• Sonuç bulunamadı

Basında Kurtlar Vadisi

I. BÖLÜM

2.4. Basında Kurtlar Vadisi

Milyonlarca izleyiciye sahip olmak, yıllardır ekranlarda kalmak ve reyting verilerinde liste başı olarak gündem de kalmak elbette kolay bir hadise değildir. Hem bu kadar seviliyor olmak hem de basından uzak kalmak neredeyse imkansızdır. Her şöhret

sahibi gibi Kurtlar Vadisi’ nin de basında haberleri çıkmaktadır. Kimi zaman yapımcıları ve hayranlarını gururlandıracak haberler yer alırken bazen de hem hayranlarını hem de üreticilerini üzecek haberler yer almaktadır. Aşağıda bazı örneklere yer verilmiştir.

Kriz Kurlar Vadisi’ni Bile Vurdu

Kurtlar Vadisi’ dizisinin yapımcısı Pana Film ile Show TV arasındaki anlaşmazlık ekonomik kriz nedeniyle kopma noktasına gelir. Televizyon ekranlarının en çok izlenen dizilerinden biri olan Kurtlar Vadisi'ni de ekonomik kriz vurur. Bir süredir kulislerde dolaşan iddialara göre izlenme rekorları kıran dizi ekranlara veda edecektir.

Bundan sonra ne zaman yayınlanmaya başlanacağı ise kesin olarak belli değildir. Ancak yapımcı şirket Pana Film'den gelen açıklama tartışmalara son noktayı koyar.92

Dizinin yayınlandığı kanal olan Show TV yönetimi Kurtlar Vadisi ile birlikte Eşref Saati adlı dizinin de yayınına son verir. Karar; her iki dizinin de en az altı hafta boyunca yayınlanmaması yönündedir. Yine iddialara göre Kurtlar Vadisi ile Show TV arasındaki anlaşmazlığa sebep olarak kanalın, dizinin yapımcısı olan Pana Film'e uzun süredir ödeme yapmaması gösterilir.

Kurtlar Vadisi ile ilgili bu tartışmalar sürerken dizinin yapımcısı olan Pana Film'den tüm iddialara nokta koyan bir açıklama gelir. Kanal ile aralarında ekonomik sorunlar olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Pana Film’in Show TV ile ekonomik sorunları olduğu doğrudur. Show TV buna kalıcı bir çözüm bulamazsa yollarımız ayrılacaktır. Kurtlar Vadisi Pusu ve Eşref Saati’nin hangi kanalda yayınlanacağı sorunlar çözüldükten sonra belli olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." Benzer olaylar ekonomik krizin yeni başladığı dönemde de yaşanmış, Show TV bölüm başına 750 bin YTL'yi bulan ödemeden indirim yapılmasını istemiştir.

Pana Film'in geri adım atmaması üzerine ise 'Kurtlar Vadisi Pusu' ATV ile anlaşmış ve halen ATV ‘de kendi günü ve kendi saatinde yayınlanmaktadır.

92

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=911661&Date=07.12.2008&C ategoryID=77, Erişim Tarihi: 04.07.2010.

Diziye Reklam Veren Firmalardaki Değişim

Kurtlar Vadisi bu kadar çok izleyiciye sahip olunca dizi aralarına reklam vermek isteyenlerin sayısı da bir hayli çok olur. İzleyiciler dizinin bir saniyesini bile kaçırmamak için reklam aralarını bile izler hale gelir. Bu sayede diziye verilen reklamlar bir anda milyonlarca kişiye ulaşır. Aşağıda reklam veren iki firmanın reklamdan sonraki iş potansiyellerinin değişimi anlatılır.

Çetintaş

Eskişehir merkezli Çetintaş firması, Kurtlar Vadisi dizinin kahramanlarını giydirince Ortadoğu'daki satışları patlar. Dizinin kahramanlarından Polat Alemdar ve Memati sayesinde Ortadoğu'nun gözde markası haline gelen şirketin bu sayede satışları yüzde 20 oranında artar. Firmanın patronu Hacı Yılmaz Çetintaş, bölge ülkelerinde gördükleri ilgili, "Bölge insanı Türk dizilerinin hepsini seyrediyor. Hepsi dizilerdeki gibi giyiniyor. Dizilere bakıp siparişlerini öyle veriyor. Polat Alemdar'ın paltosu, Memati'nin elbisesi diye malları istiyor. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden Kurtlar vadisi dizindeki elbise ve pardösülere büyük talep var." Demiştir..93

Çiğköfteci Ahmet Aybak

Çiğköfteci Ahmet Aybak' ın Genel Müdürü İlyas Aybak, Kurtlar Vadisi'ne reklam verdikten sonra şube açmak isteyenlerin, telefonlarını kilitlediğini söyledi.

Birçok girişimcinin franchising almak için başvuruda bulunduğunu belirten Aybak, "Bir ay içerisinde 120 şube açtık. Bu ay sonuna kadar şube sayımız 250'yi bulur. Mayıs ayı sonunda ise 500 şube sayısına ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.94

Kurtlar Vadisi ve Yurtdışı

Dizinin yurtdışında da hatırı sayılır bir izleyicisi bulunmaktadır. Dillerini bilmeseler de diziyi izleyen insanların olduğu söylenmektedir. Dizinin eski bölümleri şuan Ortadoğu ve Arap ülkelerinde gösterilmektedir. Dizinin eski bölümleri internet ortamında çeşitli paylaşım sitelerinde de gösterilmektedir.

93http://www.ekotrent.com/, Erişim Tarihi: 28.05.2010.

94http://www.iskuruyorum.com/haber/haber/322-kurtlat-vadisine-reklam-ile-1-ayda-120-sube-acti.html, Erişim Tarihi: 28.05.2010.

Türkiye'de beğeniyle izlenen Kurtlar Vadisi dizisi, yurt dışında da rağbet görmektedir. Dizinin eski bölümleri Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda bulunan Azerbaycan, Mısır ve bazı Arap ülkelerindeki TV kanallarına satılmış ve oralarda da izlenme rekorları kırmıştır. İnternet ortamında da izlenen Kurtlar Vadisi Çin'deki video paylaşım sitesinde de boy göstererek Çin'in en çok tıklanan video paylaşım sitelerinden youku.com’da izlenme rekoru kırmıştır. Öyle ki dizinin bazı bölümleri doksan binin üzerinde izlenmiştir. Kurtlar Vadisi Irak filmi de gösterime girdikten kısa süre sonra Çin'deki DVD satılan yerlerde boy göstermiştir.95

Tercümesinin yapılmadığı halde başta Çin olmak üzere birçok yabancı ülkede görsel şölen için milyonlarca insan Kurtlar Vadisi’ni izlemektedir. Türk televizyon tarihinde reyting rekorlarında ilkleri yaşayan dizi görsellik üzerinde de ilkleri izleyicilere yaşatır. Bunun için milyonlarca lira harcayan yapımcı şirket çoğu bölümde zarar etmesine rağmen bu kaliteden vazgeçmeyerek izleyicileri memnun etmeyi başarır.

Benzer Belgeler