• Sonuç bulunamadı

Bankanõn dahil olduğu risk grubuyla ilgili olarak,

ŞİRKETİN ÜNVANI

MUHASEBELEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASI GEREKEN HUSUSLAR 1. Devir dahil bütün ortaklõk birleşmelerinde birleşmenin gerçekleştiği döneme ait mali tablolarda

2. Bankanõn dahil olduğu risk grubuyla ilgili olarak,

a) Taraflar arasõnda bir işlem olup olmadõğõna bakõlmaksõzõn bankanõn dahil olduğu risk grubunda yer alan ve bankanõn kontrolündeki kuruluşlarla ilişkileri:

Banka, dahil olduğu risk grubunda yer alan ve kontrolündeki kuruluşlara her türlü bankacõlõk hizmetleri vermektedir.

Ayrõca, Banka kontrolündeki kuruluşlara kira ve danõşmanlõk hizmeti vermekte, dahil olduğu risk grubundaki firmalardan ise danõşmanlõk ve denetim hizmeti almaktadõr.

b) İlişkinin yapõsõnõn yanõnda, yapõlan işlemin türünü, tutarõnõ ve toplam işlem hacmine olan oranõnõ, başlõca kalemlerin tutarõnõ ve tüm kalemlere olan oranõnõ, fiyatlandõrma politikasõnõ ve diğer unsurlarõ:

Banka, kontrolündeki ve dahil olduğu risk grubunda yer alan kuruluşlarla yaptõğõ tüm işlemleri piyasa şartlarõna göre gerçekleştirmektedir.

Kar Zarar

Diğer Faaliyet

Gelirleri Diğer Faaliyet

Giderleri Faiz Gelirleri Faiz Giderleri Ücret ve Komisyonlar

Risk Grubu 273 1,982 6,715 9,769 110

Banka Bakiyesi 14,119 85,842 274,446 224,295 14,407

Toplam içindeki payõ %2 %2 %2 %4 %1

c) Yapõlan işlemlerin mali tablolara etkisini görebilmek için ayrõ açõklama yapõlmasõnõn zorunlu olduğu durumlar dõşõnda, benzer yapõdaki kalemler toplamõ tek bir kalem olarak:

İlgili detay bilgiler VIII.2.b notunda verilmiştir.

ŞİRKETİN ÜNVANI

Sayfa No: 77

(Yetkili İmza / Kaşe) d) Özsermaye yöntemine göre muhasebeleştirilen işlemler bulunmamaktadõr.

e) Gayrimenkul ve diğer varlõklarõn alõm-satõmõ, hizmet alõmõ-satõmõ, acenta sözleşmeleri, finansal kiralama sözleşmeleri, araştõrma ve geliştirme sonucu elde edilen bilgilerin aktarõmõ, lisans anlaşmalarõ, finansman (krediler ve nakit veya ayni sermaye destekleri dahil), garantiler ve teminatlar ile yönetim sözleşmeleri:

Bankalar Kanunu limitleri dahilinde Banka’nõn dahil olduğu risk grubuna nakdi ve gayrinakdi kredi tahsis edilmekte olup bu tutar Banka’nõn toplam nakdi ve gayrinakdi kredi tutarõnõn %6.3’sini oluşturmaktadõr.

31 Aralõk 2002 tarihi itibariyle Banka’nõn dahil olduğu risk grubuyla gayrimenkul ve diğer varlõklarõn alõm-satõm işlemleri, araştõrma ve geliştirme sonucu elde edilen bilgilerin aktarõmõ, lisans anlaşmalarõ ve yönetim sözleşmeleri yoktur.

ŞİRKETİN ÜNVANI

Sayfa No: 78

(Yetkili İmza / Kaşe) IX. ENFLASYON MUHASEBESİNE İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASI GEREKEN HUSUSLAR

a) Banka, muhasebe kayõtlarõnõ yürürlükteki Bankalar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve vergi mevzuatõna uygun olarak tutmakta ve mali tablolarõnõ hazõrlamaktadõr. İlişikteki mali tablolar, 4672 ve 4491 sayõlõ kanunlar ile değişik 4389 sayõlõ Bankalar Kanunu’nun “Hesap ve Kayõt Düzeni” başlõklõ 13. maddesi hükümlerine dayanõlarak belirlenen tekdüzen hesap planõ ve 1 Ekim 2002 tarihinden itibaren yürürlükte bulunan “Muhasebe Uygulama Yönetmeliği ile muhasebe standartlarõ hakkõndaki tebliğler uyarõnca hazõrlanmõştõr. Mali tablolarõn hazõrlanmasõnda, sabit kõymetlerin yeniden değerlemesi ve alõm-satõm amaçlõ finansal varlõklarõn ve türev işlemlerinin rayiç fiyatlarla değerlenmesi hariç, tarihi maliyet ilkesi ve yasal kayõtlar esas alõnmõştõr. Ancak Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’nin 14 sayõlõ Mali Tablolarõn Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Düzenlenmesine İlişkin Muhasebe Standardõ uyarõnca Mali Tablolar paranõn bilanço gününde cari satõn alma gücüyle ifade edilmek üzere düzeltme işlemine tabi tutulmuşlardõr.

Mali tablolar mukayeseli olarak hazõrlanmõş olup 31 Aralõk 2001 tarihli bilanço ve gelir tablosu paranõn 31 Aralõk 2002 tarihi itibariyle satõn alma gücü ile ifade edilmek amacõyla 1.308 katsayõsõ ile çarpõlarak düzeltilmiştir.

b) Enflasyon muhasebesine göre düzeltilen mali tablolarda yer alan kalemlerin, düzeltilme işlemine tabi tutulmadan önce düzenlenmesinde maliyet esasõ kullanõlmaktaydõ.

c) Mali tablo kalemlerinin paranõn cari satõn alma gücü cinsinden ifade edilmesinde kullanõlan ve düzeltme katsayõlarõna ilişkin açõklama, kullanõlan fiyat endeksi, bilanço günündeki düzeyi ve cari yõl dahil son iki yõldaki hareketleri:

Yapõlan düzeltme işlemlerinde Devlet İstatistik Enstitüsü’nün yayõnladõğõ Toptan Eşya Fiyatlarõ Genel Endeksi baz alõnarak oluşturulan dönüştürme faktörleri esas alõnmõştõr. İlişikteki mali tablolarõn ilgili dönem sonlarõ itibariyle 31 Aralõk 2002’de geçerli olan alõm gücü ile ifade edilmesinde kullanõlan fiyat endeksleri ve düzeltme katsayõlarõ aşağõda sunulmuştur:

d) Parasal olmayan kalemlerde yapõlan düzeltmelere ilişkin açõklamalar:

Bilanço tarihinde cari satõn alma gücü cinsinden ifade edilmeyen parasal olmayan aktif ve pasifler uygun düzeltme katsayõlarõ ile çarpõlmak suretiyle yeniden ifade edilmiştir. Parasal olmayan varlõklarõn düzeltilmesinde aktife ilk giriş tarihleri esas alõnmõş olup amortismana tabi varlõklarõn düzeltilmesinde, ilgili mevzuat uyarõnca yapõlmõş olan yeniden değerlemenin ilgili varlõklar ve birikmiş amortismanlar üzerindeki etkileri arõndõrõlmõştõr.

Özkaynak kalemlerinin düzeltme işleminde, yeniden değerleme fonu hariç, ilgili mevzuat çerçevesinde oluşan yedek akçeler dahil olmak üzere tüm özkaynak unsurlarõ düzeltme işlemine tabi tutulmuştur.

Sermaye kaleminin düzeltilmesi esnasõnda sermaye artõrõmõna mahsuben ödenen tutarlarõn tahsil tarihi esas alõnmõştõr. Yedek akçelerin ve dağõtõlmamõş karlarõn sermayeye ilave edilmesi ortaklar tarafõndan konulan sermaye olarak dikkate alõnmõş ve düzeltme işlemine tabi tutulmuştur.

Gelir tablosunun bütün kalemleri, 31 Aralõk 2002 tarihindeki cari satõn alma gücü cinsinden ifade edilmek amacõyla gelir ve giderlerin tahakkuk ettiği tarihler esas alõnarak düzeltme işlemine tabi tutulmuştur. Amortisman gideri, sabit kõymet ve iştirak satõş kar/zararlarõ, aktiflerin düzeltilmiş değerleri (varlõklarõn aktife ilk giriş

ŞİRKETİN ÜNVANI

Sayfa No: 79

(Yetkili İmza / Kaşe) tarihleri dikkate alõnarak hesaplanan) üzerinden hesaplandõğõndan, gelir tablosunda düzeltme işlemi sonucu bulunan tutar yer almõş ve ayrõca düzeltme işlemine tabi tutulmamõştõr.

e) Amortismana tabi varlõklara ilişkin olarak, bunlarõn tahmini faydalõ ömürleri, ilgili mevzuat uyarõnca yapõlan amortisman hesaplamalarõ ile bunlarõn düzeltilmiş tutarlarõ ve bahse konu varlõklarõn rayiç değerinin tespitine yönelik olarak ekspertizlerinin yapõlõp yapõlmadõğõna ilişkin açõklama:

Sabit kõymetler, iştirakler, bağlõ ortaklõklar ve diğer hisse senetleri gibi parasal olmayan kalemlerin düzeltilmiş değerlerinin net gerçekleşebilir değerinin üzerinde olmasõ durumunda, değer düşüklüğünün kalõcõ veya geçici olmasõ, değer düşüklüğünün oranõ gibi kriterler de dikkate alõnarak, ilgili varlõğõn değeri, değer düşüklüğü karşõlõğõ ayõrmak suretiyle net gerçekleşebilir değere veya varsa rayiç değerine düşürülmüştür ve değer düşüklüğü karşõlõğõ gelir tablosuna yansõtõlmõştõr. Cari dönemde, maddi duran varlõklar için ayrõlmõş toplam değer düşüklüğü karşõlõğõ tutarõ 4,412 TL’dir.

f) Türk Ticaret Kanunu veya bankalarõn ana sözleşmeleri çerçevesinde oluşan yedek akçeleri ile ödenmiş veya çõkarõlmõş sermayenin kayõtlõ değerleri hakkõnda açõklama:

Yedek akçeler ile ödenmiş sermayenin kayõtlõ değerleri (enflasyona göre düzeltme işlemine tabi olan tarihsel değerleri) aşağõdaki gibidir:

g) Parasal kalemlerin neden olduğu satõn alma gücü kazanç veya kayõplarõna dahil olan ancak, sağlanan veya kullandõrõlan fonlara ilişkin faiz ve kur farkõ gelir ve giderleri gibi net parasal pozisyon kârõ(zararõ) kalemi ile ilişkilendirilen gelir tablosu kalemlerinden, Kurumun muhasebe standartlarõna ilişkin tebliğleri uyarõnca gelir tablosunda ayrõca açõklanmasõ öngörülenler, net parasal pozisyon kârõ(zararõ) kaleminden indirilerek ilgili olduklarõ bölümde gösterilir. Varsa, gelir tablosunda ayrõca açõklanmasõ öngörülen bu tür kalemlere ilişkin açõklama:

Net parasal pozisyon karõ/zararõ kalemi ile ilişkilendirilebilen faiz ve kur farkõ gelir ve giderleri gelir tablosunda ayrõ olarak gösterilmiştir.

h) Önceki dönem mali tablolarõnõn bağõmsõz denetimden geçmiş olup olmadõğõna ilişkin açõklama:

Banka’nõn önceki dönem mali tablolarõ, 4389 sayõlõ Kanun’un 4. Maddesi Uyarõnca Yapõlacak Özel Bağõmsõz Denetim’in Esas ve Usulleri Hakkõnda Yönetmelik uyarõnca iki ayrõ özel bağõmsõz denetleme kuruluşu tarafõndan denetlenmiştir. Ekte yer alan mali tablolar, bu denetleme sonrasõnda, Bankalar Yeminli Murakõplarõ’nõn incelemesi müteakibinde, BBDK’nõn 12 Haziran 2002 tarihli, BBDK.DEG/24-2-6721 sayõlõ yazõsõ ile Banka’ya bildirmiş olduğu mali tablolardõr.

ŞİRKETİN ÜNVANI

Sayfa No: 80

(Yetkili İmza / Kaşe) õ) Mali tablolarõn bu muhasebe standardõ hükümleri uyarõnca ilk defa düzenleneceği hesap döneminin

başõna kadar olan dönemde düzeltilmiş tutarlarõ ile olmak üzere, aktif kalemlerden borçlarõn ve özkaynak kalemlerinin çõkarõlmasõ sonucunda kalan, özkaynak hesap grubu içinde “geçmiş yõllar kârõ (zararõ)”

hesabõnda izlenen tutara ilişkin açõklama:

Mali tablolarõn enflasyon muhasebesi standartlarõ uyarõnca hazõrlanmasõna 4389 sayõlõ Kanun’un 4. Maddesi Uyarõnca Yapõlacak Özel Bağõmsõz Denetim’in Esas ve Usulleri Hakkõnda Yönetmelik uyarõnca 1999 yõlõndan itibaren başlanmõştõr. 31 Aralõk 2001 tarihinde biten faaliyet yõlõna ait mali tablolarda enflasyon muhasebesinin geçmiş yõllardan gelen etkisi geçmiş dönem zararlarõna yansõtõlmõştõr. Muhasebe Uygulama Yönetmeliği kapsamõnda değişen diğer muhasebeleştirme esaslarõnõn etkileri ise cari yõla yansõtõlmõştõr.

j) Dönem içinde tahakkuk eden ve döneme yaygõn olarak yapõlan giderler ve sağlanan gelirler, gelir ve gider kalemlerinde gerçekleşen hareketlerin mevsimsellik göstermediği ve döneme eşit biçimde dağõlmõş olduğunu doğrulayõcõ nesnel ölçütlerin var olmasõ durumuna ilişkin açõklama:

Banka’nõn gelir ve giderleri mevsimsellik göstermemektedir. Buradan hareketle tüm gelir ve gider kalemlerinin tek bir “yõllõk ortalama” katsayõ ile çarpõlarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasõ mümkündür. Ancak, Banka daha doğru bir hesaplama ve mali tablo sunumu sağlamak maksadõyla tüm gelir ve gider kalemlerini ilgili aylarõn katsayõlarõnõ kullanarak enflasyon düzeltmesine tabi tutmuştur.

ŞİRKETİN ÜNVANI

Sayfa No: 81

(Yetkili İmza / Kaşe) X. BANKANIN YURTİÇİ, YURTDIŞI, KIYI BANKACILIĞI BÖLGELERİNDEKİ ŞUBE VEYA İŞTİRAKLER İLE YURTDIŞI TEMSİLCİLİKLERİNE İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASI GEREKEN HUSUSLAR

Bankanõn yurtiçi ve yurtdõşõ şube ve temsilciliklerine ilişkin bilgiler:

Sayõ Çalõşan Sayõsõ

Yurtiçi şube 23 486

Bulunduğu Ülke

Yurtdõşõ temsilcilikler 1-

2- 3-

Aktif Toplamõ Yasal Sermaye

Yurtdõşõ şube 1-

2- 3-

Kõyõ Bnk. Blg. Şubeler 1-

2- 3-

ŞİRKETİN ÜNVANI

Sayfa No: 82

(Yetkili İmza / Kaşe) XI. BİLANÇO SONRASI HUSUSLARA İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASI GEREKEN HUSUSLAR

1) Kõdem tazminatõ tavanõ 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1,323,950,000 (tamTL)’ye

Benzer Belgeler