• Sonuç bulunamadı

(1) Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan

çalı-şanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerek-li tedbirlerin alınmasına karar veril-mesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kara-rını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan tem-silcisine yazılı olarak bildirilir.

(2) Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde

çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalı-şanların çalışmaktan kaçındığı dö-nemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.

(3) Çalışanlar ciddi ve yakın teh-likenin önlenemez olduğu durum-larda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirle-nen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kı-sıtlanamaz.

(4) İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli ted-birlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre

iş sözleşmelerini feshedebilir. Toplu sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile çalışan kamu personeli, bu maddeye göre çalışmadığı dönemde fiilen ça-lışmış sayılır.

(5) Bu Kanunun 25 inci maddesi-ne göre işyerinde işin durdurulması hâlinde, bu madde hükümleri uygu-lanmaz.

İş kazası ve meslek

hastalıklarının kayıt ve bildirimi MADDE 14- (1) İşveren;

a) Bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutar, gerekli incelemeleri yaparak bunlar ile ilgili raporları düzenler.

b) İşyerinde meydana gelen an-cak yaralanma veya ölüme neden olmadığı halde işyeri ya da iş ekip-manının zarara uğramasına yol açan veya çalışan, işyeri ya da iş ekipma-nını zarara uğratma potansiyeli olan olayları inceleyerek bunlar ile ilgili raporları düzenler.

(2) İşveren, aşağıdaki hallerde be-lirtilen sürede Sosyal Güvenlik Ku-rumuna bildirimde bulunur:

a) İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde.

b) Sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğ-rendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde.

(3) İşyeri hekimi veya sağlık hiz-meti sunucuları; meslek hastalığı ön tanısı koydukları vakaları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki-lendirilen sağlık hizmeti sunucuları-na sevk eder.

(4) Sağlık hizmeti sunucuları kendilerine intikal eden iş kazala-rını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir.

(5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakan-lığının uygun görüşü alınarak Ba-kanlıkça belirlenir.

Sağlık gözetimi

MADDE 15- (1) İşveren;

a) Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik riskle-rini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.

b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:

1) İşe girişlerinde.

2) İş değişikliğinde.

3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüş-lerinde talep etmeleri hâlinde.

4) İşin devamı süresince, çalışa-nın ve işin niteliği ile işyerinin teh-like sınıfına göre Bakanlıkça belirle-nen düzenli aralıklarla.

(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sı-nıfta yer alan işyerlerinde çalışacak-lar, yapacakları işe uygun oldukları-nı belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.

(3) Bu Kanun kapsamında alın-ması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güven-lik biriminde görevli olan işyeri he-kiminden alınır. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirle-nen hakem hastanelere yapılır, veri-len kararlar kesindir.

(4) Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşı-lanır, çalışana yansıtılamaz.

(5) Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulur.

Çalışanların bilgilendirilmesi MADDE 16- (1) İşyerinde iş sağ-lığı ve güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilmesi amacıyla işveren, çalışanları ve çalışan temsilcileri-ni işyeritemsilcileri-nin özellikleritemsilcileri-ni de dikkate alarak aşağıdaki konularda bilgilen-dirir:

a) İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler.

b) Kendileri ile ilgili yasal hak ve sorumluluklar.

c) İlk yardım, olağan dışı durum-lar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendi-rilen kişiler.

(2) İşveren;

a) 12 nci maddede belirtilen ciddi ve yakın tehlikeye maruz kalan veya kalma riski olan bütün çalışanları, tehlikeler ile bunlardan doğan risk-lere karşı alınmış ve alınacak tedbir-ler hakkında derhal bilgilendirir.

b) Başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen çalışanla-rın birinci fıkrada belirtilen bilgileri almalarını sağlamak üzere, söz ko-nusu çalışanların işverenlerine ge-rekli bilgileri verir.

c) Risk değerlendirmesi, iş sağ-lığı ve güvenliği ile ilgili koruyucu ve önleyici tedbirler, ölçüm, analiz, teknik kontrol, kayıtlar, raporlar ve teftişten elde edilen bilgilere, destek elemanları ile çalışan temsilcilerinin ulaşmasını sağlar.

Çalışanların eğitimi

MADDE 17- (1) İşveren, çalı-şanların iş sağlığı ve güvenliği eği-timlerini almasını sağlar. Bu eğitim

özellikle; işe başlamadan önce, ça-lışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak ye-nilenir, gerektiğinde ve düzenli ara-lıklarla tekrarlanır.

(2) Çalışan temsilcileri özel ola-rak eğitilir.

(3) Mesleki eğitim alma zorunlu-luğu bulunan tehlikeli ve çok tehli-keli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını bel-geleyemeyenler çalıştırılamaz.

(4) İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe

başlamadan önce, söz konusu kaza-nın veya meslek hastalığıkaza-nın sebep-leri, korunma yolları ve güvenli ça-lışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

(5) Tehlikeli ve çok tehlikeli sı-nıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve gü-venlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerle-rinden çalışmak üzere gelen çalışan-lar işe başlatılamaz.

(6) Geçici iş ilişkisi kurulan işve-ren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine

karşı çalışana gerekli eğitimin veril-mesini sağlar.

(7) Bu madde kapsamında veri-lecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresi-nin üzerinde olması hâlinde, bu sü-reler fazla süsü-relerle çalışma veya faz-la çalışma ofaz-larak değerlendirilir.

Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması

MADDE 18- (1) İşveren, görüş

Benzer Belgeler