• Sonuç bulunamadı

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

AYLAR AMBALAJ ATIK MİKTARI (KG)

OCAK 330.841

2010 YILI TOPLAMI 4.876.313 kg

III. B. 1. 4. - Katı Atık Transfer İstasyonları

Bölgesel Katı Atık yönetimi Projesi kapsamında 72 üye belediyenin katı atıklarının Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla Bolvadin, Sandıklı, Emirdağ, Şuhut, Sinanpaşa, İhsaniye ve Çay ilçeleri olmak üzere toplam 7 (yedi) bölgeye atık transfer istasyonları 01.10.2009 tarihinde işletmeye alınmış olup, 2010 yılı içerisinde katı atıkların tırlarla taşınmasına devam edilmiştir.

Katı Atık Transfer İstasyonu

Katı Atık Transfer İstasyonlarından Taşınan Atık Miktarları

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

AYLAR TAŞINAN ATIK MİKTARI (ton)

OCAK 4.351,75

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

III. B. 1. 5. - Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi

Çevre Hizmetleri Birliği 05.05.2009 tarih ve 13 sayılı Meclis Kararı ile üye belediyelerin tıbbi atıklarının toplanması, taşınması ve sterilizasyon tesisinde bertarafı hususunda sağlık kuruluşları ile sözleşme yapma yetkisini devralmıştır. Bu kapsamda 24.07.2008 tarihinde yap-işlet-devret modeli ile 10 yıl süreli ihalesi yapılmış ve ihale Miroğlu Tem. Ltd. Şti.'nde kalmıştır. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi 26.06.2009 tarihinde tamamlanmış, İhale Şartnameleri hükümleri gereğince tesis izinleri ve tıbbi atık taşıma araçlarının lisansları tamamlanmıştır. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'ne 3 ay süreli Geçici Çalışma İzni alınmış, 3 ay sonrasında ise 3 yıl geçerli olan lisans alınarak çalışmalara devam edilmiştir. 05.05.2009 tarih ve 13 Sayılı Meclis Kararına istinaden 14.05.2009 tarih ve 09 Sayılı Birlik Encümen Kararı alınmıştır. Birlik Encümen kararına ve Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Tıbbi Atık Protokolleri hazırlanmıştır.

Tıbbi atıkların bertarafı konusunda “Katı ve Sıvı Atıkların Toplanması ve Bertaraf İşletmesi” adında iktisadi işletme kurulmuştur. Bu işletme üzerinden tıbbi atık bertaraf bedellerinin tahsili yapılmaktadır.

Afyonkarahisar Belediyesi mevzi imar sınırları içerisinde bulunan sağlık kuruluşları başta olmak üzere, Çevre Hizmetleri Birliği ve tıbbi atık üreticileri ile protokoller imzalanmış olup, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nin işletilmesine 26.06.2009 tarihinde başlanmıştır. Birliğe üye diğer ilçe ve belde Belediyelerde bulunan tıbbi atık üreticileri (sağlık kuruluşları) ile Tıbbi Atık Protokolleri imzalanması çalışmalarına devam edilmiştir. 2010 yılı içerisinde Birliğe üye ilçe ve belde belediyelerin yanı sıra, tesisin bölgesel bir tesis olması adına Birliğe üye olmayan 5 Belediyenin sınırlarındaki sağlık kuruluşlarından (Akşehir, Sultandağı, Başmakçı, Haydarlı, Dinar) ve Kırıkkale, Uşak, Burdur ve Eskişehir illerinden de protokol çerçevesinde tıbbi atıkları alınmaktadır.

Nihai olarak sterilizasyonu yapılmış tıbbi atıklar, Katı Atık Bertaraf Tesisi'ndeki geçirimsizliği sağlanmış düzenli depolama lotlarında organik atıklarla birlikte depolanmaktadır.

Çevre Hizmetleri Birliği ve lisanslı firma tarafından ortaklaşa yapılan çalışmalar neticesinde Tıbbi Atık Yönetim Planı hazırlanmış olup, 12.06.2009 tarihinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne sunulmuştur. Tıbbi Atık Yönetim Planı'na göre; iki adet lisanslı taşıma aracı sağlık kuruluşlarının geçici depolama alanlarından tıbbi atıklarını teslim tutanağı ile alarak, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisine taşımaktadır. 2010 yılı içerisinde tıbbi atık toplama ve taşıma aracı beşe çıkarılarak taşıma lisansları İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden alınmıştır.

Sağlık kuruluşları ise Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 8nci maddesi gereği özel tıbbi atık torbaları ile tıbbi atıklarını diğer atıklardan ayrı olarak toplamak, kesici-delici atıklar için ise uygun konteynırlar kullanarak tıbbi atıklarını aynı yönetmeliğin 19ncu maddesinde yer alan Geçici depolama alanlarında depolamaktadırlar. 2010 yılı içerisinde, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre Merkez ve ilçelerdeki sağlık kuruluşlarına denetimler ve ziyaretlerde bulunarak hem geçici depolama alanlarının taşıması gereken teknik özellikler hem de tıbbi atık konusunda verilen hizmetler hakkında sağlık kuruluşları yetkilileri ile

11.10.2010 tarihi itibariyle, Aile hekimliği uygulanmasına geçilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü ile yürütülen ortak çalışmalar ile tüm Aile Sağlığı Merkezleri ile görüşmeler yapılmış ve tıbbi atık protokolleri imzalanmıştır. Ayrıca yönetmeliğe göre tıbbi atık üreticisi olan veteriner hekimler Birliğimiz teknik elemanları tarafından işyerlerinde ziyaret edilerek, tıbbi atıkların toplama sistemine verilmesi ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Afyonkarahisar'da 30 adet Devlet-Özel Hastane- Poliklinik, 94 adet Aile Sağlığı Merkezi ile 111 adet Özel Doktor Dişhekimi, veteriner hekimler ve bazı işyeri hekimleri olmak üzere Afyonkarahisar'da 235 noktadan tıbbi atık alınmaktadır.

Tıbbi Atık Yönetim Planı çerçevesinde her sağlık kuruluşundan atıklar alınırken tartımı yapılmakta ve kayda alınmaktadır. Bu verilere göre;

2010 Yılında Bertaraf Edilen Tıbbi Atık Miktarları

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

Bahse konu iş kapsamında Miroğlu Temizlik firması tarafından Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisi kurularak 10 yıl boyunca tıbbi atıkları hastanelerden alacakları bertaraf bedeli karşılığında sterilizasyonu sağlanacaktır.

Yap-işlet –devret modeli ile yaklaşık 1.600.000 TL civarında yatırım maliyeti Birlik tarafından karşılanmamış ve aynı zamanda firma yıllık kira bedeli ile cirosunun %8'i oranında Birliğe pay ödemektedir. Birliğimizin bu işten 2010 yılı içerisinde aylık yaklaşık 15.000,00 TL geliri mevcuttur. 2010 yılı içerisinde Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde toplam 1.192,69 ton tıbbi atığın bertarafı sağlanmıştır.

Tıbbi Atık Aterilizasyon Tesisinden Görüntüler

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

III. B. 1. 6. – Atık Pillerin Toplanması ve Geri Kazanım Çalışmaları

2010 yılı içerisinde, Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi, yedi ilçedeki Katı Atık Transfer İstasyonları, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ve Ambalaj Atıkları Ayrıştırma Tesisi işletmesine devam edilmiştir.

Bu tesislerin faaliyete geçmesiyle birlikte Birliğe üye Belediyelerin evsel atık, ambalaj atığı ve tıbbi atık konusundaki sorunlarına çözüm bulunmuştur.

Ayrıca 2010 yılı içerisinde atık piller ve elektronik atıklar konusunda da çalışmalar yapılmıştır. 2010 yılı içerisinde atık pil toplama ve geri kazanımı konusunda, okullar arası atık pil toplama kampanyaları düzenlenmiştir. Kampanya kapsamında okullara atık pil ve geri dönüşümlü atıklar hakkında eğitim seminerleri düzenlenmiştir. Atık pil Toplama kampanyasında en çok atık pil toplayan okullara Birliğimiz ve TAP Vakfı tarafından ödüller verilerek, öğrencilerin özendirilmesi sağlanmıştır. Atık pil toplama kampanyası sonuçları Çevre Haftası etkinliklerinde belirlenmiştir. En çok atık pil toplayan okullara Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde ödül töreni düzenlenerek, plaketleri, Teşekkür Belgeleri ve kitap setleri armağan edilmiştir.

Ödül töreni sonrasında tesise gelen öğrencilerle İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün katkıları ile fidan dikimi yapılmış olup, tesis alanına yaklaşık 500 adet karaçam fidanı dikilmiştir.

Geri Kazanımı Yapılan Atık Pil Miktarı:

TAP Vakfı tarafından Birliğimize 1 adet atık pil makinesi temin edilmiş olup, atık pil makinesi aylık periyotlarla okullara yerleştirilerek atık pil karşılığında çocuklara şeker vererek, atık pil toplama çalışmaları daha eğlenceli bir hale getirilmiş ve yaygınlaştırılmıştır. Çocukların atık pil makinesine yoğun ilgisi nedeniyle, bir adet atık pil makinesi de kurumumuz tarafından alınarak diğer okullara verilmiştir.

Çevre Haftası Atık Pil Toplama Kampanyası Ödül Töreni

Atık Pil Makinelerinin Okullara Teslim

Atık pil makineleri sayesinde 4 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 250 kg atık pil toplanmıştır. İlk öğretim okullarında öğrencilere eğitim seminerleri düzenlenmiştir.

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

Okullarda Yapılan Eğitim Seminerleri III. B. 1. 7. – Elektronik Atıkların Toplanması ve Geri Kazanım Çalışmaları

Elektronik atıkların geri kazanımı konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından uygunluk belgesi bulunan Evciler Kimya Ltd. Şti. ile 11.01.2010 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Üye Belediyelere ve kamu kurumlarına elektronik atıkların geri kazanımı konusunda bilgi verilmiştir. 2010 yılında toplanan ve geri kazanımı yapılan elektronik atık miktarları aşağıda verilmiştir.

Geri Kazanımı Yapılan Elektronik Atık Miktarı:

Ocak-2010: 500 kg Şubat-2010: 240 kg

Mart 2010: 377 kg Mayıs 2010: 419 kg Haziran 2010: 731 kg Toplam: 2.267,00 kg

Afyonkarahisar halkına Çevre Hizmetleri Birliği faaliyetlerini anlatmak ve çevre bilincini sağlamak amacıyla bir hafta boyunca Afyonkarahisar'da Ağustos ayında düzenlenen Zafer Fuarı'nda Birliğimiz, TAP Vakfı, ÇEVKO Vakfı ve lisanslı firmalarla ortaklaşa olarak stant açılmıştır. Stantta Afyonkarahisar halkına evsel atıklar, ambalaj atıkları, tıbbi atıklar, elektronik atıklar ve atık pillerin bertarafı ve geri kazanımının önemi, çevreye olan zararları anlatılarak, broşür ve eğitici dergiler dağıtılmıştır.

Zafer Fuarı Çevre Hizmetleri Birliği Standı

FAALİYETE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER

IV. KURUMSAL KABİLİYET ve KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ

IV. A – Üstünlükler

Birliğimiz 72 Belediye ve İl Özel İdaresi ile Birlikte 73 üyesi ile ülke genelinde kurulmuş en büyük birliklerden biridir ve doğal olarak sorumluluk sahası ile ürettiği projeler bu kapsamda geniş olmaktadır.

Bu nedenle birliğimizin kendi statüsündeki diğer birlikler ile mukayese edildiğinde verdiği ve vereceği hizmetlerin toplam kalitesinin öncül durumda olacağı, kurulmuş ve kurulacak diğer birliklere bilgi, beceri ve tecrübe alanlarında önderlik edeceği ortadadır.

Üyelerimizin kuruluş amacımıza olan olumlu ve yapıcı bakış açısı personelimizi şevkle çalışmaya iten en önemli unsurdur.

IV. B – Zayıflıklar

Birlik envanterinde hazırlanan projeleri destekleyecek, yapım aşamasında aktif olarak kullanılacak teknik donanım olmayışı zayıflıklarımız arasında sayılabilir.

Teknik donanım eksikliği üyelerimiz envanterindeki uygun araç – gereç ve personel ile karşılandığından aktif faaliyet sürecinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Ayrıca Birliğe üye Belediyelerin katılım paylarını ve bertaraf bedellerini düzenli ödememeleri Birliğimizin yeni projelere yatırım bulmakta zorlanmasına ve işletmeci firmalara olan mali yükümlülüklerimize yerine getirmemizi zorlaştırmaktadır.

IV. C – Değerlendirme

Çevre ve Orman Bakanlığı' nın Birliğimize sağladığı mali destek ile Katı Atık Bertaraf Tesisi' nin inşaatı tamamlanmış ve işletmeye alınmıştır.

Katı Atık Bertaraf Tesisi' nin tamamlayıcı unsuru olarak ifade edebileceğimiz 7 Bölgede tamamlanan Katı Atık Transfer İstasyonları 13.08.2009 tarihinde tamamlanmıştır. Bu proje için de gerekli finansman Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanmıştır.

Üstünlüklerimiz ve Zayıflıklarımız irdelendiğinde, 2010 yılı sonuna dek Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği' nin gerçekleştirdiği faaliyetler ve hazırladığı projelerin, strateji ve hedeflerimiz doğrultusunda 2010 yılının genel anlamda yapıcı ve Afyonkarahisar İli için olumlu geçtiği görülmektedir.

Ayrıca mevcutta var olan çalışmalarımızın daha kaliteli hale geldiği ve yeni atık türleri üzerinde (atık piller-elektronik atıklar) çalışmalar başlatıldığı görülmektedir.

KURUMSAL KABİLİYET ve KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Benzer Belgeler