• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: BURSA İLİNİN SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ VE

2.8. Bursa’nın Tıbbi Turizm Kapsamında Hizmet Veren İşletmeleri

Bursa’da ki Sağlık işletmelerin bakıldığı zaman, sağlık turizmi ile doğrudan bağlantılı olarak çalışan Medikal Park Hastanesi ve Acıbadem Hastanesi ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında kar amacı ön planda olmamasına rağmen, turistlerin tedavisinde devlet hastaneleri de hizmet vermektedir.

2.8.1. Acıbadem Hastanesi

Acıbadem Sağlık Grubu’nun İstanbul dışındaki ilk yatırımı olan Acıbadem Bursa Hastanesi, 2006 yılında hasta kabulüne başlamıştır. İleri teknoloji ile hizmet veren genel amaçlı hastane ( 7 dönüm arazi, 30.00 m2 kapalı alan, toplam 10 kat ), 60 yoğun bakım yatağı ( koroner, yenidoğan, genel ve kalp damar cerrahisi yoğun bakım servisleri ), 10 ameliyathane, 1 doğumhane, 2 doğum yapılabilen LDRP odası, Gamma kamera, mammografi, 64 kesitli bilgisayarlı tomografi, 1,5 Tesla MR, koroner ve DSA olmak üzere 2 anjiyo salonu, Kanser araştırmalarında ve kalp hastalıklarında canlı dokunun olup olmadığını araştıran PET CT cihazı, Prostat tedavisinde Greenlight HPS Lazer yöntemi, Acil durumlar için hastanede her an hazır bulundurulan helikopter pisti ve hava ambulansı, Enfeksiyon şüphesiyle acile gelen hastalar için özel olarak tasarlanmış izolasyon odası, Kimyasal ve nükleer yaralanmalarla gelen hastalar için dekontaminasyon odası, Uyku laboratuvarında uyku konseyleri ile multidisipliner yaklaşım, Gelişmiş kanser tedavisi merkezinde multidisipliner yaklaşım, Son teknoloji ile donatılmış Radyoterapi Merkezi - IGRT ve IMRT teknolojileri ile hizmet vermektedir <acibadem.com.tr> (2009, 15 Kasım).

Doç. Dr. A. Bozkurt Şener’e göre Türkiye, lazer tedavisi açısından önemli bir sağlık merkezi olma yolunda ilerliyor. Yabancı hastaların yoğun ilgi göstermesi Acıbadem Hastanesi’nin müşteri kitlesini değiştirmiş. Bozkurt: ‘Yurtdışında operasyon fiyatı 4 – 5 bin Euro arasında değişiyor. Acıbadem olarak, lazer operasyonunu 700 Euro’ya yapıyoruz. Yani aşağı yukarı altıda biridir. Dünyadaki en iyi lazer cihazlarına sahibiz. Hastalarımızın yüzde 50’si yabancıdır. Daha çok Almanya, Hollanda, İsviçre ve

57

olmak için Türkiye’ye gelen yabancı hasta sayısı binlerle,10 binlerle ifade edilecek’ (Şener, 2005;155).

2.8.2. Medikal Park Hastanesi

Türkiye’nin metropol şehirlerinden biri olan Bursa’nın kalbi Fomara Meydanı’nda hizmet veren Medical Park Bursa Hastanesi, akıllı bina teknolojisine sahip, 21.200 m²’lik alanda kurulu 21 katlı binasında, 237 yatak kapasitesi ve modern tıbbın ürettiği son teknolojiyle sağlık hizmeti sunuyor <medikalpark.com.tr> (2009, 15 Kasım).

Joint Commision International (JCI) Akreditasyon Belgesi ile uluslararası düzeydeki kalitesi kanıtlanan hastanede; tanı ve tedavi hizmetlerinde çağdaş teknoloji ve gelişmiş tedavi yöntemleri en etkin biçimde kullanılıyor. Hastanede; Beyin ve Sinir Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp Damar Cerrahisi, Göz, KBB, Genel Cerrahi ile Plastik Cerrahi bölümlerinde yapılan ameliyatlarda, Avrupa standartlarında sonuçlar alınıyor. Kalp ve damar cerrahisine ayrılmış laminer akımlı havalandırma sistemine ve özel ameliyat donanımına sahip iki ameliyathaneyi bünyesinde bulunduran Medical Park Bursa Hastanesi, kardiyovasküler cerrahi konusunda deneyimli bir kadro ile hizmet veriyor. Medical Park Bursa Hastanesi’nde her türlü kalp damar ameliyatı da uluslararası standartlarda gerçekleştiriliyor. Hastane, 24 saat kesintisiz hizmet veren Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, donanımıyla Türkiye’deki bebek yoğun bakımlarına örnek teşkil ediyor. Diğer hastanelerden de bebek kabul edilen ünitede, 19 küvöz, ventilatör, açık yatak, transport küvözü, fototerapi cihazı ve hastaların tüm hayati fonksiyonlarının izlenebildiği monitörler bulunuyor <medikalpark.com.tr> (2009, 15 Kasım). Medikal Park, hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için şu anda 55 olan yoğun bakım yatak kapasitesini 75’e çıkaracak (Posta, 2010;6).

Ayrıca hastanenin 11. katında bulunan Tıbbi Onkoloji Bölümü, hastalarına poliklinik ve yataklı hasta bakımı hizmeti veriyor. Bölümde 23 kemoterapi koltuğu, tek yataklı odalar ile kan tahlilleri için ayrı bir laboratuvar bulunuyor <medikalpark.com.tr> (2009, 15 Kasım).

58

BKK vor Ort (Alman Zorunlu Sağlık Sigortası) ve Medical Park Grubunun tüm hastaneleri, turistlere gelecekte sağlık hizmetleri verilmesi konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladılar. Bu Anlaşma sayesinde Bursa’da bulunan Medikal Park Hastanesi, Turistlere hizmet vermektedir.

BKK vor Ort, müşterilerinin, seyahat esnasında yaşanabilecek acil durumlarda ayakta veya yataklı tedavi görebilmesi için Türkiye´de 130´dan fazla klinikle özel işbirliği sözleşmesi imzalamış olan ilk devlet sağlık sigortası kuruluşu. Buradaki en önemli yenilik ise BKK vor Ort sigortalılarının hiçbir peşin ödeme yapması gerekmemesi. Sadece sağlık sigorta kartlarını ve kimliklerini göstererek tıbbi tedavi imkanlarından aynı Almanya‘da olduğu gibi faydalanabilirler. Klinik ağında yer alan hastanelerin seçimi sırasında gösterilen özen sayesinde en yüksek seviyede ve kalitede tıbbi bakım ve tedavi garantilenmektedir <gut-versorgt-in-der-tuerkei.de> (2009, 11 Kasım).

2.8.3. Bursa Devlet Hastanelerinde Tıbbi Turizm

Devlet hastanelerinde yabancı hasta bakımı iki şekilde olmaktadır. İlk olarak özel sağlık sigortasına sahip olan hastalar, tedavi masraflarını peşin olarak ödeyerek gerekli tedavilerini olurlar, kesilen faturalarla kendi ülkelerindeki sağlık sigortalarından para tahsilatı yapabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumuyla özel anlaşmaları olan ülkelerin tedavi olmak isteyen hastaları ise, SGK’dan aldıkları sevk kağıtları ile yine önce tedavi masraflarını kendileri karşılayarak tedavilerini olabilirler. Kendilerine kesilen faturaları kendi ülkelerindeki sigorta kurumlarına vererek, kendi ülkelerinde paralarını tekrar geri alabilirler.

Bunun dışında Onkoloji Hastaneleri de, Arnavutluk, Kazakistan vb. ülkelerin vatandaşı olup, Bursa’da ikamet eden kişilerin tedavi masraflarını karşılamaktadır. Bunun için ilk olarak yabancı hastanın heyetten geçmesi gerekmektedir. Bu yabancı hastaların ücretleri ise Kaymakamlığın yardım fonlarından karşılanmaktadır.

59