• Sonuç bulunamadı

3. MALİ DESTEK PROGRAMINA İLİŞKİN KURALLAR

3.1. Uygunluk Kriterleri

3.1.1. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?

3.1.1.1. 2014 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında yalnızca aşağıda belirtilen kurum ve kuruluşlara destek verilecektir:

 Kamu Kurum ve Kuruluşları (Valilikler, Kaymakamlıklar, Bölge/İl/İlçe Müdürlükleri, vb.)

 İl Özel İdareleri

 Belediyeler

 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde kurulmuş Mahalli İdare Birlikleri, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri vb.

 Kamu Kurum ve Kuruluşu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (Odalar, Borsalar vb.)

 Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekler, Vakıflar vb.)

 Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri ve Küçük Sanayi Siteleri

 Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler1

 Üniversiteler (Üniversite yönetimiyle mutabakat sağlamaları ve harcama birimi olmaları koşuluyla Fakülteler, Yüksekokullar ve Meslek Yüksekokulları)

 Lise, dengi ve üzeri mesleki eğitim veren okullar,

 Tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler2

 Üretici birlikleri3

Gerçek kişiler,

Kar amacı güden kurum ve kuruluşlar,

Kamu kurum kuruluşları hariç tüzel kişiliği olmayan kuruluşlar,

Başvuru sahibi veya ortağı olarak bu mali destek programına başvuramazlar.

3.1.1.2. Destek almaya hak kazanabilmek için başvuru sahiplerinin aşağıda belirtilen koşulların tümüne uyması gerekmektedir.

 Başvuru sahibi kurum/kuruluş teklif çağrısı ilan tarihinden en az üç ay önce kurulmuş, tescil edilmiş ve faal olmalıdır. (Başvuru sahibi sivil toplum kuruluşları (STK) teklif çağrısı ilan tarihinden en az üç ay önce kurulmuş ve kuruluş bildirimini ve eklerini ilgili mülki idare amirliğine göndermiş olmalıdır.)

 Başvuru sahibi kurum/kuruluşun tüzel kişiliği haiz olmalıdır (Kamu kurum ve kuruluşları ve bunlara bağlı birimler için bu şart aranmaz).

 Proje faaliyetleri, başvuru sahibi kurum/kuruluşun görev ve yetki alanı içerisinde bulunmalıdır.

 Başvuru sahibi kurum/kuruluşun teklif çağrısının ilan tarihinden 3 ay önce; Ajansın faaliyet gösterdiği TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi’nde kayıtlı olması veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması4 gerekmektedir.

 Başvuru sahibi kurum/kuruluşun, projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi gerekmektedir.

 Başvuru sahibi kurum/kuruluş yönetmelikte5 öngörülen proje hesabını kendi adına açma, bu hesaba para aktarma ve bu hesaptan harcama yapma ehliyetine sahip olmalıdır.

1 Tüzüklerinde ortaklarına kar dağıtılmasını yasaklayan hüküm bulunmayan Kooperatiflerin gelecek 5 (beş) yıl süresince ortaklara kar dağıtılmayacağı yönünde karar almaları ve bu hükmün Genel Kurul Karar Metninde bulunması gerekmektedir.

2 Sözleşme esnasında, ticari faaliyette bulunmadıklarına ve bulunmayacaklarına dair beyanda bulunmaları gerekmektedir.

3 Sözleşme esnasında, ticari faaliyette bulunmadıklarına ve bulunmayacaklarına dair beyanda bulunmaları gerekmektedir.

4 Proje başvurusunda bulunacak şubeler sadece bağlı bulundukları merkez adına başvuru yapabileceklerdir.

5 8 Kasım 2008 tarih ve 27048 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme

Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Ticaret ve Sanayi Odalarından, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının, Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 19. Maddesinin (d) ve (e) bendinde belirtilen payları ve bunlarla ilişkili varsa diğer bütün mali yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile proje veya faaliyet desteği sözleşmesi imzalayamazlar. Ancak, bu durum söz konusu kurumların proje başvurusu yapmalarına engel değildir.

3.1.1.3. Ayrıca, başvuru sahipleri ve ortakları destek alabilmek için aşağıdaki hallerden herhangi birinde bulunmamalıdır. Aksi takdirde başvuru sahipleri ve ortakları proje faaliyet desteği alamazlar.

a) İflas etmiş veya tasfiye halinde bulunan ve bu durumları nedeniyle işleri kayyum veya vasi tarafından yürütülen, konkordato ilan ederek alacaklılar ile anlaşma yapmış, faaliyetleri askıya alınmış veya bunlarla ilgili bir kovuşturmanın konusu olanlar veya meri mevzuatta öngörülen benzer durumlarda olanlar;

b) Kesinleşmiş yargı kararı (yani temyizi mümkün olmayan bir karar) ile mesleki faaliyete ilişkin bir suçtan mahkûm olanlar;

c) Haklarında, görevlerini ağır bir şekilde kötüye kullandıklarına dair kesinleşmiş mahkeme kararı olanlar;

d) Sözleşme tarihi itibarıyla;

 Mahalli idareler dışındaki tüzel kişilerden, yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu olanlar6

 Kamu kurum ve kuruluşlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçları ve yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş borcu olanlar,

 Mahalli idareler dışındaki tüzel kişilerden, söz konusu proje teklifine ilişkin olarak Ajans tarafından sağlanacak destek tutarının yüzde üçü (%3) kadar ya da daha fazla bir meblağ için, herhangi bir nedenle haklarında kesinleşmiş haciz işlemi bulunanlar.

e) Dolandırıcılık, yolsuzluk, bir suç örgütü içinde yer almak suçlarından kesinleşmiş yargı kararı ile mahkûm olanlar;

f) Herhangi bir kamu ihale prosedürüne veya diğer bir destek yardımına ilişkin yükümlülüklere uymayarak, sözleşmeyi ciddi bir şekilde ihlal ettiği tespit edilenler;

g) Teklif edilen proje dolayısıyla menfaat ilişkisi içinde olanlar;

h) Teklif çağrısına katılım koşulu olarak Kalkınma Ajansı tarafından talep edilen bilgilerin temin edilmesi sırasında yanlış beyanda bulunanlar veya bu bilgileri temin edemeyenler;

611 Aralık 2010 tarih ve 27782 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Seri:A Sıra No:1 Tahsilat Genel Tebliğinde mahalli idarelerin vergi borcu olmaması koşulu aranmayacağı belirtilmektedir

i) Mevcut veya daha önceki teklif çağrılarının değerlendirilmesi sürecinde bağımsız değerlendiricileri, değerlendirme komitesini veya Batı Karadeniz Kalkınma Ajansını etki altında bırakmaya veya gizli bilgi elde etmeye teşebbüs edenler.

Yukarıda madde (a), (c), (d), (f), (h) ve (i)’de belirtilen durumlarda, teklif çağrısına katılma yasağı, ihlalin tespit edildiği tarihten sonraki iki yıllık süre için geçerlidir. Madde (b) ve (e)’de belirtilen durumlarda, teklif çağrısına katılma yasağı, kararın tebliğ tarihinden itibaren dört yıllık süre için geçerlidir.

Başvuru sahipleri, Ajansa doğru ve açık bilgi ve belge vermek, Ajansı yanıltabilecek veya yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebilecek her türlü tutum ve davranıştan uzak durmak zorundadır.

Buna aykırı hareket ettiği tespit edilenlere destek verilmez, verilen desteklere ilişkin sözleşmeler de proje hangi aşamada olursa olsun derhal feshedilir. Sözleşmenin feshi halinde, yapılan ödemeler ile sözleşmeden doğan masraflar ve sözleşmede öngörülen cezai şart yararlanıcıdan tahsil edilir ve bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulur. Bu kişiler destek almak için beş yıl süreyle Ajanslara başvuramaz. Bu süre sonunda bunlara destek verilebilmesi, Ajansa olan bütün borçlarını ödemiş olmalarına bağlıdır.

Başvuruda bulunmak veya destek almak için gerekli şartları taşımadığı sonradan anlaşılan yararlanıcılarla sözleşme imzalanmaz. Herhangi bir sebeple, sözleşme imzalanmış olsa dahi sözleşmeleri feshedilir.

Ajanslar, hâlihazırda herhangi bir mali destek programından mali destek alan ve uygulaması devam eden proje veya faaliyetlere eş zamanlı olarak mali destek sağlayamaz.

Ajans ile sözleşme imzalamadan önce, aynı proje teklifine ilişkin ulusal ya da uluslararası hibe programlarından (Avrupa Birliği, Büyükelçilik hibeleri, Dünya Bankası, UNESCO vb.) finansman sağlayan gerçek ve tüzel kişiler Ajansımız mali destek programlarına başvuramazlar.