• Sonuç bulunamadı

1.4. Balassa-Samuelson Hipotezi

1.4.6. Balassa-Samuelson Etkisini Sınırlayan Faktörler

Balassa-Samuelson etkisini ölçmeye yönelik olarak yapılan ampirik çalışmaların çoğunluğunda, dış ticarete açık ve kapalı sektörlerdeki verimlilik artışları farkları ile göreli fiyatlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmasına karşın, seçilen ülke örnekleri ve incelenen döneme göre Balassa-Samuelson etkisinin büyüklüğünün farklılık gösterdiği görülmektedir. Literatürde, Balassa-Samuelson hipotezinde yer alan öncüllerin gerçek hayatta geçerli olmamasının, verimlilik farklarından fiyat seviyelerine geçişi sınırlamasından kaynaklandığı yönünde açıklamalar bulunmaktadır (Egert, 2007).

Balassa-Samuelson hipotezinin varsayımlarından biri uzun dönemde dış ticarete açık sektör malları açısından satın alma gücü paritesinin geçerli olduğudur. Bu çerçevede dış ticarete açık sektör fiyatlarından oluşan reel döviz kuru sabit kalacaktır. Ancak Engel (1999), yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerden oluşan veri setinde ABD doları bazlı reel döviz kurlarındaki hareketlerde dış ticarete açık ve kapalı sektör göreli fiyatlarının etkili olmadığını, reel döviz kurundaki hareketlerin satın alma gücü paritesinden sapmalar sonucunda şekillendiğini ortaya koymuştur.

Literatürdeki birçok çalışmada da dış ticarete açık sektör fiyatlarından oluşan reel döviz kurunun sabit kalmadığı görüşü desteklenmektedir. Bu çalışmalara göre dış ticarete açık sektörde gerçekleşen verimlilik artışı, iç piyasada üretilen malları kullanma eğilimlerinin farklı olması durumunda dış ticarete açık sektör fiyatlarından oluşan reel döviz kurunda değişikliğe neden olmaktadır. Her iki sektör fiyatlarını da içeren reel döviz kurunun değer kaybedip kaybetmeyeceği ise Balassa-Samuelson etkisi sonucunda dış ticarete kapalı olan sektör fiyatlarından kaynaklanan reel değerlenmenin büyüklüğüne bağlıdır (Egert, Halpern ve MacDonald, 2006; Dixit ve Stiglitz 1977; MacDonald ve Ricci 2002; Benigno ve Thoenissen 2003; Unayama 2003).

Gelişmekte olan ülkelerde sermaye yatırımları girişi ile birlikte teknolojik gelişme sonucunda daha yüksek kaliteli ve katma değerli ürünlere

yönelinmesi daha yüksek fiyatlı ürünlerin üretilmesine yol açmaktadır. Bu durum dış ticarete açık olan sektör fiyatlarından oluşan reel döviz kurunun değerlenmesine de yol açabilmektedir (Egert, Lommatzsch ve Lahreche-Revil, 2006). Lee ve Tang (2007) Balassa-Samuelson modelini doğrular biçimde verimlilik farklarının artışı ile reel döviz kurunun değerlenmesi arasında kuvvetli ilişki bulmuştur. Ancak Balassa-Samuelson modelinin aksine reel döviz kurunun değerlenmesinin dış ticarete kapalı sektör fiyatlarındaki yükselişten değil, dış ticarete açık sektör fiyatlarının kullanıldığı reel döviz kurunun değerlenmesinden kaynaklandığını ifade etmiştir. Imai (2009) de Japon yeninin ABD doları karşısında 1956-1970 dönemindeki değerlenmesinde Balassa-Samuelson etkisi olduğunu, ancak etkinin büyük kısmının dış ticarete açık olan sektör mallarının fiyatlarından kaynaklandığını ifade etmiştir.

Gelişmiş ülkelere ilişkin ampirik çalışmalar da benzer sonuçlara işaret etmektedir. Garcia Solanes ve Flores (2008), 16 OECD üyesini kapsayan çalışmalarında dış ticarete açık sektör fiyatlarının satın alma gücü paritesinden sapmalara neden olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Gubler ve Sax (2011) da 1970-2008 döneminden 20 OECD ülkesini içeren veri setinde, dış ticarete açık sektörde verimlilik artışının Balassa-Samuelson etkisine aykırı biçimde reel döviz kurunda değer kaybına neden olduğunu bulmuşlardır.

Literatürde satın alma gücü paritesinin geçerli olmaması dışında verimlilik farkları ile göreli fiyatlar arasındaki ilişkiyi zayıflatan etkenler olarak şu hususlar öne çıkmaktadır:

1) Dış ticarete açık sektörde reel ücretler verimlilik artışlarına bağlı belirlenmemektedir (Egert, 2007).

2) Ülke içinde tam işgücü hareketliliği varsayımı işgücü piyasası düzenlemeleri ve sektörler arası işgücü becerilerinin farklı olması nedeniyle geçerli olmamaktadır. Bu çerçevede, nominal ücretler sektörler arasında eşitlenmemektedir (Kovacs, 2004). Ayrıca imalat sektörünün ekonomi içindeki payının göreli olarak küçük olması durumunda, dış ticarete açık olan

sektör ücret artışları ekonomi genelinde belirleyici olmamaktadır (Egert, 2007)

3) Dış ticarete kapalı olan sektörlerde önemli ölçüde verimlilik artışı gerçekleşebilmektedir (Alberola ve Tyrvainen, 1998),

4) Dış ticarete kapalı olan sektörlerin enflasyon sepeti içindeki ağırlıklarının düşük olması Balassa-Samuelson etkisini sınırlandırmaktadır (Egert, Halpern ve MacDonald, 2006).

5) Dış ticarete açık olan sektörlerdeki malların üretiminde ve dağıtımında dış ticarete kapalı sektör ürünleri de kaçınılmaz biçimde bulunmaktadır (Corsetti ve Dedola, 2002).

6) Uluslararası tam sermaye hareketliliği Balassa-Samuelson hipotezinin içerdiği varsayımların gerçek hayata en uygun olanı olarak değerlendirilmektedir. Ancak ülke riski ve döviz kuru riskinden kaynaklanan belirsizlikler uluslararası sermaye piyasasının da bölünmüş bir yapıda olmasına yol açmaktadır (Kovacs, 2004).

7) Gerçek dünyada üretim sürecinde sermaye ve işgücü maliyetlerinin dışında ithal mallar ve ara mallar da önemli üretim maliyetleri olarak ön plana çıkmaktadır. Emtia ve özellikle de petrol fiyatlarında yaşanan şoklar dış ticarete açık ve kapalı sektörlerin verimliliğinde değişikliğe yol açmadan göreli fiyatlarda kalıcı biçimde sapmalara neden olabilmektedir (Kovacs, 2004).

8) Yönetilen fiyatların piyasa fiyatlarından kalıcı biçimde ayrışması mümkün olmasa da, hükümetlerin çıkardıkları kanun ve yönetmelikler göreli fiyatları etkilemektedir (MacDonald ve Wojcik, 2004).

9) Gelişmekte olan ülkelerde dış ticarete açık sektörde üretilen malların göreli gelir esnekliğinin daha yüksek olması, gelir artışının dış ticarete açık sektör mallarına yönelik talebi artırmasına yol açacaktır. Sermaye hareketliliğinin tam olmadığı, tam rekabet koşullarının geçerli olmadığı ve tek fiyat kanunundan sapmaların olduğu bir ortamda, gelir

arttıkça dış ticarete açık sektöre yönelik talebin artması, dış ticarete kapalı sektörde göreli fiyatların düşmesine ve genel fiyat düzeyinin gerilemesine yol açacaktır (De Gregorio, Giovannini ve Wolf, 1994).

10) Özellikle geçiş sürecindeki ülkelerde konut fiyatlarındaki yükseliş göreli fiyat hareketleri ile göreli verimlilik artışları arasındaki ilişkiyi zayıflatabilmektedir. Ekonomideki yapısal dönüşüme bağlı olarak, gelir düzeyindeki yükseliş, kredi ve ipotek piyasalarının gelişimi, finansal refah artışı, istihdam piyasasından kaynaklanan etkenler, konut sektöründen beklenen kazanç, konut ihtiyacının artışı ve yabancı yatırımcıların ortaya çıkması ile birlikte konut talebinin ülke nüfusu ile sınırlı kalmaması gibi geçiş dönemindeki ülkelerde konut fiyatlarında hızlı artışlara neden olmaktadır (Egert, 2007).

11) Döviz kuru rejimi ve geçişkenliği dış ticarete açık sektör fiyatlarının seyri açısından önemli rol oynamaktadır. Balassa-Samuelson hipotezinin temelinde dış ticarete açık sektör fiyatlarında satın alma gücü paritesinin geçerli olduğu varsayımı yer almaktadır. Sarno ve Valente (2006), esnek döviz kuru rejimi uygulamalarında satın alma gücü paritesinden sapmaların diğer döviz kuru rejimlerine kıyasla daha çabuk tersine döndüğü sonucuna ulaşmışlardır. Diğer yandan yüksek enflasyon geçmişine sahip olan ülkelerde fiyat ayarlamalarının daha sık yapılması ve döviz kuru geçişkenliğinin daha yüksek olması, dış ticarete açık sektörlerde satın alma gücü paritesinden sapma olasılığını da artırmaktadır.

Benzer Belgeler