• Sonuç bulunamadı

Beş, Altı, Yedi ve Sekizinci Alt Problemlere İlişkin Sonuçlar

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; kız ve erkek öğrencilerin çoğunluğu Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ödevleri değerlendirirken herkese hak ettiği notu verdiğine ve Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ortak çalışmalarda herkesin harcadığı çabaya göre not verdiğine katıldıklarını ifade etmişlerdir. Yine sosyal bilgiler öğretmenine ilişkin; Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz sınavda kopya çekilmesine aldırış etmez sorusuna her iki cinsiyet grubundaki öğrencilerin çoğunluğu katılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; 5. Sınıf, 6. Sınıf ve 7. Sınıf öğrencilerinin çoğunluğu Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ödevleri değerlendirirken herkese hak ettiği notu verdiğine ve Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ortak çalışmalarda herkesin harcadığı çabaya göre not verdiğine katıldıklarını ifade etmişlerdir. Sosyal bilgiler öğretmenine ilişkin; Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz sınavda kopya çekilmesine aldırış etmez sorusuna her üç sınıf düzeyindeki öğrencilerin çoğunluğu katılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ödevleri değerlendirirken herkese hak ettiği notu verdiğine ve Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ortak çalışmalarda herkesin harcadığı çabaya göre not verdiğine katıldıklarını ifade etmişlerdir. Yine sosyal bilgiler

85 öğretmenine ilişkin; Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz sınavda kopya çekilmesine aldırış etmez sorusuna her iki okul türündeki öğrencilerin çoğunluğu katılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; 1. Grup 2. Grup 3. Grup, 4. Grup ve 5. Grup öğrencilerinin çoğunluğu Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ödevleri değerlendirirken herkese hak ettiği notu verdiğine ve Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ortak çalışmalarda herkesin harcadığı çabaya göre not verdiğine katıldıklarını ifade etmişlerdir. Yine sosyal bilgiler öğretmenine ilişkin; Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz sınavda kopya çekilmesine aldırış etmez sorusuna her beş gruptaki öğrencilerin çoğunluğu katılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Elde edilen sonuçlar ile Kocayiğit (2010)’in, “öğrenciler (her zaman) öğretmenlerin ödevleri adil biçimde değerlendirdiklerini ifade etmişlerdir”, Gözütürk (1999)'ün, öğretmenlerin etik görmedikleri davranışlar “öğrencilerle ilişkilerinde ayrım yapma, öğrenci değerlendirmede yanlı davranma” şeklindeki ifadeler öğrencilerin öğretmenlere yönelik etik algılarına ilişkin sonuçlarla paralellik göstermektedir. Örenel (2005)'in Öğretmenlerin “Dürüstlük” boyutundaki mesleki etik ilkelerine uygun davranışlar sergilemelerine yönelik olarak elde edilen bulgular öğretmenlerin öğrencilerine dürüst davrandıklarını gösterdiğine ilişkin sonuçlar çalışma ile benzerlik göstermektedir. Arğa (2012)’nın çalışmasında, Öğretmenlerin "Adalet" boyutundaki mesleki etik ilkelerine uygun davranışlar sergilemelerine yönelik olarak elde edilen bulgular öğretmenlerin öğrencilerine adil davrandıklarını göstermektedir ifadesi çalışma sonuçları ile benzerlik göstermektedir.

Elde edilen bulgular kapsamında kız ve erkek öğrencilerin çoğunluğu Sınavda kopya çekerek aldığım notu hak ettiğimi düşünmüyorum, Sınavda hak etmediği halde herkesin yüksek not almasından rahatsızlık duyarım, Arkadaşlarımızla yaptığımız ortak çalışmalarımızda herkesin emeği eşit olmalıdır, Sınavda benden kopya isteyen arkadaşıma kopya vermem, Ödevler için bulduğum fikirleri arkadaşlarım benden izinsiz kullandığında rahatsız olurum sorularına katıldıklarını ifade etmişlerdir. Kız ve erkek öğrencilerin çoğunluğu, ödevlerini anne ve babaları hazırladığında ve ailelerinin korsan (bandrolsüz) kitap almasından rahatsız olduklarını ifade etmişlerdir. Sosyal bilgiler programında yer alan ve öğrencilere kazandırılması hedeflenen bilimsel etik ilkelerin ve değerlerin ifadesi olabilecek sorulara ilişkin bulgularda öğrencilerin olumlu yönde cevap vermiş olmaları bu ilkelerin öğrencilere kazandırıldığı veya öğrencilerin bu etik ilkeler ve değerlerin farkında oldukları anlamına gelebilir. Buna benzer diğer bir sonuç ise öğrencilerin bilim insanlarının yaptıkları çalışmaların çok emek gerektirdiğine ilişkin katılım düzeyleri olmuştur. Kız ve erkek öğrencilerinin çoğunluğu, bilim

86 insanlarının yaptıkları çalışmalar çok emek gerektirmez sorusuna katılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Elde edilen bulgular kapsamında 5. Sınıf, 6. Sınıf ve 7. Sınıf öğrencilerinin çoğunluğu Sınavda kopya çekerek aldığım notu hak ettiğimi düşünmüyorum, Sınavda hak etmediği halde herkesin yüksek not almasından rahatsızlık duyarım, Arkadaşlarımızla yaptığımız ortak çalışmalarımızda herkesin emeği eşit olmalıdır, Sınavda benden kopya isteyen arkadaşıma kopya vermem, Ödevler için bulduğum fikirleri arkadaşlarım benden izinsiz kullandığında rahatsız olurum sorularına katıldıklarını ifade etmişlerdir. 5. Sınıf, 6. Sınıf ve 7. Sınıf öğrencilerinin çoğunluğu, ödevlerini anne ve babaları hazırladığında ve ailelerinin korsan (bandrolsüz) kitap almasından rahatsız olduklarını ifade etmişlerdir. 5. Sınıf, 6. Sınıf ve 7. Sınıf öğrencilerinin çoğunluğu, bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar çok emek gerektirmez sorusuna katılmadıklarını ifade etmişlerdir. Sınıf düzeyindeki farklılaştıkça öğrencilerin bilimsel etiğe ilişkin algılarında bir değişme olmadığı ifade edilebilir.

Elde edilen bulgular kapsamında; İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu Sınavda kopya çekerek aldığım notu hak ettiğimi düşünmüyorum, Sınavda hak etmediği halde herkesin yüksek not almasından rahatsızlık duyarım, Arkadaşlarımızla yaptığımız ortak çalışmalarımızda herkesin emeği eşit olmalıdır, Sınavda benden kopya isteyen arkadaşıma kopya vermem, Ödevler için bulduğum fikirleri arkadaşlarım benden izinsiz kullandığında rahatsız olurum sorularına katıldıklarını ifade etmişlerdir. İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu, ödevlerini anne ve babaları hazırladığında ve ailelerinin korsan (bandrolsüz) kitap almasından rahatsız olduklarını ifade etmişlerdir. İmam Hatip Ortaokulu ve Ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu, bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar çok emek gerektirmez sorusuna katılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Elde edilen bulgular kapsamında 1. Grup 2. Grup 3. Grup, 4. Grup ve 5. Grup öğrencilerinin çoğunluğu, Sınavda kopya çekerek aldığım notu hak ettiğimi düşünmüyorum sorusuna katıldıklarını ifade ederken, 2. Grup 3. Grup, 4. Grup ve 5. Grup öğrencilerinin çoğunluğu sınavda hak etmediği halde herkesin yüksek not almasından rahatsızlık duyduğunu ifade ederken, 1. Grup öğrencilerinin çoğunluğu bu konuda fikirlerinin olmadığını ifade etmişlerdir. 1. Grup 2. Grup 3. Grup, 4. Grup ve 5. Grup öğrencilerinin çoğunluğu; Arkadaşlarımızla yaptığımız ortak çalışmalarımızda herkesin emeği eşit olmalıdır, Sınavda benden kopya isteyen arkadaşıma kopya vermem, Ödevler için bulduğum fikirleri arkadaşlarım benden izinsiz kullandığında rahatsız olurum sorularına katıldıklarını ifade etmişlerdir.1. Grup 2. Grup 3. Grup, 4. Grup ve 5. Grup öğrencilerinin çoğunluğu, ödevlerini anne ve babaları hazırladığında ve ailelerinin korsan (bandrolsüz) kitap almasından rahatsız olduklarını ifade

87 etmişlerdir. 1. Grup 2. Grup 3. Grup, 4. Grup ve 5. Grup öğrencilerinin çoğunluğu, bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar çok emek gerektirmez sorusuna katılmadıklarını ifade etmişlerdir.

Cinsiyet, sınıf seviyesi, okul türü ve not ortalaması değişkenleri açısından öğrencilerin çoğunluğu kendilerine ilişkin, kopya çekerek alınan notu hak etmediklerini belirtmiş ve arkadaşlarının hak etmediği halde yüksek not almasından da rahatsız olduklarını ifade etmeleri öğrencilerin bilimsel etik ilkelere ilişkin algıları arasında tutarlılık olması program hedeflerinin gerçekleşme açısından önemlidir.

Benzer Belgeler