• Sonuç bulunamadı

3. MATERYAL VE YÖNTEM

3.1.2. Örnekleme Metodu ve Örnekleyiciler

3.2.1.3. Balık Dokularında Bulunan Ağır Metal ve Đz

Balığın sırt kısmından paslanmaz çelik bıçak kullanılarak kesilen kas, karaciğer ve iki adet solungaç dokusu homojen hale getirildikten sonra 0,5 g (ıslak ağırlık) tartılarak sıcaklık ve basınç ayarlı HP500 teflon kaplara konulup, 7 ml nitrik asit (HNO3)ve 1 ml hidrojen peroksit (H2O2) ile CEM marka, Mars 5 model mikrodalga aleti kullanılarak parçalanmıştır (Uysal ve ark. 2008). Daha sonra oda sıcaklığına kadar soğutulan numuneler ultra safsu ile 50 ml’ye seyreltilmişlerdir. Parçalamada kullanılan kimyasallar analitik saflığa sahiptir ve tüm çalışma sırasında ultra safsu kullanılmıştır (Uysal ve ark. 2008). Son 10 yıldır numuneleri parçalamada mikrodalga parçalama işlemleri kullanılmaktadır (Tekin-Özkan ve Kır 2007, Tekin-Özkan ve Kır 2008, Küçük sezgin ve ark. 2001). Bu teknik daha hızlı parçalama sağlaması, kontaminasyon olasılığının daha az olması ve daha az asit tüketimi sağlaması nedeni ile tercih edilmektedir (Karadede ve Ünlü 2000, Tekin-Özkan ve Kır 2008).

3. 2. 2. Ağır Metal ve Đz Elementlerin Analizlerinde Kullanılan Yöntemler

Đnorganik katyonların tayininde, en çok başvurulan teknikler atomik absorpsiyon spektrometri (AAS) ile indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometri (ICP-OES) gibi atomik spektrometrik tekniklerdir. Bunların haricinde, fazla duyarlı olmamakla birlikte kolorimetri, bazen de iyon kromatografi kullanılmaktadır (Aydın 2008).

Son yıllarda indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometri (ICP-MS) kullanımı da oldukça yaygınlaşmıştır. Atomlaştırma tekniklerine göre atomik absorbsiyon spektrometri, alevli (flame atomization, FAAS), elektrotermal (electrothermal atomization, ETAAS) veya grafit fırınlı (GFAAS), hidrür oluşumlu (hydride generation, HGAAS), soğuk-buhar (cold-vapor Hg, CVAAS) gibi farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Sıvı numunelerin analizinde başvurulan söz konusu teknikler kadar yaygın olmasa da, iletken veya iletken maddelerle karıştırılmış katı numunelerin, bir çözme işlemine gerek olmaksızın direkt analizinde, akkor boşalımlı atomlaştırma tekniği (glow discharge, GD) de kullanılmaktadır (Aydın 2008).

AAS ile yapılan tayinlerde, elementlerin derişimleri, olası girişim etkileri, çözelti hacmi gibi parametreler, atomlaştırma tekniğinin seçimini belirlemektedir.

3. 2. 2. 1. ICP-OES Cihazı Çalışma Prensibi

Kimyasal analizlerde ilk kullanılan atomik spektrometri tekniği emisyon spektrometridir. Aleve püskürtülen elementlerin yaydığı ışıktan kalitatif analiz yapılmasına dayanan alev testleriyle başlamış, metallerin ark ve kıvılcım atomlaştırma teknikleri kullanılarak analiz edilmesiyle devam etmiştir. Günümüzde ise en çok başvurulan atomlaştırma teknikleri plazma kaynaklıdır. Doğru akım plazma (DCP) ve mikrodalga-ile-oluşmuş plazma (MIP)kaynakları çeşitli analizlerde kullanılmaktadır.

Ancak, plazma kaynaklarının en önemlisi indüktif eşleşmiş plazma (ICP)’dır. Çalışma kapsamında, Đndüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometri (ICP-OES) kullanılmıştır. Atomik emisyon spektrometri ile atomik absorpsiyon spektrometri arasındaki en önemli fark, absorpsiyon analizlerindeki atomlaştırıcının görevi sadece atomlaştırma iken, emisyon analizlerindeki atomlaştırıcının hem atomlaştırma hem uyarma işlevi görmesidir. Yüksek sıcaklığı ve inert atmosferi, plazmayı aleve veya grafit fırına göre daha etkin bir kaynak yapmaktadır. Bu sayede, AAS ile duyarlı sonuç elde edilemeyen refrakter bileşiklerin analizi de kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Çok sayıda elementin aynı anda veya çok kısa sürede ölçülmesi de önemli avantajlarından birisidir. ICP-OES Cihazına ait şematik gösterim şekil 3. 5.’te verilmiştir.

Şekil 3.5. ICP-OES Cihazına ait şematik gösterim. ZENGĐN, O. 2008. Van Gölü Ve Gölü Besleyen Kaynaklarda Ağır Metal Kirliliğinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara. 120 s.

Plazma, nötr gaz, katyon ve elektron içeren iletken bir gaz karışımı olarak tanımlanabilmektedir. Plazma gazı olarak argon (Ar) kullanıldığından, indüktif eşleşmiş plazmada Ar, iyonlaşmış Ar ve elektron bulunduğunu söyleyebiliriz. Đndüktif eşleşmiş plazma iç içe üç kuvars borudan oluşan hamlaç (torch) ile oluşturulur. Argon, en dış ve ara borudan helezonik bir şekilde geçerek borunun ucuna, indüksiyon bobininin sardığı bölüme ulaşmaktadır. Genellikle bakırdan yapılmış, su soğutmalı indüksiyon bobini, hamlaca, 27 veya 40 MHz frekansında ve 0,5-1,5 kW arasında güç sağlar. Bu güç sayesinde hamlacın ucunda manyetik alan yaratılmaktadır. Tesla bobini adı verilen sistemle kıvılcım oluşturularak argonun iyonlaşması sağlanır. Plazma artık hazırdır.

Numune çözeltisi bir peristaltik pompa yardımıyla sisleştiriciye gönderilir ve argon ile çarpıştırılarak aerosol üretilmektedir. Küçük çaplı damlacıklar taşıyıcı argon ile en içteki ince borudan hamlaça ulaşmaktadır ve atomlaşma/iyonlaşma gerçekleşmektedir.

Plazmada oluşan atom ve iyonların emisyonu değişik şekillerde ölçülebilmektedir. ICP-OES cihazları, sırayla ölçüm yapanlar (sequential) ve aynı anda ölçüm yapanlar (simultaneous) olmak üzere iki bölümde incelenebilmektedir.

Sequential cihazlarda monokromatörle birlikte sadece bir detektör (fotoçoğaltıcı tüp) vardır. Seçilen dalga boyundaki ışık detektöre gönderilmektedir ve ışın şiddeti ölçülmektedir. Bu işlem her bir element veya daha doğru bir deyişle her bir dalga boyu için tekrarlanmaktadır. Simultane cihazlarda ise tüm ışın emisyonları aynı anda ölçülmektedir. Bir tip cihazda çok sayıda foto çoğaltıcı detektör, önceden belirlenmiş dalga boylarında ölçüm yapmak için sabit slitlerin arkasına monte edilmiştir. Diğer tip simultane cihazlarda ise echelle monokromatör ve iki boyutlu yük-enjeksiyon detektör mevcuttur. Tüm ışınlar tek detektör ile ölçülmektedir. Simultane cihazların bir avantajı da analizlerde iç standart kalibrasyonu yapılmasına imkan vermesidir.

ICP-OES cihazlarında ölçüm dikey (vertical) veya yatay (axial) plazma pozisyonlarında yapılabilmektedir. Bazı firmalar her iki plazma pozisyonunda da ölçüm yapan cihazlar üretmişlerdir. Yatay plazmanın dikey plazmaya üstünlüğü daha duyarlı sonuçlar vermesidir. Ancak, bu pozisyon dikey plazmaya göre daha dar lineer çalışma aralığına sahiptir.

Đndüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometri (ICP-OES), AAS’ye göre daha geniş çalışma aralığı, multielement tayin yapabilme özelliği, termal bozunmaya karşı dirençli (refrakter) elementlerin tayininde daha duyarlı sonuç vermesi gibi

özellikleriyle, metal tayinlerinde AAS ile birlikte en sık başvurulan tekniktir. Metal tayinlerinde, AAS ve ICP-OES’ye son yıllarda çok önemli bir teknik eklenmiştir;

indüktif eşleşmiş plazma kütle spektrometri (MS). Bu teknik, AAS ve ICP-OES’nin tayin becerilerinin çoğuna ve daha fazlasına sahiptir; çok daha geniş çalışma aralığı, daha duyarlı ölçümler, periyodik tablodaki elementlerin büyük çoğunluğunun tayin edilebilmesi gibi avantajları vardır. ICP-OES tekniğinin AAS tekniklerine kıyasla, inert Ar atmosferinde daha etkin bir atomlaştırma yapması, multielement ölçüm yapma özelliği ve lineer çalışma aralığının daha geniş olması gibi avantajları vardır.

Dikey plazmalı sistemlerin duyarlığı FAAS ile elde edilen duyarlıklara yakınken yatay plazmalı sistemler 5-10 kat daha duyarlı sonuçlar vermektedir. AAS tekniklerine göre dezavantajı, cihazın fiyatı ve işletim masrafının daha yüksek olmasıdır (Anonim 2007).

3. 2. 3. Örneklerin ICP-OES ile Analizi

Çalışmada, numunelerin okumaları VARIAN marka ICP-OES cihazının VISTA- MPX modeli kullanılarak yapılmıştır. Okumalar sırasında, elementlerin birbirlerine girişim yapmasını engellemek amacıyla, standartlar hazırlanırken üç farklı grup oluşturulmuştur. Oluşturulan gruplama şöyledir: 1. Grup; Fe, Zn, Cr, Mn, Ni, Cu. , 2.

Grup; B, Cd, Pb. 3. Grup; As. 3. Grup elementi olan As, hidrür sistemi kullanılarak analiz edilmiştir. Standartların hazırlanmasında, 1000 µg/ml’lik (% 5 HNO3) standart stok çözeltisi kullanılmıştır. Ağır metal konsantrasyonlarının suda çözünmüş halde, partikül halinde ve sedimentteki konsantrasyon değerlerinin çok farklı büyüklüklerde olması sebebiyle düşük, orta ve yüksek olmak üzere ppb ve ppm seviyesinde, üç farklı standart seri hazırlanmıştır. Düşük standart seri; 0,0095, 0,019, 0,039, 0,078, 0,1562 ppm. Orta standart seri; 0,1562, 0,3125, 0,625, 1,25, 2,5 ppm, Yüksek standart seri; 2,5, 5, 10, 20, 50 ppm’dir. Cihazının kalibrasyonu 500 ppm’lik Merck Mn çözeltisinden hazırlanan 5 ppm’lik çözelti kullanılarak yapılmıştır. Kalibrasyon esnasında, olabilecek genleşmeleri engellemek amacıyla, ortam sıcaklığının 25 0C olmasına dikkat edilmiştir.

Sediment ve toprak örneklerinin okumalarının doğrulanmasında referans materyali olarak kullanılan ERM-CC135a (Europan reference materials) örneklerin ekstraksiyon metotlarını ve cihazın ölçümlerinin performanslarını kontrol edebilmek amacıyla incelenmiştir. Đkili okumalar yapılarak elde edilen sonuçlar ve referans materyalinin konsantrasyonları karşılaştırılmıştır. Çizelge 3.2’de Ölçümlerin kalite

kontrol ve kalite güvenilirliği için yapılan okumalar gösterilmiştir. Cihazın çalışma koşulları ve okumalarda kullanılan dalga boyları aşağıda sırasıyla Çizelge 3. 3 ve çizelge 3. 4’te gösterilmiştir.

Çizelge 3. 2. Ölçümlerin kalite kontrol ve kalite güvenilirliği için yapılan okumalar

Çizelge 3. 3. ICP-OES cihazı çalışma Çizelge 3. 4. Elementlerin okumalarında koşulları kullanılan dalga boyları

Cr Cu Fe Mn Ni Zn

1. Okuma

(µg.g-1) 311,328 102,885 38249 331,195 265,819 295,632 2. Okuma

(µg.g-1) 312,641 104,381 39393 344,274 267,303 299,067

ERM-CC135a

(µg.g-1) 336±28 105±5 40900±2700 348±18 277±13 316±41

Element Dalga boyu (nm)

Cr 267,716

Mn 257,61

Fe 238,204

Ni 231, 604

Cu 327,395

Zn 213,857

B 249,772

Cd 214,439

Pb 220,353

As 188,98

Parametreler

Güç (kw) 1,2

Plasma hızı ( L/min) 15 Gas hızı: Auxiliary

( L/min) 1,5

Nebulizer hızı ( L/min) 0,9 Tekrar okuma süresi (s) 5 Stabilization süresi (s) 30 Örnek alma süresi (s) 40 Pompa hızı (rpm) 15

Rinse time (s) 10

Tekrar sayısı 3

Görüntü modu Axial

Gaz Argon

3. 3. Suda ve Sedimetteki Diğer Fiziksel ve Kimyasal Parametrelerin Analizi

Benzer Belgeler