• Sonuç bulunamadı

Burulma Momenti – Toplam Boy Uzama Grafiklerinin

6. DENEY VERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

6.3. Burulma Momenti – Toplam Boy Uzama Grafiklerinin

Normal dayanımlı ve yüksek dayanımlı beton kullanılarak hazırlanan betonarme kirişlerle yapılan basit burulma deneylerinde numunenin deney bölgesi boyunca meydana gelen toplam uzamaları belirlenmiştir. Bu bölümde normal dayanımlı ve yüksek dayanımlı betonarme kirişlere ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri değerlendirilecektir. Bu grafiklerde, betonarme kirişin deney bölgesinde meydana gelen uzama ile birlikte taşıyabildiği burulma momenti büyüklükleri karşılaştırılacaktır.

6.3.1. NDB kirişlerde toplam boy uzama etkisi

Normal dayanımlı beton kullanılarak hazırlanan betonarme kiriş numunelerine ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri kullanılan sargı tipi göz önüne alınarak GFRP, CFRP-N ve CFRP-H olmak üzere gruplandırılarak değerlendirilecektir.

GFRP sargı kullanılması durumunda: Cam elyaf kullanılarak tek kat ve iki kat enine sargılama yapılan ve hem enine hem de boyuna yapıştırma yapılan numunelere ait

burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri Bölüm 5’te bulunan Şekil 5.15’de verilmiştir. Şekil 5.15, NDB kirişlere ait karşılaştırma numunelerinin burulma momenti – toplam boy uzama grafiklerinin bulunduğu Şekil 5.14 ile karşılaştırıldığı zaman, sargılama yapılan tüm numunelerde aynı boy uzama değerlerinde sargılanmış numunelerin daha fazla moment taşıdığı görülmüştür.

Cam elyaf kullanılarak sadece enine sargılanmış numunelere (A-N1G-L0 ve A-N2G-L0) ait eğrilerle bu numunelere ilave olarak tek kat boyuna yapıştırma yapılan numunelere (A-N1G-L1G ve A-N2G-L1G) ait eğriler karşılaştırıldığı zaman; bu numuneler üzerinde boy yapıştırmanın çatlaklar oluşmaya başladığı andan itibaren taşınan burulma momenti miktarında artışa neden oldukları görülmektedir. Tek kat enine sargılama yapılması durumda, enine sargı ile birlikte boyuna yapıştırma kullanılması durumunda aynı boy uzama seviyesinde taşınan burulma momenti değerinde önemli artışlar gözlenmiştir. Enine sargının iki kat olması durumunda, boyuna yapıştırmanın aynı boy uzaması değerlerinde taşınan burulma momenti üzerinde küçük miktarlarda artışa neden olduğu görülmüştür.

CFRP-N sargı kullanılması durumunda: Normal elastisite modüllü karbon elyaf kullanılarak tek kat enine sargılama yapılan ve hem enine hem de boyuna yapıştırma yapılan numunelere ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri Bölüm 5’te bulunan Şekil 5.16’da verilmiştir. Şekil 5.16, NDB kirişlere ait karşılaştırma numunelerinin burulma momenti – toplam boy uzama grafiklerinin bulunduğu Şekil 5.14 ile karşılaştırıldığı zaman; i.)A-N1CN-L0 ve A-N1CN-L1CN numunelerine ait taşınan burulma momenti eğrilerinin ilk çatlak oluştuktan sonra birbirlerine yakın davranış sergiledikleri (aynı boy uzamasında benzer moment seviyesi), ii.) güçlendirilmiş numunelerin güçlendirilmemiş olanlara oranla aynı boy uzaması değerlerinde daha fazla moment taşıdığı görülmektedir.

CFRP-H sargı kullanılması durumunda: Yüksek elastisite modüllü karbon elyaf kullanılarak tek kat enine sargılama yapılan ve hem enine hem de boyuna yapıştırma yapılan numunelere ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri Bölüm 5’te bulunan Şekil 5.16’da verilmiştir. Şekil 5.16, NDB kirişlere ait karşılaştırma numunelerinin burulma momenti – toplam boy uzama grafiklerinin bulunduğu Şekil

5.14 ile karşılaştırıldığı zaman; A-N1CH-L0 ve A-N1CH-L1CH numunelerine ait taşınan burulma momenti eğrilerinde hızlı düşüşler gözlenmiştir.

Yüksek elastisite modüllü karbon elyafın kırılganlık özelliğinden dolayı her iki numunede de açılan çatlaklarla beraber sargı malzemesinin zarar görmesi nedeniyle taşınan burulma momenti kapasitesinde kalıcı artış olmamıştır.

6.3.2. YDB kirişlerde toplam boy uzama etkisi

Yüksek dayanımlı beton kullanılarak hazırlanan betonarme kiriş numunelerine ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri kullanılan sargı tipi göz önüne alınarak GFRP, CFRP-N ve CFRP-H olmak üzere gruplandırılarak değerlendirilecektir.

GFRP sargı kullanılması durumunda: Cam elyaf kullanılarak tek kat ve iki kat enine sargılama yapılan ve hem enine hem de boyuna yapıştırma yapılan numunelere ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri Bölüm 5’te bulunan Şekil 5.19’da verilmiştir. Şekil 5.19, YDB kirişlere ait karşılaştırma numunelerinin burulma momenti – toplam boy uzama grafiklerinin bulunduğu Şekil 5.18 ile karşılaştırıldığı zaman, sargılama yapılan tüm numunelerde elastik ötesi bölgede boy uzamanın artmasına rağmen taşınan burulma momenti miktarında artış gözlenmektedir. Diğer taraftan, karşılaştırma numunelerinde toplam boy uzamanın artması, hızla düşen burulma momenti kapasitesine sebep olmaktadır.

Cam elyaf kullanılarak sargılama yapılan katman sayısının taşınan burulma momentine etkisini görmek için B-N1G-L0 ile B-N2G-L0 numunelerine ait eğriler incelenmiştir. Kat sayısının artması kirişte sabit boy uzaması değerinde daha fazla momentin taşınmasını sağlamıştır. Cam elyaf kullanılarak sadece enine sargılanmış numunelere (B-N1G-L0 ve B-N2G-L0) ait eğrilerle bu numunelere ilave olarak tek kat boy yapıştırma yapılan numunelere (B-N1G-L1G ve B-N2G-L1G) ait eğriler karşılaştırıldığı zaman; bu numuneler üzerinde boy yapıştırmanın çatlaklar oluşmaya başladığı andan itibaren taşınan burulma momenti miktarında artışa neden oldukları

ve GFRP sargılanan diğer numunelere oranla sabit boy uzaması değerinde daha yüksek burulma momenti taşıdıkları görülmüştür.

CFRP-N sargı kullanılması durumunda: Normal elastisite modüllü karbon elyaf kullanılarak tek kat ve iki kat enine sargılama yapılan ve hem enine hem de boyuna yapıştırma yapılan numunelere ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri Bölüm 5’te bulunan Şekil 5.20’de verilmiştir. Şekil 5.20, YDB kirişlere ait karşılaştırma numunelerinin burulma momenti – toplam boy uzama grafiklerinin bulunduğu Şekil 5.18 ile karşılaştırıldığı zaman, sargılama yapılan tüm numunelerde boy uzaması değerlerinin artmasına rağmen taşınan burulma momenti miktarında artış gözlenmektedir.

Normal elastisite modüllü karbon elyaf kullanılarak yapılan tek kat ve iki kat enine sargılanarak hazırlanan B-N1CN-L0 ve B-N2CN-L0 numunelerine ait grafikler incelendiği zaman iki kat sargılama yapılması durumunda boy uzaması değerinin artmasıyla taşınan burulma momenti miktarında küçük artışlar gözlenmiştir. Bu numunelere ilave olarak boyuna yapıştırma yapılması durumunda tek kat enine sargılı numuneye ait taşınan burulma momenti değerinde artış gözlenmemekle beraber iki kat enine sargılı numuneye ait taşınan burulma momenti değerinde küçük artış gözlenmiştir.

CFRP-H sargı kullanılması durumunda: Yüksek elastisite modüllü karbon elyaf kullanılarak tek kat enine sargılama yapılan ve hem enine hem de boyuna yapıştırma yapılan numunelere ait burulma momenti – toplam boy uzama grafikleri Bölüm 5’te bulunan Şekil 5.21’de verilmiştir. Şekil 5.21, YDB kirişlere ait karşılaştırma numunelerinin burulma momenti – toplam boy uzama grafiklerinin bulunduğu Şekil 5.18 ile karşılaştırıldığı zaman, yüksek elastisite modüllü karbon elyaf kullanılarak enine sargılama yapılan yüksek dayanımlı numunelerde ilk çatlamanın ani ve gevrek olması nedeniyle sargılarda kopmalar meydana gelmiş ve toplam boy uzama değerinin artmasıyla birlikte taşınan burulma momenti değerinde hızlı bir düşüş gözlenmiştir.

Benzer Belgeler