• Sonuç bulunamadı

Bamangwato Concession Limited (BCL): BCL’ nın Arka Plan Bilgisi

2.1 Çalışmanın Türü

3.1.1 Bamangwato Concession Limited (BCL): BCL’ nın Arka Plan Bilgisi

BCL Selebi-Phikwe Madencilik ve Eritme şirketi Ağustos1956 yılında faaliyete başladı, Botsvana bağımsız olmadan önce 1966 yılında, o zaman tam olarak devlete ait değildi. Şirketin hisselerinin %30 unun sahibiydi. Yıllar geçtikçe Botsvana Cumhuriyeti Hükümeti hissedarlarının, hisselerinden vazgeçmeleri konusunda ikna etmeyi başarmıştır. Bu yerel ekonomiyi geliştirmiştir. BCL şimdi Botsvana’nın ikinci büyük işverenidir ve yaklaşık 4200 çalışanı vardır. Yıllar sonra BCL kurumsal vatandaşlık statüsüne sahip olmuştur. İyi yönetim uygulamaları çalışanlarına kolaylıklar sağlamaktadır. Konaklama, dinlenme tesisleri ve kendini geliştirmek ve bireysel kariyer için fırsatlar sunmaktadır. Şirketin KSS uygulamaları üzerine bir analiz yapma amacında olan bu çalışma, KSS uygulamaları adı altında ne yapılmaktadır, nasıl yapılmaktadır ve hangi diğer sosyal sorumluluk girişimleri dikkate alınmalıdır soruları ışığında incelemelerde bulunulmuştur (BCL, 12.12.2014).

3.1.1.1 BCL Çevre Yönetimi ve Sürdürülebilir Kalkınma Girişimler

Kimyasallardan çevresini korumak için tüm güvenlik önlemlerini almak mineraller ile uğraşan şirketler için çok önemlidir. BCL çevresine bakma sorumluluğunu SHE politikası

denilen bir politika benimseyerek almıştır. SHE Güvenlik, Sağlık ve Çevreyi ifade eder. Tüm yaralanmalar ve meslek hastalıkları önlenebilir inancı ile bu politikayı benimseyen bir şirket olmuştur. Ayrıca şirket iyi güvenlik, sağlık ve iyi çevresel uygulamaların ilkesini benimsemiştir (BCL, 12.12.2014).

BCL şriketinin web sitesi incelendiğinde anlaşılmaktadır ki, operasyonlar sırasında güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlanmakta ve genel çevreyi korunmaktadır. Web sitesine göre, güvenli davranış kültürü teşvik edilmekte ve tüm çalışanların sağlık ile çevre uygulamalarından sorumlu olunmaktadır. Bunun anlamı şudur; işlemin gerçek madencilikten, döküme, kullanmadan taşımacılığa ve ürünlerin satışına kadar tüm aşamalarda çevre korunmuştur. Bu aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına yardımcı olmaktadır. İsrafı azaltır ve olumsuz çevresel etkilerini önler. Şirketin çevreyi korumak ve çalışanlarını gözlemekle insan hakları arasında yakın bir bağlantı vardır. Tezin literatür kısımında bahsedildiği üzere insan varlık olarak doğası gereği sağlıklı bir ortama ihtiyaç duyar. Bundan dolayı çevrede hasar varsa insan hakları ihlal edilmiştir. BCL için çevre ile ilgili endişesinin nedeni sadece sürdürülebilir gelişme için değil aynı zamanda kendi işçi ve genel insan hakları da içindir.

3.1.1.2 İşçi ve İnsan Hakları BCL’da

Resmi web sitesine göre, "BCL yönetimi taahhüt etmiştir ki, birinci basamak denetçilerden

en üst yönetime kadar herkes yaralanmaları ve mesleki hastalıkları önlemek için sorumludur ve gerekli kaynaklar bu taahhüdü desteklemek için tahsis edilecektir ve risk yönetimi faaliyetleri ile ilgili tüm tehlikeleri ve riskleri belirlemek ve değerlendirmeler olacaktır. Tehlikeleri önlemeye ve tasarım, yönetim, iş yeri prosedürleri bakımından tehlike ve risklerin kontrolüne öncelik verir. Tehlikelerin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için tespit ettiğinizde düzeltici eylemi yapın, acil müdahale planlarını hazırlayın ve test edin. Işgücünün eğitimli olmasını ve yetkili güvenli çalışma için güvenlik, sağlık ve çevre koruma işlerine ilişkin tüm konularda her düzeyde kendi sorumluluklarını anlamalarını sağlayın."

(BCL, 12.12.2014)

Botsvana Gazetesi'nde (yerel gazete) 24 Şubat 2015 tarihinde, BCL madencilik de "Salı günü Selibe Phikwe eritme madenlerinden Phikwe Central (Sayı 3) Mil’de çalışmakta olan iki kişinin ölümüne neden olduğundan şüphe edilen bir patlama meydana geldi. Buna cevaben BCL derinlemesine bir emniyet incelemesi yapmış ve güvenliği artırmak için bir dizi protokol uygulamıştır. Bahsedilen araçlardan biri Davranış Odaklı Bakım Modeli (BBC) 'dir. BCL tüm işçiler arasında yaralanmaların önlenmesi konusunda destekleyici davranışları teşvik edebilir sistematik bir yaklaşım olarak görmektedir.

İnsan hakları beyannamesine uygun olarak yukarıdaki alıntıdan şu çıkarılabilir; BCL insan haklarını güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir çevre ve hakları da yaşam, sağlık, gıda, su ve arındırma olarak gözetiyor. Insan haklarını gözetmenin bir yolu olarak çevrenin korunması yanında BCL 2006 yılında HIV tüzüğü imzaladıktan sonra HIV politikasını benimsemiştir. HIV / AIDS’ e gelince BCL aşağıdaki kurallar altında faaliyet belirtmektedir:

 HIV / AIDS ile yaşayan çalışanları eşit muamele ve bakmakla destekliyor.

 Bu hak ve HIV veya AIDS ile yaşayan insanların onurunun korur.

 Bireyin HIV durumu ile ilgili gizlilik ve gizlilik koruma.

 HIV testi onayını bilgilendirir.

 HIV / AIDS hakkında sosyal diyaloğu teşvik eder.

 Yeni çalışanların HIV durumuna bakılmaksızın eşit bir şekilde çalıştırılmalarını sağlar.

3.1.1.3 B.C.L’de Hayırseverlik

Firmaların insan hakları ve çevre konusunda kurumsal olarak doğru olanı yapmanın ötesinde, bu sayede aynı zamanda topluma bazı geri dönüşümler sağladığını söylemek mümkündür (Murray ve Bowfield 2008: 25). BCL’nin web sitesine göre, şirket bazı araçları bağışlayarak topluma geri kazandırmaktadır. Bu ekipman ve yardım için fon ayırmaktadır. Web sitesine göre, BCL Limited Joseph Anderson Memorial Okul Özel Eğitim Biriminde öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların geçimi için yaklaşık olarak BWP 500.000 verilmiştir. Ayrıca 12 Marangozluk mezunu ve 8 Tekstil öğrencisine P30, 000,00 değerinde ekipman hediye edilmiştir.

3.1.1.4 Yolsuzluk

Bir kamu kurumu olarak BCL tüm diğer devlet kurumları gibi vizyon 2016 hedefinde yolsuzlukla mücadeleyi desteklemek zorundadır. Bu durumda, BCL Etik Yardım Hattı veya sık sık "anonim kapalı ipucu" olarak da bilinen bir yolsuzlukla mücadele programına dahil olmuştur. Etik Hattı, şirkette herhangi bir biçimde yolsuzluk, dolandırıcılık ya da etik olmayan uygulamaları varsa incelemek ve daha sonra bunları düzeltmeye yardım etmesini sağlamak için BCL paydaşlarından çağrı alan bir hattır. Bu aynı zamanda paydaşların zarar görme korkusu olmadan özgürce rapor sağlamalarını garanti eder.

3.1.2 Choppies Enterprises Limited: Choppies Enterprises Limited’in Arkaplan Bilgisi