• Sonuç bulunamadı

3. BULGULAR

3.4. Veri Analizleri

3.4.3. Bilgi Verici Bazların (Varyasyonlu Bölgelerin) Mutasyonal Özellikleri

Yukarıda da belirtildiği gibi, Anthriscus cinsi taksonlarına ait bireyler için toplam 30 adet bilgi verici baz (varyasyonlu bölge) tespit edilmiştir. Bunlardan 77. baz en değişken ortak bilgi verici bölge olup, parental bazını tespit etmek ve mutasyon çeşitleri hakkında yorum yapabilmek oldukça güçtür. Bundan dolayı da ancak parental bazın tahminine

dayanan varsayımlar temelinde bu bazın mutasyonları hakkında yorum yapılabilmektedir (Şekil 3.2.).

77. baz hariç tutulduğunda, geride kalan 29 adet bilgi verici bölgelerde 9 adet transisyonal mutasyon, 14 adet transversiyonal mutasyon, 5 adet mikro delesyon ve 2 adet duplikasyon tespit edildi (sadece A. kotschyi’de bulunan 6. ve 7. bazlardaki mutasyonal durum çok büyük bir ihtimalle tüm taksonlarda ortak olan 8. (C) ve 9. (T) bazlarda görülen duplikasyonla meydana gelmiş olup, zorlama bir yorum yapmak için belki farklı açıdan bakılarak A. kotschyi hariç tüm taksonlarda görülen 6. ve 7. bazlardaki mikro delesyon olarak da değerlendirilebilir).

Bilgi verici bazların mutasyonal özellikleri detaylı bir şekilde aşağıda açıklanmaktadır. Taksonlarda yaygın bulunan bazların kısaltmaları bold (kalın) yazılarak verilmektedir.

- 2. baz tüm taksonların bireylerinde ve A. lamprocarpa subsp. chelikii Osmaniye populasyonu bireyinde timin (T) iken sadece A. lamprocarpa subsp. chelikii Karaman populasyonu bireyinde transversiyonal mutasyon ile guanine dönüşmüştür (T => G).

- 6. ve 7. bazlar A. kotschyi’de sırasıyla sitozin (C) ve timin (T) iken, çok büyük bir ihtimalle diğer tüm taksonlarda ortak olan 8. (C) ve 9. (T) bazlar duplikasyon mutasyonu ile A. kotschyi’de 6., 7. bazlar bölgesini meydana getirmiştir veya çok az bir ihtimalle sadece A. kotschyi’de görülen 6. ve 7. bazlar diğer tüm taksonlarda mikro delesyona uğrayarak yok olmuştur.

- 22. baz tüm taksonlarda timin (T) iken, sadece A. cerefolium var. trichocarpa’nın bazı bireylerinde (3 birey) transisyonal mutasyonlar ile sitozine dönüşmüş (T => C) ve A. sylvestris subsp. sylvestris bireylerinde ise mikro delesyonla yok olmuştur.

- 23., 24., ve 25. bazlar bütün taksonlarda timin (T) iken sadece A. sylvestris subsp. sylvestris’te mikro delesyonla yok olmuştur.

- 26. baz A. kotschyi ve A. sylvestris subsp. sylvestris’te transversiyonal mutasyonlar ile sitozin (G => C) dönüşürken, , A. cerefolium var. trichocarpa’da yine transversiyonal mutasyonlar ile sitozin ve timin’e (G => T, C) dönüşmüştür. Geri kalan tüm taksonlarda ise guanin (G) olarak görülmüştür.

- 27. baz tüm taksonlarda timin (T) iken, A. cerefolium var. trichocarpa’nın bazı bireyleri ile A. sylvestris subsp. sylvestris ve A. kotschyi’de transversiyonal mutasyonlarla guanin’e (T => G) dönüşmüştür.

- 29. baz A. cerefolium var. trichocarpa, A. kotschyi ve A. sylvestris subsp. sylvestris taksonlarının bireylerinde transversiyonal mutasyonlarla timine dönüşmüşken (A => T), diğer taksonlarda değişmemiş ve adenin (A) olarak kalmıştır.

- 30. baz A. cerefolium var. trichocarpa, A. kotschyi ve A. sylvestris subsp. sylvestris bireylerinde olmak üzere üç taksonda transisyonal mutasyonlar sonucu adenine dönüşmüşken (G => A), diğer taksonlarda değişmemiş ve guanin (G) olarak kalmıştır. - 31. baz A. lamprocarpa subsp. lamprocarpa, A. lamprocarpa subsp. chelikii ve A. sylvestris subsp. nemorosa taksonlarına ait bireylerde mikro delesyonla yok olmuşken, diğer taksonlarda guanin (G) olarak gözlenmiştir.

- 37. baz tüm taksonlarda sitozin (C) iken, A. tenerrima var. tenerrima ve A. caucalis var. caucalis bireylerinde transversiyonal mutasyon ile adenine dönüşmüştür (C => A).

- 43. baz tüm taksonlarda timin (T) iken sadece A. cerefolium var. trichocarpa’da transisyonal mutasyonla sitozine dönüşmüştür (T => C).

- 44. baz tüm taksonlarda sitozin (C) iken, sadece A. kotschyi’de transversiyonal mutasyon sonucu adenin olmuştur (C => A).

- 54. baz tüm taksonlarda adenin (A) iken, sadece A. cerefolium var. trichocarpa’da transversiyonal mutasyonla sitozin olmuştur (A => C).

- 60. baz A. kotschyi taksonuna ait bireylerde mikro delesyonla yok olmuşken, sözkonusu baz tüm taksonlarda adenin (A) olarak gözlenmiştir.

- 61. baz tüm taksonlarda sitozin (C) iken, A. kotschyi taksonuna ait bireylerde transversiyonal mutasyon geçirerek adenine dönüşmüştür (C=>A).

- 74. baz A. kotschyi taksonuna ait bireylerde transversiyonal mutasyon sonucu adenin olarak değişmişken (C => A), diğer tüm taksonlarda değişmeyerek sitozin (C) olarak kalmıştır.

- 75. baz sadece A. sylvestris subsp. sylvestris taksonuna ait bireylerde transversiyonal mutasyon sonucu timin ve sitozin’e dönüşürken (A => T, C), diğer tüm taksonlarda değişmeyerek adenin (A) olarak kalmıştır.

- 77. baz en değişken baz olup, parental bazını tespit etmek oldukça güçtür. Bundan dolayı da ancak parental bazın tahminine dayanan varsayımlar temelinde bu bazın mutasyonları hakkında yorum yapılabilmektedir. Tablo 4.8’den de rahat takip edilebileceği üzere;

 Eğer parental baz adenin (A) ise sadece transversiyonal mutasyonlar (A => C ve A => T),

 Eğer parental baz sitozin (C) ise hem transversiyonal mutasyonlar (C => A) ve hemde transisyonal mutasyonlar (C => T),

 Eğer parental baz timin (T) ise hem transversiyonal mutasyonlar (T => A) ve hemde transisyonal mutasyonlar (T => C) meydana gelmiş olabilir.

Taksonların 77. bazları A. cerefolium var. trichocarpa, A. caucalis var. caucalis, A. tenerrima var. tenerrima ve A. kotschyi’nin bütün bireylerinde adenin (A); A. lamprocarpa subsp. chelikii ve A. lamprocarpa subsp. lamprocarpa’nin bütün bireylerinde timin (T); A. sylvestris subsp. nemorosa’nın bazı bireylerinde timin (T) ve bazı bireylerinde ise sitozin (C); A. sylvestris subsp. sylvestris’in bütün bireylerinde sitozin (C) şeklindedir (Tablo 4.8 ).

- 88. baz A. cerefolium var. trichocarpa bireylerinde transisyonal mutasyonla adenin halini almışken (G => A), A. tenerrima var. tenerrima bireylerinde transversiyonal mutasyonla timine dönüşmüştür ( G => T). Geri kalan tüm taksonlarda ise değişmeyerek guanin (G) kalmıştır.

- 154. baz A. cerefolium var. trichocarpa bireylerinde transisyonal mutasyon sonucu timin olarak farklılaşmışken ( C => T), diğer tüm taksonlarda değişmeyerek sitozin (C) şeklinde kalmıştır.

- 161. baz A. tenerrima var. tenerrima bireylerinde transisyonal mutasyon sonucu sitozine dönüşmüşken (T => C), diğer taksonlarda değişmemiş ve timin (T) olarak kalmıştır.

- 231. baz A. cerefolium var. trichocarpa bireylerinde transisyonal mutasyon sonucu adenin olarak farklılaşmışken (G => A), diğer taksonlarda değişmemiş ve guanin (G) olarak kalmıştır.

- 244. baz A. cerefolium var. trichocarpa bireylerinde transisyonal mutasyonla adenine dönüşmüşken (G => A), diğer taksonlarda değişmemiş ve guanin (G) olarak kalmıştır. - 254. baz A. cerefolium var. trichocarpa bireylerinde görülen transversiyonal mutasyon sonucu timine dönüşmüşken (G => T), diğer taksonlarda değişmemiş ve guanin (G) olarak kalmıştır.

- 292. baz A. caucalis var. caucalis ve A. tenerrima var. tenerrima taksonlarına ait bireylerde transversiyonal mutasyonlar sonucu sitozine dönüşmüşken (A => C), diğer taksonlarda değişmemiş ve adenin (A) olarak kalmıştır.

- 293. baz A. caucalis var. caucalis ve A. tenerrima var. tenerrima taksonlarına ait bireylerde transisyonal mutasyonlar sonucu adenine dönüşmüşken (G => A), diğer taksonlarda değişmemiş ve guanin (G) olarak kalmıştır.

- 309. baz A. sylvestris subsp. nemorosa’nın iki bireyi ile A. lamprocarpa subsp. lamprocarpa ve A. lamprocarpa subsp. chelikii’nin Karaman populasyonu bireyinde transversiyonal mutasyon sonucu sitozine dönüşmüşken (G => C), diğer tüm taksonlar ile A. lamprocarpa subsp. chelikii’nin Osmaniye populasyonu bireyinde değişmeyerek guanin (G) halinde kalmıştır.

3.4.4. trnL3’-trnF Bölgesinin Baz Dizilimine Göre Taksonların Genetik