• Sonuç bulunamadı

COVID-19 KAPSAMINDA OKULUMUZDA ALINACAK ÖNLEMLER

Belgede "Hayallerinize Ortaklar" (sayfa 49-56)

COVID-19’un ana bulaşma yolu damlacık ve temas yoluyladır. Okullar toplu bulunulan yerlerden olduğu için COVID-19 bulaşma açısından risklidir. Okullarda COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için yapılacaklar bir süreç yönetimidir.

Bu süreç yönetiminde okul yönetimi, öğretmenler, aileler, öğrenciler ve okul çalışanlarının üzerine düşen görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Süreç, yatılı olmayan öğrenciler ve tüm çalışanlar için sabah evde başlar ve yine akşam evde tamamlanır. Yatılı olanlar ve akşamları görevli öğretmen ve çalışanlar için, bu süreç okuldaki tüm süreyi içerir.

Okul binasının girişleri ve içerisinde uygun yerlere kurallar, sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ve öğrencilerin hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğini

açıklayan bilgilendirme afişleri asılacaktır. Okul binası girişleri ve içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacaktır. COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için aşağıdaki önlemlere uyulacaktır:

Okul Binasında Alınacak Önlemler

» COVID-19’dan sorumlu olarak, eğitim kurumları iş sağlığı ve güvenliği kurulları ve kurullardan sorumlu müdür yardımcısı görevlendirilecektir.

» Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılacaktır.

» Okullarda temassız ateş ölçer, tek kullanımlık veya yıkanabilir bez maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya bulundurulacaktır. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilecektir. Okulun girişinde ve içinde uygun yerlere maske kullanımını açıklayan posterler yerleştirilecektir.

» Okullarda mümkünse tüm kapalı alanlar ve okulda aktif olarak bulunan kişiler göz önüne alınarak 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenecektir.

» Sınıf, çalışma salonları, atölyeler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanları

bulunması durumunda yeterli sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arası en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecektir.

» COVID-19 kapsamında alınacak önlemler okulun web sayfasında yayımlanacak; okul açılmadan önce veliler e-okul, e-posta, SMS vb. iletişim kanalları ile bilgilendirilecektir.

» Okulların açılmasıyla velilere özel olarak hazırlanmış bir bilgi notu ekte yer alan

“Bilgilendirme Formu ve Taahhütname” şeklinde ve iki nüsha halinde velilere

imzalatılacak ve bir nüshası kendilerine verilecektir. COVID-19 kapsamında alınacak önlemleri açıklayan bu bilgi notunda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi biri olan öğrenciler hakkında okula bilgi verilmesi ve bu

öğrencilerin okula gönderilmemesi istenecek ve doktor muayenesi önerilecektir. Ayrıca, aile içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi COVID-19 belirtileri olan ya da COVID-19 tanısı alan, temaslısı olan kişi bulunması durumunda okula ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerin okula gönderilmemesi belirtilecektir.

» Öğrencilerin okula bırakılması ve okuldan alınması sırasında personel ve velilerin sosyal mesafe kurallarına uyması ve maske takmaları önemlidir.

» Mümkünse öğrenciyi her gün aynı velinin bırakması ve alması sağlanmalıdır. Mümkünse büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almamalıdır.

» Okula giriş/çıkış saatlerinde öğrenciler veliler tarafından okul dışında teslim alınıp bırakılmalıdır.

» Okulun giriş ve çıkışlarına öğrencilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için el antiseptiği konulmalıdır.

» Okulda bulunan öğrenciler, öğretmen ve diğer çalışanlar maske takmalıdır. Bu kişiler kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmelidir. Yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.

» Sınıflara, koridorlara, giriş ve çıkışa yakın alanlara el antiseptikleri yerleştirilecektir. El antiseptiğinin bulunduğu alanlar öğretmenler tarafından kontrol edilecektir.

» Öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar el hijyenini öğrenmeli ve uygulamalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır. Eller gözle görülür derecede kirli değilse, sabun ve su hazır bulunmuyorsa, alkol bazlı el antiseptiği kullanılabilir.

» Lavaboların yakınına el yıkama adımlarını açıklayan posterler yerleştirilecektir.

» Çalışanların kullandığı kişisel koruyucu ekipmanlar evsel atığa atılmalıdır. Okullarda COVID-19 şüpheli kişi bulunduğunda bu kişilere ait atıklar çift poşetlenerek evsel atıklara atılacaktır.

» Sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılacaktır.

» Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmeyecektir.

» Okullarda sınıf ve odalar pencereleri açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılacaktır. Havalandırmada doğal havalandırma tercih edilmelidir.

» COVID-19 bulaşma riskini artıracağından salgın döneminde zorunlu olmayan toplu etkinlikler yapılmayacaktır. Yapılması gerekli görülen etkinliklerin açık alanda yapılması tercih edilecektir. Etkinliklerde maske takılacak, sosyal mesafe kurallarına uyulacaktır.

» Hem öğrenciler hem de personel arasındaki okula devamsızlıklar takip edilecek, devamsızlıklardaki artışlar İl/ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezlerine bildirilecektir.

» Öğrenci ve personelin salgın döneminde ruh sağlığı / psikososyal destek ihtiyaçları için okullarda bulunan PDR (Psikolojik Danışma Rehberlik) Birimleri Sağlık Bakanlığının bu konudaki önerileri doğrultusunda hareket edecektir.

Öğrenciler, Öğretmenler ve Diğer Çalışanlara Yönelik Alınacak Önlemler

» Öğretmenler ve diğer çalışanların COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanacaktır.

» Okulun ilk haftasındaki başlangıç derslerinde öğrencilere COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hakkında bilgi verilecektir.

» Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan / gelişen, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanlar tıbbi maske takılarak, COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilecektir.

» Okulda iken semptomu başlayan öğrencilerin en kısa sürede ailesi ile iletişime geçilecek ve hasta öğrenci ayrı bir yerde izole edilecektir. Hasta öğrencilerin yakın temaslısı öğrenci ve personel evlerine gönderilecektir. İl/ilçe sağlık müdürlüğüne bildirilecektir.

» Hasta öğrenci veya personel gönderildikten sonra oda/alan/sınıf havalandırılacak, yüzeyler temizlenip dezenfekte edilecektir.

» Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.

» Öğrenciler ile 1 metreden yakın temas olasılığı olan öğretmen ve diğer çalışanların tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanması sağlanacaktır. Yüz koruyucu %70’lik alkol ile silinerek tekrar kullanılabilir.

» Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların el hijyenine dikkat etmesi sağlanacaktır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

» Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19’dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmamalıdır.

» Öğretmen ve çalışanlar dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir.

Eğitim Alanları ve Sürecinde Alınacak Önlemler

» Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulacak ve maske takılacaktır.

» Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı olmayacak, çapraz oturma olacaktır.

» Temaslı takibi için sınıflarda aynı öğrencinin aynı yerde oturması sağlanacaktır.

» Dersler mümkün olan en az kişi sayısı ile yapılacak, birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak yapılan derslerde oturma düzeni sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde olacaktır.

» Damlacık oluşturması nedeniyle sınıf içinde yüksek sesle yapılan aktiviteler yapılmayacaktır.

» Kitap, kalem vb. eğitim malzemeleri kişiye özel olacak, öğrenciler arası malzeme alışverişi yapılmayacaktır.

» Öğrenciler aynı sınıflarda ders görecek, sınıf değişikliği yapılmayacaktır. Değişiklik zorunlu ise sınıfların her kullanım sonrası havalandırılıp temizlik ve dezenfeksiyonu yapılacaktır.

» Öğrencilerin günlük grup etkinliklerinde öncelikli olarak aynı grup ile etkinliğin yapılması sağlanacaktır. Sanat, müzik, beden eğitimi gibi derslerde mümkünse grupların birbirine karışması önlenecektir.

» Öğrencilerin toplu halde bir arada bulunmalarını önlemek amacıyla mümkünse ders araları (teneffüsler) sınıflar sıraya konularak düzenlenecektir.

» Okullarda toplu olarak kullanılan yerlerin (koridorlar, kantin, spor salonu vb.)

mümkünse daha az sayıda kişiyle ve dönüşümlü olarak kullanılmasına dikkat edilecektir.

» COVID-19 vakası olması durumunda o sınıf/oda boşaltılacak, 24 saat süreyle

havalandırılacak ve boş tutulması sağlanacaktır. Bunun sonrasında temizliği yapılacaktır.

» COVID-19 vakasının, oda temizliğini yapacak kişi tıbbi maske, forma ya da tek kullanımlık önlük, yüz koruyucu ve eldiven kullanacaktır; temizlik görevlisi ellerini yıkadıktan sonra eldiven giyecek ve temizliği eldivenli ellerle yapacaktır.

Okul Spor Salonlarında Alınacak Önlemler

» Spor salonu girişine COVID-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve spor salonunun içinde uyulması gereken kurallar) asılacaktır. Spor salonlarının girişinde ve içerde el antiseptiği bulundurulacaktır.

» Spor salonundaki kişi sayısı spor yapılacak alanda her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacaktır.

» Spor salonlarında koşulları nedeniyle öğrencilerin birbiri ve öğretmenlerle yakın teması söz konusudur. Spor aktivitesi damlacık çıkışı ve hızını artırmaktadır. Bu nedenle sosyal mesafe en az 2 metre olarak uygulanacaktır.

» Spor salonundaki ekipman aralarında en az 2 metre olacak şekilde yerleştirilecektir.

» Öğrenciler sadece ders saatlerinde kabul edilecektir. İçeride kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulacaktır. Bu kapının her iki tarafından tutturularak asılabilecek basit bir kırmızı renkli kordon ya da şerit olabileceği gibi, kasa, plastik duba gibi bir blokaj materyali de olabilir.

» Spor Salonlarının giriş ve çıkışına pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulacak ve düzenli olarak boşaltılacaktır.

» Takım oyunlarının ve yakın temas gerektiren (güreş gibi) sporlarınyapılmaması uygundur. Bu sporlardan temassız antrenman yapabilenler bireysel olarak ve 2 metre mesafe şartı ile antrenman yapabilir. Temas gerektirmeyen sporlar kişiler arası sosyal mesafe ( en az 2 metre) korunarak yapılabilir.

» Spor salonuna maskesiz öğrenci alınmayacaktır. Spor salonunda da maske takmaya devam etmelidirler. N95/FFP2 maskeler kullanılmamalıdır.

» Yüksek efor gerektiren sporlar yapılırken nefes almayı zorlaştırabileceği için maske takılmayabilir. Maskenin takılmadığı spor faaliyetlerinde olası temaslar sırasında kullanılma üzere öğrenciler yanında maske bulunduruacaktır.

» Spor salonuna misafir alınmayacaktır.

» Egzersiz aralarındaki dinlenme molaları dışında spor salonlarında öğrencilerin beklemesine izin verilmeyecektir.

» Sabit veya hareketli bütün alet ve cihazların elle ve vücutla temas edilen noktaları her öğrenci kullanımı sonrası mutlaka silinerek dezenfekte edilecektir. Kullanımdan sonra cihazların silinmesi ile ilgili uyarı afişleri spor salonu içinde farklı noktalara asılacaktır.

» Spor salonlarına girişte ateş ölçümü yapılmalı, ateşi 38 oC’den yüksek olanlar spor salonlarına alınmayacaktır.

» Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan, COVID-19 vakası veya temaslısı spor salonlarına alınmayacaktır. Tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilecektir.

» Tesis içinde her alanda diğer kişilerle 2 metre mesafeye uyulmalıdır.

» İçeriye girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirme okunmalı ve belirtilen kurallara uyulmalıdır.

» Spor salonuna giderken kişisel havlu vb. malzemeler götürülmelidir.

» Yüz bölgesinin aletlere ve zemine değme olasılığı olan hareketler yapılmayacaktır.

» Spor salonuna girdikten sonra eller yıkanmalı ya da el antiseptiği kullanılmalıdır.

» Spor salonu içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmamalıdır. Sık dokunulması mümkün olan yüzeylerin farkında olunmalı ve buralara dokunulduğunda el antiseptiği kullanılmalıdır.

Okul Kütüphanesinde Alınacak Önlemler

» SARS CoV-2’nin yüzeylerde sağ kalımını araştıran çalışmalarda kitap ve basılı materyalde virüs saptanmamıştır. Bu nedenle kitaplar için özel bir işleme gerek yoktur. Kitaplara temas öncesi ve sonrası el antiseptiği kullanılması yeterlidir. Kitap ödünç alma alanlarında alkol bazlı el antiseptiği bulundurulacaktır.

» Kütüphane kullanıcılarının giriş/çıkış saatleri kaydedilecektir.

» Kütüphane giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uyulacak, girişlerde kişiler sıra ile içeriye alınacak ve sırada durulması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenecektir. Kalabalığın oluşmasını engellemek için gerekli önlemler alınacaktır.

» Kütüphanelere maske takılarak girilecek, içeride de takılması sürdürülecektir.

» Kütüphane girişinde maske ve mesafe kontrolünü yapacak bir kişi görevlendirilecektir

» Kütüphanelerde sosyal mesafe kuralları çerçevesinde belirlenen oturma alanlarına göre personel ve ziyaretçi planlaması yapılacak, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenecektir.

» Kütüphanelerde okuma salonlarında sosyal mesafe kuralları çerçevesinde belirlenen oturma alanlarına göre personel ve ziyaretçi planlaması yapılacak, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenecek ve oturma kapasitesinin yarısını geçmemeye dikkat edilecektir.

» Kütüphanelerde okuma salonundaki sandalyeler aralarında en az 1 metre olacak şekilde azaltılacaktır. Oturma düzeni yüz yüze olmayacak, çapraz oturma tercih edilecektir.

» Kullanıcıların okuma, çalışma ve oturma alanlarında su dışında içecek ve yiyecek tüketmesine izin verilmeyecektir.

» Kütüphane kullanıcıları ile çalışanlar arasında kitap alışverişi, kaynak bulma, kitap arama gibi işlemler sırasında sosyal mesafe korunacaktır.

» İçeriye girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirme okunmalı ve belirtilen kurallara uyulmalıdır. Bu bilgilendirme içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan kullanıcıların kütüphaneye girmemeleri uyarısı yer alacaktır.

» Kütüphane kullanıcılarının kütüphane içinde mümkün olduğu kadar kısa süre kalması sağlanacaktır.

» Kullanıcı kütüphaneye girdiğinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanmalıdır.

» Kütüphaneye girmeden önce uygun şekilde maske takılmalıdır. Bu tip yerlerde ve genel olarak toplum içinde bez maske takılması yeterlidir. Bunu yaparken bez maske kullanımı kurallarına uyulmalıdır. Kütüphanenin içinde ve bölümlerinde maske çıkarılmamalıdır.

» Kütüphanedeki kitaplara elle dokunmayı önleyecek bir sistem getirilecek, elle dokunma gerçekleşirse eller el antiseptiği ile temizlenmesi istenecektir.

» Kütüphaneler içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmamalıdır. Sık dokunulması mümkün olan yüzeylerin farkında olunmalı ve buralara dokunulduğunda el antiseptiği kullanılacaktır.

» Kütüphanelerin her gün düzenli olarak temizliği yapılacak, sık kullanılan alan ve malzemeler daha sık temizlenecektir.

» Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılacak ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenecektir. Yıkanabilen, tekrar kullanılan temizlik malzemelerinin 60 oC’de

yıkanacaktır.

Okul Kantininde Alınacak Önlemler

» Görünür bir yere COVID-19 önlemleri ile ilgili bilgilendirme afişleri (el yıkama, maske kullanımı, sosyal mesafe ve iş yeri içinde uyulması gereken kurallar) asılacaktır. Kantin girişinde, içinde ve ödeme noktası yakınında uygun yerlerde el antiseptiği

bulundurulacaktır.

» Maskesiz ve maskeyi uygun şekilde kullanmayan (burun ve ağız kapalı şekilde) kullanmayan öğrenciler içeri alınmayacaktır.

» Çalışan ve müşteri dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde içeriye çalışan/müşteri alınacaktır. Bu kurala göre iş yeri kapasite bilgisi kapıya asılacaktır.

» Sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre, 3-4 adım) uyulacak, sıra beklenmesi gereken her yerde (iç ve dış alanlar) bekleme mesafeleri yer işaretleriyle belirlenecektir.

» İçeride kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici koyulacaktır. Renkli kordon ya da şerit veya plastik duba gibi bir blokaj materyali bu amaç ile kullanılabilir.

» Sıra bekleyen müşteriler iş yeri dışında sosyal mesafe kurallarına göre belirlenmiş işaretlerde bekleyecektir.

» Açık ürünlerin paketlenerek satılması, müşterilerin bu ürünlere dokunmasının engellenmesi, mümkünse raflardaki ürünlerin çalışan personel tarafından

müşteriye verilmesi sağlanacaktır.

» Personeli korumak için tezgâhlar/personel ve müşteri alanı arasına geçici bir ayırıcı veya pencere yerleştirilecektir.

» Kantin girişindeki asılı afişte belirtilen kurallara uyulacaktır.

» Mecbur kalınmadıkça yüzeylere dokunulmayacaktır.

» Sık dokunulan yüzeylere dokunulması durumunda, el antiseptiği kullanılmalıdır.

İdareci ve Personel Odalarında Alınacak Önlemler

» 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde planlama yapılacaktır.

» Odalara girenler içeri tek başlarına girmelidir. Eşlik eden diğer kişilerin dışarıda kalmaları sağlanacaktır.

» İçeriye misafir alınmayacaktır.

» Odalara girenlerin girişte görünür bir yere asılmış olan ve içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirmeyi okuması sağlanacaktır. Bu bilgilendirme içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan müşterilerin iş yerine girmemeleri uyarısı yer alacaktır.

» Odalara girenler alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanacaktır.

» Odalara girenler maskeli olarak girmesi sağlanacaktır.

» Odalara girenler mecbur kalmadıkça yüzeylere dokunmamalı, dokunmaları durumunda el antiseptiği kullanmalıdır.

» Odalara girenlerin içeride mümkün olduğu kadar kısa süre kalması sağlanacaktır.

» Personel, mesainin başlangıcı/bitişi ve gün içinde ellerini su ve sabunla yıkaması konusunda uyarılacaktır.

Yemekhanede Alınacak Önlemler

» Öğrencilerin mümkün olduğu kadar kumanya şeklinde, sınıflarda aynı grup içinde yemek yemesi tercih edilecektir.

» Yemekhane girişlerine el antiseptiği konulacaktır.

» Öğrencilerin yemekten önce ve hemen sonra ellerini yıkaması sağlanacaktır.

» Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenleme yapılacaktır.

» Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; mümkün olduğunca yemek saatleri gruplara göre belirlenecek ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri

sağlanacaktır. Teneffüslerde de benzer kurallara dikkat edilecektir.

» Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin bol su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanması gibi kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına dikkat edilecektir.

» Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanacak ve sonraki kullanımına kadar temiz bir ortamda saklanacaktır.

» Baharat, kürdan, tuz vb. malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunulacak, masalarda açıkta baharat, kürdan, tuz, ekmek bulundurulmayacaktır.

» Yemekhane görevlileri kişisel hijyen kurallarına uygun davranacak ve tıbbi maske takacak, eldiven kullanmayacak ancak sık el hijyeni sağlanacaktır.

» Masada yeme ve içme dışında maske takılacaktır.

» Açık büfe yemek servisi kullanılmayacaktır.

» Yiyecek hazırlamada kullanılan lavabolar başka hiçbir amaçla kullanılmayacaktır.

Mescitlerinde Alınacak Önlemler

» Mescit içerisinde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde planlama yapılacaktır.

» Mescit girişinde el antiseptiği bulundurulacaktır.

» Mescide girerken ve namaz esnasında da maske takılmaya devam edilecektir.

» Abdest alırken ve namaz kılarken sosyal mesafeye (en az 1 metre) uyulacaktır.

» Mescit içerisindeki Kur’an-ı Kerim dahil diğer kitaplar kilitli dolaplarda bulundurulacak, ortak kullanımı önlenecektir.

» Ortak kullanımda olan tespih, takke, rahle vb. kaldırılacaktır.

» Seccadeler ve tespihler kişiye özel olacaktır.

» Mescit en az günde bir defa temizlenecek ve sık sık havalandırılacaktır.

» Mescitte bulunan halılar su ve deterjanla temizlenecek, mescit ve abdest alınan yerlerin temizliğine dikkat edilecektir. Mescit sık sık havalandırılacaktır. Abdest alınan yerlerde tek kullanımlık kâğıt havlu kullanılacaktır.

COVID-19 KAPSAMINDA OKUL PANSİYONLARIMIZDA

Belgede "Hayallerinize Ortaklar" (sayfa 49-56)