• Sonuç bulunamadı

31 | cevaplanması sağlanmıĢtır. Bu cevaplar doğrultusunda JAMK tarafından Avrupalı odun yakıtı

giriĢimcileri için ortak bir yeterlilik kümesi (ehliyet seti) oluĢturulmuĢtur.

5. Standart Eğitim Programı: Ġngiltere Kırsal kalkınma GiriĢimi (RDI)‟nın sorumluluğu altındadır. RDI, 4. ĠĢ Paketi‟nde belirlenen temel beceri listesine uygun olarak 6 Üniteden oluĢan taslak bir eğitim programı oluĢturmuĢtur.

6. Eğiticilerin Eğitimi: Tüm paydaĢ kurumların sorumluluğu altındadır. Deneme eğitimlerin değerlendirilmesi ve özetlenmesi ise Fransa Orman Eğitim Merkezi tarafından yerine getirilmiĢtir. 6. ĠĢ Paketi kapsamında ortak ülkelerde uzman yakıt odun eğiticileriyle seminerler düzenlenmiĢ ve bu Ģekilde eğitim programının iyileĢtirilmesi ve örnek olarak gösterilmesi sağlanmıĢtır.

RDI tarafından oluĢturulan pilot eğitim kursları 26-30 Aralık 2012 tarihleri arasında Fransa Orman Eğitim Merkezi‟nde ve 25 ġubat-01 Mart 2013 tarihleri arasında da Avusturya Fast Pichl Orman Eğitim Merkezinde verilen eğitimlerle denenmiĢtir. Fransa ve Avusturya‟da yapılmıĢtır. OGM‟den 2 yakıt odun eğiticisi Avusturya‟da yapılan eğitime katılmıĢtır.

7. Proje Çıktılarının Kullanılması ve YaygınlaĢtırılması: 7. ĠĢ Paketinin yerine getirilmesinden tüm ortak kurumlar sorumludur. OGM 7. iĢ paketi kapsamında 9 Mayıs 2012 tarihinde AB Bakanlığı tarafından düzenlenen Avrupa Günü‟ne katılmıĢ, etkinlikte Türkçe-Ġngilizce görsel sunumla WETNet Projesini tanıtmıĢtır. Ayrıca 16 Kasım 2012 tarihinde Ġstanbul‟da düzenlenen 4. Uluslararası Atıktan Enerji Üretimi (IWES) kongre ve sergisinde WETNet Projesini de tanıtan bir bildiri sunmuĢtur. Facebook gibi sosyal paylaĢım sitelerinde ve OGM ana haber sayfasında WETNet projesi ile ilgili haberler yapılmıĢtır. WETNet ile ilgili SAC tarafından hazırlanan taslak bir el kitapçığı çoğaltılıp çeĢitli toplantılarda ilgili gruplara dağıtılmıĢtır. WETNet Projesini tanıtan bir basın bülteni hazırlanmıĢ ve ulusal bir TV kanalında Ormancılık ile ilgili bir programda Odundan Enerji üretimi ile ilgili özel bir program yapılmıĢ bu programda WETNet projesi anlatılmıĢtır. Söz konusu program 17 Eylül ve 21 Eylül 2013 tarihlerinde TV kanalında yayınlanmıĢtır.

Proje Değerlendirme Toplantıları:

25 Nisan 2012 tarihinde JAMK tarafından Finlandiya‟nın Jyvaskyla Ģehrinde Odun Enerjisi Eğitim Ağı Projesi Temel Beceriler ve DanıĢmanlık Toplantısı düzenlenmiĢtir. 6. ĠĢ Paketi kapsamında düzenlenecek olan deneme (pilot) eğitimlerin yerleri ve her bir ortak kurumun eğiteceği rehber eğitici sayısı belirlenmiĢtir. Bu toplantıda OGM en az 5 rehber eğiticiye eğitim sağlama ve Avusturya‟da düzenlenecek olan rehber eğitime katılma yönünde görüĢ bildirmiĢtir. 13 Eylül 2012 tarihlerinde Estonya‟nın Janeda beldesinde Eğitim Paketleri toplantısı düzenlenmiĢtir. Toplantıda 6.ĠĢ Paketi kapsamında verilecek olan rehber eğitimlere katılacak olan eğiticilerin nitelikleri belirlenmiĢtir.12 Aralık 2012 tarihinde Avusturya‟nın baĢkenti Viyana‟da düzenlenen 1. Proje Ġlerleme Toplantısı‟nda Fransa‟da düzenlenen ilk deneme eğitim değerlendirilmiĢtir. Ayrıca projenin tanıtımı ve yaygınlaĢtırılması için yapılması gereken çalıĢmalar üzerinde durulmuĢtur. Projenin ilerlemesi konusunda proje danıĢma kurulunun görüĢleri tartıĢılmıĢtır.

32 | 2. Proje Ġlerleme Toplantısı 22-23 Nisan 2013 tarihleri arasında Ġstanbul‟da düzenlenmiĢtir Örnek eğitimin Türkiye‟deki uygulaması ise; 11-14 Haziran 2013 tarihleri arasında Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü‟nde düzenlenmiĢ olup 12 rehber eğitici eğitim almıĢtır. Eğitimde ders olarak:

Ünite 1- Odun Enerjisi ve Odun Yakıtlar Ünite 2-Lojistik

Ünite 3- Odun Yakıtların Ġleri ĠĢlenmesi Ünite 4-Kalite

Ünite 5-Sürdürülebilirlik Ünite 6-GiriĢimcilik Konuları iĢlenmiĢtir.

Ayrıca Odun üretimi–lojistik ve yongalama, yakacak odun üretimi depolanması ile ilgili Daday Orman ĠĢletme Müdürlüğü‟ne gidilmiĢ ve yapılan çalıĢmalar arazide görülmüĢtür. Buna ilaveten odun yakıtı kullanan büyük sanayi tesislerine teknik gezi düzenlenmiĢtir.

33 |

PROJE ADI: BĠYOKÜTLE, BĠYOKÜTLE-KÖMÜR KARIġIMLARINI DOLAġIMLI AKIġKAN YATAKTA YAKMA TEKNOLOJĠLERĠNĠN GELĠġTĠRĠLMESĠ PROJESĠ

Hedefleri: Biyokütle ve Biyokütle-Kömür KarıĢımlarını DolaĢımlı AkıĢkan Yatakta (DAY) Yakma Teknolojilerinin GeliĢtirilmesi Projesi TÜBĠTAK Kamu AraĢtırma GeliĢtirme Programı (KAMAG) tarafından finanse edilen bir projedir.

Projenin amacı:

1.Biyokütle, linyit kömürü ve ikisinin karıĢımlarını düĢük emisyon ve yüksek verimle yakarak enerji üretmek amacıyla “DolaĢımlı AkıĢkan Yatakta Yakma” teknolojisini ülkemizde geliĢtirmek,

2.Isı ve elektrik enerjisini birlikte üretebilecek kojenerasyon sistemlerinin yaygınlaĢmasına yardımcı olmak,

3.Bunun sonucu olarak ülkemizdeki linyit kömürlerini ve orman biyokütlesini daha temiz yakmak, CO2 salımını azaltmak ve enerji üretiminde öz kaynaklarımızdan daha fazla faydalanmak bu projenin temel gayelerini oluĢturmaktadır.

Projede hedeflenen baĢlıca çıktılar: 1.Yakıt hazırlama sistemi (2 ton/saat),

2.Laboratuvar ölçekli DAY yakma sistemi (30 kW termal), 3.Pilot ölçekli DAY yakma sistemi (750 kW termal) dir. Bütçesi: 5.701.267 TL

Uygulama Yılı: Proje 1 Ekim 2007‟de baĢlatılmıĢ, projenin süresi 36 ay olarak kabul edilmiĢ ancak öngörülemeyen bazı problemler nedeniyle tesisin kurulumu geciktiğinden TÜBĠTAK tarafından projeye 18 ay daha ek süre verilmiĢtir. Ek sürelerle birlikte projenin bitiĢ tarihi 1 Mart 2012 olarak belirlenmiĢtir.

Proje Yöneticisi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Proje Yürütücüleri: TÜBĠTAK Marmara AraĢtırma Merkezi (MAM) ve GAMA Enerji‟dir. Projenin müĢteri kurumları Orman Genel Müdürlüğü ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü‟dür.

Ġlgili Personel: Projenin OGM adına odak noktalığı görevi DıĢ ĠliĢkiler Eğitim ve AraĢtırma Dairesi BaĢkanlığı Mühendisi Dr. IĢık TaĢkıran tarafından yürütülmüĢtür.

Proje Kapsamında Yapılan Faaliyetler: Proje kapsamında 3 adet biyokütle ve biyokütle kömür karıĢımlarının dolaĢımlı akıĢkan yatakta yanma deneyleri yapılmıĢtır. Bunun için TÜBĠTAK Marmara AraĢtırma Enstitüsü yerleĢkesinde bir adet pilot ölçekli dolaĢımlı akıĢkan yatak yakma sistemi kurulmuĢtur. Biyokütle yakıtı, Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü‟nden sapsız meĢe ve kızılçam olmak üzere yakacak odun biçiminde 26 ton temin

34 |

Benzer Belgeler