• Sonuç bulunamadı

Bu katıldığınız çalışma bilimsel bir araştırma olup, araştırmanın adı Aktif voleybol ve

basketbol sporcularında dikey sıçrama mesafesi ile izokinetik hamstrings zirve tork, quadriceps zirve tork ve H/Q zirve tork oranı arasındaki ilişki’dir. Bu araştırmanın amacı, farklı açısal hızlarda ölçülen kas kuvvetinin sıçrama mesafesi ile ilişkili olup olmadığını saptamaktır.

Bu araştırmada ; boy ve kilonuz, kilo/boy ölçer baskül kullanılarak ölçülecektir.Uyluk boyu ve uyluk çevresi, mezura kullanılarak ölçülecektir.Uyluk arka grup kaslarınızın esnekliği, kollar ters T pozisyonunda bacaklar bükülmeden sırtüstü yatarken test edilecek bacak yukarı kaldırılarak ölçülecektir.Bu esnada diğer bacağınız düz pozisyonu koruyacaktır.Uyluk ön grup kaslarınızın esnekliği, yüzükoyun yatarak test edilecek bacağınız bükülerek topuğun uyluğa yaklaşma mesafesi ölçülecektir.Postür, yani vücut pozisyonunuzun uygunluğu, çekül (yukarıdan sarkıtılmış bir ip) ile ölçülecektir.Önden, her iki yandan ve arkadan değerlendirme yapılacaktır. Star excursion balance test,dengenizi ölçmek için kullanılacaktır. Yere çizilen dikey ve yatay çizgiler ile bir daire oluşturulacaktır(toplam 8 çizgi ve bu çizgiler arasında 45 derece olmalı).Siz çizgilerin birleştiği noktada tek ayak üzerinde duracaksınız.Diğer ayağınız ile bu çizgiler üzerinde ulaşabildiğiniz en uzak noktaya temas ettiğiniz mesafe santimetre cinsinden ölçülecektir.Test diğer bacak için tekrarlanacaktır. Test her bir bacak için 3 kez tekrarlanıp en iyi ölçüm kaydedilecektir.

Ekstremite simetrisini ölçmek için triple hop distance (THD) kullanılacaktır. Test bisiklet ergometresinde ısınmayla başlayacak, teste özel ısınma için daha sonra 2 dakika aralıklar ile orta şiddette 3 zıplama yapacaksınız.Ölçüm için;Düz bir çizgi üzerinde tek ayak üstünde atlayabildiğiniz en uzak noktaya art arda 3 atlama yapacaksınız ve bu mesafe ölçülecektir.Performansını artırabilmek için kollarınızı kaldırmanıza izin verilecektir. Kas kuvvetinzi ölçmek için izokinetik dinamometre cihazı kullanılacaktır.Önclikle bisiklet ergometresinde 5 dakika ısınma egzersizi yapacaksınız ve daha sonra izokinetik dinamometreye üreticinin tavsiyelerine göre oturtturulacak ve pozisyonunuz sabitlenecektir.uyluk ön grup kaslarınızın ölçümü için dizinizi yukarı doğru kaldırarak ve daha sonra uyluk arka grup kaslarınızın ölçümü için dizini bükerek belirlenmiş protokoller ile kas kuvvetiniz ölçülecektir.İki eliniz belinizde yarı çömelerek, tam çömelerek ve ayakta dik pozisyondan çömelerek yaylanma hareketi ile yukarıya doğru sıçramanız ile dikey sıçrama

mesafeniz ölçülecektir.Bu araştırmada yer almanız öngörülen süre 90 dakika olup, araştırmada yer alacak gönüllülerin sayısı 60’tır.

Bu araştırma ile ilgili olarak uygulanan tedavi şemasına özen gösterme, araştırıcının önerilerine uyma sizin sorumluluklarınızdır.

Bu araştırmada sizin için ağrı ve yorgunluk gibi riskler ve rahatsızlıklar söz konusu olabilir; ancak sizin için beklenen yararlar; uygulanan testler sayesinde kas kuvvetiniz, sıçram yüksekliğiniz, bacak simetriniz gibi verileri sayısal veri olarak öğrenmenizdir.

Araştırma sırasında sizi ilgilendirebilecek herhangi bir gelişme olduğunda, bu durum size veya yasal temsilcinize derhal bildirilecektir. Araştırma hakkında ek bilgiler almak için ya da çalışma ile ilgili herhangi bir sorun, istenmeyen etki ya da diğer rahatsızlıklarınız için 05063748694 no.lu telefondan Fizyoterapist Fulya GÜRCENAN’a başvurabilirsiniz.

Bu araştırmada yer almanız nedeniyle size hiçbir ödeme yapılmayacaktır ; ayrıca, bu araştırma kapsamındaki bütün muayene, tetkik, testler ve tıbbi bakım hizmetleri için sizden veya bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kuruluşundan hiçbir ücret istenmeyecektir. Bu araştırma Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi tarafından desteklenmektedir.

Bu araştırmada yer almak tamamen sizin isteğinize bağlıdır. Araştırmada yer almayı reddedebilirsiniz ya da herhangi bir aşamada araştırmadan ayrılabilirsiniz; bu durum herhangi bir cezaya ya da sizin yararlarınıza engel duruma yol açmayacaktır. Araştırıcı bilginiz dahilinde veya isteğiniz dışında, uygulanan tedavi şemasının gereklerini yerine getirmemeniz, çalışma programını aksatmanız veya tedavinin etkinliğini artırmak vb. nedenlerle sizi araştırmadan çıkarabilir. Araştırmanın sonuçları bilimsel amaçla kullanılacaktır; çalışmadan çekilmeniz ya da araştırıcı tarafından çıkarılmanız durumunda, sizle ilgili tıbbi veriler de gerekirse bilimsel amaçla kullanılabilecektir.Size ait tüm tıbbi ve kimlik bilgileriniz gizli tutulacaktır ve araştırma yayınlansa bile kimlik bilgileriniz verilmeyecektir, ancak araştırmanın izleyicileri, yoklama yapanlar, etik kurullar ve resmi makamlar gerektiğinde tıbbi bilgilerinize ulaşabilir. Siz de istediğinizde kendinize ait tıbbi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çalışmaya Katılma Onayı:

Yukarıda yer alan ve araştırmaya başlanmadan önce gönüllüye verilmesi gereken bilgileri okudum ve sözlü olarak dinledim. Aklıma gelen tüm soruları araştırıcıya sordum, yazılı ve sözlü olarak bana yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış bulunmaktayım. Çalışmaya katılmayı isteyip istemediğime karar vermem için bana yeterli zaman tanındı. Bu koşullar altında,bana ait tıbbi bilgilerin gözden geçirilmesi, transfer edilmesi ve işlenmesi konusunda araştırma yürütücüsüne yetki veriyor ve söz konusu araştırmaya ilişkin bana

yapılan katılım davetini hiçbir zorlama ve baskı olmaksızın büyük bir gönüllülük içerisinde kabul ediyorum.

Bu formun imzalı bir kopyası bana verilecektir.

Gönüllünün, Adı-Soyadı: Adresi: Tel.-Faks: Tarih ve İmza:

Açıklamaları yapan araştırmacının, Adı-Soyadı:

Görevi: Adresi: Tel.-Faks: Tarih ve İmza:

Benzer Belgeler