosuz iletişim ve bilgi teknolojileri aracılığı ile e-devlet hizmetlerini daha geniş bir kitleye ulaştırmada büyük bir fırsat yarattığı bir gerçektir. Çünkü kablosuz iletişim teknolojilerinin Japonya’da e-devlet uygulamalarında kullanılması, 2002 yılında hazırlanan raporda somut adımlar olarak görmek mümkündür (Uçkan, 2003:

91).

Japonya’da, 2004 yılından sonra bütün kamu işlemlerinin ağ ortamlarında gerçekleşmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle bütün birimler, devlet ile vatandaş arasındaki iletişimin ağ sistemi sayesinde yapılabilmesi için gerekli altyapının hazırlanması ve hizmete sokulması ile ciddi bir şekilde ilgilenilmiştir (Özbek, 2007:

36).

Japonya’da İşçi Sağlık Sigortası, Toplum Sağlık Sigortası ve Yaşlılar için Sağlık ve Tıbbi Hizmetler olmak üzere sağlık alanında üç tip uygulama mevcuttur.

Japonya Halkı bu üç tip uygulamadan herhangi birine bağlıdır. Japonya sağlık

harcamalarının dörtte üçünü devlet, dörtte birini de hasta kendisi karşılamaktadır (http://www.merih.net, 2010).

3.4.Singapur

Singapur ABD’ den sonra e-devlet hedeflerini ilk sıralarda geliştiren ülkelerden biridir. Singapur hükümeti, 1980’li yıllarda “Kamu Hizmetleri Bilgisayarlaştırma Programı” nı gerçekleştirebilmiş ve kamu alanında kapsamlı ve daha esnek çözümler geliştirebilmiştir. Daha sonra 1990 da Bilişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon kavramları arasındaki yakınlaşma, ilk e-devlet eylem planının 2000’li yıllarda uygulanmasını gerçekleştirdi (Çağtürk, 2006: 140).

Singapur’da, e-devlet uygulamalarının başarılı olmasında birçok neden vardır. Burada, bilişim teknolojilerinin kullanımının çok yaygın olmasının göstergesi olan her dört kişiden biri İnternet abonesi olduğu düşünüldüğünde ve nüfusunun az olmasının (3,89 milyon civarı) ve bundan dolayı da kamu yönetimindeki sorunların daha kolay çözülebilmesinin neden olduğu ifade edilmektedir. Singapur Bilişim Geliştirme Kurumu’nun tasarladığı internet portalı, site içerisinde arama yapmak, önerilerde bulunmak ve yardım almak için olanaklar sağlamaktadır (İnce, 2001: 55).

Singapur’da e devlet uygulamalarına yönelik programlar hazırlanmıştır (http://www.sayistay.gov.tr, 2010).

1- Ulusal Bilgisayarlaştırma Planı (1980-1985): Ulusal Bilgisayarlaştırma Planı, klasik iş fonksiyonlarını bilgisayar ortamında sabitlemeyi, bürokratik işlemleri azaltmayı, hizmet sunumunda bilişim teknolojilerini etkin olarak kullanımını içermektedir.

2- Ulusal Bilgi Teknolojileri Planı (1986-1991): Ulusal Bilgi Teknolojileri planı, teknolojiden en üst düzeyde yararlanarak “tek tıkla” her zaman hizmet vermektir. Ulusal Bilgi Teknolojileri Planı kapsamında “Ticaret Ağı”, “Okul linkleri”, “Hukuk Ağı”, “Bütünsel Arazi Kullanım Sistemi”, “Tıp Ağı”, “Tek Duraklı Adres Değişim Bildirim Sistemi” ve bunlara benzer birçok projeler hizmete sunulmuştur.

3- Bilgi Teknolojileri 2000 (1999-1992): Bilgi Teknolojileri 2000 Planı ile Singapur halkının yaşam kalitesini arttıran ekonominin gelişmesine katkı sağlayan ve halkın e-devlet uygulamalarından etkin bir şekilde yararlanabilmesi için internet kullanımını arttırmayı amaçlayan bir plandır.

4- Infocomm 21 (2000-2003): Bu Plan Singapur’da e-devlet uygulamalarının etkinliğini sağlamak için bilinçli bir toplum yaratmayı amaçlamaktadır. Infocomm 21 ifadesinin açılımı Information and Communications Technology 21’dir.

5- Bağlı Singapur (2003-): 2003 yılında başlayan günümüzde devam eden bu plan, Infocomm’u yeni değerler yaratmak ve Singapur Halkının yaşamını zenginleştirme konusunda yeni anlayışlar oluşturan bir araç olarak kabul etmektedir.

2000 ve 2006 yılları arasında ikinci bir e-devlet eylem planında ise; Infocomm, halkın ve her zaman internete bağlanabilen kişilerin memnuniyet derecelerinin yüksek olmasını amaçlamaktadır (Demirel, 2006: 106-107).

Singapur’un nüfusunun çok az olması sebebiyle, kamu yönetiminde karşılaşılan sorunlar hemen çözülebilmektedir ve e-devlet uygulamalarının başarılı olmasını sağlamaktadır (Çarıkçı, 2009: 50).

Singapur e-devlet sitesinde herhangi bir bakanlık ya da kamu kurumunda her kamu hizmetine ilişkin olarak ilgili personellerle doğrudan iletişime geçilebilmektedir. Bunun için, arama sayfasında kurum, açıklama, isim, unvan gibi bilgilerden biriyle veya hepsiyle sorgulama yapılabilmektedir (İnce, 2001: 58).

Singapur, gelişmiş bilgi teknolojilerine sahiptir ve bu teknolojileri de çok etkin olarak kullanabilmektedir. E-devlet uygulamalarını başarıyla uygulayan Singapur’un amacı, devletin bütün işlemlerini bürokrasiyi azaltmak için ağ sisteminden yani internet üzerinden gerçekleştirmektir. www.ecitizen.gov.sg adresinde toplanmış siteye "e-vatandaş" adı verilmiştir. Hizmetten beklenen amaç

"tek-duraklı vatandaş hizmet portalınız" şeklinde bir logo vardır. E-devlet uygulamalarına bakıldığında dikkat çeken ilk şey, sitede bakanlık isimlerine rastlamak mümkün değildir. Bunun yerine, yaşam boyunca vatandaşların yaşam tecrübelerine göre tasarlanmış olduğu görülmektedir. Sağlık, adalet, iş, sosyal

güvenlik, savunma konut ve eğitime kadar pek çok alanda doğumdan ölüme kadar her şey kronolojik olarak sıralanmıştır. Doğum kaydı tutmak, emeklilik formu doldurmak, yabancılara çalışma izninin verilmesi gibi pek çok hizmetin verildiği bir sitede ağ ortamında vergi yatırma oranı %40 ile dünya çapında en iyiler arasındadır.

Singapur’u e-devlet uygulamalarında gelişmiş bir seviyede olmasını etkileyen faktörler vardır (http://bilisimsurasi. org.tr, 2009).

“Singapur elektronik devlet sitesinde herhangi bir bakanlık ya da kamu kurumunda her bir kamu hizmetine ilişkin olarak ilgili kamu görevlisiyle doğrudan iletişime geçilebilmektedir. Bunun için, arama sayfasında kurum/açıklama/isim/unvan gibi bilgilerden biri ya da hepsi ile sorgulama yapmak yeterli olmaktadır. Kamu hizmetleriyle ilgili uygulamalara, doğrudan doğruya yukarıda açıklanan tek-duraklı "e-citizen" sitesinden ulaşmak mümkün olduğu gibi, Singapur Hükümeti sayfasından ayrı ayrı kurumlar ve işlemler bazında da ulaşmak mümkündür. Hükümet tarafından tasarlanan ve özel sektör idaresinde çalışan Singapur-One adlı iletişim ağı sayesinde hemen hemen tüm konutlara yüksek hızda internet bağlantısı sağlanmıştır” (http://bilisimsurasi.org.tr, 2009).

3. 5. Portekiz

Portekiz’in e-devlet sitesinde devlet birimlerinin hepsinin isimleri, adresleri ve telefonlarına ulaşmak mümkündür. Hatta Portekiz Parlamentosu’nun yaptığı yasamaya ilişkin ilgiler, Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı resmi belgeler, yıllık bütçeye, bütün mevzuata, sosyal güvenlik, vergi ve daha birçok konuya tek portal üzerinden ulaşılmaktadır (http://www.baskent.edu.tr, 2010). Vergi mükellefleri artık işlemlerini daha kolay bir şekilde gerçekleştirecekler. Burada asıl amaç, kâğıtsal işlemleri azaltmak ve mükelleflerin vergi ödemekle ilgili bilgileri rahat öğrenebilecekleri ve daha kolay ödeme yapabilecekleri smart kart sistemine geçmektir. 100.000 kullanıcı ile pilot uygulamaya geçilen sistemde ödemelerin ATM’lerde smart kartlar kullanılarak yapılabilme imkânı sağlanmaktadır (Özbek, 2007: 38).

Portekiz 1979’da Ulusal Sağlık Sistemini kurmuştur. Aile hekimliği uygulamalarında her bir aile hekimine 1500 kişi düşmektedir. Aile hekimliği ayrı bir uzmanlık dalı olarak görülmekte ve hekimler üç yıllık bir eğitimden sonra aile hekimi olabilmektedir. Hatta Singapur’da 1982 yılında Aile Hekimliği Koleji

Portekiz 1979’da Ulusal Sağlık Sistemini kurmuştur. Aile hekimliği uygulamalarında her bir aile hekimine 1500 kişi düşmektedir. Aile hekimliği ayrı bir uzmanlık dalı olarak görülmekte ve hekimler üç yıllık bir eğitimden sonra aile hekimi olabilmektedir. Hatta Singapur’da 1982 yılında Aile Hekimliği Koleji

Benzer Belgeler