• Sonuç bulunamadı

Benjamin Tudela’nın Prester John ile İlgili Kayıtları 22 

B.   BENJAMIN TUDELA VE PRESTER JOHN 18

3.  Benjamin Tudela’nın Prester John ile İlgili Kayıtları 22 

Benjamin Tudela 1160 yılında İspanya’dan İslâm dünyasına doğru çıkmış olduğu seyahati esnasında kendisinin de Yahudi olması münasebetiyle ekseriyetle geçmiş olduğu coğrafyalardaki Yahudi nüfusu ve bunların sosyal, ekonomik ve dini yaşantılarının yanında meskûn oldukları bölgelerdeki siyasal hadiselerden de söz etmektedir. Bu bağlamda cereyan eden olaylar, meydana gelen savaşlar ve hükümdarlık mücadelelerinin yanında Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında gerçekleşen mücadeleler hakkındaki bilgilere de eserde tesadüf olunur. İslâm âlemi ve batı dünyası arasındaki savaşlar kutsal topraklara egemen olmak adına önemli bir mevzu idi. Zira üç semavi din içinde kutsal olarak görülen Kudüs egemenliği manevi açıdan öneminin yanında bir nevi siyasal üstünlük açısından da ehemmiyetliydi. Benjamin Tudela’nın kayıtlarını incelediğimizde bizim için önemli olan ve yine tezin muhteviyatına giren Prester John ismine bir kez daha Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki mücadeleler esnasında rastlamaktayız51.

Benjamin Tudela, anavatanı olan Kuzey İspanya’dan Müslümanların egemenliğinde bulunan topraklara doğru geldiğinde önce Roma ve İtalya, daha sonrasında ise Yunanistan üzerinden Konstantiniye’ye geçmiştir. İran toprakları       

çıkarılmış ve bu kanuna göre, Yahudilerin şehir içinde yaşamaları yasaklanmış ve o dönemde şehrin dışında kalan bölgede yer alan Haliç’in kuzeyine yani günümüzde Galata çevresine yerleştirilmişlerdir. Daha sonra ise XI. Yüzyılın sonlarına doğru yukarıda bahsi geçen Pera’ya yerleştirilmişlerdir. İstanbul’un Müslümanlar tarafından fethedilmesinden sonra zamanla buraya Beyoğlu denmeye başlanmıştır. Detaylı bilgi için bk. İstanbul Kültür ve Sanat Ansiklopedisi, İstanbul, 1983, II. Cilt, s. 1239-1240.

50Tudela’lı Benjamin, Ratisbon’lu Petachia, Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslâm Dünyası Gözlemleri,

s. 16-133.

51 Tudela’lı Benjamin, Ratisbon’lu Petachia, Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslâm Dünyası

üzerinden Filistin’e geçen Benjamin Anadolu’da Selçuklular ile Bizanslıların mücadelelerine de değinmiştir. Filistin’de bulunan kutsal topraklara doğru olan zorlu seyahat koşulları, Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasında bitmek bilmeyen mücadeleler, şövalyelerin yağma faaliyetleri nedeniyle Kudüs’e olan yolculuk güzergâhını sıkça değiştirmek zorunda kalmasına ilişkin detaylar eserde nakledilen diğer konulardır52. Mısır üzerinden kutsal topraklara doğru yolculuğunda Mısır hakkında bilgilere yer veren seyyah bu ülkenin Selahattin Eyyubi’nin egemenliğinde olduğunu ve Sultan Nureddin’in ölümünden sonra başa geçen Selahattin’in İslâm dünyasında büyük etkiler bırakacak nitelikte fetihler yaptığını aktarmaktadır53. Selahattin Eyyubi komutasındaki Müslüman ordularının hızlı yükselişi ve fetih hareketleri karşısında Hıristiyanların büyük korku içine düştüklerine de değinen Benjamin, Müslüman dünyasının bu yükselişi esnasında Avrupa’da ortaya çıkan Prester John söylencesi hakkında bilgilere yer vermektedir. Hıristiyanlara arasında hızla yayılan bu habere göre Orta Asya coğrafyasında başlarında Prester John adındaki kuvvetli bir Hıristiyan Kralının bulunduğu ordunun, Batı Asya topraklarından başlayarak Müslüman ordularına karşı mücadele ettiklerini ve bu mücadelelerden galip ayrılarak Müslümanları büyük bozguna uğrattıklarını aktarmaktadır. Bu gelişmeler neticesinde büyük bir mutluluk ve beklentiye giren Hıristiyan dünyası ve Papa III. Alexander doğudan gelen bu Hıristiyan kralın kendilerine yardım edeceği ve uzun zamandır Müslümanlar karşısında almış oldukları mağlubiyetlerin onun yardımıyla son bulacağı kanısına kapılmıştı. Müslümanların hızlı ilerleyişi karşısında uzun zaman etkisiz kalan ve çok fazla toprak kaybeden Hıristiyan dünyası ortaya çıkan bu Hıristiyan Kralla oluşturulacak ittifak ile etkisi azalan Hıristiyan gücünü yeniden canlandırılabilecekti. Müslümanlar ile girişilecek mücadelede bu kralın yardımını sağlamak amacıyla Papa, kendi özel tabibi olan Philip’i bu efsanevi krala elçi olarak gönderdiği bilgisine eserde yer verilir54.

      

52Tudela’lı Benjamin, Ratisbon’lu Petachia, Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslâm Dünyası Gözlemleri,

s. 6.

53Tudela’lı Benjamin, Ratisbon’lu Petachia, Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslâm Dünyası Gözlemleri,

s. 7 .Selahattin Eyyubi hakkında detaylı bilgi için bk. Selahattin Eyyubi için bk. Ramazan Şeşen,

Selahattin Eyyubi ve Devlet, Çağ Yayınları, İstanbul, 1987 .

54Tudela’lı Benjamin, Ratisbon’lu Petachia, Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslâm Dünyası Gözlemleri,

Benjamin’in kayıtları incelendiğinde Prester John ve onun muazzam ordusunun Orta Asya bozkırlarından gelen Moğollar ile ilişkilendirildiği de görülür. Benjamin’e göre Moğollar Kaffaru’t-Türk olarak adlandırılan, rüzgâra tapan, kır bölgelerinde yaşamlarını sürdüren, ekmek yemeyip şarap da içmeyen bir kavimdi. Yaşamlarını çiğ et yiyerek sürdürdüklerini ve onların burnunun olmadıklarını aktaran Benjamin bunların her türlü eti yediklerini de belirtir. Tudela Moğolların Hıristiyanlara Müslümanlar karşısında yardım etmediklerini ve bunların kendi mücadeleleri doğrultusunda Müslümanlar ve Türkler ile mücadele ettiklerinden de bahsetmektedir. Müslüman ordularının başında bulunan Selahattin Eyyubi’ye karşı savaşmak için kuvvet arayan Papa ve Hıristiyan Kilisesince ortaya atılmış olan Prester John adındaki kralla ittifaka dair umudun yitirilmesinden sonra bunlar Haçlı ruhunu yeniden canlandırmaya yönelik propagandalar yapmıştı. Tüm bu propaganda ve çalışmalar neticesinde Papa III. Alexander tarafından ikna edilen Avrupa kralları komutasındaki Haçlı orduları 1189 yılında Müslümanlara karşı III. Haçlı seferlerine girişmiş ancak yine bu harekât başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Yine aynı amaçla düzenlenen IV. ve V. Haçlı Seferleri de nihai hedefine ulaşmamış ve neticede İslâm dünyasının yükselişi daha da hızlanmıştır. Selahattin Eyyubi’nin bu haçlı seferleri sonucunda elde etmiş olduğu başarılar onun ve Müslüman dünyasının egemenlik alanının hızla artmasına vesile olmuştur55.

Genel itibarıyla Benjamin Tudela’nın kayıtlarında Prester John ile ilgili veriler bu kralın mevcudiyetine ilişkin malumat arz ederken kralın kim olabileceğine yönelik sağlam bir delil sunulmamıştır.

      

55Tudela’lı Benjamin, Ratisbon’lu Petachia, Ortaçağda İki Yahudi Seyyahın İslâm Dünyası Gözlemleri,

WİLLEM RUBRUCK (1215-1295)