• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, önceki bölümde açıklanan yöntemle toplanan verilerin, araştırmanın alt problemlerine dayalı olarak geliştirilen denencelerin, her birini sınamak amacı ile, istatistiksel tekniklerle çözümlenmesi sonucunda elde edilen bulgulara ve bulguların yorumlarına her bir alt problemle ilgili olarak yer verilmiştir.

Araştırmanın birinci alt problemi şöyledir: “Orff öğretisinin ve yaratıcı dramanın uygulandığı ve uygulanmadığı okullarda, öğrencilerin müzik derslerine olan tutumları arasında anlamlı farklılık var mıdır” ?

Araştırmanın birinci alt probleminin istatistiksel olarak çözümlenmesinden sonra, grupların aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları tablo 4.1 de verilmiştir.

Tablo 4.1

Öğrencilerin Müzik Dersine İlişkin Tutumlarının Öğrenim Gördükleri Okullara Göre Aritmetik Ortalamaları Ve Standart Sapmaları Okul N X Ss

İlk Kurşun 74 2,6484 ,30862 Limon Tepe 82 2,7036 ,31825

Gelişim 166 2,5000 ,37170

Tablo 4.1’ de görüldüğü gibi öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri okullara göre aritmetik ortalamaları ve standart sapmalarına bakıldığında en yüksek ortalama X= 2,7036 ile Limon tepe İlköğretim Okuluna aittir. X= 2,6484 ile İlk Kurşun İlköğretim Okulu ikinci sırada yer almaktadır. Gelişim Koleji de X= 2,5000 ile son sıradadır.

Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri okullara göre farklılık gösterip göstermediğini bulmak için müzik tutum ölçeği puanları kullanılarak tek yönlü Variyans çözümlemesi yapılmıştır. Variyans çözümlemesi sonuçları Tablo 4.2 de verilmiştir.

Tablo 4.2

Öğrencilerin Müzik Dersine İlişkin Tutumlarının Öğrenim Gördükleri Okullara Göre Tek Yönlü Variyans Çözümlemesi Sonuçları

Variyans Kareler Kareler F Anlamlı Kaynağı Toplamı sd Ortalaması p Fark

Gruplararası 1,153 2 ,577 5,234 ,006 Lİ.Tep. Glşm.

Gruplariçi 17,954 163 ,110

Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri okullara göre tek yönlü Variyans çözümlemesi sonuçlarına bakıldığında, çözümleme sonucunda elde edilen p değeri ,006 ( p<,05 ) oranında anlamlı bulunmuş ve verilere Scheffe testi uygulanmıştır.

Yapılan bu analizin sonuçlarına göre, Limon tepe İlköğretim Okulu ile Gelişim Koleji arasında anlamlı farklılık göstermektedir.

Bu farklılık yorumlandığında; Gelişim Koleji’nde Orff öğretisi ve yaratıcı drama etkinlikleri ile ders işlendiği, bu okulda öğrenim gören öğrencilerin, müzik derslerinde Orff öğretisinden ve yaratıcı dramadan olumlu yönde etkilendikleri, Orff öğretisi ve yaratıcı drama etkinliklerinin sosyal ve psikolojik gelişimlerine yardımcı oldukları anlaşılmaktadır.

Ayrıca Gelişim Koleji’nde çalışan müzik öğretmenlerinin, öğrencilerinin derslerde daha aktif, daha yaratıcı, öğrenmeye her an açık olmaları için yaptıkları eğitici ve öğretici etkinliklerden dolayı, yeniliğe ve gelişime açık, yaratıcı, donanımlı öğretmenler olduğu da ifade edilebilir.

Araştırmanın birinci denencesi de; “İzmir ilindeki iki devlet okulu ve bir özel okulda öğrenim gören öğrencilerin müzik dersine olan tutumları, onların öğrenim gördükleri okula göre önemli farklılıklar gösterir.” Yapılan istatistiksel analizler, araştırmanın birinci denencesini destekler nitelikte bir sonuç göstermiştir.

Araştırtmanın ikinci alt problemi ise şöyledir; “ Orff öğretisinin ve yaratıcı dramanın uygulandığı sınıflar arasında anlamlı farklılık var mıdır?”

Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri sınıflara göre aritmetik ortalamaları ve standart sapmaları Tablo 4.3 de verilmiştir.

Öğrencilerin Müzik Dersine İlişkin Tutumlarının Öğrenim Gördükleri Sınıflara Göre Aritmetik Ortalamaları ve Standart Sapmaları

Tablo 4.3

Tablo 4.3 de görüldüğü gibi, öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri sınıflara göre aritmetik ortalamaları ve standart sapmalarına bakıldığında en yüksek ortalama X= 2,6610 ile en çok dağılıma sahip olan grup 4. sınıflardır. Öğrenci tutumlarının sınıflara göre dağılımında ikinci sırada X = 2,6220 ile 5. sınıflar gelmektedir. Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri sınıflara göre aritmetik ortalamaları en düşük olan grup ise X = 2,5905 ile 3. sınıflardır.

Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri sınıflara göre farklılık gösterip göstermediğini bulmak için müzik tutum ölçeği puanları kullanılarak tek yönlü Variyans çözümlemesi yapılmıştır. Variyans çözümlemesi sonuçları Tablo 4.4 de verilmiştir.

Sınıf N X Ss

3. Sınıf 93 2,5905 ,33492

4. Sınıf 118 2,6610 ,23649 5. Sınıf 111 2,6220 ,34030

Öğrencilerin Müzik Dersine İlişkin Tutumlarının Öğrenim Gördükleri Sınıflara Göre Tek Yönlü Variyans Çözümlemesi Sonuçları

Tablo 4.4

Tablo 4.4 de görüldüğü üzere, öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının öğrenim gördükleri sınıflara göre tek yönlü Variyans analizi çözümlemesi sonuçlarına bakıldığında, çözümleme sonucunda elde edilen p değeri ,377 ( p<,05 ) oranında anlamlı farklılık bulunamamıştır.

Yapılan istatistiksel analiz sonucunu yorumladığımızda, Orff öğretisi ve yaratıcı drama uygulanan Gelişim Koleji’ndeki üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflarda işlenen müzik dersleri arasında istatistiksel açıdan bir fark yoktur. İşlenen müzik dersinin içeriği, yöntemi, genel anlamda işleniş biçimi aynı olduğu için gruplar kendi içinde uyumludur.

Farklılık yaratacak etkenler ( öğretmen, yöntem ve teknik, işleniş, materyal, fiziki koşullar ve sosyo-ekonomik yapı ) aynı ya da birbirlerine benzer oldukları için, yapılan analiz sonucunda anlamlı farklılık oluşmaması doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Variyans Kareler Kareler F Anlamlı Kaynağı Toplamı sd Ortalaması p Fark

Gruplararası ,195 2 ,098 ,980 ,377 Önemsiz

Gruplariçi 31,826 319 ,100

Araştırmanın üçüncü alt problemi şöyledir: “ Öğrencilerin müzik derslerine olan tutumlarında, cinsiyetleri arasında anlamlı farklılık var mıdır?” Araştırmanın üçüncü alt probleminin çözümüne yönelik istatistiksel analiz ( t Testi ) yapılmıştır. Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının cinsiyetlerine göre t Testi sonuçları Tablo 4.5 de gösterilmiştir.

Öğrencilerin Müzik Dersine İlişkin Tutumlarının Cinsiyetlerine Göre t Testi Sonuçları

Tablo 4.5

Tablo 4.5 de gösterildiği gibi araştırmaya 152 kız öğrenci, 170 erkek öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının cinsiyetlerine göre t Testi sonuçlarına bakıldığında, elde edilen p değeri ,003 ( p<,05 ) oranında anlamlı farklılık bulunmuştur.

Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde; müzik dersine katılan kız öğrencilerin, erkek öğrencilere oranla ilgili oldukları görülmektedir. Bunun sebebi kız öğrencilerin resim, müzik, tiyatro gibi sanat derslerine daha çok ilgili olmaları olarak yorumlanabilir.

Cinsiyet n X ss. t Değeri p Önem Düzeyi

Kız 152 2,6914 ,27148 ,003

Önemli 3,655

Öğrencilerin müzik dersine ilişkin tutumlarının cinsiyetlerine göre farklılık göstermesinin diğer bir sebebi olarak, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre somut işlemler dönemine daha erken giriyor olmaları gösterilebilir. Müzik derslerinde verilen komutlara uyum sağlayıp onları rahat uygulamaları, kız öğrencilerin somut işlemlere olan yatkınlığını belirtir.

“Bu araştırmada kullanılan tutum ölçeği ve bilgi toplama formundan elde edilip istatistiksel analizi yapılan bilgilere göre Limon Tepe İlköğretim Okulu, İlk Kurşun İlköğretim Okulu ile Gelişim Koleji üçüncü, dördüncü, beşinci sınıf öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumları, Cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık gösterir.” denencesi ile desteklenmiştir.

BÖLÜM V

Benzer Belgeler