• Sonuç bulunamadı

3. TEK CĠNSĠYET VE KARMA EĞĠTĠM

3.9. Beden Eğitimi Dersinde Tek Cinsiyet ve Karma Uygulamalarında Öğretmen

Kızların karma beden eğitimi derslerinde yaĢadıkları diğer bir endiĢe verici durum, aktivite ortamının erkek kontrolünde olması ve kızların iĢtirakinin de bu sebeple kısıtlı olmasıdır (Derry ve Phillips, 2002).

Kız ve erkeklerin çoğu beden eğitimi aktivitelerinde karma cinsiyetli gruplaĢmaları güçlü Ģekilde tercih ettiklerini bildirmiĢtir. Dahası beden eğitimi derslerinde karma ve tek cinsiyetli ortamlara dair üniversite beden eğitimi

22

öğretmenlerinin görüĢlerini de belirlemek önemlidir çünkü onlar beden eğitimi dersine girecekleri hazırlamada öncelikli sorumlu kiĢilerdir. (Hill ve Cleven, 2005;

Hannon ve Ratliffe, 2007).

Bu araĢtırma önemli olarak değerlendirilmektedir çünkü ortaöğretim okulu beden eğitimi öğretmenleri ortaöğretim okulu öğrencilerinin öğrenebileceği ortamı yaratırlar ve bu ortamda öğrencilerle zamanın çoğunu geçirirler. Beden eğitimi derslerinde öğrencileri gruplamak için en etkili yolu bulma konusunda uzmanları göz önünde bulundurmalıdırlar. Ayrıca, beden eğitimcileri tek cinsiyetli ve karma beden eğitiminin etkililiğini doğru bir Ģekilde değerlendirmeli ve öğrencilerin cinsiyet açısından ayırmak gerektiği belirli birimleri nitelemelidirler. Öğretmenlik adaylarının eğitim dersleri sırasında aldıkları bilgiler, hizmet-öncesi eğitimler sırasında ortaöğretim okulu beden eğitimi öğretmenlerinden aldıkları bilgiler ve daha öncesine ait öğretmenlik deneyimleri açısından örtüĢme olup olmadığını belirlemek mümkündür.

Ortaöğretim okulu beden eğitimi öğretmenlerinin üçte ikisinden fazlası futbol ve basketbol hariç tüm aktivitelerin karma formatta sunulması gerektiğini belirtmiĢlerdir. Tekli ya da ikili spor aktiviteleri açısından beden eğitimi derslerinde karma oluĢturulan gruplara yönelik destek mantıklıdır çünkü bunlar geleneksel olarak da toplumda karma katılımlı bir doğaya sahiptirler, örneğin, golf, raket aktiviteleri, dans, bowling ve mesafe koĢusu (Hill ve Cleven, 2005). Özellikle, bu doğaya sahip aktiviteler basketbol futbol gibi temas sporlarıyla karĢılaĢtırıldıklarında birinin diğeriyle yarıĢması açısından fiziksel teması gerektirmezler. Bu yüzden temas gerektirmeyen aktivitelerin yaĢam süresi boyunca cinsiyet açısından karma olabileceği olasılığı bunları karma bir ortamda öğretmeyi daha anlamlı bir seçenek haline getirir. Ayrıca, diğer sosyal tesis aktivitelerinin katılımcıları (paraĢüt, takım kurma, ip atlama ve dans) genellikle tek cinsiyetli ya da karma olsun iyi performans gösterirler. Karma olarak sınıflandırılan aktiviteler (akrobasi, okçuluk, dans, hedef koĢusu ve ip atlama) normalde rekabet temelli olarak değil beceri geliĢtirme Ģeklinde öğretilir.

Ortaöğretim okulu beden eğitimi öğretmenleri tek cinsiyetli beden eğitimi derslerinde hem kızların hem de erkeklerin beceri geliĢimi ve sosyal destek açısından

23

daha fazla fayda sağladıklarını belirtmiĢlerdir. Bu bulgular, kızların karma beden eğitimini tercih etseler de tek cinsiyetli ortamlarda daha iyi beceri ve biliĢsel öğrenmesi ve öz saygı ve yeterlilik geliĢtirebileceklerini söylemiĢlerdir. Derry ve Phillips (2004) ve Garcia (1994). Fakat bu çalıĢmadaki katılımcılar fiziksel beceri ve sosyal geliĢim açısından kızlar ve erkekler arasında ayrım yapmamıĢtır tek cinsiyetli sınıflarda her iki cinsiyet açısından da avantajlar belirtmiĢlerdir. Sonuçlar ayrıca hem kızların hem de erkeklerin tek cinsiyetli beden eğitimi derslerinde daha ilgili olduklarını, daha çok öğrendiklerini, daha güvende hissettiklerini söyleyen Sinclair (2000) ile uyumludur.

Ortaöğretim okulu beden eğitimi öğretmenlerinin yüksek bir yüzdesi karma beden eğitimi derslerinde güvenlik meselesini belirtmiĢlerdir. Bu oluĢabilir çünkü çoğu ortaöğretim beden eğitimi müfredatları bazı fiziksel etkileĢim aktiviteleri içermektedir (Hill ve Cleven, 2005). Katılımcıların cinsiyet açısından farklı grupları önerdiği en yüksek yüzdeye sahip iki aktivitenin temas-etkileĢimli ve potansiyel açıdan en tehlikeli aktivitelerin (futbol ve basketbol) olması ĢaĢırtıcı değildir. Futbol, çoğu kız ve erkekler arasındaki uzunluk, ağırlık ve üst beden farklılıklarından dolayı karma cinsiyetli bir sınıf için zorludur. Ayrıca, futbol ve basketbol oluĢabilecek uygunsuz dokunma potansiyellerine sahip branĢtır ki bu da öğrencilerin düĢmesine ya da yanlıĢlıkla dirsekten vurmasına neden olabilir. Karma cinsiyetli derslerdeki sert oyunlar meselesi kızların tek cinsiyetli beden eğitimi derslerinde daha iyi performans gösterdiklerini ve daha az yaralanma korkusu duyduklarını bildiren Sinclair (2000) ile tutarlıdır. Ayrıca, katılımcıların tek cinsiyetli beden eğitimini desteklemeleri aynı derslerde kızlar gibi erkeklerin katıldığı takım sporlarında var olan oldukça rekabet içeren ortamları ortadan kaldırarak kızlar tarafından katılı artırmaya yönelik bir yol olarak yorumlanabilir. Ayrıca, beden eğitiminde karma gruplaĢmaların erdemliliği konusunda bazı kafa karıĢıklıkları olabilir çünkü kızlar ve erkekler okullar arası spor programlarında cinsiyetlerine göre ayrılırlar ve çünkü bu bazı spor aktivitelerinin bazıları beden eğitimi derslerinde üniteler olarak önerilir. Treanor ve ark. (1998) güz döneminde karma eğitime katılan ve bahar döneminde ise erkek ve kız öğrencilerin ayrı olarak derse katıldığı 466 ilköğretim ikinci kademe öğrencisi üzerinde bir araĢtırma yapmıĢlardır. Öğrencilerin yıl boyunca yaptıkları aktiviteleri yansıtan ve isimsiz olarak doldurulan bu envanter, asıl olarak, öğrencilerin beden eğitimine

24

iliĢkin duydukları ilgileri ile ilgili görüĢlerini ortaya koymak, algıladıkları yetenekleri ve karma ya da ayrı olarak iĢlenen beden eğitimi ile ilgili tercihlerini ölçmeyi amaçlamıĢlardır.

Öğretmenler, tek cinsiyetli sınıf ortamında, katılım oranlarının yüksek olduğunu, öğretmek için daha fazla zaman kaldığını ve bu sayede daha yüksek yetenek seviyelerine çıkabildiğini, yeteneklerini sergilemekten çekinmedikleri yeni bir Ģeyler denemekten daha az korktuklarını, baskısız, derslerin daha eğlenceli geçtiğini, ergenlik çağındaki kızların tek cinsiyetli eğitim ortamlarını tercih ettiklerinden hemfikirlerdir. Karma sınıf ortamını idare edebilmek için çok zaman harcadıklarını bu zamanın çoğunun erkeklerin konu dıĢı tavır ve kaba davranıĢlarını kontrol etmekle geçtiğini ifade etmiĢlerdir.

4. AĠLELERĠN BEDEN EĞĠTĠMĠ DERSĠNE ĠLĠġKĠN TUTUMLARI