• Sonuç bulunamadı

DÖRDÜNCÜ ALT AYIRIM Gümrük Kontrolü Altında ĠĢleme Rejimi

Tanım

Madde 399 - Serbest dolaşıma girmemiş eşyanın, Türkiye Gümrük Bölgesinde, ithalat vergilerine veya ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın, niteliğini veya durumunu değiştiren işlemlere tabi tutulmaları ve bu işlemlerden elde edilen ürünlerin tabi oldukları gümrük vergileri üzerinden serbest dolaşıma girmeleri, gümrük kontrolü altında işleme rejimi hükümleri uyarınca yapılır. Elde edilen bu tür ürünler işlenmiş ürün olarak adlandırılır.

Normal usulde izin

Madde 400 - Gümrük kontrolü altında işleme rejimine ilişkin izin başvurusu; Gümrük Kanununun 80 inci maddesinin 2 nci fıkrası ve 124 üncü maddesindeki şartlara uyan işlemi

178

yapan veya yaptıran kişi tarafından, 272 nci madde hükümleri ile 52 no.lu ekteki örneğe uygun olarak, yetkili gümrük idaresine yapılır.

Basitleştirilmiş usul hükümleri saklı kalmak kaydıyla, izin; sadece Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişilere;

a) İşlenmiş ürünler içinde ithal eşyasının tespitinin mümkün olduğunun,

b) Eşyanın işlenmesinden sonra, rejime tabi tutulduğu sıradaki niteliğine veya durumuna dönüştürülmesinin ekonomik olarak mümkün bulunmadığının,

c) Rejimin uygulanmasının, ithal eşyasının tabi olduğu menşe ve miktar kısıtlaması kurallarının etkilerini saptırmayacağının,

Tespiti ve,

d) Türkiye'deki benzer eşya üreticilerinin temel ekonomik çıkarlarını olumsuz etkilemeyen bir işleme faaliyeti oluşturma veya devam ettirme yönündeki ekonomik amaçlara uyulması,

e) Eşyaya ilişkin vergilerin teminata bağlanması şartıyla,

274 üncü maddedeki hükümler dikkate alınarak 53 no.lu ekte yer alan form ile yetkili gümrük idaresince verilir.

Gümrük kontrolü altında iĢleme kayıtları

Madde 401- Gümrük idareleri, rejime ilişkin hükümlerin doğru uygulanmasını ve yapılacak denetimleri kolaylaştırmak amacıyla, rejime tabi tutulan ithal eşyanın miktarını işleme faaliyetlerinin izlenmesi ve ödenmesi gerekebilecek gümrük vergilerinin doğru hesaplanması için, gereken bütün hususları kapsayan stok kayıtlarını tutmalarını veya tutturmalarını izin hak sahibinden ister.

Gümrük Kontrolü Altında İşleme Kayıtları olarak adlandırılan bu kayıtlar, rejimin doğru olarak uygulanması için gerekli olan denetimlerin yapılabilmesi bakımından, izni veren gümrük idaresi tarafından yapılacak incelemelere her zaman açık tutulur.

Gümrük idareleri, başvuru sahibi tarafından ticari amaçlarla tutulan kayıtların, işlemlerin denetimini mümkün kılması durumunda, bu kayıtları Gümrük Kontrolü Altında İşleme Kayıtları olarak kabul edebilir.

BasitleĢtirilmiĢ usulde izin

Madde 402- 163 üncü maddede yer alan basitleştirilmiş usullerin uygulandığı durumlarda, izin vermeye yetkili herhangi bir gümrük idaresi, eşyanın rejime girişine ilişkin beyannamenin verilmesini basitleştirilmiş usulden yararlanmak için izin başvurusu olarak kabul eder. Bu durumda beyannamenin gümrük idaresince kabulü izin yerine geçer ve bu kabul iznin verilmesine ilişkin şartlara tabi olur.

Aşağıdaki bilgilerin beyannamenin 44 no.lu kutusunda kaydedilmemiş olması halinde, beyan sahibi beyanname ile birlikte aşağıdaki bilgileri içeren bir belgeyi de ibraz eder.

179

a) Beyan sahibiyle, rejimden yararlanmak için başvuran kişinin farklı olması durumunda, başvuru sahibinin adı, soyadı veya ticari unvanı ve adresi,

b) İşleme faaliyetini gerçekleştirecek kişinin başvuru sahibi veya beyan sahibinden farklı bir kişi olması halinde, söz konusu kişinin adı, soyadı veya ticari unvanı ve adresi,

c) İşleme faaliyetinin niteliği,

d) Elde edilecek işlem görmüş ürünlerin ticari ve/veya teknik tanımı,

e) Verimlilik oranı veya bu oranın tespit edilmesinde kullanılacak yöntem,

f) İthal eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işleme veya kullanıma tahsis edilmesi için verilen süre,

g) İşleme faaliyetinin gerçekleştirileceği yer.

273 ve 285 inci madde hükümleri bu madde için de geçerlidir.

Ġznin geçerlik süresi

Madde 403 - Gümrük kontrolü altında işleme rejimine ilişkin iznin geçerlik süresi, ekonomik şartlar, başvuru sahibinin özel şartları ve işleme faaliyetinin özelliği dikkate alınarak, gümrük idaresince her başvuru için ayrı ve azami iki yıl olarak belirlenir. Beklenmeyen hal ve mücbir sebeplerle bu süre üç aya kadar uzatılabilir.

Gümrükçe onaylanmıĢ bir iĢlem veya kullanıma tabi tutma süresi

Madde 404 - Gümrük idareleri izni düzenlerken, işleme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için yeterli süreyi dikkate alarak, işlenmiş ürünlerin, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması için gerekli süreyi tespit eder.

Bu süre, gümrük idarelerince kabul edilebilecek makul bir sebep olması ve bu durumun belgelendirilmesi kaydıyla uzatılabilir.

Verimlilik oranı ve bu oranı belirleme yöntemi

Madde 405 - Gümrük kontrolü altında işleme rejimi kapsamındaki eşyaya ilişkin verimlilik oranı ve bu oranın belirlenme yönteminin, işleme faaliyetinin gerçekleştiği veya gerçekleşeceği şartlar göz önünde bulundurularak, mümkün olduğu ölçüde üretim verilerine dayanması gerekir. İzin hak sahibinin kayıtlarında bu orana nasıl ulaşıldığının tespit edilebilmesi ve bu kayıtların her zaman kontrole açık olması esastır.

Gümrük idareleri, verimlilik oranı veya bu oranı belirleme yöntemi ile ilgili kayıtları her zaman kontrol edebilir.

Rejime GiriĢ Beyanı

Madde 406 - Eşyanın rejime girişine ilişkin beyanname, izin belgesinde belirtilen gümrük idaresine sunulur.

180

Gümrük kontrolü altında işleme rejimine giriş için verilecek beyanname, yazılı beyan normal usul hükümlerine uygun olarak düzenlenir. Beyannamede eşya ile ilgili yapılan tanımlama, izin belgesindeki eşya tanımlamasına uygun olmak zorundadır.

Basitleştirilmiş usulü kullanma izni verilmesi halinde, Gümrük Kanununun 71 inci maddesinde öngörülen basitleştirilmiş usul, 163 üncü madde hükmü doğrultusunda uygulanır.

Gümrük kontrolü altında işleme kayıtlarının olmaması veya bu kayıtların gerekli kontrole imkan vermemesi halinde, dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme veya geçici ithalat rejimlerine konu eşyanın kayıt yoluyla beyanına izin verilmez.

Basitleştirilmiş beyana ilişkin tamamlayıcı beyannamenin izin belgesinde öngörülen süre içerisinde ve ibra senedinin ibrazından önce gümrüğe verilmesi gerekir.

Rejime giriş esnasında, eşyaya isabet eden vergiler teminata bağlanır.

Ġbra

Madde 407 - Rejimin ibrasında, verimlilik oranının tatbiki yoluyla işlem görmüş ürünlere isabet ettiği belirlenen ithal eşya miktarı ya da gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulan değişmemiş ithal eşya miktarı esas alınır.

Değişmemiş eşya veya izinde öngörülene nazaran işlemin ara aşamalarından birinde bulunan ürünler için bir gümrük yükümlülüğü doğduğunda, gümrük vergileri tutarı, ithal eşyanın gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulduğu beyannamenin tescili sırasındaki vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurlarına istinaden hesaplanır.

Bu hesaplamalar, 369 ila 371 inci maddeleri hükümleri esas alınarak yapılır.

181

Ġbra Beyanı

Madde 408 - Gümrük kontrolü altında işleme faaliyetine tabi tutulan eşyanın, bu rejimi sona erdirecek beyannamesi, izinde belirtilen gümrük idarelerinden birine sunulur.

Ancak; izni veren gümrük idaresinin bilgisi ve izni dahilinde bu beyanname başka bir yetkili gümrük idaresine de verilebilir.

Rejimi ibra için verilen beyanname, izin verilen ve tabi olacağı gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma ilişkin hükümlere uygun olarak düzenlenir.

İşlenmiş ürünlerin veya ithal eşyanın beyannamede yapılan tanımının, izin belgesindeki tanıma uygun olması gerekir.

Gümrük Kanununun 71 inci maddesinde öngörülen basitleştirilmiş usuller, rejimi sona erdiren, serbest dolaşıma giriş, ihracat ve yeniden ihracat için yapılan başvurulara uygulanır.

Ġbra senedi

Madde 409- İzin sahibi, eşyanın gümrük kontrolü altında işleme rejimini ibra eden ve bu rejim dışındaki diğer rejimler için beyan konusunda öngörülen sürenin sona ermesinden itibaren 30 gün içerisinde izni veren gümrük idaresine bir ibra senedi verir.

İbra senedinde;

a) İzin belgesi sayı ve tarihi,

b) İthal eşyayı rejime sokan beyanname sayı ve tarihi ile ithal eşyanın miktarı,

c) İthal eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli Pozisyon numarası,

d) İthal eşyanın gümrük değeri,

e) Belirlenen verimlilik oranı,

f) İşlem görmüş ürünlerin tanımı ve miktarı ile tabi tutuldukları gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanımı ve bu işlem veya kullanıma ait beyanname sayı ve tarihi,

g) 411 inci maddenin (d) bendinin uygulanacağı hallerde işleme maliyeti,

h) İşlem görmüş ürünlerin Türk Gümrük Tarife Cetveli Pozisyon numarası,

Yer alır.

Rejime giriş ve rejimin ibrasında basitleştirilmiş usulün kullanıldığı durumlarda, Gümrük Kanununun 71 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında öngörülen tamamlayıcı beyanname ve belgeler kullanılır.

Ġbra senedi iĢlemleri

Madde 410 - İzin veren gümrük idaresi ;

182

a) İbra senedinin bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla veya gümrükçe kabul edilebilecek başka bir şekilde düzenlenmesine,

b) İbra senedinde yer alan bilgilerin, eşyayı rejime sokan beyanname üzerinde gösterilmesine ve bunun ibra senedi olarak kabul edilmesine,

İzin verebilir.

İzin veren gümrük idaresi 409 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde ve izin belgesinde belirtilmek kaydıyla, ibra senedini kendisi düzenleyebilir. İbra senedi 5 yıl süre ile muhafaza edilir.

ĠĢlem görmüĢ ürünlerin gümrük kıymeti

Madde 411 – Gümrük Kanununun 31 inci maddesinin 1 nci fıkrası uyarınca, serbest dolaşıma girecek işlem görmüş ürünlerin kıymetinin belirlenmesinde, ilgili kişinin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihindeki tercihine göre;

a) Herhangi bir üçüncü ülkede üretilen aynı veya benzer eşyanın aynı veya yaklaşık bir tarihte tespit edilen kıymeti,

b) Alıcı ile satıcı arasındaki bir ilişkiden etkilenmemiş olması şartıyla ürünlerin satış fiyatı,

c) Alıcı ile satıcı arasındaki bir ilişkiden etkilenmemiş olması şartıyla aynı veya benzer eşyanın Türkiye‟deki satış fiyatı,

d) İthal eşyanın kıymeti ile işleme maliyetinin toplamı,

Yöntemlerinden biri uygulanır.

Tercihli tarife uygulaması

Madde 412 - Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi tutulan ithal eşyasının, tercihli bir tarife uygulamasından yararlanabildiği ve aynı tercihli tarife uygulamasının serbest dolaşıma giren aynı nitelikteki işlenmiş ürünlere de uygulanabildiği hallerde, işlenmiş ürünlerin tabi olduğu gümrük vergileri, söz konusu tercihli tarife çerçevesinde belirlenmiş vergi oranına göre hesaplanır.

Tercihli tarife uygulamasının tarife kotaları veya tarife tavanlarına tabi olması halinde, işlenmiş ürünler için tercihli tarifeye göre belirlenen vergi oranının uygulanması, söz konusu tercihli tarifenin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında ithal eşyasına uygulanabilmesi koşuluna bağlıdır. Serbest dolaşıma giren işlenmiş ürünlerin imalatında fiilen kullanılan ithal eşyası miktarı, beyannamenin tescili sırasında yürürlükte olan tarife kotaları ve tarife tavanları hesabına katılır. Bu durumda, işlenmiş ürünlerle aynı olan ürünler için açılmış tarife kotaları veya tavanlarının hesabına herhangi bir ilave yapılmaz.

Bilgi gönderme

Madde 413 - Gümrük idareleri;

183

a) Rejime girişi yapılan ithal eşya değerinin, kişi başına yılda 100 milyar TL yi geçen her işleme faaliyetine ilişkin izin kapsamındaki; 54 no.lu ekte belirtilen hususları,

b) Gümrük Kanununun 124 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (d) bendinde sözü edilen Türkiye‟deki benzer eşyanın üreticilerinin temel ekonomik çıkarlarını olumsuz etkilememesi ve bir işletme faaliyeti yaratma veya devam ettirme yönündeki ekonomik amaçlara uyulması şartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle reddedilen her izin başvurusuna ilişkin 54 no.lu ekte belirtilen hususları,

İznin düzenlenmesini ya da başvurunun reddedilmesini takip eden ay içinde Müsteşarlığa (Gümrükler Genel Müdürlüğü) bildirir.

Birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Maliye Bakanlığınca 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında arttırılarak uygulanır. Bu uygulamadan Başmüdürler sorumludur.

Yetkili gümrük idareleri

Madde 414 - Gümrük kontrolü altında işleme rejimine tabi eşya ve ürünlerin gümrük işlemlerini yapmaya ve bu rejimle ilgili izinleri vermeye sadece belgelerinde yazılı gümrük idareleri yetkilidir.

BEġĠNCĠ ALT AYIRIM Geçici Ġthalat Rejimi

Tanımlar

Madde 415 - Geçici ithalat rejimi serbest dolaşıma girmemiş eşyanın ithalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hükümlerin uygulandığı rejimdir.

Bu alt ayrımın uygulanmasında;

a) Giriş idaresi deyimi; geçici ithalat eşyasının Türkiye Gümrük Bölgesine girdiği gümrük idaresi;

b) Çıkış idaresi deyimi; geçici ithalat eşyasının Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkışının yapıldığı gümrük idaresi,

c) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişi deyimi; Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden gerçek kişi ya da kayıtlı işyeri bulunan tüzel kişi;

d) Taşıt deyimi; insan ya da eşya taşınmasında kullanılan herhangi bir araç ile eşyanın istiflenmesinde, korunmasında ve emniyetinde kullanılacak takımlar da dahil olmak üzere, yedek parçaları ve normal aksesuarları ve teçhizat;

e) Ticari kullanım deyimi; bedel karşılığında insan taşınmasında ya da bedel karşılığında olsun ya da olmasın sınai veya ticari eşya nakliyesinde kullanılan araç;

184

f) Özel kullanım deyimi; nakliye aracının ilgili kişinin, kişisel amaçlarına yönelik, ticari kullanımın dışında kalan kullanım;

g) Dahili trafik deyimi; Türkiye Gümrük Bölgesi içinde bindirilen veya yüklenen insan veya eşyanın yine Türkiye Gümrük Bölgesi içinde başka bir yere indirilmesi veya boşaltılması;

Anlamına gelir.

h) Konteyner deyimi; eşya taşımak için hazırlanmış tam veya yarım kapalı bir kompartman oluşturan,

1) Kalıcı özellikte ve birden fazla kullanım için yeteri kadar sağlam olan,

2) Bir ya da birden fazla taşıma tarzında, ara yüklemeye gerek kalmayacak şekilde eşya taşıması için özel olarak tasarlanmış,

3) Bir metreküp veya daha fazla bir iç hacme sahip ve kolayca doldurulup boşaltılmak üzere tasarlanmış,

Taşınabilir araç ve gereçleri ifade eder.

Platform katlar da konteyner olarak kabul edilir.

Konteyner deyimi konteynerle birlikte taşındığı sürece ilgili tipe uygun olarak hazırlanmış aksesuarlar ve araç gereçler ile hava taşımacılığında kullanılan iç hacmi bir metreküpten küçük konteynerleri de kapsar. Ancak bu deyim, tekerlekli araçları, bu tip araçların yedek parçalarını veya aksesuarlarını, ambalajları veya paletleri kapsamaz.

i) Gümrük mührü altında taşıma deyimi; konteyner üzerine gümrük mührü tatbik edilerek eşyanın konteyner ile taşınmasını ifade eder.

j) Sökülebilir kasa deyimi; bağımsız olarak hareket kabiliyeti olmayan ve özellikle şasisi ve alt gövde çerçevesi bu amaç için hazırlanmış bir yol aracı üzerinde taşınmak için özel olarak tasarlanmış yükleme bölmesini ifade eder. Bu tanım özellikle kombine taşıma için tasarlanmış hareketli kasalardan oluşan yükleme bölmelerini de kapsar.

k) Konteyner ya da palet operatörü deyimi; aracın sahibi olsun ya da olmasın o aracın hareketleri üzerinde etkili bir şekilde kontrole sahip kişiyi ifade eder.

l) Konteyner veya palet kullanıcısı deyimi; bir konteyner veya bir paletin işleticisi veya onun temsilcisini ifade eder.

m) Kısmen kapalı konteyner, genellikle bir döşeme ve kapalı bir konteynerin hacmine eşit bir yükleme hacmi bırakacak şekilde düzenlenmiş bir üstyapı içeren teçhizat anlamında kullanılır. Üstyapı genelde konteynerin çerçevesini oluşturacak metal parçalardan yapılır. Bazı durumlarda sadece kolonlar üzerinde tutulan bir çatı şeklinde tasarlanmış olabilir. Bu tip konteyner özellikle hacimli eşyanın taşınmasında kullanılır.

n) Platform katları üstyapısı olmayan ya da sadece konteynerlerle aynı uzunlukta ve genişlikte olan, alt ve üst köşe tespit mekanizmaları, konteynerlerde olduğu gibi nakliye aracının zeminine tespit etme ve aynı kaldırma araçlarının kullanılmasına imkan veren, platformun bir tarafına yerleştirilmiş olan kısmi üstyapısı olan yükleme düzlemleri anlamındadır.

185

o) Sökülebilir de olsa konteyner aksesuarı ve teçhizatı deyimi özellikle;

1) Konteynerin iç sıcaklığını kontrol eden, değiştiren veya belirli bir düzeyde kalmasını sağlayan teçhizat;

2) Sıcaklık veya sarsıntı kayıt cihazı gibi, çevre ve sarsıntı değişmelerini kaydeden ya da gösteren küçük ebatlı araçlar;

3) İç donanımlar, paletler, raflar, destekler, askılar, eşya istiflemede kullanılan benzer mekanizmalar;

Anlamında kullanılır.

p) Palet, üzerinde bir miktar eşyayı, mekanik avadanlıklar yardımıyla istiflemeye, taşımaya uygun olarak, yekpare olacak şekilde birleştirmeye imkan veren bir araç anlamında kullanılır. Bu araç taşıyıcılarla ayrılmış iki düzlemden ya da ayaklar üzerine oturtulmuş tek bir düzlemden ya da hava taşımacılığına uygun olarak hazırlanmış özel bir düzlemden oluşur.

Yüksekliği forklift ile veya paletli çekiciyle kaldırmaya uygun olabilecek asgari ölçüye düşürülmüş olmalıdır.

Tam muafiyet suretiyle rejimden faydalanacak eĢya

Madde 416 – 7/1/2000 tarih ve 2000/69 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı‟nca belirlenen haller ve özel şartları taşıyan eşya için gümrük vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimi uygulanır.

Ancak, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararında belirlenen haller ve özel şartları taşımayan eşya için müteakip maddelerde hüküm altına alınmış olan usul ve esaslar çerçevesinde, kısmi muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminin uygulanması mümkündür.

Kısmi muafiyet suretiyle rejimden yararlandırılacak eĢya

Madde 417 - Mülkiyeti Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişiye ait olan ve 7/1/2000 tarih ve 2000/69 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümlerine tabi olmayan veya söz konusu hükümlere tabi olmakla birlikte, tam muafiyet suretiyle geçici ithalat iznine ilişkin hükümlerde öngörülen koşulları taşımayan eşya için kısmi muafiyet uygulanması suretiyle geçici ithalat rejiminin uygulanması mümkündür.

Kısmi muafiyet suretiyle rejimden yararlandırılmayacak eĢya

Madde 418 -7/1/2000 tarih ve 2000/69 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı‟nın 9 no.lu eki listede yer alan eşya kısmi muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminden yararlanamaz.

Ġzin talebi

Madde 419 – (14.8.2002 tarih ve 24846 sayılı RG’de yayımlanan Yönetmelik ile değişik) Geçici ithalat izni eşyayı kullanan veya kullandıran kişinin talebi üzerine yetkili gümrük idarelerince verilir.

Gümrük Kanununun 129 uncu maddesinin 2 inci fıkrasında belirtilen eşyanın, geçici ithalat rejiminden yararlandırılmasına ilişkin izin talep başvurularının aşağıda belirtilen belgelerle birlikte Müsteşarlığa (Gümrükler Genel Müdürlüğü) yapılması gerekir.

186

Geçici ithalat rejimi kapsamında ithali talep edilen diğer eşya için izin hak sahibi tarafından 55 no.lu ekte yer alan Geçici İthalat Rejimi İzin Talep Formu düzenlenerek aşağıda belirtilen belgelerden biri veya bir kaçı ile;

a) Proforma fatura aslı ve iki nüsha tercümesi,

b) İhtiyaç duyulursa eşyanın teknik özelliklerini gösterir katalog ve/veya teknik dokümanlar,

c) Eşyanın gönderilme amacı ve süresini, bedelli veya bedelsiz olup olmadığı ile sair hususları kapsayan gönderici firma ile alıcı firma arasında imzalanmış bir anlaşma varsa aslı ve tercümesi veya kiralamaya ilişkin gönderici firmanın yazısının aslı ve tercümesi,

ibraz edilerek yetkili gümrük idaresine başvurulur.

İzin Talep Formu üzerindeki kutuların yetersiz olması halinde eşyaya ait bilgileri içeren üç nüsha liste forma eklenir.

Ġzin

Madde 420 - Tam ya da kısmi muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminden yararlandırılacak eşya için iznin talep edileceği merci, iznin verilmesi, iznin geçerlilik süresi ve eşyanın rejim altında kalacağı süre ile diğer koşullar hakkında bu Alt Ayırımda yer alan hükümler uygulanır.

Basitleştirilmiş usullere ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, 419 uncu maddenin birinci fıkrası uyarınca yapılan izin talebi için gümrük idareleri;

a) İzin talebinin 419 uncu maddeye uygun olarak yapılıp yapılmadığı,

b) Eşyanın geçici ithalat rejimi amacına uygun olup olmadığı,

c) İzin talep formunun sonunda belirtilen süre içinde eşyanın giriş ayniyetine uygun ve eksiksiz olarak yurt dışı edilip edilemeyeceği,

Hususlarını inceler ve 56 no.lu ekte yer alan Geçici İthalat Rejimi İzin Formunu düzenleyip imza karşılığında izin hak sahibi veya temsilcisine verir.

Ġznin geçerlilik süresi

Madde 421- Geçici İthalat Rejimi İçin İzin Formu üzerinde yer alan iznin geçerlilik süresi Gümrük Kanununun 46 ncı maddesi ile izin talep formunda belirtilen süreler dikkate alınarak gümrük idarelerince belirlenir. Belirlenen süre içinde kullanılmayan ya da ilgili gümrüğüne gerekçe de belirtilmek suretiyle süre uzatım talebinde bulunulmayan Geçici İthalat Rejimi İzin Formu ilgili gümrük idaresince iptal edilir.

187

EĢyanın rejim altında kalma süresi

Madde 422– İthalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminden yararlandırılacak eşya hakkındaki 7/1/2000 tarih ve 2000/69 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı‟nda özel olarak belirlenen süreler saklı kalmak üzere, eşyanın geçici ithal rejimi altında kalma süresi Gümrük Kanununun 130 uncu maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca azami 24 ay olarak belirlenir.

Birinci fıkrada yer alan sürenin hesaplanmasında Gümrük Kanununun 69 uncu maddesi uyarınca eşyanın mükellefine teslim edildiği tarih esas alınır.

Süre değiĢimi

Madde 423- (14.8.2002 tarih ve 24846 sayılı RG’de yayımlanan Yönetmelik ile değişik) Geçici olarak ithal edilen eşyanın belirlenmiş süre içinde yeniden ihraç edilmesi ya da gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması esastır.

Ancak, eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresi içinde, ilgili gümrük idaresine

Ancak, eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresi içinde, ilgili gümrük idaresine