• Sonuç bulunamadı

Dördüncü ve Beşinci Alt Probleme İlişkin Sonuç ve Tartışma

5. SONUÇ VE TARTIŞMA

5.3. Dördüncü ve Beşinci Alt Probleme İlişkin Sonuç ve Tartışma

4. BTF-YÖM’nin izlendiği deney grubu ile GÖY’nin kullanıldığı kontrol grubu arasında uygulama sonrası, Fen öğrenimine yönelik motivasyon düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık var mıdır?

5. BTF-YÖM’nun izlendiği deney grubu öğrencilerinin, uygulama öncesi ve sonrasında, Fen öğrenimine yönelik motivasyon puanları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?

Uygulama öncesi deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin fen öğrenimine yönelik motivasyonlarını ölçmek için hazırlanan fen öğrenimine yönelik motivasyon ölçeği ön-test sonuçlarına göre; deney grubunun aritmetik ortalaması (131,5), kontrol grubu öğrencilerinin aritmetik ortalaması ise (124,9) olarak bulunmuştur. Grupların, fen öğrenimine yönelik motivasyon ön-test puanları ortalamaları arasında yapılan bağımsız gruplar t-testi sonucuna göre anlamlı bir fark bulunmamıştır (p= 0,173> 0,05).

Bu istatistiki veri ışığında, deney ve kontrol gruplarının araştırma öncesi fen

öğrenimine yönelik motivasyonlarının eşit olduğu sonucuna varılmıştır.

Uygulama sonrası deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin fen öğrenimine yönelik motivasyonlarını ölçmek için kullanılan, fen öğrenimine yönelik motivasyon ölçeği son-test sonuçlarına göre; deney grubunun aritmetik ortalaması (138,9), kontrol grubu öğrencilerinin aritmetik ortalaması ise (127,3) olarak bulunmuştur. Grupların fen öğrenimine yönelik motivasyon son-test puanları ortalamaları arasında yapılan bağımsız gruplar t-testi sonucuna göre deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur (p= 0,006< 0,05).

Bu istatistiki veri ışığında, araştırmada kullanılan BTF-YÖM’nun GÖY’ne göre

fen öğrenimine yönelik motivasyon üzerinde anlamlı derecede daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Fen öğrenimine yönelik motivasyon ölçeğini oluşturan altı alt faktör için de son-test puanlarının ortalamaları ayrı ayrı bağımsız gruplar t-testi ile kontrol edilmiş ve tüm alt kategorilerde deney grubu lehine bir fark olmakla birlikte; aktif öğrenme stratejileri,

performans amacı, başarı amacı ve öğrenme ortamındaki özendiricilik kategorilerinde ise deney grubu lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur (Tablo 4.18).

Uygulama öncesi ve sonrasında deney grubundaki öğrencilerin fen öğrenimine yönelik motivasyonlarını ölçmek için hazırlanan, fen öğrenimine yönelik motivasyon ölçeğinin aritmetik ortalaması ön-testte (131,5) iken son-testte ise (138,9) olarak bulunmuştur. Deney grubunun fen öğrenimine yönelik motivasyon ön-test ve son-test puan ortalamaları arasında yapılan bağımlı gruplar t-testi sonucuna göre son-test lehine anlamlı bir fark bulunmuştur (p= 0,017< 0,05).

Bu istatistiki veri ışığında, BTF-YÖM’nun fen öğrenimine yönelik motivasyon

üzerinde anlamlı derece etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Fen öğrenimine yönelik motivasyon ölçeğini oluşturan altı alt faktör için de, deney grubundaki öğrenciler için ön-test ve son-test puanlarının ortalamaları ayrı ayrı bağımlı gruplar t-testi ile kontrol edilmiş ve tüm alt kategorilerde son-test lehine bir fark olmakla birlikte; performans amacı ile öğrenme ortamındaki özendiricilik kategorilerinde ise son-test lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştu (Tablo 4.22).

Araştırmada kullanılan FÖYMÖ şu altı alt faktörden oluşmaktadır; Öz yeterlilik, Aktif Öğrenme Stratejileri, Fen Öğrenmenin Değeri, Performans Amacı, Başarı Amacı, Öğrenme Ortamındaki Özendiricilik .

BTF-YÖM’unun etkinliği öğrencilerin FÖYMÖ alt boyutlarından aktif öğrenme stratejilerini geliştirmesi açısından incelendiğinde; araştırmanın sonucuna göre de BTF- YÖM’nun fen öğrenimine yönelik motivasyonun bir alt öğesi olan aktif öğrenme stratejileri üzerinde anlamlı derece etki olduğu sonucuna varılmıştır (p=0,019). Bu etkililiğin nedeni BTF-YÖM’da öğrencilerin, gerek rol yapma gerekse de etkileşimli tarihsel skeçler yardımıyla, öğrenme ortamında kendi öğrenmelerinin denetim ve

sorumluluğunu taşımanın yanı sıra, öğrenme sürecinde hem zihinsel hem de fiziksel olarak aktif bir şekilde bulunuyor olmaları ile açıklanabilir. Çünkü BTF-YÖM’la aktif öğrenme stratejilerinin iki temel unsuru olan öğrencilerin öğrenme sırasında zihinsel (bilişsel) ve fiziksel (psikomotor) katılımının sağlanması, öğrencinin bizzat öğrenme ortamının bir parçası olması ile gerçekleştirilmiş olur. Böylece, nicel sonuçlarla da sabit olduğu üzere, bireyleri öğrenme ortamının en aktif unsurlarından birisi haline getiren BTF-YÖM’nun öğrencilerin aktif öğrenme stratejilerine ciddi anlamda katkı sunduğu söylenebilir.

BTF-YÖM’unun etkinliği öğrencilerin FÖYMÖ alt boyutlarından öğrenme ortamındaki özendiricilik açısından incelendiğinde; araştırmanın sonucuna göre de BTF-YÖM’nun fen öğrenimine yönelik motivasyonun bir alt öğesi olan öğrenme ortamındaki özendiricilik üzerinde anlamlı derece etki olduğu sonucuna varılmıştır (p=0,044). Bu etkililiğin nedeni BTF-YÖM etkinlikleri öğrencilere, ilk defa karşılaştıkları oldukça farklı bir öğrenme ortamını sunuyor olmasında olabilir. Çünkü BTF-YÖM etkinlikleriyle öğrenciler; gerek bir bilim insanını canlandırırken, gerekse de bilim insanının hayatıyla ilgili tarihsel bir skeçte görev alırken, bundan olumlu yönde etkilenmekte ve bu görevleri alma konusunda istekli olmaktadırlar. BTF-YÖM öğrencileri, aktif bir şekilde öğrenme ortamına adapte ederken bir taraftan da onların ilgisini tam olarak öğrenme ortamına çeken bir öğretim metodu olarak ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla BTF-YÖM’nu öğrenciler için oldukça özendirici bir öğrenme ortamı olarak kabuk etmek mümkündür.

BTF-YÖM’unun etkinliği öğrencilerin FÖYMÖ alt boyutlarından diğer ikisi olan performans amacı ve başarı amacı açısından incelendiğinde; araştırmanın sonucuna göre de BTF-YÖM’nun fen öğrenimine yönelik motivasyonun iki alt öğeleri olan

performans amacı ve başarı amacı üzerinde anlamlı derece etki olduğu sonucuna varılmıştır (p=0,044; p=0,030). Performans ya da öğrenme sürecindeki verimlilik ve başarı ya da yüksek skor elde etme birbiri ile ilgili iki kavramdır ve bu nedenle burada birlikte değerlendirilmeye alınmıştır. Performans arttığında başarının da artması beklenir. BTF-YÖM etkinlikleri öğrenciler için aktif ve özendirici bir ortam sağladığından, böylesi ortamlarda gerçekleşen öğrenmenin performans ve başarı değerinin yüksek olmasını beklemek normaldir.