• Sonuç bulunamadı

Biyokütleden Yeşil Kömür Üretimi

Gazi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi

PROJE KONUSU

Sanayi kuruluşlarının ve araç kullanımlarının artması ve hızlı endüstrileşme neticesinde bugünkü modern, teknik ve endüstriyel dünyamız oluştu. Buna karşılık planlama ve çevresel düzenlemelerdeki eksiklikler sonucu gittikçe artan hava kirliliği pek çok ülkede sağlık ve çevre sorunlarını da beraberinde getirdi. Pek çok ülkenin pek çok şehrinde Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerlerin aşıldığı belirlenmiştir. Değerli görüşlerinize sunulan iş fikri mikroalglerin karbon kaynağı olarak kullanacağı endüstriyel bir atık olan “baca gazı” ile hava kirliliğini azaltma stratejilerine katkı sağlamak ve ticari değeri yüksek ikincil ürün üretilmesi sağlamak üzere planlanmıştır. İkincil olarak üretilmesi planlanan hedef ürün mikroalg katkılı kömür (yeşil kömür)’dür.

Bu amaçlar doğrultusunda Eskişehir Mihalıççık’ta bulunan Yunus Emre Termik Santrali’nden baca gazları basınçlı kaplarla laboratuar ortamına taşınacak ve yine bu bölgeden izole edilecek mikroalglere aktarılacaktır. İçlerinden en dirençli olanlar seçilecek ve tür teşhisleri yapılacaktır. Ardından bu türler optimizasyon çalışmaları yapmak üzere yine baca gazı varlığında geliştirileceklerdir. En iyi gelişmeyi gösteren tür yüksek miktarda biyokütle elde etmek için laboratuar tipi açık havuzda ve optimize edilen parametrelerin ışığı altında baca gazı varlığında geliştirilecektir.

Bu yolla ucuz ve bol miktarda biyokütle elde edilecek ve hem CO2 emisyonlarının azaltılmasına hem de yenilenebilir enerji üretimine olanak sağlanacaktır. Elde edilen biyokütle termik santralin kendi çıkarttığı yerli kömürle karıştırılarak yanma verimi arttırılacak ve bu santralde ek yakıt olarak kullanılıp kalori hesabı ve ürünün yanması neticesinde elde edilecek elektrik enerjisi gerekli fizibilite çalışmaları ile istatistikî analizler yapılarak büyük çapta uygulama aşamasında başarı şansı araştırılacaktır.

Mikroalgler tesisin atık suyu ile belirli oranlarda karıştırılacak besi yerinde geliştirilecek ve bu yolla hava kirliliğinin yanısıra atık su arıtımı da sağlanarak proje çıktıları arttırılacaktır.

FAALİYET PLANI

Hazırlık aşaması (3 ay) Malzeme, araç-gereç ve cihazların sipariş edilmesi Baca gazına dirençli mikroalgal

izolatların seçilmesi (4 ay) Termik santral atık suyundan

örnek alınması Alınan su örneklerinin besi

ortamında inkübasyonu Su örneklerinden

mikroalgal izolasyon En dirençli türün seçimi için baca gazı uygulama çalışmaları

Mikroalglerin geliştirilmesi ve açık havuz sistemine geçiş (8 ay)

En dirençli türlerin çoklu kültivatörde optimizasyon çalışmaları (pH, büyüme ve direnç faktörleri

konsantrasyonları, baca gazı akış oranı, fotoperiyod, sıcaklık ve biyokütle konsantrasyonları)

Optimum koşulların hepsinin açık havuzda geliştirilecek türe uygulanması ve büyük hacimde biyokütle üretimi

Mikroalglerin geliştirilmesi ve

açık havuz sistemine geçiş (8 ay) Havuzdan mikroalglerin hasatı, santrifüj ve kurutma işlemi Biyokütleden prototip mikroalg katkılı kömür üretimi ve kalori tayini

FİNANSMAN İHTİYACI

150.000 TL

Dr. Burcu ERTİT TAŞTAN, Doç. Dr. Turgay TEKİNAY Adres: Gazi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Uygulama ve

Araştırma Merkezi-Gölbaşı/Ankara Telefon: 0 535 687 43 53 E-posta adresi: burcuertit@gmail.com

72

Yenilikçi Projeler İş Dünyası İle Buluşuyor!

s.72

Yenilikçi Projeler

İş Dünyası İle Buluşuyor!

BİLİŞİM/YAZILIM

Sınır Eleman Yöntemi Tabanlı Ticari Yazılım Geliştirilmesi (Bee_v1) NOVUMEK Müh. Ltd. Şti.

PROJE KONUSU

Bu projede çeşitli mühendislik problemlerinde ortaya çıkan matematiksel modellere yönelik sınır eleman yöntemli bir sayısal çözüm algoritmasına sahip ticari bir yazılım geliştirilmektedir. Yazılım modüler olacak ve her bir modül ana programa bağlı olarak tek başına çalışabilir olacaktır. Bu sayede ücretlendirme politikası da modüllere bağlı olarak düzenlenebilecektir.

Program ayrıca paralel hesaplama kapasitesine sahip olacaktır. Bu sayede çözüm sürelerinin oldukça düşük olması beklenmektedir. Ayrıca sınır eleman yönteminin avantajları dolayısı ile özellikle sonsuz uzay, yarı uzay ve tekrar-ayrıklaştırma (remeshing) gerektiren problemlerin modellenmesi çok daha kısa zaman almaktadır.

Proje Destek Durumu (TUBiTAK, KOSGEB vb.): Şirketimiz projenin yürütülmesini kendi öz kaynakları ve KOSGEB Ar-Ge innovasyon desteği ile sürdürmektedir.

FAALİYET PLANI

İki boyutta akustik, elektromanyetik, elastik, ısı transferi ve mikrokanal akışı problemlerine yönelik çözüm yapan program hazırdır. Bir yıl içerisinde program için kullanıcı odaklı bir arayüz de tasarlanarak üç boyutlu analizler için kullanıma sunulacaktır. Programın üç boyutlu analizleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve paralel algoritmaların uygulanması önümüzdeki yıl içinde gerçekleştirilerek program satışa sunulacaktır. Paralelleştirme amacı ile hem CPU hem de GPU üzerinde paralelleştirme imkanları sunulacaktır.

FİNANSMAN İHTİYACI

Şirketimiz projenin yürütülmesini kendi öz kaynakları ve KOSGEB Ar-Ge innovasyon desteği ile sürdürmektedir. Ürünün piyasaya çıkış süresini azaltmak amacı ile firma bünyesinde daha çok programcı personel istihdam edebilmek için ve ayrıca satış, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için 250 Bin TL’lik bir bütçe projenin çok daha etkin bir şekilde başarıya ulaşmasını sağlayacaktır. Bu bütçenin, nakit olarak sağlanmasına alternatif olarak, programın potansiyel kullanıcı firmaları ile ortak projeler vasıtası ile finansmanı mümkündür. Programın piyasaya çıkması sonrası 250 Bin TL’nin tahmini geri dönüş süresi 3 yıldır.

Yrd. Doç. Dr. Barbaros ÇETİN Adres: Atılım Üniversitesi TEKMER No:8,

İncek-Gölbaşı/Ankara Telefon: 0 532 205 45 12 E-posta adresi: barbaros. Cetin@bilkent.edu.tr

73

Yenilikçi Projeler İş Dünyası İle Buluşuyor!

Yenilikçi Projeler İş Dünyası İle Buluşuyor!

ÇEVRE

Aerojel Tabanlı Komposit Yalıtım Malzemeleri Geliştirme Projesi Deliyalıtkanlar Kimya Bilişim Makine Ar-Ge San ve Tic. Ltd. Şti.

PROJE KONUSU

Isı Yalıtım Maddesi Aerogel

Proje Destek Durumu (TUBİTAK, KOSGEB vb.): TÜBİTAK

Sever GÜZELMANSUR Adres: Bilkent Cyberpark Telefon: 0 538 743 44 63 E-posta adresi: deliyalitkanlar@gmail.com

74

Yenilikçi Projeler İş Dünyası İle Buluşuyor!

s.74

Yenilikçi Projeler

İş Dünyası İle Buluşuyor!

BİLİŞİM/YAZILIM

dsOffice

Benzer Belgeler