• Sonuç bulunamadı

BÖLGE KALKINMA PROGRAMI STRATEJİK ÇERÇEVESİ

Karaman II. Merhale Projesi: İbrala Sulaması kapsamında 8.400 ha alan sulamaya açılmıştır

8. BÖLGE KALKINMA PROGRAMI STRATEJİK ÇERÇEVESİ

110

Tablo 61 KOP Bölge Kalkınma Programı Stratejik Çerçeve Amaç, Hedef ve SOPlar

Amaç Hedef Sektörel

Yeraltı suyu (YAS)-yerüstü suyu (YÜS) potansiyelinin belirlenmesi ve bölgedeki beslenimler ile su ihtiyacının tespiti, suyun menbağından bitkiye ulaşmasına kadar geçen sürecin yönetimi için YÜS'ten su alma-tutma-depolama, gölet ve kapalı sistem sulama şebekelerinin yapımı ve rehabilitasyonu, YAS kooperatif sahaları sulama şebekelerinin rehabilitasyonu, akıllı tarımsal sulama sistemleri, bitki-su ihtiyacına göre sulama, sulama işletmeciliğinin güçlendirilmesi ve HİS (hayvan içme suyu) tesisleri gibi projeler bu program altında yürütülecektir. Ayrıca tarımda kullanılan su ve enerjinin yönetimi ve maliyetlerinin azaltılmasına ilişkin AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi, tarımsal mekanizasyon sistemlerinin test-eğitim merkezinin kurulmasına yönelik projeler bu program altında yürütülecektir.

S2: Tarımsal su potansiyelinin

artırılması programı

Bölgenin su kaynakları potansiyelinin arttırılması amacıyla havza dışından su transferi ve buna yönelik alternatif enerji kaynaklarının kullanılabilirliğinin tespiti yapılacaktır. Yağmur suyu ve atık suların tekrar kullanımı gibi alternatif yöntemlerin değerlendirilmesi ve tarım için kullanımı uygun olmayan suların kimyasal, fiziksel, biyolojik vb. işlemler ile tarımsal sulamada kullanılabilirliğine yönelik etüt, araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütülecek ve projeler

Başta istihdam odaklı projeler olmak üzere; bitkisel üretimde toprak ve su kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak, tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğinin ve bu konuda hizmet veren başta çiftçi örgütleri olmak üzere kurum ve kuruluşların kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunmak, kırsal dezavantajlı alanlardaki tarımın verimliliğinin artırılmasına ve hayvansal üretimde verimliliğin ve kalitenin arttırılmasına yönelik eğitim ve yayım faaliyetleri ile proje desteği ve demonstrasyon faaliyetleri, modern altyapılar ve akıllı tarım teknolojileriyle çiftçilerin ve teknik personelin buluşturulması, gelecek nesillere çiftçilik mesleğinin benimsetilmesi gibi projeler bu program altında yürütülecektir. Ayrıca tarımda yenilikçi, katma değeri artıran, bölgenin rekabet edebilirliğine katkı sunan ve akıllı teknolojilerin kullanıldığı uygulamaların yaygınlaştırılmasına, makina parklarının oluşturulmasına, iyi tarım uygulamaları ve kümelenme ile ilgili projelerin artırılmasına yönelik projeleri içermektedir.

111

2 0 2 1 - 2 0 2 3

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

Amaç Hedef Sektörel

Kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik uygulamalar, tarımsal üretim, pazarlama ve markalaşma çalışmalarında özellikle birlik ve kooperatifleşme ile rekabet gücünün artırılmasına ve gelirin tabana yayılmasını sağlamaya yönelik yenilikçi modeller ve örnek uygulamalar, dezavantajlı yörelerde yaşayan nüfusun yaşam standartlarının geliştirilmesine yönelik entegre kalkınma projeleri, üreticilerin ortak kullanımına yönelik altyapı ve donanım desteklerini kapsayan projeler bu program altında yürütülecektir. Ayrıca bölgenin doğal ve kültürel potansiyeline dayalı kırsal turizmin farklı bileşenleri kapsayacak şekilde geliştirilmesi ve pazarlanmasına yönelik projeler desteklenecektir.

S5: Tarımsal araştırmalar

programı

Tarımsal teknolojilerin araştırılarak, yeniliklerin bölge çiftçisine yaygınlaştırılması ve tarımsal alt yapının modernleştirilmesine yönelik uygulamaların hayata geçirilmesi, güçlü AR-GE çalışmaları ile tarımsal girdi maliyetlerinin azaltılması ve tarımsal alt yapının iyileştirilmesine yönelik projeler desteklenecektir.

Hayvancılıkta modernizasyonun sağlanması ve hayvan refahının arttırılmasına yönelik projeler ile değişen iklim koşullarına, özellikle kuraklığa dayanıklı, kârlılığı yüksek bitki çeşitlerinin yaygınlaştırılması için uygun tarım teknikleri ve mekanizasyonun yayımına yönelik projeler desteklenecektir. Ayrıca, küçükbaş hayvancılığın meraya dayalı olarak yapılabilmesi için kuraklığa dayanıklı ve besleyiciliği yüksek olan atriplex, kohia vb. bitkiler ile meraya uygun baklagil ve buğdaygil bitkileri kullanılarak mera ıslah projeleri bu program altında yürütülecektir.

S7: Hayvansal atıkların tarıma

kazandırılması programı

Bölgede yoğun olarak yapılmakta olan hayvansal faaliyetler sonucu oluşan atıkların tarıma kazandırılmasına ve toprağın organik madde miktarını attırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek ve pilot uygulamalar desteklenecektir.

112

KOP Bölgesi Turizm Master Planı kararları doğrultusunda başta turizm odağı olarak belirlenmiş bölgelerdeki potansiyel kaynaklar olmak üzere turizm altyapısının iyileştirilmesine yönelik faaliyetler desteklenecektir.

Bölge sanayisinin rekabetçiliğini artıran, sanayi ekosistemini geliştirmeye yönelik, ar-ge, girişimcilik, sanayi ve üniversite iş birliğini artırıcı faaliyetler, fizibilite ile ekonomik potansiyelin araştırılması gibi konularındaki projeler bu program altında yürütülecektir.

İklim değişikliğiyle

Mevcut çalışmaları destekleyici nitelikte, yenilenebilir enerji kullanım bilincinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması ile enerji verimliliği alanlarındaki yenilikçi projeler desteklenecektir.

Merkezi idarenin taşra teşkilatında ve mahalli idarelerde personel kapasitesinin desteklenmesi, beşerî kaynak yönetiminin güçlendirilmesine yönelik faaliyetler desteklenecektir. Yerel düzeydeki kurumların teknolojik altyapılarının geliştirilmesi, hizmetlerde hız ve kalitenin artırılmasına yönelik projeler bu program altında uygulanacaktır. Yerel düzeye özgü sorunlara yönelik tematik çalışmalar yapan kurumlar (Kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler, kooperatifler) için ihtiyaçlarına göre proje hazırlama ve yönetimi, AB mali yardımları, kaynak geliştirme, bütçe ve muhasebe ve mali yönetim eğitimleri gibi faaliyetler projeler şeklinde bu program altında uygulanacaktır.

Bölgede halihazırda var olan sektörlerde istihdam ve istihdamın kalitesinin artırılması amacıyla eğitimde ve istihdamda yer alamayan gençlerin ve kadınların kişisel ve mesleki beceri

Çocukların ve gençlerin fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerini destekleyici/artırıcı kültürel, sanatsal ve bilimsel faaliyetlere yönelik projeler yaygınlaştırılacak ve erişilebilir hale getirilerek bu program altında yürütülecektir. Özellikle gençlerin toplumsal sorunlara yönelik çözüm üretmesi, sosyal, kültürel, bilimsel ve ekonomik kalkınmaya destek olması amacıyla projeler uygulanacak ve bu program altında yürütülecektir.

113

2 0 2 1 - 2 0 2 3

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

Amaç Hedef Sektörel Operasyonel

Program İşbirliği Yapılacak Kurum/Kuruluşlar Uygulama

Yeri

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri

KOP İlleri 2021-2023

KOP Bölge Kalkınma Programı (2021-2023) kapsamında uygulanacak sektörel operasyonel programlar, bölgedeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir.

Bu bağlamda iş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar, uygulama yeri ve başlama-bitiş tarihine ilişkin bilgiler, sektörel operasyonel program bazında aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 62 KOP Bölge Kalkınma Programı Stratejik Çerçeve Uygulama Detayları-1

114

Amaç Hedef Sektörel

Operasyonel

Program İşbirliği Yapılacak Kurum/Kuruluşlar Uygulama

Yeri

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı,

İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlükleri, Üniversiteler,

115

2 0 2 1 - 2 0 2 3

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

Amaç Hedef Sektörel

Operasyonel

Program İşbirliği Yapılacak Kurum/Kuruluşlar Uygulama

Yeri

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri

KOP İlleri 2021-2023 İl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet

Müdürlükleri,

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri

KOP İlleri 2021-2023 İl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet

Müdürlükleri,

KOP Bölge Kalkınma Programı (2021-2023) kapsamında bulunan sektörel operasyonel programlar için azami 2, asgari 1 adet performans göstergesi belirlenmiştir. Bu doğrultuda seçilen göstergelerin somut ve ölçülebilir nitelikte olmasına özen gösterilmiştir. Bu göstergeler için belirlenen hedef değerler, bölge kalkınma programının uygulama dönemi sonundaki başarı durumuna ilişkin bilgi verecektir.

116

Tablo 63 KOP Bölge Kalkınma Programı Stratejik Çerçeve Uygulama Detayları-2

Sektörel

kavuşturulacak alan ha 126.876 2021 133.000 KOP BKİ

Sistem revizyonu yapılan kuyu sayısı Adet 0 2022 75 KOP BKİ

Tarımsal su potansiyelinin

artırılması programı Antalya, Doğu Akdeniz ve Seyhan

Havzalarından su aktarımı planlaması Adet 0 2022 2 KOP BKİ

Tarımsal eğitim ve yayım programı

Eğitim verilen çiftçi sayısı Kişi 3.760 2021 5.160 KOP BKİ Eğitim verilen teknik personel sayısı Kişi 1.600 2021 1.720 KOP BKİ Kırsal Kalkınma, tarımsal

örgütlenme ve yöresel ürünlerin üretim-satış ve pazarlamasının

desteklenmesi programı

Desteklenen makine-ekipman sayısı Adet 281 2021 361 KOP BKİ

Desteklenen işleme ve paketleme tesisi

sayısı Adet 4 2021 9 KOP BKİ

Tarımsal araştırmalar programı Desteklenen proje sayısı Adet 8 2021 13 KOP BKİ

Modern hayvancılığın desteklenmesi programı

Hayvancılık altyapısının iyileştirilmesine ve hayvan refahının artırılmasına yönelik

desteklenen proje sayısı Adet 18 2021 23 KOP BKİ

Desteklenen portatif ağıl sayısı Adet 678 2021 898 KOP BKİ

Hayvansal atıkların tarıma

kazandırılması programı Desteklenen makine-ekipman sayısı Adet 25 2021 40 KOP BKİ Turizm altyapısının

güçlendirilmesi programı Desteklenen proje sayısı Adet 9 2021 11 KOP BKİ

Sanayi ekosisteminin güçlendirilmesi programı

Desteklenen proje sayısı Adet 0 2021 1 KOP BKİ

Saha ziyaretleriyle hazırlanan ön etüt

sayısı Adet 0 2021 10 KOP BKİ

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği programı

Desteklenen proje sayısı Adet 2 2021 4 KOP BKİ

Enerji tasarruf oranı Yüzde 0 2021 50 MEPAŞ

Yerel kurumların kapasitesinin geliştirilmesi programı

Verilen Kurumsal Eğitim Sayısı Adet 0 2021 8 KOP BKİ

Desteklenen Proje Sayısı Adet 0 2021 8 KOP BKİ

KOP SOGEP (Gençlerin ve kadınların istihdama

kazandırılması)

İstihdam edilen kişi sayısı Kişi 0 2021 50 KOP BKİ

Faaliyetlerden yararlanan dezavantajlı kişi

etkinliklere katılan kişi sayısı Kişi 0 2021 2.000 KOP BKİ

117

2 0 2 1 - 2 0 2 3

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

Tablo 64 Kamu Yatırım Programı Bilgileri (Bin TL)

Proje No Proje Adı Sektörü Finanse

Edilecek SOP 2021 2022 2023 Toplam

Yeni Teklif Küçük Ölçekli Sulama İşleri Tarım / Sulama S1 64.412 68.444 72.393 205.249 Yeni Teklif Tarımsal Su Potansiyelinin

Artırılması Programı Tarım / Sulama S2 0 5.000 7.000 12.000

2015A02-151990 Tarımsal Eğitim ve Yayım Tarım / Bitkisel üretim S3 12.275 12.500 12.500 37.275 2020A02-150231 Kırsal Dezavantajlı Alanlar

Kalkınma Programı Tarım / Bitkisel üretim S4 17.000 18.000 20.000 55.000 2015A02-151986 Tarımsal Araştırmalar Tarım / Bitkisel üretim S5 1.497 1.793 2.172 5.462 2020A03-150266 Hayvancılık Altyapısının

Geliştirilmesi Tarım / Hayvancılık S6-S7 S6: 7.000

S7: 1.133 S6: 7.000

S7: 1.642 S6: 8.000

S7: 1.141 25.916

2018F00-42472 Güzelyurt Çevre Düzenleme Turizm S8 1.783 0 0 1.783

2018F00-42474 Kilistra Çevre Düzenleme Turizm S8 278 1.000 0 1.278

2020F00-147956 Mustafapaşa Turizm

Uygulamaları Turizm S8 1.200 0 0 1.200

Yeni Teklif Muhtelif Turizm Programı Turizm S8 0 2.465 3.665 6.130

Yeni Teklif Sanayi Ekosisteminin

Güçlendirilmesi Programı İmalat / KOBİ ve

Girişimcilik S9 769 723 885 2.377

Yeni Teklif Yenilenebilir Enerji ve Enerji

Verimliliği Programı Enerji S10 1.939 2.060 2.179 6.178

Yeni Teklif Yerel Kurumsal Kapasitenin

Geliştirilmesi Programı DKH Sosyal / Bölgesel

Gelişme S11 78 2.000 2.000 4.078

Yeni Teklif KOP SOGEP (Genç ve Kadın

İstihdamı) DKH Sosyal / Sosyal

İçerme S12 3.435 3.650 3.861 10.946

Yeni Teklif KOP Bölgesi'nde Okuma

Kültürünün Geliştirilmesi Eğitim / Kültür S13 5.628 6.268 6.938 18.834

Yeni Teklif Muhtelif Kültür Projeleri Eğitim / Kültür S13 500 0 0 500

TOPLAM 118.927 132.545 142.734 394.206 c. Bölge Kalkınma Programı Finansmanı ve Kamu Yatırım Programı ile İlişkisi

2021-2023 yılları arasında uygulanacak olan KOP Bölge Kalkınma Programı’nın finansmanı, Kamu Yatırım Programı’ndan KOP İdaresine tahsis edilecek ödenekler ile gerçekleştirilecektir.

Bu kapsamda KOP Bölge Kalkınma Programı kapsamında uygulanacak olan Sektörel Operasyonel Programlar (SOP) ile Kamu Yatırım Programı ilişkisi (2021 Yılı Yatırım Programı için) aşağıdaki tablodaki gibi kurulmuştur. 2022 ve 2023 yıllarında Kamu Yatırım Programı’nın 2021 yılı Yatırım Programı’ndaki projelerle sürdürülmesi beklenmektedir. Kamu Yatırım Programı’ndaki projelerde değişiklik olması durumunda, uygulanacak olan SOP’ların Kamu Yatırım Programı ile ilişkisi yeni duruma göre güncellenecektir.

KOP Bölge Kalkınma Programı’nda belirlenen amaçlara ulaşılabilmesi için, 2021-2023 döneminde Kamu Yatırım Programı’nda yıllar itibarıyla Tablo 64’teki gibi bir ödenek tahsisinin yapılması planlanmaktadır. Söz konusu yıllardaki tahsislerin il/ilçe dağılımları alt projeler belirlendikten sonra yıllık olarak nihayetlendirilerek kamuoyu ile paylaşılacaktır. Buna göre 3 yıllık dönemde KOP Bölge Kalkınma Programı’na 394,2 milyon TL ödeneğin tahsisi öngörülmektedir.

118

Tablo 65 KOP Bölge Kalkınma Programı Bütçe Öngörüsü (Bin TL)

Amaçlar 2021 2022 2023 Toplam

Amaç 1:

Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir

kullanımı ve kırsal kalkınma 103.317 114.379 123.206 340.902

Amaç 2:

Turizm, sanayi ve enerjide ekonomik

büyüme 5.969 6.248 6.729 18.946

Amaç 3:

Beşerî ve kurumsal kapasitenin

geliştirilmesi 9.641 11.918 12.799 34.358

Toplam 118.927 132.545 142.734 394.206

119

2 0 2 1 - 2 0 2 3

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

Benzer Belgeler