• Sonuç bulunamadı

Döner Sermaye Ek Ödemeleri, Nöbet Ücretleri

1-) Kadrosu Sağlık Bakanlığı‟nda olup Sağlık Bakanlığı adına DEÜ Tıp Fakültesi‟nde uzmanlık eğitimi alan asistanların döner sermaye ek ödemesine esas katsayılarının emsali üniversite kadrosundaki asistanlar yerine devlet memuru statüsündeki diğer yardımcı sağlık personeli katsayısı üzerinden hesaplanması işlemine karşı bir asistan adına açılan dava, İzmir 5. İdare Mahkemesi 2014-348 E. sayılı dava dosyası ile devam etmektedir.

2-) Kadrosu Sağlık Bakanlığı‟nda olup Sağlık Bakanlığı adına DEÜ Tıp Fakültesi‟nde uzmanlık eğitimi alan asistanların döner sermaye ek ödemesine esas katsayılarının emsali üniversite kadrosundaki asistanlar yerine devlet memuru statüsündeki diğer yardımcı sağlık personeli katsayısı üzerinden hesaplanması işlemine karşı asistan hekimler adına,

a-) İzmir 1.İdare Mahkemesi 2012-627 E. sayılı b-) İzmir 2. İdare Mahkemesi 2012-605 E. sayılı

c-) İzmir 3. İdare Mahkemesi, 2012-570 E., 2012/572 E. sayılı;

d-)İzmir 4. İdare Mahkemesi 2012-575 E. sayılı

e-) İzmir 2.İdare Mahkemesi 2013-1341 E.sayılı dosyaları ile davalar açılmıştır.

İzmir 1.İdare Mahkemesi 2012-627 E. Sayılı, İzmir 2. İdare Mahkemesi 2012-605 E., İzmir 2.İdare Mahkemesi 2013-1341 E. sayılı dosyalarında görülen davalarda davaların kabulüne karar verilmiş, diğer dosyalarda davaların reddine karar verilmiştir. Ret kararları tarafımızca, kabul kararları davalı idare tarafınca temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.

3-) 663 sayılı KHK sonrası, başhekim yardımcılığı görevi son erdirilen hekime, uygulamanın başladığı tarihten sonrası yanlışlıkla fazla ödeme yapıldığı iddiasıyla fazla yapıldığı iddia edilen ödemenin iadesi için dava açılmıştır. İzmir 10 Asliye Hukuk Mahkemesi 2013-383 E. sayılı dosyası ile açılan davada yargılama devam etmektedir.

4-) 663 sayılı KHK sonrası, başhekim yardımcılığı görevi son erdirilen hekime, uygulamanın başladığı tarihten sonrası yanlışlıkla fazla ödeme yapıldığı iddiasıyla fazla yapıldığı iddia edilen ödemenin iadesi için dava açılmıştır. İzmir 9 Asliye Hukuk Mahkemesi 2013-412 E. sayılı dosyası ile açılan davada yargılama devam etmektedir.

5-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi‟nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 2.İdare Mahkemesi 2012-1215 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, mahkeme, fiilen görev yaptığı yan dal uzmanlık yetkisi üzerinden döner sermaye ek ödemesinin yapılması gerektiği gerekçesiyle işlemin iptaline

6-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi‟nde Ortopedi ve El Cerrahisi olmak üzere iki ayrı uzmanlık yetkisine sahip olan hekime yan dal uzmanlığı kapsamında görev verilmesine rağmen ek ödemenin yan dal kadrosu olmadığı için ana daldan yapılması işlemine karşı İzmir 1.İdare Mahkemesi 2012-1634 E.

Sayılı dosyası ile açılan davada, mahkeme, fiilen görev yaptığı yan dal uzmanlık yetkisi üzerinden döner sermaye ek ödemesinin yapılması gerektiği gerekçesiyle işlemin iptaline karar vermiştir.Temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, kararın mahkeme heyeti yerine tek hakimle verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur. Yerel Mahkeme direnme kararı vermiştir. Direnme kararı davalı idare tarafından temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.

7-) Dahili branşlarda görevli uzman tabiplerin ek ödemelerinin belirlenmesinde yatan hasta toplam vizit puanını temel alan ve hastaneye yeterli hasta yatırılmaması halinde ek ödemenin düşük belirlenmesine neden olan 03.05.2011 tarihli “İkinci Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Birim Performans Katsayısının Uygulanmasına Dair Yönerge”nin ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştır. Alsancak Devlet Hastanesi‟nde görevli nöroloji uzmanı bir hekim adına Danıştay 11. Dairesi 2011-5370 E. sayılı dosyası ile açılan davada yürütmenin durdurulması talebi reddedilmiştir.

Yargılama devam etmektedir.

8-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültende 2547 sayılı Kanuna tabi uzman hekim statüsünde çalışan ve tutulan nöbetler karşılığında nöbet ücreti ödemesi yapılmayan uzman hekimler adına İzmir 1.İdare Mahkemesi 2011-1946 E, 2011-2427 E.; İzmir 2. İdare Mahkemesi 2012-2056 E. sayılı dosyaları ile açılan davalarda, ödemeye esas yasal düzenleme olmadığı gerekçesiyle davaların reddine karar verilmiştir. Eşitlik ilkesine ve angarya yasağına aykırı olan işlemlerin iptali ve karaların bozulması için iki karar temyiz edilmiştir. Bir karar hekimin talimatı üzerine temyiz edilmemiştir.

9-) Maliye Bakanlığı‟nın yıllık izin, şua izni ve döner sermaye faaliyeti nedeniyle yapılan geçici görevlendirmeler dışında fiilen çalışılmayan dönemler için üniversitede görevli personele döner sermaye ek ödemesi yapılmayacağına ilişkin 18 sıra No‟lu Yükseköğretim Personel Kanunu Genel Tebliği‟nin 15.

maddesi Danıştay 8. Dairesi tarafından iptal edilmesine rağmen doğum izni, hastalık izni gibi nedenlerle görevde olmadığı dönemde döner sermaye ek ödeme yapılmayan DEÜ Tıp Fakültesi‟nde görevli hekimler adına açılan davalar;

a-) İzmir 2. İdare Mahkemesi‟nin 2010/1037 E., 2010/1051 E., 2010/1088 E., 2011/346 E.; İzmir 4. İdare Mahkemesi‟nin 2010-1112, 2010-2061, 2011-341 E.; İzmir 3. İdare Mahkemesi‟nin 2011-135 E., İzmir 1.

İdare Mahkemesi‟nin 2011-352 E., sayılı dosyaları ile açılan davalarda, sağlık raporlu olduğu dönemlerde hekimlere ek ödeme yapılmamasının hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir.

b-) İzmir 3. İdare Mahkemesi‟nin 2011/346 E., İzmir 1. İdare Mahkemesi‟nin 2011/352 E. Sayılı dosyası ile açılan davalarda, zamanaşımı nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.

c-) İzmir 4.İdare Mahkemesi‟nin 2011-2109 E. sayılı dosyası ile açılan davada davanın reddine karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.

10-) Devlet Hastanesi-Eğitim ve Araştırma hastanelerinde görevli pratisyen hekimler ile birinci basamakta görevli pratisyen hekimler arasında döner sermaye ek ödemesine esas katsayının hastanede görevli hekimler aleyhine düşük düzenlenmesine ilişkin 30.07.2010 tarihli yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 11. Dairesi‟nin 2010 / 8363 E. Sayılı dosyasında açılan davada yürütmenin durdurulması talebi reddedilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir. Yargılama devam etmektedir.

11-) DEÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AD‟da görevli bir öğretim üyesi adına, ışın izninde olduğu süre içinde döner sermaye ek ödemesi yapılmaması işleminin iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi‟nin 2011-2235 E.

sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Davanın kabulüne karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.

12-) Bir eğitim ve araştırma hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği‟nde Klinik Şef Yardımcısı olarak görev yaparken Çocuk Nefrolojisi yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayan ve ihtiyaç nedeniyle aynı hastaneye devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmek üzere atanan hekimin ek ödemesinin Klinik Şef Yardımcısı kadrosu yerine yan dal uzmanlık statüsü üzerinden yapılması işleminin iptali istemiyle İzmir 2. İdare Mahkemesi‟nin 2011/143 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir.

Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.

13-) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak görev yapan hekimlerin döner sermaye ek ödeme katsayısının belirlenmesinde hastane kadro yatak sayısının belirleyici olması, aynı hastanede başhekim olarak görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı hekimin bölene dahil edilmesi nedeniyle diğer hekimlerin ek ödemelerinin düşmesi üzerine, başhekimin bölene dahil edilmesi işleminin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle Karşıyaka Devlet Hastanesi‟nde görevli bir hekim adına İzmir 3.İdare Mahkemesi 2010-1067 E. Sayılı dosyasında açılan davada, başhekimin bölene dahil edilme işleminin mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiştir.

14-) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak görev yapan hekimlerin döner sermaye ek ödeme katsayısının belirlenmesinde hastane kadro yatak sayısının belirleyici olması, aynı hastanede başhekim olarak görev yapan enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı hekimin bölene dahil edilmesi nedeniyle diğer hekimlerin ek ödemelerinin düşmesi üzerine, başhekimin bölene dahil edilmesi işleminin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle Karşıyaka Devlet Hastanesi‟nde görevli bir hekim adına İzmir 2.İdare Mahkemesi 2010-1038 E. Sayılı dosyasında açılan davada, başhekimin bölene dahil edilme işleminin mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiştir.

15-) Konak Doğumevi‟nde laboratuvar branşında görevli bir hekimin ek ödeme katsayısının düşük hesaplanması nedeniyle eksik ödeme yapılması işleminin iptali için İzmir 3.İdare Mahkemesi‟nin 2009/370 E.-2009/ 1839 K. sayılı dosyası ile açılan davada, eksik ödeme işleminin yönetmeliğe uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.

16-) Kadrosu İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü‟nde olup 2. görev ile İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta olan bir hekime yapılan döner sermaye ek ödemelerinin, yönetmeliğe aykırı

yapıldığından bahisle iadesi için hekime karşı İzmir 9. Asliye Hukuk Mahkemesi„nin 2008/ 453 E. Sayılı dosyasında açılan davada, İdare Mahkemesi kararlarının kesinleşmesi beklenmektedir.

17-) Kadrosu İzmir Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü‟nde olup 2. görev ile İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta olan bir hekime yapılan döner sermaye ek ödemelerinin geri istenilmesine ilişkin işlemin iptali için İzmir 2. İdare Mahkemesi‟nin 2008/1163 E.-2009/236 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, ek ödemelerin asıl kadrosunun bulunduğu kurumdan yapılması gerektiği, fazla ödemenin geri istenilmesine ilişkin işlemin kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem olmadığı belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir. Kararın temyizi üzerine Danıştay 11. Dairesi tarafından verilen bozma kararında, hekime yapılan ek ödemenin kesilmesine ilişkin işlemin iptali ile 01.04.2008 tarihinden itibaren ödenmeyen ek ödeme tutarının yasal faizi ile birlikte ödenmesi isteminin reddi yolundaki karar bozulmuş, bozma kararı uyarınca eksik yapılan ödemeler hekime ödenmiştir. Davalı idare, karar düzeltme talebinde bulunmuş olup karar beklenmektedir.

Benzer Belgeler