• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

6.1. Bilgi Yönetimi’nin İnovasyon Yeteneğine Etkisi

Firmaların inovasyon yetenekleri ekonomik büyüme ve gelişmeye yönelik itici gücü oluşturmaktadır. Firmaların inovasyon yeteneği boyutlarını kullandıklarını ve firmaların kendilerini inovasyon yapan yenilikçi bir firma olarak ifade ettikleri tespit edilmiştir. Firmaların ar-ge’ye ayırdıkları finansman kadar firmaların inovasyon yeteneklerini geliştirdikleri tespit edilmiştir. Firmaların yenilikçi olmaları ve yenilik yeteneklerini kullanmalarına rağmen firmaların inovasyon yapmalarının ihracat performanslarına etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (Korkmaz vd., 2009).

Firmaların yeni bilgiyi yakalaması ve yeni bilgiye olan ihtiyacı inovasyon yeteneğinin gelişmesini sağlamıştır. Firmaların yenilik yapma istekleri mevcut bilgi kullanmalarını ve yeni bilgiyi elde etmek için firmaların yeteneklerini kullanmalarını gerekli kılmaktadır. Örgütlerin iletişiminde kolaylık sağladığı bilgi yönetimine ihtiyaç duyulmaktadır. Firmalar kendi amaçlarına göre bilgiyi kullanmaktadırlar. Yapılan çalışmada bilginin ede edilmesinin inovasyon yeteneğini kullandığı ileri sürülmüştür (Gold vd., 2001).

 H1a: Bilginin edinilmesi sürecinin işletmenin Öğrenme ve Ar-Ge Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H2a: Bilginin edinilmesi sürecinin işletmenin Kaynak Tahsisi Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H3a: Bilginin edinilmesi sürecinin işletmenin Üretim Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H4a: Bilginin edinilmesi sürecinin işletmenin Pazarlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H5a: Bilginin edinilmesi sürecinin işletmenin Organizasyon Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H6a: Bilginin edinilmesi sürecinin işletmenin Stratejik Planlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

6.1.2. Bilginin Dönüştürülmesinin İnovasyon Yeteneğine Etkisi

Bilginin dönüştürülmesi ile inovasyon yeteneği firmanın elinde olan bilginin dönüştürülmesinde, yeni bilginin yaratılmasına destekçi olmaktadır. Bilginin dönüştürülmesi için firmaların inovasyon yeteneklerini iyi kullanabilmekle ilgilidir. İnovasyon yeteneğini kullanabilmek yüksek çaba ve deneyim gerektirmektedir. Böylece bilgi dönüştürülerek yeni bilgi elde edilmiş olmaktadır. Bilginin dönüştürülmesi elde olan bilgiyi yararlı hala getirmeyi amaçlamaktadır. Firmalar bilgiyi dönüştürerek yararlı hale getirmektedir. Firmalarda verimliliğin artması bilginin dönüştürülmesiyle gerçekleştirilebilmektedir. İnovasyon yeteneklerinin kullanan firmalar bilgiyi en etkili biçimde sunabilmektedir (Gold vd., 2001). Bilginin dönüştürülmesi ile firmalar yenilik yapmaktadırlar. Bilginin dönüştürülmesi ile firmalar verimliliklerini artırmaktadırlar. Firma yöneticileri, firma performansını artırmak için inovasyon yeteneğine ve bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bilginin dönüştürülmesi ile firmalar iç ve dış pazarda rekabet edebilmektedirler. Bilginin dönüştürülmesi ile birlikte firmalar inovasyon yeteneklerini ihtiyaçları doğrultusunda uygulayarak tasarlanmaktadır. Bilginin dönüştürülmesi ile elde edilen bilgiler firma içerisinde saklanabilmektedir. Bilginin saklanması verimliliği artırmada rol almaktadır. Firmalarda bilginin dönüştürülmesi ve bölgesel inovasyon ilişkisi incelenmiş ve araştırılmıştır. Bilginin dönüştürülmesinin inovasyonu olumlu etkileyeceği gözlemlenmiştir. Buradan yolan çıkılarak aşağıdaki hipotezler kurulmuştur (Lau ve Lo, 2015).

 H1b: Bilginin dönüştürülmesi sürecinin işletmenin Öğrenme ve Ar-Ge Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H2b: Bilginin dönüştürülmesi sürecinin işletmenin Kaynak Tahsisi Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H3b: Bilginin dönüştürülmesi sürecinin işletmenin Üretim Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H4b: Bilginin dönüştürülmesi sürecinin işletmenin Pazarlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H5b: Bilginin dönüştürülmesi sürecinin işletmenin Organizasyon Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H6b: Bilginin dönüştürülmesi sürecinin işletmenin Stratejik Planlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

6.1.3. Bilginin Korunması Ve Paylaşılmasının İnovasyon Yeteneğine Etkisi

Firmalar bilgilerini korumak için inovasyon yeteneklerini kullanmaktadırlar. İnovasyon yeteneği ile bilginin güvenliğini sağlayan firmalar yasal olmayan yollardan korunmaya çalışmaktadır. Yasal olmayan yöntemler firmanın verimliliğini düşüreceğini öngördüklerinden inovasyon yeteneğinden faydalanma yolları aranmaktadır. Bilginin korunması firmalar arasındaki rekabeti artırmanın ayrı bir yoludur. (Gold vd., 2001). Bilginin korunması ve paylaşılması inovason yeteneğini korumak amacıyla fırsatlar sunmaktadır. Çalışanların verimli, hızlı ve kolay bir şekilde işlerini yürütmelerini sağlar. Bilginin korunması ve paylaşılması organizasyon yeteneğini iyi bir şekilde kullanmayı gerektirmektedir (Lin, 2007). Bilginin korunması ve paylaşılması incelemiş ve inovasyon yeteneği üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırmıştır. Bilginin paylaşılmasının yeni ürün üretimine etkisinin olduğu vurgulanmıştır. Böylece inovasyon yeteneği üzerinde çeşitli inovasyon modelleri ele alınmış ve araştırılmıştır. Bilgi paylaşımının inovasyon yeteneğini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. İnovasyon yeteneği ve bilgi paylaşımı hem firmalara hem ulusun gelişmesinde rol aldığı öne sürülmüştür. Girişimciliğin önemli göstergelerinden biri de bilgi paylaşımıdır. Bilgi paylaşımı yeni bilgilerin elde edilmesinde etkili olmaktadır. Bilgi paylaşımı inovasyon yeteneğinin performansının artmasında rol aldığı gözlemlenmiştir (Yeşil vd., 2013).

 H1c: Bilginin korunması ve paylaşılması sürecinin işletmenin Öğrenme ve Ar-Ge Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H2c: Bilginin korunması ve paylaşılması sürecinin işletmenin Kaynak Tahsisi Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H3c: Bilginin korunması ve paylaşılması sürecinin işletmenin Üretim Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H4c: Bilginin korunması ve paylaşılması sürecinin işletmenin Pazarlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H5c: Bilginin korunması ve paylaşılması sürecinin işletmenin Organizasyon Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H6c: Bilginin korunması ve paylaşılması sürecinin işletmenin Stratejik Planlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

6.1.4. Bilginin Uygulanmasının İnovasyon Yeteneğine Etkisi

Firmalar, fayda sağlamakta adına bilgiyi uygulamaktadırlar. Bilginin uygulanması aynı zamanda firmanın inovasyon hedefine ulaştığının göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır (İpçioğlu ve Kahya, 2016). Firmanın uzun süre devam etmesi iç ve dış çevre şartlarına uyum sağlamasıyla gerçekleştirilebilir. Bilginin uygulanabilir olması inovasyon yeteneğine bağlıdır. İnovasyon yeteneği bilgiyi belirli boyutlardan geçirerek bilgiyi uygulanabilir hala getirmektedir. Böylece firma performansını artırıcı etki elde etmiş olmaktadırlar. Firmanın performansının atması inovasyon yeteneğini kullanarak bilginin uygulanabilir olmasına bağlıdır. Bilginin kullanılması bilginin uygulandığının göstergelerinden biri olmaktadır. Bilginin uygulanması bilginin kullanılabilirliğini göstermektedir (Gold vd., 2001).

 H1d: Bilginin uygulanması sürecinin işletmenin Öğrenme ve Ar-Ge Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H2d: Bilginin uygulanması sürecinin işletmenin Kaynak Tahsisi Üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H3d: Bilginin uygulanması sürecinin işletmenin Üretim Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H4d: Bilginin uygulanması sürecinin işletmenin Pazarlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H5d: Bilginin uygulanması sürecinin işletmenin Organizasyon Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

 H6d: Bilginin uygulanması sürecinin işletmenin Stratejik Planlama Yeteneği üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Benzer Belgeler