• Sonuç bulunamadı

Başlangıç durumundaki şev stabilite analizi sonuçları

5. ŞEV STABİLİTE ANALİZİ SONUÇLARI

5.2 Numune II (SP) Şev Stabilite Analiz Sonuçları

5.2.1 Başlangıç durumundaki şev stabilite analizi sonuçları

Yeraltı su seviyesinin tanımlanmadığı %85 doygunluk derecesine sahip %50 izafi sıkılığa göre hazırlanmış numunenin başlangıçtaki özelliklerine göre yapılan analizler için kullanılan zemin parametreleri Çizelge 5.2’de gösterilmiştir. Numunenin başlangıçtaki matrik emme değeri %85 doygunluk derecesine karşılık gelen değerdir.

Şekil 5.19’da klasik zemin mekaniği parametreleri kullanılarak yapılan şev stabilite analizinin sonucu gösterilmektedir.

Şekil 5.19 : Klasik zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan kuru durumdaki şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Klasik zemin mekaniği prensiplerine göre yapılan ve matrik emmenin kayma mukavemetine etkisinin ihmal edildiği analizde Numune II için güvenlik sayısı 1.27 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.20 başlangıç durumunda doygun olmayan zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucunu göstermektedir.

Şekil 5.20 : Doygun olmayan zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan kuru durumdaki şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre ve matrik emmenin uniform olarak zemine etki ettiği düşünülerek yapılan analizde Numune II için güvenlik sayısı 1.46 olarak elde edilmiştir.

5.2.2 Yeraltı su seviyesinin değişimiyle gözlenen şev stabilite analizi sonuçları Numune II için yeraltı su seviyesinin değişimiyle klasik zemin mekaniği ve doygun olmayan zemin mekaniği ilkelerine göre elde edilen güvenlik sayısının değişimi incelenecektir. Çizelge 5.2’de yeraltı su seviyesi tanımlandığı durumlarda kullanılan parametreler gösterilmektedir. Doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre yapılan analizlerde zemin su karakteristik eğrisi programa tanımlanmıştır. Kullanılan kohezyon ve kayma mukavemeti açıları her iki durumda da aynı değerlerde olup efektif parametrelerdir.

Şekil 5.21’de yeraltı su seviyesi ve boşluk suyu basıncı değerleri gösterilmektedir. Daha önceki bölümlerde de negatif su basıncının matrik emme değeri olduğundan bahsedilmiş ve güvenlik sayısını arttırıcı yönde etkisinin olduğu anlatılmıştır.

Şekil 5.21 : Boşluk suyu basıncının derinlikle değişimi.

Şekil 5.22’de klasik zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.22 : Klasik zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Klasik zemin mekaniği parametrelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucuna göre güvenlik sayısı 1.27 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.23’de doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.23 : Doygun olmayan zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre yapılan analizde Numune II için güvenlik sayısı 1.27 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.25’de klasik zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.25 : Klasik zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Klasik zemin mekaniği parametrelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucuna göre güvenlik sayısı 1.27 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.26’da doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.26 : Doygun olmayan zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre yapılan analizde Numune II için güvenlik sayısı 1.29 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.27’de yeraltı su seviyesi ve boşluk suyu basıncı değerleri gösterilmektedir.

Şekil 5.27 : Boşluk suyu basıncının derinlikle değişimi.

Şekil 5.28’de klasik zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.28 : Klasik zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Klasik zemin mekaniği parametrelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucuna göre güvenlik sayısı 1.12 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.29’da doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.29 : Doygun olmayan zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre yapılan analizde Numune II için güvenlik sayısı 1.22 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.30’da yeraltı su seviyesi ve boşluk suyu basıncı değerleri gösterilmektedir.

Şekil 5.31’de klasik zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.31 : Klasik zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Klasik zemin mekaniği parametrelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucuna göre güvenlik sayısı 0.94 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.32’de doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre yapılan analizde Numune II için güvenlik sayısı 1.00 olarak elde edilmiştir.

5.2.3 Zeminin suya doygun olduğu durumda şev stabilite analizi sonuçları Zeminin tamamen suya doygun olduğu durumdaki analiz için detaylar Numune I için anlatılmış ve bölüm 5.1.3’de mevcuttur. Yeraltı su seviyesi zemin yüzeyinden 50cm yukarıdadır.

Şekil 5.33’de yeraltı su seviyesi ve boşluk suyu basıncı değerleri gösterilmektedir.

Şekil 5.33 : Boşluk suyu basıncının derinlikle değişimi.

Şekil 5.34’de klasik zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.34 : Klasik zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Klasik zemin mekaniği parametrelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucuna göre güvenlik sayısı 0.30 olarak elde edilmiştir.

Şekil 5.35’de doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre elde edilen güvenlik sayısı ve kritik kayma dairesi yüzeyi gösterilmektedir.

Şekil 5.35 : Doygun olmayan zemin mekaniği ilkelerine göre yapılan şev stabilite analizi sonucu ve kritik kayma dairesi yüzeyi.

Doygun olmayan zemin mekaniği prensiplerine göre yapılan analizde Numune II için güvenlik sayısı 0.30 olarak elde edilmiştir.

Benzer Belgeler