• Sonuç bulunamadı

3.2. Eğitimde Arayüz Çalışmalarının Önemi

3.2.1. BDE’nin öğrenme üzerindeki etkisi üzerine yapılan

BDE’nin öğrenciler üzerindeki etkisi hem yerli hem de yabancı araştırmacılar tarafından araştırılmıştır. Bu araştırmalara bakıldığında ortak özellik BDE’nin klasik

eğitime göre daha verimli olduğu veya zaman ve mekan açısından, öğretim elemanı sayısı açısından bir alternatif olabileceği yönündedir. Bununla beraber BDE’nin öğrenci başarısını artırmanın yanı sıra öğrencilerde üst düzey düşünme kabiliyetlerinin gelişmesini sağladığı, dolayısı ile öğrencilerin ezberden çok kavrayarak öğrendiği görülmüştür [34].

AYDOĞAN’ın 2008 yılında yapmış olduğu çalışmada Đstanbul’da 3 farklı meslek lisesinde bulunan öğrenciler örneklem ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmış ve Bilişim teknolojilerinin temelleri dersinin Anakartlar ve kasalar modülü, flash programı ile hazırlanmış bir arayüz aracılığı ile anlatılmış ve bunun sonucunda öğrencilerden 4 durumu değerlendirmeleri istenmiştir. Buna göre örneklem grubundaki öğrenciler öğrenilebilirlik, tasarım, memnuniyet ve motivasyon faktörlerine göre yazılımı değerlendirilmişlerdir. Buna göre örneklem grubunun puanlarından ve değerlendirmelerinden hareketle geçmiş sınavlara göre puan yükselmesi olduğu, belirtilen 3 okul arasındaki öğrencilerin puanları arasında farklılık bulunduğu, kimi okulların tasarımdan kimilerinin ise anlatımdan memnuniyet duyduğu sonuçlarına varılmıştır. Buradan hareketle oluşturulan arayüz farklı gruplardaki öğrencilere uygulandığında hazır bulunuşluk derecesine göre öğrencilerin farklı öğrenme davranışları gösterdikleri buna rağmen klasik anlatıma göre tüm gruplarının öğrenme düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiştir [35].

KARAPINAR’ın 2007 yılında yazmış olduğu yüksek lisans tezinde; “Endüstri Meslek Liselerinde Bilgisayarın Meslek Derslerinde Öğrenci Başarısına Etkisi” araştırılmıştır. Buna göre; bilgisayar aracılığı ile yardımcı ders yazılımlarının kullanıldığı gerek meslek gerekse de normal derslerde öğrencilerin derse daha çok motive olduğu, dersi daha iyi anladığı, dersin daha ilgi çekici hale geldiği, olabilecek hataların azaldığı, öğrenimi kolaylaştırdığı, zamanı daha etkili kullandığı, uygulama imkânı olduğundan öğrendiklerinin daha kalıcı olduğu, derslerde daha aktif olduğu ve başarılarının da bu oranda arttığı görüşü sunulmuştur [36].

BÜYÜKBAYRAKTAR’ın 2006 yılında hazırlamış olduğu yüksek lisans tezinde; “Lojik Devre Tasarımının Bilgisayar Destekli Olarak Uygulanmasının Öğrenci Başarısına Etkisi” araştırılmıştır. Buna göre Tuzla Teknik Okulları üçüncü sınıf

öğrencilerinden oluşan grup deney ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubuna dersler Proteus isimli sanal laboratuar programı ile kontrol grubuna ise geleneksel yöntemle anlatılmıştır. Buna göre; bilgisayar ortamında uygulama yaptıktan sonra gerçek laboratuar ortamında gerçekleştirilen deneysel çalışmalarda, öğrencilerin daha başarılı bir performans sergileyerek ders başarılarını artırdıkları tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerle gerçekleştirilen bireysel görüşme ve uygulama süresince yapılan gözlemler sonucunda, sanal laboratuar kullanımının, öğrencilerin derse karsı ilgi, özgüven, motivasyon gibi faktörleri olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir [37].

TEKMEN’in 2006 yılında hazırlamış olduğu yüksek lisans tezinde; ortaöğretim 9. sınıfta verilen “Fizik dersinde Bilgisayar Destekli Eğitimin öğrenci erişisine, derse karşı tutumlarına ve kalıcılığa etkisi”ni incelemek amacı ile deneysel bir çalışma yapılmıştır. Đzmir ili Aliağa ilçesi Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Lisesi ’ndeki bir grup öğrenciden bir kısmı kontrol bir kısmı deney grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubuna Bilgisayar Destekli Eğitim uygulanırken kontrol grubunda geleneksel yolla öğretim yapılmıştır. Buna göre deney grubu ve kontrol grubunun öğrenme, kavrama, uygulama ve kalıcılık düzeyleri karşılaştırıldığında; BDE’in, öğrencilerin özellikle kavrama ve uygulama düzeyinde fizik başarısını anlamlı şekilde arttırdığı görülmüştür. Ayrıca, bilgisayarın eğitimde kullanılmasının, öğrencilerin fizik dersine karşı olan tutumlarında pozitif yönde bir artış meydana getirdiği gözlenmiştir [38]. ARICI ve YEKTA’nın 2005 yılında yapmış olduğu araştırmada; Meslek Yüksek Okullarının Endüstriyel Elektronik Bölümü’nde okutulan Sayısal Tasarım dersi “Flip Floplar ile Lojik Devre Tasarımı” konusunun öğretiminde çoklu ortam ile desteklenmiş web tabanlı öğretimin, öğrenci başarısına etkisinin geleneksel mesleki teknik öğretim ile benzer düzeyde olduğu sonucuna varılmış olmasına rağmen zaman ve mekan yetersizliği, ulaşım zorluğu, öğretim elemanı sayısında sıkıntı yaşanması gibi nedenlerle geleneksel eğitime alternatif olarak web tabanlı öğretim uygulanabileceği belirtilmiştir [39].

Apple’ın başlattığı “Geleceğin Sınıfları” (Apple Classrooms of Tomorrow-ACOT) projesinde, öğretmen ve öğrencilerin sürekli ve sistematik olarak bilgisayar

kullanmalarının öğretme-öğrenme süreçlerini nasıl etkilediği anlatılmıştır. Bu projede Amerika’da ilk ve orta dereceli okullardan seçilen yedi sınıfta her öğrenci ve öğretmene biri okulda biri evde kullanılmak üzere iki bilgisayar verilmiştir. Proje kapsamında yapılan araştırmalara göre; bilgisayar kullanan öğrenciler, korkulduğu gibi, sosyal ilişkilerinde arkadaşlarından soyutlanmamışlardır. Tersine bilgisayar aracılığıyla öğrenciler işbirliği yapma ve birlikte problem çözme becerilerini öğrenmişlerdir. Öğrencilerde bilgiye ulaşma, paylaşma ve yenilikçi düşünme yetenekleri ortaya çıkmıştır. Okuma-yazma bilmeyen küçük yaştaki çocuklar için fare (Mouse) ve klavye kullanımı göz ve el koordinasyonunu geliştirmiş, ayrıca yazı yazmayı öğrenmelerini olumlu yönde etkilemiştir. Öğrencilerin okuldan uzaklaşmaları, disiplin cezaları ve devamsızlıkları bütün uygulama okullarında azalmış, öğrencilerin kendilerine ve içinde bulundukları öğrenme ortamına güvenleri, olumlu tutumları gözle görülecek düzeyde artmıştır. Başarı düzeyinin artıp eksilmediği, büyük ölçüde aynı kaldığı durumlarda ise ortaya çıkan en önemli bulgu, bilgisayar kullanımı sonucunda öğrenilen bilgi miktarının artmasına karşılık öğretme-öğrenme süresi kısalmış, öğrenmede verimlilik artmıştır [40].

Benzer Belgeler