• Sonuç bulunamadı

5.1. DENEKLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Sporcu performansını belirlemek için yapılan araştırmalar da çok farklı testlerin uygulandığı bilinmektedir. Bu çalışmada fiziki yapıyı belirlemede; yaş, boy, kilo ve çeşitli antromopetrik ölçümler, hızı belirlemede 30 metre sürat koşusu, kuvvet belirlemede; el kavrama kuvveti ve durarak uzun atlama testi, esneklik belirlemede; otur-eriş testi fizyolojik özellikleri belirlemede; nabız, sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncı ölçümleri yeterli bulunmuştur.

5.1.1. Yaş

Araştırmaya katılan futbolcu ve badmintoncular arasındaki yaş farkının önemsiz olduğu gözlendi. Futbolcuların yaş ortalamasının (13,20±,775) badmintoncuların (12,97±1,968) yaş ortalamasından daha fazla olduğu saptandı.

5.1.2. Vücut Ağırlığı (Kilo)

Araştırmada elde edilen vücut ağırlığı bakımından futbolcu ve badmintoncular arasında fark önemli bulunmadı. Futbolcuların vücut ağırlığı ortalamasının (49,4000±12,44301 kg) badmintonculardan (42,3167±12,88287 kg) daha fazla olduğu saptandı. Vücut ağırlık ortalaması farkının futbolcuların yağ oranının fazla olmasından kaynaklandığı düşünülebilir.

5.2. HİPOTEZ-1: UZUNLUK ÖLÇÜMLERİ

Futbolcu ve badmintoncuların uzunluk ölçümleri bakımından aralarında önemli bir fark olup olmadığını belirlenmesi amacı ile yapılan karşılaştırmada genel boy uzunluğu, alt ekstremite uzunluğu, kulaç uzunluğu ve büst uzunluğu arasında önemli farklılıkların olmadığını gösterdi.

Buradan hareketle 10-14 yaş erkek futbolcu ve badmintoncuların uzunluk ölçümleri bakımından istatistiki anlamda aralarında farklılığın olmadığı anlaşılmıştır. Ancak istatistiki anlamda farklılık olmasa da uzunluk ölçüleri ortalaması bakımından futbolcuların ortalamalarının badmintonculardan daha fazla olduğu saptanmıştır.

Buradan hareketle futbolcuların genel boy uzunluğu, alt ekstremite uzunluğu, kulaç uzunluğu ve büst uzunluğunun badmintonculardan daha fazla olduğu söylenebilir.

Araştırmamız, uzunluk ölçümlerinden elde edilen bulgular neticesinde Kürkçü ve diğ. (2009)’nin çalışmasıyla paralellik arz etmektedir. Bu çalışmadan elde edilen veriler bizim çalışmamızdan elde ettiğimiz verileri destekler niteliktedir.

Test sonuçları; Bu sonuca göre hipotez 1 için orijinal H0 hipotezinin kabulüne, alternatif hipotez olan H1 reddine karar verildi. Yani Futbolcu ve Badmintoncuların Uzunluk Ölçümleri arasında, önemli bir fark olmadığını ortaya koymuştur.

5.3. HİPOTEZ-2: GENİŞLİK ÖLÇÜMLERİ

Futbolcu ve badmintoncuların genişlik ölçümleri bakımından aralarında önemli bir fark olup olmadığını belirlenmesi amacı ile yapılan karşılaştırmada omuz genişliği, diz genişliği, ayak bileği genişliği ve dirsek genişliği arasında önemli farklılıkların olmadığı gösterdi.

Buradan hareketle 10-14 yaş erkek futbolcu ve badmintoncuların genişlik ölçümleri bakımından istatistiki anlamda aralarında farklılığın olmadığı anlaşılmıştır. Ancak istatistiki anlamda farklılık olmasa da genişlik ölçümleri ortalaması bakımından futbolcuların ortalamalarının badmintonculardan daha fazla olduğu saptanmıştır. Buradan hareketle futbolcuların omuz genişliği, diz genişliği, ayak bileği genişliği ve dirsek genişliğinin badmintonculardan daha fazla olduğu söylenebilir.

Test sonuçları; Bu sonuca göre hipotez 2 için orijinal H0 hipotezinin kabulüne, alternatif hipotez olan H1 reddine karar verildi. Yani Futbolcu ve Badmintoncuların Genişlik Ölçümleri arasında, önemli bir fark olmadığını ortaya koymuştur.

5.4. HİPOTEZ-3: ÇEVRE ÖLÇÜMLERİ

Futbolcu ve badmintoncuların çevre ölçümleri bakımından aralarında önemli bir fark olup olmadığını belirlenmesi amacı ile yapılan karşılaştırmada omuz, biceps,

bel, kalça, kalf, ayak bileği, diz çevre ölçümleri arasında önemli farklılıkların olmadığını gösterdi.

Test sonuçları; Bu sonuca göre hipotez 3 için orijinal H0 hipotezinin kabulüne, alternatif hipotez olan H1 reddine karar verildi. Yani Futbolcu ve Badmintoncuların Çevre Ölçümleri arasında, önemli bir fark olmadığını ortaya koymuştur.

5.5. HİPOTEZ-4: DERİ ALTI YAĞ ÖLÇÜMLERİ

Futbolcu ve badmintoncuların deri altı yap ölçümleri bakımından aralarında önemli bir fark olup olmadığını belirlenmesi amacı ile yapılan karşılaştırmada biceps, triseps, subscapula, abdaminal, suprailiak, kalf deri altı yağ ölçümleri arasında önemli farklılıkların olmadığını gösterdi.

Buradan hareketle 10-14 yaş erkek futbolcu ve badmintoncuların deri altı yağ ölçümleri bakımından istatistiki anlamda aralarında farklılığın olmadığı anlaşılmıştır. Ancak istatistiki anlamda farklılık olmasa da deri altı yağ ölçümleri ortalaması bakımından futbolcuların ortalamalarının badmintonculardan daha fazla olduğu saptanmıştır. Buradan hareketle futbolcuların biceps, triseps, subscapula, abdaminal, suprailiak ve kalf deri altı yağ oranlarının badmintonculardan daha fazla olduğu söylenebilir.

Test sonuçları; Bu sonuca göre hipotez 4 için orijinal H0 hipotezinin kabulüne, alternatif hipotez olan H1 reddine karar verildi. Yani Futbolcu ve Badmintoncuların Deri Altı Yağ Ölçümleri arasında, önemli bir fark olmadığını ortaya koymuştur.

5.6. HİPOTEZ-5: FİZYOLOJİK ÖLÇÜMLER

Futbolcu ve badmintoncuların fizyolojik ölçümler bakımından aralarında önemli bir fark olup olmadığını belirlenmesi amacı ile yapılan karşılaştırmada istirahat diastolik kan basıncı ölçümleri bakımından futbolcu ve badmintoncular arasındaki farkın önemli olduğu, istirahat nabız, istirahat sistolik kan basıncı, maksimum nabız, maksimum sistolik kan basıncı ve maksimum diastolik kan basıncı bakımından farkın önemsiz olduğu gösterdi.

Test sonuçları; Bu sonuca göre hipotez 5 için orijinal H0 hipotezinin kabulüne, alternatif hipotez olan H1 reddine karar verildi. Yani Futbolcu ve Badmintoncuların Fizyolojik Ölçümleri arasında, önemli bir fark olmadığını ortaya koymuştur.

5.7. HİPOTEZ-6: BİYOMOTORİK ÖLÇÜMLER

Futbolcu ve badmintoncuların biyomotor ölçümler bakımından aralarında önemli bir fark olup olmadığını belirlenmesi amacı ile yapılan karşılaştırmada 30 metre sürat koşu derecesi, durarak uzun atlama, esneklik ve el kavrama kuvveti ölçümleri arasında önemli farklılıkların olmadığını gösterdi.

Araştırmamız, biyomotorik ölçümlerden elde edilen bulgular neticesinde Kürkçü ve diğ. (2009)’nin çalışmasıyla 30 metre ve el kavrama kuvveti ölçümleri bakımından paralellik, esneklik bakımından farklılık arz etmektedir. Bu durum farklı antrenman programlarının uygulanmasından kaynaklanmış olabilir.

Test sonuçları; Bu sonuca göre hipotez 6 için orijinal H0 hipotezinin kabulüne, alternatif hipotez olan H1 reddine karar verildi. Yani Futbolcu ve Badmintoncuların Biyomotorik Ölçümleri arasında, önemli bir fark olmadığını ortaya koymuştur.

Benzer Belgeler